Pa i ja pričam na osnovu ličnog iskustva, a i telefona iz okruženja. U poslednje 2 godine sam se uverio da su se Motorole bolje pokazale od Samsunga, jednostavno rade malo brže i fluidnije, a nude korisnu telefoto kameru više, veće baterije, brže punjenje i to često po nižoj ceni od Samsunga. Ponekad (kada su na akcijskoj ceni) se radi u o uštedi od 20-25 hiljada u odnosu na A56/A57 Samsung sa istom količinom memorije. I upravo sam starijim korisnicima i preporučivao i kupovao Motorola telefone, čak i neke iz low end segmenta. Oni nemaju pojma ni koji Android koriste, ni koliko dugo će trajati podrška, ali odmah primete da telefon radi brže, fluidnije, i praktično svi podjednako koriste telefoto kameru kao i glavnu. Ultrawide kamera je ta koja je skoro pa nebitna, neki je bukvalno nikada i ne koriste. Jedino edge ekrani smaraju, ali sa druge strane, ove Motorole često imaju poleđinu od lažne kože, pa pružaju dobar grip u ruci, nije tako veliki rizik od ispadanja telefona.
Na kraju, meni je jasno kad matorci i laici uđu i prodavnicu i kupuju telefone na rate, pa traže Samsung jer za ostale nisu ni čuli, osim možda za Honor i Xiaomi.
Ali bar mi koji pratimo smartfon tržište možemo neke od njih da usmerimo na bolje uređaje za manje novca. Recimo, nema nikakve logike kupiti A57 512GB za 92-93 hiljade din. pored neuporedivo boljih Honor, Realme, Xiaomi, Motorola telefona za taj novac, isto u domaćim prodavnicama.