Šta je novo?

Samsung Galaxy A72

Aprilski apdejt
Za sada ne vidim neke izmene,verujem da je dosta ispod "haube" odradjeno

Prilozi

• Screenshot_20210427-165553_Software update.jpg
    Screenshot_20210427-165553_Software update.jpg
    63.3 KB · Pregleda: 43
+ Priključak od 3,5 mm i stereo zvučnike, elegantan dizajn sa mat izgledom, brzina osvežavanja od 90 Hz, optički zum od 3x, baterija 5000 mAh, IP67 otporan na prašinu i vodu, dobre fotografije, OneUI 3.1 ...ok telefon.

Kakva je telefoto kamera (zum)? Na koliko razdaljine je upotrebljiva?

Da li je neko primetio da mu se greje adapter prilikom punjenja telefona?

Da li mislite da ce biti ponovo neka promocija ako sto to obicno bude sa S serijom? Prvo nude slusalice sa preorder, kada akcija istekne, mesec dana kasnije nude nesto drugo (sat itd).
Drugo, da li vredi razlika u novcu u odnosu na A52? Sve je isto sem sitnih razlika u bateriji, velicini ekrana i mozda jedina krupna razlika je telefoto no A72.

Ne vredi, ja sam dugo vagao i taj telephoto je meni precenjen. Zato je devojka uzela A52.

Gledajuci cene na crno (oni koji prodaju telefon kojeg su kupili preko operatora), nekad je razlika samo 50/60e. Slazem se da ne vredi ni 50e razlike sto se tice samih telefona, ALI... Ko misli da kupi 25W punjac i kabl za A52 (posto u pakovanju dolazi dosta sporiji 15W punjac), to je oko 4000din ako se ne varam, tako da onda razlika ispadne samo oko 2000-3000din. U tom slucaju je bolje ici na A72, posto uz njega dolazi 25W punjac... I za tih 2-3k din. dobijete malo veci ekran i bateriju, kao i telefoto kameru. A kome 15W punjac "radi posao" na A52, nema potrebe da ide na A72...

Moze li neko da napise manju recenziju? Kako se pokazao. Svakako gledam neke uporedne klipove na yt, konkretno Huawei nova 5T i a72, i 5T ga u brzini bukvalno sije. Nisam siguran da li je pametno prelaziti sa 5T na ovaj telefon pa bih da cujem kakvi su utisci nakon koriscenja nekog vremena. Hvala

Moj licni utisak je da je ovo odlican telefon, rekao bih da mu je cena najveca mana, ako se tako moze reci. Odlican ekran, velika dijagonala(meni je bitno) odlicne kamere, baterija jako, jako dobra... Presao sam sa Xiaomi i vidi se razlika, nisam neki strucnjak, ali...

Može li neko da napiše iskustva s autonomijom, kako se ponaša baterija?

Ja mogu da ti dam info iz druge ruke :) Burazer izgura dan i po, dva dana korišćenja, ali znam da je 95% vremena na wifiju. Žena dopunjuje po potrebi, ali dosta ređe nego ranije sa nekim Huaweijem (znam jer više ne juri mahnito punjač po kući, čak ga više i ne nosi sa sobom kada izlazi), a ona je uglavnom na 4G kada je na poslu. Oboje su heavy useri :)

Baterija je jedan od aduta ovog telefona, sigurno necete pogresiti ako vam je baterija jedan od vaznijih faktora u izboru uredjaja

Baterija je odlicna ceo dan bez problema izgura, u sustina ja ga punim svaki drugi, kamere su odlicne, po meni mana jedino otisak prsta( otkljucavanje), zna cesto da omasi, dosta je losiji pogotovo u poredjenju sa huawei. Tecan rad bez stuckanja, za sad odlican.

Da li imaš možda fabričku foliju na ekranu? Ili neku drugu?

Kolega juče ogulio fabričku foliju (doduše na S10) i otisak radi mnoogo bolje :)

Baterija je odlicna ceo dan bez problema izgura, u sustina ja ga punim svaki drugi, kamere su odlicne, po meni mana jedino otisak prsta( otkljucavanje), zna cesto da omasi, dosta je losiji pogotovo u poredjenju sa huawei. Tecan rad bez stuckanja, za sad odlican.
Probaj ovo:

Ja sam na kraju prelomio i uzeo ovaj model kod Telenora. Sa zašt. staklom je izašao 48.000 pošto sam ostavio za recikliranje stari telefon. Mislim da je to pristojna cena, oko 2.000 mesečno + paket. Utisci nakon dva dana:

DIZAJN
Uzeo sam telefon u plavoj boji koju oni zovu Awesome Blue. Malo je teži ali meni ne smeta, volim osećaj robusnosti u ruci. Dobro je balansiran. Zahvaljujući One UI 3.1, može se lako podesiti za korišćenje jednom rukom. Odaje utisak vrlo kvalitetne izrade iako je u pitanju plastika. Ne, ne povija se nigde i ne krcka. Nema otisaka prstiju na poleđini.

