Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Mislim da je do Magician. A stavi novi firmware, ako ima.

Ne mogu ja njemu nista koliko ja vidim,ne pokazuje koji je FW a serijski 00000000000000...to isto i aida64 pokazuje...probao sam stiariji magician 4.21 i isto je...

Da li mogu da updejtujem fw bez backupa? Koliko je realna opasnost od gubljenja podataka?

U user-manualu programa strogo savjetuju da se odradi back-up, dok vecina ljudi ne radi. Ja kada budem radio cu odraditi back-up posto ne drzim mnogo podataka na SSD-u.

Zanimaju me vise licna iskustva ljudi sa foruma ;)

Ne znam ko je toliko lud da te savjetuje da ne uradis back-up :smoke: Ti sutra uradis FW, izgubis podatke i javis se na forumu sa pitanjem koji jelen mi je rekao da ne radim back-up kad sam ja upravo izgubio sve podatke :d

A sto se tice tvog pitanja kolika je realna opasnost, pa npr. postoji opasnost kada bi tokom instalacije FW nestalo struje. To je samo jedan od slucajeva...

Poslednja izmena:
Ne mogu ja njemu nista koliko ja vidim,ne pokazuje koji je FW a serijski 00000000000000...to isto i aida64 pokazuje...probao sam stiariji magician 4.21 i isto je...

Ako su AMD drajveri, vrati na MS-ove...

Da @mdm,izgleda je do toga koliko sam shvatio za 2 sata citanja,ali MS nema za XP...na w7 ne mogu zbog gomile muzickih programa starijih...

"Run Program in Compatibility Mode"?

Meni su tako neopevano stari programi radili, a to ima i win7 i win8 (8.1)!

Ma nema sanse,pricam o 1TB programa,plugina,semplova...zbog toga i ne menjam plocu sa sata 3...ovde cuda neka pokazuje...UDMA6...ma mislim ko me terao...

Prilozi

• 22-May-2014_03-06.jpg.png
    22-May-2014_03-06.jpg.png
    96.3 KB · Pregleda: 118
Konkretno, jel vredi kupiti

250 GB Samsung S840 EVO MZ-7TE250BW Basic

Cena: 16 150,00 Din

za te pare?

Poslednja izmena od urednika:
Trebalo bi da je povoljno. Ne znam baš kako se kreću cene po radnjama trenutno.

Ne mogu da nadjem odgovor na jedno pitanje...

Na evo840 imam XP i ne radi trim kao ni samsung magician a u istom kompu imam hard na kome je win7 gde evo840 bude samo particija D.
E sad povremeno udjem u win7 gde radi i trim i SM,kada uradim optimize i trim samsung SDD da li se to "racuna" i u XP ili to vazi samo za win7?

"Nasilna" TRIM komanda radi na celokupnom praznom prostoru diska.

Racuna se i za w7 i w8 i xp i za bilo koji os koji imas na tom ssd-u.
Proguglaj i nauci sta je trim, gra je garbage colection i sta to radi i cemu sluzi.

p.s. Profesore pazljivije citaj sta đaci pitaju :D

529/440 performanse u ovom Samsungovom programu na 840 evo (maximum performance)
Za AMD chipset to je ok ?

Racuna se i za w7 i w8 i xp i za bilo koji os koji imas na tom ssd-u.
Proguglaj i nauci sta je trim, gra je garbage colection i sta to radi i cemu sluzi.

p.s. Profesore pazljivije citaj sta đaci pitaju :D

A ja mislim da si ti pogrešno shvatio :D On je pitao dali iz Win 7 (koji mu je na HDD - iako je nebitno..) kada odradi TRIM to se važi i na SSD-u gde je XP (isto nevažno), i otuda moj odgovor (kratak i lenj - znam... :d).

Da da,to sam pitao...znaci nema trim u XP a nema ni samsung magician jer ne radi sa AMD ahci...sve to radi na win7 pa sam pitao kada u win7 odradim trim samsunga da li je to isto kao da sam ga odradio u XP sa samsung magician...

Može se odraditi TRIM iz Windows 7 sistema i imaće efekta kada se isti SSD koristi pod Windows XP sistemom!

^ Ja sam upravo na ovo i mislio.
Cekajte sec. je li on ima W7 na hdd, a xp na ssd?
A sto ne bi trim radio ako je os (W7) na hdd a tamo negde ssd koji kad na njemu nije aktivni os se ponasa kao i bilo koji drugi hdd/ssd?
Sta se desava ako su u kompu 2 ili vise ssd-ova, sto ne bi bilo moguce uraditi trim i za "onaj drugi" ssd na kome evidentno ne bi bio aktivan OS? (sto ce se sad sve cesce desavati, evo alfa je pravi primer takvog desavanj) :)

Ako imaš W7, 8, 8.1... na jednom od SSD-ova (čak i na drugom HDD), automatski ti radi TRIM svuda ma koliko još da imaš SSD-ova. Samo je problem ako je XP, onda moraš ručno petljati itd.

Ako imas SAMO xp mora rucno "petljanje", ali ovde covek ima xp i w7, 2 OS na kompu na razlicitim hdd/ssd, dakle kad nekad upali w7 sa hdd bice uradjen trim na ssd ako mu da dovoljno vremena da se izvrsi trim i odradi cg...
Sta je dovoljno vremena u ovom slucaju da se izda trim komanda i odradi gc?
Nekoliko minuta, mnogo minuta, sat(i)?

jel moze taj trim sa nekog butabilnog cd-a ili nekim drugim programom umesto magician-a, kod varijante samo XP, na AMD-u?

Uh konacno sam shvacen,zato sam i rekao da ne mogu da nadjem na netu takav primer pa samim tim ni odgovor...WIN XP je na samsungu i to mi treba...WIN7 me ne interesuje ali mi u njemu radi SM koji je i napravio ceo problem jer ne radi u XP sa AMD chipset i zato sam izvadio iz fioke WD320AAKS za win7...
Sad udjem u win7 odradim trim samsunga jednom nedeljno pa sam se pitao ima li to efekta mada je garbage garbage bez obzira na OS....naravno jasno mi je da mi je dzabe u win7 da radim OS optimizaciju...uostalom evo i rezultata koji su bili dosta losiji dok nisam dodao win7 ali i modovani AMD ahci driver sa nekog sajta pa prokomentarisite,ja bolje ne mogu na sata 2...zahvaljujem na odgovorima.

p.s zaboravio sam da kazem da mi i u win7 isti rezultati pa ne znam da li ima logike da isto radi ili laze SW...?

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    99.6 KB · Pregleda: 97
  • 2.JPG
    2.JPG
    46.2 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Toliko i treba da imaš. Na Win 7 bi stvarno trebalo da pređeš.

Pozdrav,
Juce sam uzeo Samsung 840 EVO 120gb. Kada sam pokrenuo testiranje video sam da sam iz IDE mode morao prebaciti na ACHI mode kako bi dobio bolje rezultate SSD-a, nakon toga kada sam odradio test dobio sam ove rezultate:
as-ssd-bench Samsung SSD 840  6.5.2014 10-38-03 AM.png

Pitanje glasi da li je ovaj rezultat ok? Ili ovaj SSD moze i bolje da se pokaze?

Koristim Windows 8.1, a maticna polca mi je MSI 970A-G46.

To su OK vrednosti. Pokreni TRIM pa proveri opet.

Nazad
Vrh Dno