Ja sam pitao kakva je kamera u odnosu na S8+ (ima li drasticne razlike) coveka koji ima S8+ (kao i ja sto imam i razmisljam se da predjem zbog baterije i podrske) i dobijem od drugog odgovor da kupim dslr ili p30!? Doduse dobijem predlog i da stavim gcam. gcam koliko sam shvatio nije dobar za pokretne "objekte" u losijim svetlosnim uslovima, ja slikam porodicne fotke i videa (decu u full speed-u) sa S8+ i kvalitet mi je zadovoljavajuc. Ne bi hteo da idem na losije ili osetno losije, a da mi se daje 1000+ e na telefon ne bi se sigurno raspitivao na temi telefona od 300e.
Kamere su silno napredovale zadnjih par godina, tako da fotografije sa S8 kojeg ima moj ortak (ne + verzija) nisu ništa bolje od onih koje su sad u A7, A50, A70, itd. Uglavnom stvar je u softveru. Slikao sam sebe i neko društvo u prirodi sa stock kamerom (32MP) i Gcam na HDR+ i razlike su više nego uočljive. Doduše, nisam snimao video do sad pa i nisam obraćao pažnju na razlike u videu. Kod videa možeš da snimaš odlične snimke u 4K rezoluciji, ali nema stabilizacije, tako da je svako drmusanje primetno. Ali ako se spusti na 1080p i 30 frejmova uključuje se EIS i sve izgleda "mirnije". Naravno, S8+ ima hardversku stabilizaciju, tako da video snimci, verovatno, deluju bolje bez "treskanja".
A to što sam napisao za fotoaparate, ma kako zvučalo, nisam mislio lično na tebe. Ne znam šta ljudi očekuju od telefona koji košta oko 300 i kuisur evra kakvu će kameru da ima?? Neki kompromisi moraju da se naprave i, po meni, A 70 ima sasvim zadovoljavajuću kameru. Video sam lično snimke sa P30 Pro i to je neka druga dimenzija, zaista. Ali NIKADA ne bih dao za telefon više od 300-400€ ma koliko para imao, jer mislim da je tako nešto suludo. Meni fotografije trebaju za uspomene, čisto da se nekad setim sa kime sam i gde bio, a ne da brojim koliko je ko imao dlaka na glavi u tom trenutku. Za tako nešto je velika većina današnjih kamera sasvim dovoljna.
U ovom videu slike su definitivno bolje na stock A70 camera app nego na famoznoj GCAM... Možda je portrait bolji na GCAM, ostalo je bolje na stock.
Ne može snimak da dočara to kakva je razlika. U nekim uslovima nije velika, ali kad odeš u prirodu po lepom danu, e tu su razlike ponekad baš velike. A što se selfi kamere tiče - da, na Gcam se vidi svaka dlaka, svaka bora, svaka nesavršenost lica, a to često ume da bude gore od stock kamere koja poprilično "pegla" te nesavršenosti.