DISPLEJ
Očekivano besprekoran. Ivice bi mogle biti malo manje ali šta je, tu je. Preporučujem isključivanje Vivid prikaza.

BA(K)TERIJA
Ovo je jedan od razloga zašto sam uzeo ovu spravu. Adaptive Brightness, Wi-Fi, lokacija, BT stalno uključen, kamera i video, Fb, Tw, Rd, muzika na Buds 4 sata, juče ceo dan čačkao da instaliram i podesim sve što mi treba i jutros osvanuo s 46%. Mislim da je to jako dobro s obzirom na vreme u radu. Baterija se ne greje. Punjač od 25 W završava posao iako mi ne bi smetalo ni da je malo brži. ;)

KAMERE
Selfi nije posebno upečatljiv iako je vrlo pristojan. Ne znam, probao sam ga samo u zatvorenom, videćemo kako će se ponašati s više dnevnog svetla. Glavna kamera u kombinaciji sa UW, telefoto i makro kamerama vas neće razočarati. Slike su s puno detalja, dobre dinamike i za razliku od tradicionalnih Samsungovih podešavanja, vrlo umerene saturacije i s vernm bojama. Odlično! Makro fotke nisu bog zna šta ali OK, nešto su morali da žrtvuju. Zumiranje je taman koliko treba po mom ukusu, OIS pomaže, isto tako i kod noćnih snimaka. Čak sam zaprepašćen rezultatima u tamnim uslovima. Izgleda da je majski apdejt ispeglao podešavanja. I video mi u 4K (30fps) deluje prilično stabilizovan i bolje od mnogih koje sam probao.

SISTEM
Sve to zajedno deluje jako lepo upakovano, ništa ne iskače, vrlo kompletan telefon dopadljivog izgleda i nadasve, upotrebljiv. Jer šta će vam napucani Žaomi s najbržim procesorom ako ga zeza autonomija, ekran ili bagovi u MiUi? Fluidnost je tu iako nije brzinski rekorder, sve tečno radi, bez štucanja. Kako sam tek sada prešao s Windows telefona na Android, malo su mi neke rutine nelogične, Windows je bio mnogo napredniji i ne bi ga ni napuštao da mojoj Lumiji nije riknula baterija i da su ostale aplikacije koje sam koristio.

Sve u svemu, Samsung je ovoga puta odradio sjajan posao i preporučujem vam ovaj model ako niste okoreli gejmer (ja ne igram igrice). Imaćete pouzdanu spravu koja vas neće izneveriti. Ja sam ga kupio zbog balansa karakteristika i cene i mislim da trenutno na tržištu nema ozbiljniju konkurenciju u gornjem srednjem segmentu. Samo A5 5G. Videćemo kakvi će biti novi Nord CE, Vivo koji stiže za par dana i Realmi.

Skoro mesec dana sam se dvoumio da li kupiti A52 ili A72, i vec sam se bio odlucio za A52(iskljucivo zbog cena), kad mi jutros "uleti" vise nego odlicna ponuda za A72. I...evo ga...

^Ne znam na koja podesavanja kamere mislis? Da li si probao profesionalni mod?

^Ne znam na koja podesavanja kamere mislis? Da li si probao profesionalni mod?
Jesam, fali slajder za zoom, stabilizacija u videu ne postoji osim sa supersteady funkcijom a onda ima previše šuma. Dalje,ne može se konfigurisati power dugme da radi kao shooter, uglavnom, nekomforan je UI, barem meni.

I kod mene je slična situacija a mučim ga nemilice već 5 dana. Jedine zamerke imam na aplikaciju kamere, malo je tu opcija za podešavanja.
Kako vam je Play na prvom mestu sa 7,6% upotrebe baterije,a 6h SOTa?!

Stigao je novi apdejt danas. Nema detalja ali u opisu stoji da su poboljšane performanse kamere, sigurnost, kvalitet poziva, QuickShare, efekti pozadine u video pozivima... Nisam primetio neke vidljivije promene.

Vrh Dno