Šta je novo?

Samsung Galaxy A57

ja to gledam ovako - ko uzima Samsung, uzima zbog stabilnosti, UI, podrske, placa cenu na brend - ko gleda iskljucivo raw performance, uvek ima boljih opcija.
ako je samo to bitno, ne vidim zasto bi neko uzeo a57 pored Poco X8 pro max npr ili F8 pro za iste novce.

Ko kupuje za matorce, kao ja, mnogo mu je važnije da za 250-260€ (A56 8/256GB) dobije ovo na Samsungu:
OS Upgrades: 6 Generations
Security Updates: 6–7 Years (Updates expected until 2031–2032).

Motorola:
3 major OS upgrades and 4 years of security patches.

Telephoto kameru možda budu koristili jednom ili nijednom u tih par godina 😀

Poslednja izmena:
Ko kupuje za matorce, kao ja, mnogo mu je važnije da za 250-260€ (A56 8/256GB) dobije ovo na Samsungu:

Motorola:

Upravo ovo. Na Motoroli sam imao brda problema, update uvek kasnio, viber nije radio kako treba, posle godinu dana sam morao 2 puta dnevno da ga punim. Džabe što se on napuni za pola sata, kad se isprazni nakon 3-4 sata. Plus onaj zakrivljeni ekran, vrlo nezgodan, mora se dobro paziti. Sa a56 sam dobio sigurnost, nisam neki zahtevan korisnik, telefon je isti kao prvog dana. Generalno za prosečnog korisnika koji planira da duži period koristi isti telefon, Samsung je pravi izbor.

Ni punjenje nije neki problem, telefon podržava 45W (Super Fast Charging 2.0) koji za sat vremena puni od 0 do 100%, ali u praksi većina stavlja telefon na punjač kad je na 10-25% tako da je to oko 45-50 minuta.

Upravo ovo. Na Motoroli sam imao brda problema, update uvek kasnio, viber nije radio kako treba, posle godinu dana sam morao 2 puta dnevno da ga punim. Džabe što se on napuni za pola sata, kad se isprazni nakon 3-4 sata. Plus onaj zakrivljeni ekran, vrlo nezgodan, mora se dobro paziti. Sa a56 sam dobio sigurnost, nisam neki zahtevan korisnik, telefon je isti kao prvog dana. Generalno za prosečnog korisnika koji planira da duži period koristi isti telefon, Samsung je pravi izbor.
Pa i ja pričam na osnovu ličnog iskustva, a i telefona iz okruženja. U poslednje 2 godine sam se uverio da su se Motorole bolje pokazale od Samsunga, jednostavno rade malo brže i fluidnije, a nude korisnu telefoto kameru više, veće baterije, brže punjenje i to često po nižoj ceni od Samsunga. Ponekad (kada su na akcijskoj ceni) se radi u o uštedi od 20-25 hiljada u odnosu na A56/A57 Samsung sa istom količinom memorije. I upravo sam starijim korisnicima i preporučivao i kupovao Motorola telefone, čak i neke iz low end segmenta. Oni nemaju pojma ni koji Android koriste, ni koliko dugo će trajati podrška, ali odmah primete da telefon radi brže, fluidnije, i praktično svi podjednako koriste telefoto kameru kao i glavnu. Ultrawide kamera je ta koja je skoro pa nebitna, neki je bukvalno nikada i ne koriste. Jedino edge ekrani smaraju, ali sa druge strane, ove Motorole često imaju poleđinu od lažne kože, pa pružaju dobar grip u ruci, nije tako veliki rizik od ispadanja telefona.

Na kraju, meni je jasno kad matorci i laici uđu i prodavnicu i kupuju telefone na rate, pa traže Samsung jer za ostale nisu ni čuli, osim možda za Honor i Xiaomi.
Ali bar mi koji pratimo smartfon tržište možemo neke od njih da usmerimo na bolje uređaje za manje novca. Recimo, nema nikakve logike kupiti A57 512GB za 92-93 hiljade din. pored neuporedivo boljih Honor, Realme, Xiaomi, Motorola telefona za taj novac, isto u domaćim prodavnicama.

Pa i ja pričam na osnovu ličnog iskustva, a i telefona iz okruženja. U poslednje 2 godine sam se uverio da su se Motorole bolje pokazale od Samsunga, jednostavno rade malo brže i fluidnije, a nude korisnu telefoto kameru više, veće baterije, brže punjenje i to često po nižoj ceni od Samsunga. Ponekad (kada su na akcijskoj ceni) se radi u o uštedi od 20-25 hiljada u odnosu na A56/A57 Samsung sa istom količinom memorije. I upravo sam starijim korisnicima i preporučivao i kupovao Motorola telefone, čak i neke iz low end segmenta. Oni nemaju pojma ni koji Android koriste, ni koliko dugo će trajati podrška, ali odmah primete da telefon radi brže, fluidnije, i praktično svi podjednako koriste telefoto kameru kao i glavnu. Ultrawide kamera je ta koja je skoro pa nebitna, neki je bukvalno nikada i ne koriste. Jedino edge ekrani smaraju, ali sa druge strane, ove Motorole često imaju poleđinu od lažne kože, pa pružaju dobar grip u ruci, nije tako veliki rizik od ispadanja telefona.

