Šta je novo?

Samovozeći automobili

mnt

Poštovan
Učlanjen(a)
27.07.2017
Poena
95
Od Tesle do Waymo-a, pa sve do manjih startapova širom sveta, samovozeći automobili postaju sve prisutniji u vestima, ali i na putevima. Pitanja koja se otvaraju su:
  • Da li su zaista bezbedniji od ljudskih vozača?
  • Kako će uticati na zapošljavanje u transportnom sektoru?
  • Ko je odgovoran u slučaju nesreće?
  • Da li će uopšte zaživeti u Srbiji i kada?
Pa, izvolite sa vašim mišljenjima, informacijama, iskustvima i predviđanjima. :)

Poslednja izmena:
Hvala na zasebnoj temi :)

Moje mišljenje je da možda trenutno nisu bezbedniji od ljudskih vozača, ali da će biti. Logika i iskustvo sa mašinama kaže da je tako.
Kako će uticati, teško je reći. Ali uticaće i te kako. Najverovatnije će povećati potražnju za visiko kvalifikovanim poslovima kao što su inženjeri i administratori, a smanjiti za nisko kvalifikovanim kao što su vozači. Takođe, javiće se novi poslovi npr. organizovanje popravki i održavanje.
Još nije definisano ko je odgovoran. Za sada vozač. Ne znam kako je Waymo to rešio. Veorvatno je kompanija odgovorna, a ne lično neki pojedinac. Kod Tesle si ti kao vozač odgovoran.
Zaživeće u Srbiji. Kada? Mnoooogooo kasnije nego u razvijenom svetu. Kao i sve u Srbiji.

• Like
Reagovanja: mnt
Malim koracima FSD polako ulazi u Evropu, ostaje da se vidi kad će vlasnici da dobiju pristup da sami testiraju - bitno je da se nešto dešava.

Isto, ne znam da li ste videli snimak pre par nedelja kako se FSD ponaša u Amsterdamu, počeli su već ozbiljnije da testiraju.

Tesla RoboTaxi (sedi čovek na mestu suvozača) i Waymo

Vrh Dno