Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Sta je dovoljno vremena u ovom slucaju da se izda trim komanda i odradi gc?
Nekoliko minuta, mnogo minuta, sat(i)?

Sama TRIM komanda (koju radi sam OS) traje od par sekundi do max minut i to na SSD-u od 512+ na celom kapacitetu (uobičajeno 10-15 sec)! A posle GC koji je ugrađen u SSD, tj. radi ga sam FW, može SSD da odradi taman i da ga otkačiš od ploče i ostaviš samo na naponu.
Dakle ako se u ovom slučaju na W7 odradi TRIM komanda, može odmah da se ode u XP, a GC (tj FW) će sam dalje da počisti šta treba onda kada to smatra najboljim. A da se ubrza, najbolje ga ostaviti nakon TRIM komande u recimo BIOS-u sat-dva za SF diskove ili 10-30min za sve ostale kontrolere.

E to me zanima, nakon trim komande koliko treba vremena da GC odradi svoje a da komp radi fino svoje radnje uobicajeno, bez "parkiranja" u bios-u?
Pretpostavljam da ce vecem ssd-u trebati vise vremena ali recimo 120-240-516GB veliki ssd za koliko mogu biti "pocisceni" kad GC krene da radi?
Kad ili koliko vremena treba OS-u da se doseti da izda trim komandu?
To je neki neodredjeni interval kad os izdaje trim naredbu i od cega zavisi?

TRIM komanda je instant nakon svakog brisanja iz kante ili direktnog brisanja (shift-del), a kada će koji SSD izvršiti komandu tj. odraditi GC je nemoguće znati čak i sa istim kontrolerom jer je svakom FW drugačije napisan-optimizovan, nekom agresivno, a nekom ultra sporo (kao kod SF), i još ovisi koliko se koristi disk tj. često prekida upisom i brisanjem novih podataka... Zato nema šanse znati kad će da ga odradi.

Koliki vam je dnevni write u GB?
Ja ga koristim samo za sistem a dnevno mi bude 50GB upisa

Kod mene za sada prosek oko 36gb upisa. Inace imam pravi "first world problem" - ssd mi prebrzo gasi komp pa sad moram gasiti svetlo pa po mraku bauljati do kreveta. Sa hdd bi stigao da pogasim sva svetla, odem do wc, vratim se i legnem u krevet a komp jos bio na signing off :D

Jel normalno da mi izbacuje 95% health za SSD [ Samsung 840 ] a imam ga oko godinu ili malo jace? Mislim da je pre 6 meseci poceo sa 99% i sad je na 95%. Razume se da je mazen i pazen, mozda par puta formatiran [prilikom reinstalacije sistema], max temp mu je bio 40% [ lifetime ]. Takodje bitna stvar lifetime write je malo manji od 4TB.

Ovo i mene zanima..isto mi pise 95%,a moj cak nema ni godinu dana

normalno je,to je i ocekivani wear lvl prilikom regularnog koriscenja.nije vise kao kod mehanickih da ti pise 100 osto health dok jedandan ne kreneda klikce. :)

ako paranoisete da ce te ga ubiti brze nego sto bi ste hteli (mada tim tempom re ce biti da cete 5 platformi promeniti dok neure ssd) imate em profil u madzisn-u za maks reability,plus izguglajte kako da mu maksimalno produzite vek trajanja (gasenje/izmestanje kesa brousera,apdejti itd),tj da svedete upis na disk na najmanju mogucu meru.

ja se kladim u zivot da cu pre promeniti ssd nego sto cu mu doci do 90 posto,a nemam milosti akam ga domaksimuma zato sam ga i kupio.

Bilo je reči već o tome, malo pretražite zato više mrzi svakoga da po 100 put odgovori isto! :rtfm:
Ukratko bilo je ente primera da padne sa 100 na 0 pa onda opet sa 100 na nulu i to po koji put (kada dođe na 0, ponovo kreće od 100)...

