Šta je novo?

Samsung 830 (Samsung MCX, Samsung 2x-nm Toggle-mode DDR NAND)

Hm, cudan taj Samsung... :trust:
Ili je do OS-a, masine, zeza write-caching... Ko zna! A ASSD rezultat, da li je veci sa RST ili bez njih?

Poslednja izmena:
Cini mi se da je rezultat odlican pogotovu za write

Rezultati su kod mene veći sa RST nego sa MS AHCI-em i sasvim su stabilni, tj. pri svakom testu dobijem jako slične AS i CDM rezultate. Rezultati su u okviru par MB/s gore dole u zavisnosti od toga da li je MS AHCI ili RST i koja verzija, u svakom slučaju su dobri. AS-SSD sam pustio preko 30-40 puta sigurno i nisam primetio da mu to nešto smeta, tj. da posle toga usporava - namerno pokušavam da ga dovedem u stanje da opadnu brzine, ali mi ne uspeva :)

Problem koji se desio pri instalaciji na mom laptopu sa 4K writeom mi nije najjasniji, tj. zašto se desio. Ali mrzi me da se više igram s njim, u desktopu mi je na keca radilo sve kako treba i to bez reinstalacije OS, a laptop je bio na brzinu i probe radi.

Što se tiče problema kod D@m|r-a, usporenje pri startu s RST drajverima možda i nema veze s Samsungom - već sa samim RST drajverima i njihovim radom pod XP-om o čemu nađoh ovo:

Possible issue where RST is slow to start on Windows XP or Vista with .NET 3.0
Issue description: Under certain network conditions, on systems with .NET 3.0, the RST application and notification icon (a.k.a. tray icon) may take about a minute to start.
Resolution: Contact Microsoft* to receive the hot fix described by KB article 936707 or upgrade to .NET 3.5.

D@mire, da li imaš instaliran .NET 3.0 možda?

To sam i ja hteo da ga pitam , ali videh da mu stoji Win7 u moja masina.

A kod tebe zasigurno je bio problem sa ne adekvatnom primenom write-caching-a. Vec se mora ugasiti pa ponovo upaliti da bi radilo, iako kaze da je vec upaljen. To je cest i poznat Win - RST bug.

Za write cache vrlo moguće, ali sam SSD u laptopu testirao možda ukupno sat dva i posle ga obrisao, nisam ni imao vremena da se mnogo igram s tim.

A za D@mira si verovatno u pravu, učinilo mi se da je device manager iz XP-a, ali biće da je samo isključio teme, sad kad sam bliže pogledao.

Uglavnom, RST drajveri nisu cvećka ni sa jednim SSD-om - i sa intel 320-com i sa M4 i evo sada sa Samsungom, uvek mora malo da se testira, proba i podešava pre nego što se nameste maksimalne performanse.

Imam Windows 7 64 koji sam instalirao juce... E sad sam ja tu pogasio neke stvarcice koje su neki savetovali mozda zato zeza ne znam... Jel smeta nesto ako koristim ovako bez tih RST drajvera?

Ne bi trebalo da smeta, mada bi realno malo bolje perfomanse trebalo da budu sa njima.

Inače, ljudi koji imaju AMD čipset ili neki drugi kontroler ne mogu da koriste RST pa im opet SSD-ovi rade.

Da li si odradio WEI, da prepozna da je SSD i da se sam podesi?

Odradio sam WEI dobio ocenu 7.9 a kad instaliram RST dobijem 7.8

Ma ko zna, kao sto cesto kazem gremlini... A ako zelis brzi boot, ostavi bez RST, razlika ionako nije velika. Kazu da microsoftov ionako manje pravi problema od intelovog.

Evo konačno i mene na SATA 3 :)

SSD tri mesece kasnije, bez ijednog secure erase-a, optimizacije kroz Samsung magician, čak nisam ni sistem reinstalirao sa zamenom ploče, CPU i memorije.

Prilozi

• as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830 13.5.2012 8-47-59.png
    as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830 13.5.2012 8-47-59.png
    51.4 KB · Pregleda: 191
Zmaj!
Ko zna zna, ko moze moze, ko umije njemu dvije...

Ma, lazi... to sto je bio na SATA2 znaci da nije bio dovoljno hammered, pa se lako odrzavao :D

Videćemo, postovaću za koji mesec ponovo. Juče sistem nisam reinstalirao iz čiste lenjosti, sve lepo radi, samo sam očistio stare drajvere.