Na kraju, meni je jasno kad matorci i laici uđu i prodavnicu i kupuju telefone na rate, pa traže Samsung jer za ostale nisu ni čuli, osim možda za Honor i Xiaomi.
Ali bar mi koji pratimo smartfon tržište možemo neke od njih da usmerimo na bolje uređaje za manje novca. Recimo, nema nikakve logike kupiti A57 512GB za 92-93 hiljade din. pored neuporedivo boljih Honor, Realme, Xiaomi, Motorola telefona za taj novac, isto u domaćim prodavnicama.
Delimično se slažem sa tobom. Ja sam uvek birao te neke da nazovem 'alternativne' telefone ili kompanije. Xiaomi sam uzimao još dok se nije pojavila zvanična prodavnica kod nas. Zatim išao malo na Huawei i Motorolu. I svaki telefon nakon određenog vremena bi pokazao neki problem itd... Izbegavao sam samsung i iphone baš upravo zbog cene. Rekoh ajde da probam samsung i oduševio sam se. Opet kažem za prosečnog korisnika sasvim dovoljno.
P.S. Što se tiče motorole, imamo različita iskustva.

Ponekad (kada su na akcijskoj ceni) se radi u o uštedi od 20-25 hiljada u odnosu na A56/A57 Samsung sa istom količinom memorije.
Pusti akcije, trenutno stanje na KP je da ta Motorola košta 355€, dok sam A56 (8/256GB) kupio za 260€ sa sve ® staklom i maskom i 2 godine garancije operatera 🙂

To je oko 90-100€ skuplje, znači 30+ % , nikako nije jeftinije od A56...

Poslednja izmena:
Ja ne pišem o tvom slučaju i KP kupovini, nego generalno o zvaničnim cenama u domaćim prodavnicama. Ti si se snašao i A56 platio onoliko koliko i vredi, ja pričam o načinu kupovine koji praktikuje ogromna većina ljudi, a to je kupovina u prodavnicama, uglavnom na rate.

Trenutno, najniže cene za A56 8/256GB i Edge 60 Pro 8/256GB u domaćim prodavnicama su praktično iste (oko 40k din, do nedavnog izlaska A57 stari A56 je imao znatno višu cenu), a Motorola je za klasu bolji uređaj. Pritom je Edge 60 Pro malo bolji telefon i od najnovijeg A57 (isto 8/256GB), a u ovom trenutku jeftiniji čak za 20 hiljada dinara. To je suština cele priče.

Poslednja izmena:
Pusti prodavnice, akcije, rate i napumpane cene.
Ja pričam o ceni koja je najjeftinija u ovom trenutku za uređaj koji je nov i uz koji idu 2 godine garancije.
A56 (8/256GB) je od 250-300€ na KP kako naleti i kako se kome žuri. Ovde na forumu je čovek prodavao za 280€ isto sa staklom i maskom tako da ga nije neko cimanje naći.

Cene u radnjama su cirkus i skoro nikad se ne isplati kupovati tako...

Ova Motorola sa KP od 355€ čak je iz šverc-komerc priče i ima godinu dana garancije, inače je još skuplja...

Da je hardverski bolji telefon to je jasno, ali je zato i primetno skuplji kada se gleda kupovina za keš!

EDIT: Sad gledam A56 u Tehnomaniji/WW je na popustu sa 66666 na 53000 din - tu cenu je smešno i komentarisati 😀

Poslednja izmena:
Ova Motorola sa KP od 355€ čak je iz šverc-komerc priče i ima godinu dana garancije, inače je još skuplja...
Pa ja i ne pričam o KP ceni te Motorole, nego o akcijskoj ceni iz najveće domaće prodavnice (GT), 8/256GB sa 2 godine garancije i full pakovanjem - 39990 din.
Po toj ceni Edge 60 Pro je najbolja kupovina trenutno i treba iskoristiti dok je na sniženju.

Da ne idemo više u off.

Motorola:

Matorcima i A26 odlicno zavrsava posao, tj telefoni za 100-150 evra
preko 200 evra placaju oni koji hoce nesto vise, dal ekran, bateriju, procesor il kameru
I ko kupuje gleda sto zaokruzeniji proizvod
I menja na 2-3 god

5-6 godina (toliku podršku i daje samsung) bez problema traje njima telefon sa njihovim načinom korišćenja. U današnje vreme 250-300€ za telefon koji će trajati godinama nije skupa priča. Sve cene (pogotovo tehnike) su otišle u ... tako da je to i više nego jeftino po današnjim standardima...

nisu ni matorci kao nekada 😆
ne zbog toga sto im trebaju neke napredne funkcije nego jer su nedokazani (ili zaboravni) - majka ga bas multitaskuje, ima istovremeno 20 otvorenih aplikacija koje jedu memoriju, s tim telefoni od 100-150e bas tesko izlaze na kraj

Da li ima neka garancija na te telefone koje kupite preko KP?

Može u PP preporuka ako imate nekog proverenog prodavca odatle, da ne reklamiramo javno ovde i da ne gušimo temu time.

Nazad
Vrh Dno