Šta je novo?

Samsung 830 (Samsung MCX, Samsung 2x-nm Toggle-mode DDR NAND)

mighty78

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
420
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5-14600K / Thermalright Burst Assassin 120 RGB
Matična ploča
Asus TUF GAMING B760M-PLUS WIFI
RAM
32GB (2* FURY Beast 16GB 5600MHz DDR5)
GPU
Sapphire Pulse RX 6700 XT 12GB
Storage
ADATA SX8200NP 2TB / ADATA SX8200NP 2TB / Samsung 860 EVO 1TB / WD Gold 6TB
Zvuk
Marantz SR3001 / Monitor Audio Bronze BR5 / Sony MDR-DS6500
PSU
Seasonic Focus GX-850
Kućište
Antec NX200M
Monitor
MSI G32CQ5P
Miš & tastatura
HP X220 Gaming / BlitzWolf BW-KB2 Gateron yellow optical
Laptop
HP Elite Dragonfly G3
Tablet
Samsung Galaxy Tab S6 lite
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kao što i rekoh, evo prvih rezultata.

U pitanju je 830-ca od 128GB, model MZ-7PC128N/EU (ovo N pred kraj znači da je Notebook installation kit, postoji i sa oznakom D u varijanti sa šinicama, tj. adapterom 2.5 ->3.5).

U samom paketu stižu sam SSD koji je 7mm visine, adapter za 9,5mm, SATA na USB adapter, uputstvo i CD sa Norton Ghost 15.

Test platforma je bio laptop HP 5330m sa i3-2310m, Intel QM67 čipsetom i 8GB DDR3.

Od softvera instalirano Win7 x64 Ultimate SP1, Intel RST 10.8 drajveri i Samsung Magicina 3.1.Prvo je FW updateovan sa CXM01B1Q na CXM03B1Q, pa tek onda rađeni testovi.

Rezultati su u atachmentu, u odnosu na moj M4 je dosta sporiji 4K (QD=1) write, ali mnogo bolji sekvencijalni write.

Svidelo mi se što sam AS-SSD i CDM puštao po 10ak puta zaredom, baš da vidim kako će da se ponaša i nisam uočio nikakvo posebno kolebanje u brzinama, rezultati su bili tu negde.

Večeras ću javiti i rezultate preko SATA 2 kontrolera, kad ga budem ubacio u desktop umesto M4 64GB, gde će da dočeka neki Ivy Bridge CPU i Z77 ploču.

Prilozi

• paket.jpg
    paket.jpg
    302 KB · Pregleda: 192
  • AS-SSD-830-128GB-SATA3.png
    AS-SSD-830-128GB-SATA3.png
    38.5 KB · Pregleda: 227
  • CDM-830-128GB-SATA3.jpg
    CDM-830-128GB-SATA3.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 187
Poslednja izmena od urednika:
A gdi je tu Batman? :)

Nema promotion code-a, niti ima Batman nalepnice na kutiji.

Ili je promocija završena, ili se pakovanje MZ-7PC128N/EU po tome razlikuje od MZ-7PC128N/US.

'oćemo u EU - nema Batmana tamo :)

Poslednja izmena:
More, nema Betmena ni ovamo, koliko se meni cini... :p

Odlični rezultati, definitivno bolji od (value) SF-2281 128GB SSD-ova sa async NAND-ovima (Patriot Pyro, OCZ AGILITY 3 i sl.), u rangu, a izgleda i malo brži i od onih sa sync MLC memorijom (Pyro SE, Corsair Force GT, Kingston HyperX, OCZ Vertex 3)!

Poslednja izmena:
Pa jefriniji je od Kingston HX-a sa kojim se uglavnom poredi, ima 8GB više, a i ne volem SF-a.

Kupljen normalno kod nas sa 3. god garancije (hteo da mi donesu M4 128GB iz USA), ali kad sam video da 830-ca ima kod nas nisam mnogo razmišljao.

Sve u svemu, zadovoljan sam istim, a videćemo kakav će biti u eksploataciji.