A Samsung magician nisam startovao, jer za ova tri meseca koje ga imam nemam neke zamerke na performanse, pa zaboravio da program postoji. Setih se juče, kad sam menjao komponente i gledao šta treba da uninstalliram, al pustih prvo AS SSD, pošto sve radi, neću ga mučiti.

Baš želim koliko mu vremena treba da degradira.

Poslednja izmena:
Obicnim radom? Verovatno ce degradirati tek kada dovoljno NAND-a degradira fizicki, sto ce potrajati vise nego korist njegovog kapaciteta ;)
Salim ja za SATA2, za ocekivati je od dobrog SSD-a da se tako ponasa i da se ne primete ikakve degradacije.

Pa iskreno meni kući i treba za običan rad, ne držim kući SQL bazu za 1000 korisnika:)

Nisam fanatik po pitanju SSD-ova u smislu da strogo pazim na svaki upis, koristim ga kao i svaki drugi disk, na njemu mi je swap (nikako ne razumem zašto ljudi drže swap na hdd-u kad imaju ssd jer im to samo usporava rad), bacakam fajlove na desktop kad mi tako odgovara, pa tek posle sređujem i sl. Pored uobičajenog na njemu mi par VM (joj lepote kad konačno ima mesta i za njih na SSD-u) i par igrica. BTW. skyrim i SSD su odličan spoj :)

Ako sa takvim radom za 3 godine nisam sahranio Intel X25-V sa njegovih 40GB (inače isti drajv još uvek lepo šljaka kod mog drugara) ne verujem ni da ću ove sadašnje.

Ni na 830cu ni na M4 koji mi je u drugom računaru nemam nikakve primedbe :) Ponekad mogu da osetim da su brži od Intel 320 120GB koji mi je u laptopu, al' nisam siguran da li je do SSD-ova ili čisto odnosa desktop/laptop.

Poslednja izmena:
Koji chipset je u laptopu? Ja sam primetio ogromnu razliku izmedju SATA2 i SATA3 cipseta (izmedju VAIO F12 i F23)

U pitanju je Intel QM67 u HP 5330m, SATA3, ali je Intel 320 serija SATA2 pa ne bi trebalo da ima uticaja.

Poslednja izmena:
Nije samo do SATA3, previse je brzi C300 u QM67, a on ipak nema preterano boost od SATA3. Kao da je NCQ ili latency bolji.
Ali... posto je kod tebe QM67, verovatno nije laptop u pitanju :) (sem proca)

CrystalDiskMark_S830.jpg
as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830  5.15.2012 11-35-02 AM.png

Mada sam AS-SSD pokretao odmah posle diskmark-a, malo je twitch-nuo kod 4K-64Thrd write testa, poceo je izuzetno sporo, pa je siknuo kao da je povukao iz cache-a a onda se ustalio. Drajveri Intel RST 10.8.0.1003

Sređivao sam svoje malo, napravih poređenje mog Samsung 830 kada je bio u prethodnom sistemu na SATA2 (ICH10R) i novom gde je na SATA3 (Z77).

Rekoh da postujem, možda nekom zatreba :)

4K brzine su skoro identične, sekvencijalne skoro identične.

Prilozi

• CDM-830-128-compare.png
    CDM-830-128-compare.png
    62.2 KB · Pregleda: 110
Poslednja izmena:
Nema veze, mislio sam da je 10.08 najnoviji, valjda ga nisam snimio zato sto je naveden samo za Intel ploce. U cemu je fazon, period sertifikacije na ostalim plocama pa kasni za sve chipsetove ili ?

Ne, uz moju Asus P8Z77-V Pro je došao RST 11.0.0.1032, ima ga na ASUS sajtu za sve Z77 ploče.

Jedno glupo pitanje koliko se lap ubrza ako se ubaci SSD jer su u lapovima uglavnom SATA2

Naspram HDD-a? Previse da se posle vraca na HDD :D

Toliko da se pitas kako zakon dozvoljava prodaju laptopa bez SSDa ;-)
CPU je i5 i bas se primeti razlika

Pretpostavljam da je ploca Sapphire x58 Pure Black kompatibilna sa Samsung 830 b 64GB, ali za svaki slucaj da proverim pre kupovine. Dakle, odgovor je...? :)

Nazad
Vrh Dno