Zato držite overprovisioning i uživaj

Zato držite overprovisioning i uživaj

pretpostavljam da mislis da ljudi ne koriste ceo disk.
meni to deluje bezveze, jer vec ima ugradjen ''overprovisioning" a i jedino sto se dobija svim tim tehnikama je da naglo odu sve celije, umesto jedna po jedna.

Da li je neko ovaj SSD uzimao preko "Madjara" sa KP? Interesuje me da li je garancija ostvariva u Srbiji (za ne daj Boze). Nisam nesto upoznat sa SSD, pa me interesuje kolika je verovatnoca da on "rikne" u te 3godine (jer ko mi garantuje da ce taj lik da se u naredne 3 godine i dalje bavi tim donosenjem robe iz Madjarske).

Opet na KP ima za 60e, dok kod nas u radnjama nisam vidjao ispod 75e.

Za tu sitnu razliku kupi kod nas i ne razmisljaj ;)

^ +1

i da crkne za 2-3 godine cu kupim nov,jer ce cene padati jos vise

A sta da radi ako mu crkene za 2-3 sedmice, a prodavca nigde, jel da on onda nosi u H na reklamaciju...?

ovi sto valjaju (da ih ne reklamiram,pogledajte im ocene) iz madjarske tj bar sa dvojicom sa kojima sam ja imao posla nece biti problema,momci zive od toga i ne isplati im se da se cimaju oko 60e jer mnogo ozbiljniju opremu valjaju.a ssd ako nije mucak u startu ide debelo preko deklaracije koliko ce da radi,ali ako je neko paranoican,sta se tu moze. :)

Bilo ih je, kao i svake druge robe, DOA pa i nakon 2-3 sedmice ili meseca da riknu... ali to je ipak veoma mali broj.
Ja licno ne bih reskirao za 1,5k rsd i "pravio" sebi problem...

Poslednja izmena:
+1

Ljudi kako da ugasim u win 7 da mi ssd (840 evo) ne uzima 2g rama?

I takoc izašao je 850 PRO a sa njim i Magician 4.4 verzija. Kada mi se resetovao sistem videh meni nešto čudno nije se pojavio win 8 logo nego je odmah ušao u sistem :D Pošto mi je u rapid modu rekoh aj ja da testiram brzinu. Iii evo rezultata :D

mK8AO8c.jpg

LOL

Probao sam kod mene da vidim kako radi SM 4.4 i jel ima pomaka u RAPID-u:

RAPID20.jpg

1 milion 4K IOPS-a na AMD AM1 platformi, ko bi rekao da može :)

EDIT: Probao još par puta, pokazuje i do 1,4 miliona IOPS-a na 4K, tj. preko 5GB/s transfer. Super, još da nađem kako da to upotrebim.

Poslednja izmena:
Ajde da ne citam sve ove stranice. Prekosutra mi stize 840evo 128gb, ide na amd sata 2 plocu. Citao sam o tom rapid modu, testovi iz 2013 pokazuju dosta lose rezultate i par nekih gde su nesto bolje performanse kad je ukljucen.
Da li da ukljucujem il ne?
Takodje bilo kakav savet oko ssd je dobrodosao.

Kod mene stoji uključen, ovaj novi RAPID 2.0 iz SM 4.4 i nemam problema. AMD SATA III kontroler na AM1 ploči. Rekao bih da je sistem življi od kada je RAPID uključen.

Ti još imaš SATA II kontroler, probaj pa vidi kako se kod tebe ponaša. Uključuje se i isključuje sa par klikova, ne možeš nešto puno da zezneš. Jedino pitanje je koliko RAM-a imaš?

Poslednja izmena:
4gb.
Imao sam ranije (pre dve god) neki Patriot Torq 60gb, nije bilo ovakvih peripetija, bocnes ssd, prebacis na ahci, instaliras sistem i to je to.
I ssd su znatno evoluirali.

Pa ne moraš da koristiš RAPID, možeš 840-cu da koristiš bez istog. Budući da imaš svega 4GB i da RAPID uzima 25% memorije (do 4GB max), mislim je bolje da ga ne uključuješ.

Nazad
Vrh Dno