Šta je novo?

Samsung 830 (Samsung MCX, Samsung 2x-nm Toggle-mode DDR NAND)

Kako se mirise ovaj Samsung 830 sa AMDom? Ima li nekih vecih problema?

Svaki SSD radi na svakom SATA konektoru, a samo brzina neće biti ista ovisno od chipset-a (uglavnom sekvencijalna). Najbrži je Intel, AMD pa ostali..

Pretpostavljam da je ploca Sapphire x58 Pure Black kompatibilna sa Samsung 830 b 64GB, ali za svaki slucaj da proverim pre kupovine. Dakle, odgovor je...? :)

Ploca ima SATA port(ove)... znaci, kompatibilna je.

Narucio sam Samsung 64GB 830 MZ-7PC064B/WW. Nije mi potreban veci kapacitet posto mi je na sistemskoj particiji zauzeto max 20gb. Procitao sam sve teme vezane za podesavanje ssd-a i na kraju sam totalno zbunjen. Sta treba sve iskljuciti od procesa me najvise buni. Cache pretrazivaca cu ostaviti na ssd kao i page file, hibernaciju na off, sys restore na off. Dakle sta od procesa iskljuciti? Dolazi li neki softver uz disk koji ce iskljuciti nepotrebne stvari?
Ubacujem ga u komp iz "moja masina" i treba da stavim najnoviji bios. To nije problem, ali mi problem stvaraju RST drajveri i verzija biosa ploce. Evo na sta mislim, stavka 4
Kod:
P8Z68-V PRO BIOS 3304
For proper operation, please ensure to update Intel Rapid Storage Technology driver to version 10.8.0.1003 and BIOS to version 3304 before enabling Intel Smart Response Technology.

Update procedure for users needing Intel Smart Response Technology:
(1) Enter OS, and ensure Intel Smart Response Technology has been turned off under Intel Rapid Storage Technology interface.
(2) Install version Intel Rapid Storage Technology driver to version 10.8.0.1003.
(3) Reboot the system, and update BIOS to version 3304, then reboot.
(4) Enter the BIOS setup screen, press F5 to load BIOS default, then change the Intel SATA Port to RAID mode.
(5) Boot into OS, and re-enable Intel Smart Response Technology under Intel Rapid Storage Technology
Posto ubacujem ssd na koji ce ici samo sistem sa programima koje koristim, ovaj wd ce biti storage, da li da stavljam na RAID kao sto stoji u uputsktvu ili da stavim AHCI?

Flešuj poslednji BIOS. Kontroler stavi u AHCI mod. Instaliraj IRST driver. Ubaci SSD. Ne treba ništa da podešavaš.

Ok! Zahvaljujem na odovoru! Dobio sam i pm sa uputstvima od jednog clana koji ma doticni ssd, pa mi je sad jednostavnije i lakse.

Da li je ovo ok rezultat za laptop sa obicnim SATA ?

Prilozi

• ssd.jpg
    ssd.jpg
    77.7 KB · Pregleda: 84
A šta je to "obični" SATA?! :d
Misliš SATA 1,2,3 tj. 1.5, 3.0 6.0?

SATA jedan sa 247MB/s ! Neće biti :D (teoretski max 150MB/s)
To je SATAII!!

I da rezultat je OK za sata2 ;)

malo je QD32 write u AS SSD mali, trebalo bi da je malo veći, ostalo deluje OK. To su bi trebalo da su rezultati za 64-ku.

Poslednja izmena:
Da tačno, upali-ugasi Write-Caching bilo je o tome 1000 puta!

Da bi ugasen write caching bio problem, rezultati bi trebalo da budu mnooooogo gori... jednocifreni, cak ;)

Sad sam probao sa iskljucenim write caching i rezultati su ocajni. Upalio sam opet i rezultati su skoro pa indenticni.

Onda čudno, kao da je na laptopu a ne na i5 i Z68. Ili si ga patosirao upisom? Mada je njemu TRIM OK brzine...

Sad sam probao sa iskljucenim write caching i rezultati su ocajni. Upalio sam opet i rezultati su skoro pa indenticni.

Kazem ja... ;)

Kada je write caching problem, rezultati su tuga... jednocifrene vrednosti u pojedinim poljima za upis, pa je relativno lako postaviti dijagnozu na osnovu toga.
E moj profesore, jos si mi ti zelen... :p

E Care Care, na nekim sporim modelima da, ali ne mora TOLIKO da padne na svakom! Evo probaj s Kingston-om i videćeš, ja nemam jednocifrene ni kada ga ugasim... :p

Samo se vi sprdajte :S:. Nisam ga patosirao upisom, samo sam instalirao win i drajvere, stavio samsung magician i stavio da on iskljuci sta je nepotrebno i to je to. Da pokusam sa ponovnom instalacijom wina?

