Šta je novo?

Samogradnja GRID antene

Knight_rider

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
319
Potrebno mi je uputstvo za samogradnju grid antene za wireless, ali u kojem je sve pojasnjeno s obzirom da sam pocetnik u tome!

posalji mi na PM email da ti sibnem semu za 18db antenu!
Poz

inposible : )
jedino ako si neki bravar varioc za space satlove : )
NEUPOREDIVO jednostavnije i bolje-dish sa bikvadom

Nisam bravar za space-shuttle-ove, ali je moguće napraviti grid antenu...mislim sve je moguće...čak i drvena peć (šteta što se drvena peć može samo jednom naložiti!!!!) :wall:
Kolega Mikser (Mikser, još jednom hvala!) mi je poslao uputstvo za samogradnju 3D corner antene,verovatno ćemo nju i da pravimo..ako ne bude nekog detaljnijeg uputstva za samogradnju grid antene...
A što se tiče dish antene (biquad+satelitski tanjir)-od toga smo odustali, jer gledamo velikim delom sa ekonomskog aspekta...skupo je drugaru da kupi sat. tanjir....Gledamo što jeftinije sve to da mu sklopimo, jer ceo svoj komp može da proda za 100 eura...

Poslednja izmena:
Antena sljaka savrseno kog drugara je probana uporedo sa gridom od 24 db Hyperlink
Pozajmljena je od Netiksa 24 db!
Rezultati su potpuno isti na daljini oko 400 m!
Jedini zez je oko postavljana antene pod ugao od 45 °,al to je sve objasnjeno u pdf-u!
Inace cela izgradnja antene kosta oko 500-600 dinzi

mikser je napisao(la):
Antena sljaka savrseno kog drugara je probana uporedo sa gridom od 24 db Hyperlink
Pozajmljena je od Netiksa 24 db!
Rezultati su potpuno isti na daljini oko 400 m!
Jedini zez je oko postavljana antene pod ugao od 45 °,al to je sve objasnjeno u pdf-u!
Inace cela izgradnja antene kosta oko 500-600 dinzi

delujem kao nepismen al nisam majke mi :bottle:

@Mikser:
Ja imam onaj grid "made in mala privreda", na udaljenosti sam oko 450-500 m od AP-a i net mi radi i po najlošijem vremenu....Valjda će i drugaru raditi 3D corner...i njemu ćemo staviti AP i naravno pazićemo na ugao postavljanja antene...Uz malo sreće antenu pravimo za ponedeljak..

ok mozda i moze : )
Ali ja sam imao jednu fabricku koju sam zgazio i malo iskrivio resetku koju sam posle toga meni se cini skroz ok ispravio.I anetna imala super signal tj isto kao i pre i nod je hvato takodje sa super signalom na 500m ali prilikom transfera karaktweristike su joj opale za polovinu iako su ap i nod prikazivali super signale...
3d korner takodje super antena...
Ako nekom treba dish evo poklanjam,na julinom brdu sam.

Nadam se da ćemo dobiti super signal sa 3D cornerom...A moja grid antena nije još bilo deformisana, pa nisam imao takvih problema...

Evo u nedelju pazarimo polovan Linksys AP,tako da uskoro počinje gradnja antene...

Poslednja izmena:
Na daljine manje od kilometar, ni jedna antena ne moze da se pokaze, pogotovo ne na osnovu prijemnog signala.
Dijagram zracenja, tj. karakteristika izracenog signala je najbitnija, da snop rasipanja bude sto manjeg ugla. Na vecini tih home-made antena, karakteristika zracenja je sfericna i samim tim antena se tretira kao djubre, i zadjubrivac vazduha.

nIce Cream je napisao(la):
Na daljine manje od kilometar, ni jedna antena ne moze da se pokaze, pogotovo ne na osnovu prijemnog signala.
Dijagram zracenja, tj. karakteristika izracenog signala je najbitnija, da snop rasipanja bude sto manjeg ugla. Na vecini tih home-made antena, karakteristika zracenja je sfericna i samim tim antena se tretira kao djubre, i zadjubrivac vazduha.
Kod mene je daljina manja od kilometar, nekih 500 metara, a kod drugara gde ćemo stavljati 3D korner je oko 700 metara od AP-a..Inače, optičku vidljuivost bi trebali obojica da imamo...
Znam da sve antene iz "male privrede" imaju low signal i na malim udaljenostima od AP-a, ali i dalje sve to radi bez problema i po ružnom vremenu!

vreme nnije bitno
Na bgwu je poznato da mreza najbolje radi za vreme kisa i snega...

ja dobacujem na 3 km sa obicnom tubicom...pri transferu pocinje sa 32k pa posle 10ak minuta opada na 20, a po kishi radi josh bolje :shock:

i ja trazim neku proverenu shemu za antenu ,kad god je kisha puca veza, a imam i neko lishce (drvo) ispred. Poshto drvo ne mogu da skreshem , koju antenu iz vasheg iskustva preporucujete, neko mi rece da stavim preko 18db, koja je ta sa 24db!?

@ Mikser:
Ja sam isto tako mislio, ali neki tvrde da vreme ne utiče na kvalitet wireless veze...Meni je poznato da svi koji imaju prilično loš signal (posebno oni korisnici koji nemaju optičku vidljivost sa pristupnom tačkom, nego "hvataju" samo neke refleksije signala) najviše problema sa linkom imaju upravo po kiši i magli....Činjenica mi je poznata i iz ličnog iskustva....Sestra je imala wireless, nije imala optičku vidljivost i problema sa linkom je imala upravo po nevremenu.....

@ Joker: kako si pravio mrežicu na gridu??

Izlivena je, kazem ti da je antena 100% ista kao i original.

Izlivena je, kazem ti da je antena 100% ista kao i original.

E, bre, pa kako to moze da se racuna kao home-made :d

Pa gde mi je livnica at home, kalupi, pesak, pec, topljenje metala.. :)

@ Joker:
Ta tvoja antena stvarno fenomen izgleda, ali ne verujem da bih se upuštao u takav poduhvat.....
Mnogo komplikovano čoveče...gde naći potrebne alate? Držim se ja tastature :type:

@Knight_rider
Najbolje :))
Nije moja antena ne pravim je ja, nego moj prijatelj.

i kako radi antena i poshto za josh jednu!? Vidim da si iz Su,kako radi tamo wireless? Znam da je tu dobro pokriveno, bar centar

@ joker:
Svaka čast tvom prijatelju...Stvarno antena lepo izgleda, još ako i radi...Naravno da radi, i to verovatno odlično...

I jesi li napravio 3d korner reflektor antenu kolko si zadovoljan sa singnalom itd....

mikser je napisao(la):
I jesi li napravio 3d korner reflektor antenu kolko si zadovoljan sa singnalom itd....

Još nisam, sutra idemo po AP, danas nas kiša zeznula...
A biće i antena, kada bude gotova i kada se kolega uključi javiću kako se antena ponaša....

Vrh Dno