Šta je novo?

Samsung 830 (Samsung MCX, Samsung 2x-nm Toggle-mode DDR NAND)

Meni je nesto taj iRST v11.7 pokarabudzio, vise puta probao i vratio se na Intel RST Driver 10.6.0.1022
Obaralo mi je mnogo upis kod 4k-64 , obaralo ispod 100 i to dosta, tako da je skor konacni bio 450-500 na as-ssd, cak je i na msahci slabo radilo pa sam se ipak vratio na stare...
Zasto ne znam al' sad na IRST 10.6.0.1022 radi normalno, skor oko 730-750 na as-ssd...

Poslednja izmena:
Moguce mozda zbog biosa, vidi na ASUS sajtu mislim da je 3603 ver. nesto uradjena vezano za IRST

@ CAR Probaj druze v11.7 ja sam instalirao i daju boost za 4k i ukupno bolje performanse (govorim za AS SSD bench gde se vidi naravno), hvala mighty za tip potpuno sam zaboravio za update IRST drajvera. Pozz
Moracu da oprobam, nema mi druge... i to taman za 4K, gde je i inace ovaj moj SSD najjaci i gde se nalazi "na svome", sto bi se reklo :)
(posto je malko "omatorio" na polju sekvencijalnih brzina iliti drugim recima - pregazilo ga vreme :D)

E sad, jedino ostaje to da li ici na te oficijalne v11.7 ili pak neoficijalne v12 (gde je pak ubacena ona sekcija za gasenje LPM-a :))... licno ne volim sve te varijante koje nemaju zvanican pecat (ne zbog nekih problema ili cega vec, nego onako iz cistog hira :d), a kao sto rekoh, vec znam sta ce i profesor mdm da mi kaze :D

Ako već znaš onda i primeni, nemoj da te ukorim!! :D :d

Ozbiljno sada :p 12.0.0.1083 nisu izašli na sajtu zvanično, ali nisu ni beta već Production Candidate, što ih čini prilično bezbednim. A i nemaju bag sa lošim ISDI2.dll od 11.7 serije, pa da neće IAStorUI kontrol panel da radi kada imate RAID (a jedino je tada neophodan... :S:).

Meni je nesto taj iRST v11.7 pokarabudzio, vise puta probao i vratio se na Intel RST Driver 10.6.0.1022
Obaralo mi je mnogo upis kod 4k-64 , obaralo ispod 100 i to dosta, tako da je skor konacni bio 450-500 na as-ssd, cak je i na msahci slabo radilo pa sam se ipak vratio na stare...
Zasto ne znam al' sad na IRST 10.6.0.1022 radi normalno, skor oko 730-750 na as-ssd...

Upravo iz razloga koji sam gore naveo, ali i činjenice da serija 10.x ima samo jedan iaStor.sys kao drajver, za razliku od serije 11.x i sada 12.x koji imaju dva: iaStorA.sys i iaStorF.sys. Te ići nazad (nekad i napred) nije pametno bez brisanja suvišnih ključeva unutar registry-ja i samih .sys!

Te ukoliko se vraćate na 10.x sa novih:
"Open the Device Manager and look for the in-use drivers of your system drive C ("Properties" > "Drivers" > "Driver Details"). If the iaStorF.sys should be listed, you have to manually delete the wrong entries of the registry:
Run regedit, navigate to
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
and look in the REG_MULTI_SZ titled LowerFilters, then remove iastorf from the list."
A važi i obrnuto, obrisati stari iaStor.sys nakon prelaska na nove; naravno prvo ključ pa potom i fajl (u oba slučaja) koji se nalazi u "C:\Windows\System32\drivers".

Poslednja izmena:
Ko zna ZNA, ko ne zna, "krade" znanje pa koliko uspe...:d
Hvala profesore...

Da ga nema - trebalo bi ga izmisliti :D

Care jesi li probao nove IRST drajvere?

Nisam, jer je onaj "glavni" komp konstantno pod LinX-om, stalno se isprobavaju neke kombinacije i Win je maximalno klot, nema dva drajvera instalirana... cim se to okonca, ide taj novi iRST :D

Evo sada su 12.0.0.1083 i WHQL!

Imam ispisano oko 5TB ( cimao sam se oko osmice pa sam 20 puta reinstalirao win. ) na ssd-u pa me interesuje da li je to dosta i do koliko je bezbedno pre nego sto pocne da otkazuje ssd?