I ja danas pazario isti SSD ali sam se zeznuo malo za laptop je :) E sad pitanje jel pase bilo koji mounting kit sa 2.5 na 3.5? Ili da ga menjam ako uopste imaju za desktop?

Poslednja izmena:
Trebalo bi da odgovara skoro svaki 2,5->3.5 adapter.

Za zamenu mislim da nema vajde jer koliko sam video imali su samo notebook upgrade varijante. Po meni je ona i bolja, jer mi je SATA na USB adapter mnogo interesantnija varijanta -al' dobro, ja imam FD Define R3 kućište koje može da primi 8x 2,5 ili 3,5 diskove pa mi ne trebaju dodatne šinice. :p

I ja danas pazario isti SSD ali sam se zeznuo malo za laptop je :) E sad pitanje jel pase bilo koji mounting kit sa 2.5 na 3.5? Ili da ga menjam ako uopste imaju za desktop?

O kakvim laptop/netbook varijantama pricate ? Svaki SSD je istih dimenzija i konekcija ?

D@m|r, uzmi npr. malo neke dvolepljive trake i stavi ga gde god ti odgovara u kucistu (npr. polozis ga samo kod 5.25"), ili jednostavno improvizuj nesto. Ako hoces bas da bude montiran tamo gde bi i HDD montirao bez ikakvih egzebicija onda *** 600din. je onaj bracket ..
Inace ne moras da se brines ni kako stoji ni da li ce se pomerati u radu itd. SSD nema nikakvih pokretnih delova.

Kupicu sutra taj Mushkin bracket i nadam se resiti problem :) Mislio sam da nece odgovarati nesto posto je tanji... Tnx nisam neki strucnjak za SSD ovo mi je prvi :)

Postoje dva kompleta/pakovanja: desktop i notebook upgrade kit. Kod nas su uvezli ovaj drugi komplet.

Sami SSD-ovi su isti u oba paketa, ali se razlikuje sadržaj paketa - kod desktop kita dobiješ sata kabl, bracket 2,5->3.5 i molex na sata, a kod notebook kit-a imaš moju sliku gore.

Inače, nisu svi SSD-ovi istih dimenzija, većina ih je visine (debljine) 9,5mm, dok su svi moderniji 7mm (kako bi pasovali i u ultrabook-ove). Postoje i 2,5inch diskovi vidine 12mm ali su oni malo retki - uglavnom 1TB varijante.

I intel 320 series i samsung 830 koje imam su 7mm visine i imaju gumeni odbojnik od 2,5mm kao dodatak. Čak su i klasični 2,5 hdd-ovi počeli da nam stižu u varijanti od 7mm visine.

Inače, tačno je da SSD nema pokretnih delova i da mu uopšte ne smeta ni kad visi na kablu, ali ljudi zaboravljaju koliko su česti problemi sa SATA kablovima i da je pogotovu kod SATA3 uređaja potreban kvalitetan SATA3 kabl i da se sve to lepo namesti i učvrsti kako ne bi posle bilo problema s konektorima.

O kakvim laptop/netbook varijantama pricate ? Svaki SSD je istih dimenzija i konekcija ?

D@m|r, uzmi npr. malo neke dvolepljive trake i stavi ga gde god ti odgovara u kucistu (npr. polozis ga samo kod 5.25"), ili jednostavno improvizuj nesto. Ako hoces bas da bude montiran tamo gde bi i HDD montirao bez ikakvih egzebicija onda *** 600din. je onaj bracket ..
Inace ne moras da se brines ni kako stoji ni da li ce se pomerati u radu itd. SSD nema nikakvih pokretnih delova.

Ne brini ništa, debljina SSD-a nema veze, rupe za šrafove su na istim mestima i na diskovima visine 9,5 i 7mm. Inače, na ovom bracketu se SSD šrafi odozdo (u rupe sa donje strane SSD-a, ne one bočno).

Kupicu sutra taj Mushkin bracket i nadam se resiti problem :) Mislio sam da nece odgovarati nesto posto je tanji... Tnx nisam neki strucnjak za SSD ovo mi je prvi :)

Poslednja izmena:
Evo sad tek saznajem pa prave i te od 7mm debljine za notebook-ove. Mislio sam da staju u njih i ovi "standardni". Eh, pogresi covek :)

Care, sta je, prehebo ti ovaj Samsung Crucial-a :D ? Opasni su rezultati, nema sta ..

