Ja sam na kraju prelomio i uzeo ovaj model kod Telenora. Sa zašt. staklom je izašao 48.000 pošto sam ostavio za recikliranje stari telefon. Mislim da je to pristojna cena, oko 2.000 mesečno + paket. Utisci nakon dva dana:
DIZAJN
Uzeo sam telefon u plavoj boji koju oni zovu Awesome Blue. Malo je teži ali meni ne smeta, volim osećaj robusnosti u ruci. Dobro je balansiran. Zahvaljujući One UI 3.1, može se lako podesiti za korišćenje jednom rukom. Odaje utisak vrlo kvalitetne izrade iako je u pitanju plastika. Ne, ne povija se nigde i ne krcka. Nema otisaka prstiju na poleđini.
DISPLEJ
Očekivano besprekoran. Ivice bi mogle biti malo manje ali šta je, tu je. Preporučujem isključivanje Vivid prikaza.
BA(K)TERIJA
Ovo je jedan od razloga zašto sam uzeo ovu spravu. Adaptive Brightness, Wi-Fi, lokacija, BT stalno uključen, kamera i video, Fb, Tw, Rd, muzika na Buds 4 sata, juče ceo dan čačkao da instaliram i podesim sve što mi treba i jutros osvanuo s 46%. Mislim da je to jako dobro s obzirom na vreme u radu. Baterija se ne greje. Punjač od 25 W završava posao iako mi ne bi smetalo ni da je malo brži.
KAMERE
Selfi nije posebno upečatljiv iako je vrlo pristojan. Ne znam, probao sam ga samo u zatvorenom, videćemo kako će se ponašati s više dnevnog svetla. Glavna kamera u kombinaciji sa UW, telefoto i makro kamerama vas neće razočarati. Slike su s puno detalja, dobre dinamike i za razliku od tradicionalnih Samsungovih podešavanja, vrlo umerene saturacije i s vernm bojama. Odlično! Makro fotke nisu bog zna šta ali OK, nešto su morali da žrtvuju. Zumiranje je taman koliko treba po mom ukusu, OIS pomaže, isto tako i kod noćnih snimaka. Čak sam zaprepašćen rezultatima u tamnim uslovima. Izgleda da je majski apdejt ispeglao podešavanja. I video mi u 4K (30fps) deluje prilično stabilizovan i bolje od mnogih koje sam probao.
SISTEM
Sve to zajedno deluje jako lepo upakovano, ništa ne iskače, vrlo kompletan telefon dopadljivog izgleda i nadasve, upotrebljiv. Jer šta će vam napucani Žaomi s najbržim procesorom ako ga zeza autonomija, ekran ili bagovi u MiUi? Fluidnost je tu iako nije brzinski rekorder, sve tečno radi, bez štucanja. Kako sam tek sada prešao s Windows telefona na Android, malo su mi neke rutine nelogične, Windows je bio mnogo napredniji i ne bi ga ni napuštao da mojoj Lumiji nije riknula baterija i da su ostale aplikacije koje sam koristio.
Sve u svemu, Samsung je ovoga puta odradio sjajan posao i preporučujem vam ovaj model ako niste okoreli gejmer (ja ne igram igrice). Imaćete pouzdanu spravu koja vas neće izneveriti. Ja sam ga kupio zbog balansa karakteristika i cene i mislim da trenutno na tržištu nema ozbiljniju konkurenciju u gornjem srednjem segmentu. Samo A5 5G. Videćemo kakvi će biti novi Nord CE, Vivo koji stiže za par dana i Realmi.