E Care Care, na nekim sporim modelima da, ali ne mora TOLIKO da padne na svakom!
Na m4 pada na tol'ko, a on nikako nije spor model :)
Par komada je bilo na forumu koje je to zadesilo - ili su greskom ugasili, ili im je neki program (Acronis bese) gasio kesiranje... ne znam kako, ali desilo se :)
Sad kad se setim - palo i kod mene na C300 (a ni on nije spor :D), i to jednom prilikom kada sam slucajno gasnuo kesiranje - a trebalo je nesto drugo :p... malo je reci da sam bio iznenadjen rezultatima :d

Hmmm, sad kad procitam ovo... C300, m4... jednocifrene vrednosti... a mozda je to do kontrolera?
Mozda svaki kontroler reaguje razlicito - kod nekih je pad veci, kod nekih manji... mozda pre sam kontroler nego neki model SSD-a pojedinacno. Marvell, eto, reaguje opakim padom :)
Evo probaj s Kingston-om i videćeš, ja nemam jednocifrene ni kada ga ugasim... :p
'Ocu, prvom prilikom cim ga izvadim iz ambalaze :p :d

Evo 128GB verzije na AMDu:
Crystalmark_Samsung%20830%20SSD.jpg

Na m4 pada na tol'ko, a on nikako nije spor model :)
Par komada je bilo na forumu koje je to zadesilo - ili su greskom ugasili, ili im je neki program (Acronis bese) gasio kesiranje... ne znam kako, ali desilo se :)
Sad kad se setim - palo i kod mene na C300 (a ni on nije spor :D), i to jednom prilikom kada sam slucajno gasnuo kesiranje - a trebalo je nesto drugo :p... malo je reci da sam bio iznenadjen rezultatima :d

Hmmm, sad kad procitam ovo... C300, m4... jednocifrene vrednosti... a mozda je to do kontrolera?
Mozda svaki kontroler reaguje razlicito - kod nekih je pad veci, kod nekih manji... mozda pre sam kontroler nego neki model SSD-a pojedinacno. Marvell, eto, reaguje opakim padom :)

'Ocu, prvom prilikom cim ga izvadim iz ambalaze :d

Skoro da si sam sebi dao odgovor! Marvell, Samsung i sl. kontroleri IMAJU keš; a SF NEMA!! ;)
Automatski će da slabije reaguje da li je upaljen ili ne... (iako je uglavnom u pitanju win-ov keš, ima veze i sa onim koji je na disku).
Ko je sad zelen?! :p

Off-topic: Crni Care, plače tamo sam u kutiji a ti ni da ga pogledaš... :d

@domcale Sjajne brzine, ništa ne diraj!

Poslednja izmena:
Nemam sad vremena da malo cackam da probam da namestim ako je moguce.Kad budem dirao, da li prvo da probam da obrisem IRST drajver, pa onda da probam ubacim novi firmware i na kraju ponovnu instalaciju wina?

Probao sa brisanjem drajvera i isto, firmware je bio up to date, ponovo istalirao sistem i sve isto. Ne mogu vise da se maltertiram. Dakle to je to.

Poslednja izmena od urednika:
Disk vredi svaku paru,rezultati sa masine iz potpisa.

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    39.5 KB · Pregleda: 109
  • Capture2.PNG
    Capture2.PNG
    40.1 KB · Pregleda: 76
  • Capture3.PNG
    Capture3.PNG
    32.7 KB · Pregleda: 66
Godinu i mesec dana korišćenja, bez reinstalacije sistema, SE i nekih posebnih optimizacija (samo disableovan hibernate i defragmentizacija, page file 2GB i isključen LPM, ostalo ništa nije dirano):

Ovo su rezultati kada sam kupio SSD na SATAII na P7P55D:

as-ssd-830-128-sata2.png

Prelazak na mašinu iz potpisa u maju prošle godine:

as-ssd-bench-samsung-ssd.png

Rezultati od pre neki dan kada sam prešao sa iRST 11.0 na iRST 11.7 (4K je jako lepo skočio), testirao 11.7 ovo već nedelju dana, lepo rade:

as-ssd-bench-samsung-ssd.png

Jako mi je žao što je 830-ca povučena iz prodaje, 840 Pro su mi malo zacenili.

Mada i ja malo ka**m, ovaj 830 će mi savršeno raditi dok ne dođe neki 850 :)

Stvarno, ako a licno nesto volim - onda je to kada vidim da kroz dane/mesece (pa i godine!) koriscenja brojke u testovima ostaju iste :smoke:

I stvarno dobar boost za 4K sa iRST v11.7... moram da ih okusam u najskorije vreme!
Ili mozda odmah da idem na one non-official v12, mdm bi mi sigurno tako savetovao :d

@ CAR Probaj druze v11.7 ja sam instalirao i daju boost za 4k i ukupno bolje performanse (govorim za AS SSD bench gde se vidi naravno), hvala mighty za tip potpuno sam zaboravio za update IRST drajvera. Pozz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno