Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Evo bez RAPID-a
Picture 2013-09-28 01_15_20.png
Samo je malo cudan 4k write u odnosu na prethodnu sliku

Drugim recima - nije cudan, vec je normalan :)

Ortak mi je uzeo ovaj SSD (120GB), nazalost on je iz Danske i ne razume se uopste, pa je pitao mene koji se isto ne razumem uopste (jer nemam ssd).. vec 2 sata bauljam po temama i ne znam sta da mu kazem da odradi. Koliko sam razumeo ona podesavanja vise ne vaze, rekao sam mu da iskljuci hibernation i defrag, sta jos treba da odradi (ahci je namestio pre svega)? Takodje je skinuo CrystalDiskMark da ga testira, ali nema advanced u Samsung magician-u uopste, ne znamo gde da iskljuci rapid? Takodje koje bi brzine mogao da ocekuje na sata2 ploci? Stvarno ne znam gde da nadjem informacije, u ove 2-3 teme gledajuci prve i poslednje 3 strane, sve informacije su kontradiktorne, tako da bi nam svaka pomoc dobrodosla :).

Ma nema sta da podesava, ali ako vec hoce...

... neka pod OS optimization odabere ili Max.performance ili Max.capacity ili Max.reliability i onda dole klikne na Apply.
Na slici vidis i gde je Rapid. Kada to oznaci, na desnoj strani ce, izmedju ostalog, biti i Disable ili Enable dugme za taj Rapid

Ko ne zna najbolje, neka i ne podesava nista, dovoljno je bilo sto je AHCI ukljucio i nek ne dira nista.

Googlovao sam ja sliku i takva je kao sto si ti postavio, ali on nema taj tab uopste, zavrsava se sa opcijom "secure erase". I gore ima cetvrtu opciju "ssd authenticity". Da li taj rapid uopste i treba da se iskljucuje ili je to samo za test?

Ovo su brzine, jel to ok za 120GB model na sata2 (kupuje novu plocu za mesec dana)?
Untitled.png

To je brzina sa SATA2.

Imao sam Rapid tab i sa 830 diskom, samo sto je onda pisalo da ne podrzava moj model... Neka apdejtuje onda Magician.
Rapid. Neko kaze upali, neko kaze ugasi. Ja sam ostavio upaljeno na kraju.

Ok, mislio sam da je to vec uradio, ako je do toga onda ce sutra to odraditi. Hvala svima na ekspresnoj pomoci :).

Gledao sam EVO 840 od 250GB, ali mi iskreno nešto malo deluje 1000 ciklusa (koliko sam video), to je jedino što me brine... :/ Ne radi se baš o jeftinoj napravi, iz ugla studenta.

To sa ciklusima, naprosto ZABORAVI! ;)

evo :D i ja da kazem nesto, uzeh za druga 120gb evo i u odnosu na moj prosli ssd (mushkin chronos, sf kontroler) sistem radi da kazem sporije tj sporije se bootuje i neki programi se dizu sporije iako su mu bench rezultati dosta bolji ( 480 vs 820 ). konfiguracija je ista s tim sto je cpu za 200mhz sporiji, tako da nisam nesto preterano odusevljen barem sa verzijom od 120gb. Videcu kad mi padne pod ruke 250gb ili neka pro verzija :)

Novi FW!

Meni Magician prijavljuje novi fw ali ne dozvoljava update uopste tj "failed to update firmware on selected drive". Ima li neko ideju sta moze biti?

^^
I meni isto nece da updatuje ista stvar.

Samo da pitam ljudi na kraju da li RAPID treba da drzimo on ili off?

Ja sam update-ova najnormalnije, RAPID drzim na off jer nisam primetio razliku u brzini.

^^
I meni isto nece da updatuje ista stvar.

Samo da pitam ljudi na kraju da li RAPID treba da drzimo on ili off?

Resio sam ovaj problem tako sto sam sa amd ahci prebacio na ms ahci. Zatim sam odradio update bez problema. Izgleda da se Magician ne voli sa amd sata drajverima

Ne vec samo prebacis sa amd-ovih na ms-ove dok ne odradis fw update. Posle vratis na amd sata ako hoces

Nemam predstavu kako to da uradim (prebacim da windows koristi M$ driver umesto AMDovog), a da ne reinstaliram nesto?

^ prenosim ti uputstvo kolege @ppredrag:
Nista ne uninstalliras. U device manageru spustis padajuci meni gde ti pise IDE/ATA controlers, zatim desni klik na stavku AMD controller, pa update driver, browse my computer, pa let me pick from the list bla bla. I tu umesto AMD-a izaberes Standard AHCI. Zatim next i onda ti trazi restart. Kada se restartuje masina pokrenes pokrenes fw update za Evo. Kada se zavrsi flesovanje ponovo restartujes masinu. Ako hoces da vratis na Amd-ov sata drajver, ponovis isto samo umesto standard ahci cekiras AMD controller. Jos jednom restart i to je to. Meni se cini da su mi malo bolji rezultati bili sa AMD sata drajverom nego sa M$. Ako negde zaglavi pitaj

Zahvaljujem se ppredragu.

Da li treba da ukljucmi "RAPID mode" ili ne?
Koje su prednosti a koje mane?

Ako imaš UPS uključi, u suprotnom nemoj. Dobici su fantastični u sintetičkim testovima dok je povoljan scenario u realnom radu znatno ređi. Reč je o keširanju podataka koji se čitaju ili zapisiju na SSD u sistemskom RAM-u. Dakle za male setove podataka ima smisla.

Eeee da u ameriKi 130 zelenih... ovde u nas u jevropama, na Balkanu u svrbijici najjeftinije 140-ak evropskih šareniša ...

Presao sam sa 32bit-ne na 64bit-nu verziju Windows 7-ice i sequential write mi je drasticno opao, sa 250-260MB/s na nekih 160-170MB/s (SATA II kontroler - 250GB hard). Instalirao sam i Intel AHCI driver i rezultat je isti. Sta bi mogao da bude problem?

Samsung 840EVO 250Gb, na laptopu HP 470, sata 6GB (sata3) konektor, klonirana dva OS sa hdd (gnjavaza velika bila dok ne procitah da samnsungov alat za kopiranje sitema ne kopira dva sistema kako treba vec samo jedan...), leti HP kao 'tica... :D

Prilozi

• as-ssd-bench Samsung SSD 840  02-Nov-13 12-19-32.png
    as-ssd-bench Samsung SSD 840 02-Nov-13 12-19-32.png
    32.6 KB · Pregleda: 223
Vrh Dno