Care, sta je, prehebo ti ovaj Samsung Crucial-a :D ? Opasni su rezultati, nema sta ..
Jel' bi mogao samo da mi elaboriras na osnovu cega si izveo ovaj zakljucak? :)

Sta je to sto je tebe nateralo da dodjes do njega... sta je, video si sekvencijalnu brzinu upisa, pa naprecac sveo rezime? :D:D:D
I sa kojim to Crucial-om poredis uopste... sa m4 ili pak ovim mojim (matorim) C300? :p

Ma skapirao sam te o'ma, ali se ne dam bez svadje :p
Dobri su rezultati, nema sta, mada sam ja iskreno ocekivao nesto jace vrednosti za random brzine... nakon gledanja par random rezultata sa ovog foruma za m4 :)

Ipak, ja cekam da se neko dokopa Corsair Performance Pro-a, pa da vidimo njegove rezultate... taj je tek preheb'o Crucial-a ;)

Evo konačno i da postujem rezultate preko SATA 2 kontrolera u svom desktopu. Konačno su se sredile random brzine koje se nisu poklapale s onim što sam video na netu.

I malo izvinjenje svima, rezultati koje sam stavio u prvom postu za SATA3 nisu dobri. Premotavajući film unazad, našao sam i potencijalnog "krivca" - novi Intel RST 10.8 drajveri koje nisam ranije koristio. Setio sam se da sam odmah po instalaciji Win 7 dok nisam instalirao ni jedan drajver, probao AS SSD i dobio neki skor solidno preko 700, ali sam zbog gužve na to skroz zaboravio.

Kući sam samo ghost-ovo svoj M4 na 830, ostavivši intel RST 10.6 koje već neko vreme koristim i brzine su odmah bile OK i slične ostalima koje sam video na netu.

Sve u svemu, 4K(QD=1) write je ipak mnogo bolji od onog što sam u prvi mah pomislio.

Prilozi

• CDM-830-128-SATA2.png
    CDM-830-128-SATA2.png
    64.5 KB · Pregleda: 102
  • as-ssd-830-128-SATA2.png
    as-ssd-830-128-SATA2.png
    51.2 KB · Pregleda: 134
Poslednja izmena:
Cek', ako sam te dobro razumeo - kazes da su v10.8 drajveri sporiji (tj. daju manji skor) od v10.6?

Nisam stigao da ih probam, sve se nesto nakanjujem, pa sam na kraju resio da ih cuvam za svez sistem... ali izgleda da mozda i necu :)

Pa na svom laptopu koji mi je trenutno jedini računar sa Intel SATA3 kontrolerom, su ispali gornji rezultati sa Intel RST 10.8, sa mnogo gorim 4K rezultatima.

U desktopu na SATA2 su 4K ispali daleko bolji, a samo sam ghostovao sistem sa M4 ostavivši 10,6 koji su već bili.

Kad sam video rezultate na desktopu, vraćao sam film unazad da vidim šta sam zeznuo na laptopu i setio se da čim sam instalira Win 7 probao AS SSD sa MS AHCI drajverima i dobio neki skor preko 700 (ako se ne varam oko 720), ali nisam zapamtio tačno brzine, pošto sam istovremeno sređivao i instalirao neke druge laptopove.

Sva bench-ove sam puštao posle, sa instaliranim RSD 10.8, skroz zaboravivši na skor sa MS AHCI-em.

Mogao bih da probam da uradim kući upgrade na 10.8, ali ne bih nešto sad da se igram s tim. Sistem super radi, a igraću se sa verzijama RST-a kad budem zamenio ploču i procesor.

EDIT: Nije vi đavo dao mira, probah i MS AHCI i RST 10.6 i 10.8. Nije mi se ponovo desio onako nizak 4K write kao na laptopu, biće da je do nečeg drugog, ali ipak je 10.8 sporiji od 10.6. Za 4K write sa 10.8 imam oko 62-63MB/s, isto toliko i sa MS AHCI, dok sa 10.6 imam redovno 65-68MB/s. U stvari svi skorovi su mi sa 10.6 za par MB/s veći. Vratio sam 10.6 i više ništa ne diram :)

Poslednja izmena:
Evo sad tek saznajem pa prave i te od 7mm debljine za notebook-ove. Mislio sam da staju u njih i ovi "standardni". Eh, pogresi covek :)

Za moj Aspire s3 bi bas morao taj 7mm, tj ako ga budem ubacivao, moracu bas ovog samsunga ;), posto je on trenutno jedini takav na trzistu...

I m4 ima SLIM verziju.

Intel 320 koji je u mom laptopu je isto 7mm, samo što stiže s nalepljenim gumenim odbojnikom od 2,5mm. Uz Samsunga stiže odbojnik odvojeno.

Za moj Aspire s3 bi bas morao taj 7mm, tj ako ga budem ubacivao, moracu bas ovog samsunga ;), posto je on trenutno jedini takav na trzistu...

Evo moj spojen na intel sata6 port i stavljen novi firmware:

as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830  2.10.2012 11-44-09 PM.png

Na marvel sata6 portu je ocajno radilo. Mada imao sam problema i na intel sata6 portu sa drajverima sa sajta, boot time mi je bio oko 22 sec pa sam ih unistall i sad je 12 sec sa svim programima igrama...

Za sad sam zadovoljan :D

Koja ti je verzija Intel RST drajvera?

Ne znam gde to da pogledam... Skino sam bio sa neta "Intel(R) Rapid Storage Technology Driver Software V10.5.0.1026 for Windows Vista/7 32bit & 64bit.(WHQL)" ali sam odradio uninstall iz control panela posto mi se system dizao za 10 sec duze. E sad nemam poima koje on drajvere koristi :D

Imao sam u WEI score 7.8 a sad je 7.9 posle brisanja tih drajvera.

Poslednja izmena:
Idi u device manager, klikni na ide ata/atapi contollers pa izaberi Intelov kontroler.

Desni klik na njega, izaberi Properties pa vidi u tabu Driver (kao na slici).

Ne znam gde to da pogledam... Skino sam bio sa neta "Intel(R) Rapid Storage Technology Driver Software V10.5.0.1026 for Windows Vista/7 32bit & 64bit.(WHQL)" ali sam odradio uninstall iz control panela posto mi se system dizao za 10 sec duze. E sad nemam poima koje on drajvere koristi :D

Imao sam u WEI score 7.8 a sad je 7.9 posle brisanja tih drajvera.

Prilozi

• DVCM.jpg
    DVCM.jpg
    169.4 KB · Pregleda: 106
Nema toga kod mene *** :)

Prilozi

• Device Manager.png
    Device Manager.png
    31.2 KB · Pregleda: 86
@mighty78
A da li si probao sa novijim 11.0.0.1032 koji je WHQL, a ne neki beta? Meni najbolje on radi.

@D@m|r
Isto pitanje, a plus taj sto si probao je malo stariji i ti bi mogao probati poslednji.
Inace nemas u device manager-u zato sto si skinuo RST, a lepo je pisalo u ASSD iastor - dakle RST driver dok si ga imao. Sada sigurno pise msahci na istom mestu.

Ima ovde:
http://www.station-drivers.com/page/intel raid.htm

Poslednja izmena:
Ovo je sa 11.0.0 drajverima i boot time mi se povecao na 22.198 sec cim sam obrisao te 11.0.0 boot time 11.778 :)

U oba slucaja sa RST drajverima i bez imam socre preko 700 ali razlika u boot time je 2x...

Prilozi

• as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830  2.11.2012 7-36-54 PM.png
    as-ssd-bench SAMSUNG SSD 830 2.11.2012 7-36-54 PM.png
    27.9 KB · Pregleda: 96
  • 22.198.png
    22.198.png
    3.2 KB · Pregleda: 67
  • 11.778.png
    11.778.png
    3.3 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Vrh Dno