Šališ se? taj tvoj od 256 ima da traje verovatno i do 764 TiB (840 TB) kao ovima! :d

Poslednja izmena:
Šališ se? taj tvoj od 256 ima da traje verovatno i do 764 TiB (840 TB) kao ovima! :d

Hvala:) Jeste malo neozbiljno pitanje sa moje strane nego sam nagruvao 3-4 TB za nedelju dana pa reko' bice svasta. Nemoj da zameris na mom neznanju, bolje da pitam :)

Poslednja izmena:
Naravno bolje pitati, nego posle kukati!! ;)

I to si uspeo sada dok instaliraš OS, što svakako nećeš raditi svaki dan non-stop. A usput, batali 8 (čak i 8.1), i lepo stavi 7... :smoke:
Nisu SSD tako pipavi kao što ljudi misle, vidiš da je 840 koji je TLC potrajao toliko, a zamisli tek tvoj 830 koji je MLC! :d
Evo i ovde još detaljnije - mučeni dok ne crknu!! :D

Poslednja izmena:
Sad i ja sa laickim pitanjem. Kad je vec rec o upisu, kojim programom mogu dobiti najtacniju informaciju?

CDI i slični..

Pozdrav !
Imam SSD Samsung 830
Maximus VI
i5-4670K
RAM 2x4 GB DDR3

Rezultat na AS SSD Benchmark mi je :
ScreenHunter_01 Oct. 23 09.53.jpg
SATA 6Gb/s kabl je prikljucen na prvi SATA port na maticnoj ploci.

Mislim da ovo moze i bolje jer vidim da mnogi imaju jace rezultate.
???

Pozdrav !
Imam SSD Samsung 830
Maximus VI
i5-4670K
RAM 2x4 GB DDR3

Rezultat na AS SSD Benchmark mi je :
Pogledajte prilog 126099
SATA 6Gb/s kabl je prikljucen na prvi SATA port na maticnoj ploci.

Mislim da ovo moze i bolje jer vidim da mnogi imaju jace rezultate.
???

1. Koja Maximus VI ploča? Extreme ili Hero?
U zavisnosti od toga koja je ploča, proveri upoređujući sa slikama u attachmentu da li si povezao SSD sa portom 1 intelovog SATA kontrolera, a ne na AsMedia.

2. Instaliraj poslednje Intel RST drajvere (mislim da su 12.5 poslednji).

3. Da li je SSD već bio korišćen u nekoj mašini? Ako da, da li si uradio SecureErase pre nego što si instalirao tu mašinu?

Prilozi

• MVIextreme.jpg
    MVIextreme.jpg
    132.7 KB · Pregleda: 32
  • MVIhero.jpg
    MVIhero.jpg
    99.6 KB · Pregleda: 32
12.8.4.1000 su poslednji, cela serija 12.5.x je bila bagovita..

1. Hero. Da povezao sam na SATA port 1
2. To nisam proveravao
3. Koristio sam ga pre na P5K SE/EPU maticnoj ploci oko 7 meseci. Kada sam ga postavio na ovoj novoj nisam uradio SecureErase. Mislio sam da nema posebne potrebe za tim.
@ mdm
Sada cu instalirati ove drajvere pa da vidim kako ce se pokazati na testu.

Poslednja izmena:
Evo rezultata nakon instalacije Intel RST 12.8.4.1000 drajvera :

ScreenHunter_01 Oct. 24 11.43.jpg

Rezultat je malo bolji.

Nije bas da trazim dlaku u jajetu ali bi hteo da, kada sam vec skrpio pare i kupio ovu konfiguraciju, izvucem najbolje sto mogu od ovog SSD-a.

Poslednja izmena:
Pa dobar ti je skor, nema potrebe za brigom...

Je li ok ovo za ssd star dve godine?

Prilozi

• 1.PNG
    1.PNG
    138.9 KB · Pregleda: 42
  • 2.PNG
    2.PNG
    154.4 KB · Pregleda: 37
Je li ok ovo za ssd star dve godine?

Jeste, do sada si ga prepisao makar 250 puta kompletno, tako da je 90% health sasvim OK, imaš ti tu dovoljno NAND-a za bar još jedno 10 godina :)

Hvala na odgovoru. Pitam da vidim da nisam preterao.

Pa malko jesi, imaš u proseku ~17GB upisa na dan na disku od 64GB svakog dana tokom dve godine, što je 1/3 diska dnevno, tako da jeste malo heavy use, al podneće :)

Poslednja izmena:
Malo mi je cudno da je toliko, posto ga koristim samo kao sistemski disk. Ponekad neko kopiranje i download na njega ali nista drasticno.

Torenti?
Ili instaliraš 10 programa/igrica dnevno?! :d
OS sam po sebi nema šanse ni GB dnevno!

Pitanje da li HDD sentinel ispravno čita/tumači atribut u kome piše host writes. Mogu da proverim popodne kad budem došao kući šta prijavljuje za moju 830-cu, ona je kupljena februara 2012.

Kakvo crno malo ti cudno-lazu ovi programi. Ko upisuje po 17GB dnevno i to jos na SSD?! Volio bih da ga vidim.

Nista od toga. Ponekad neki programcic skinem, slike i klipove sa aparata, ali bas retko. Ne znam da li moze cache od browsera ili drugih programa da napravi ovoliki upis? Sumnjam ali neka bude.
Edit:
I u samsung magician pise da je Wear Leveling Count na 91%.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno