Re: Sajt na kome ima objashnjenih pojmova iz automibilizma?
Bane je napisao(la):
...
TDI je VW turbo dizel motor koji ima posebne dovodne grane za svaki cilindar. Stariji dizajn, ali ga je VW doveo do savrshenstva, pa se uspeshno nosi sa novim "komon rejl" motorima.
Turbo Diesel Intercooler.
Bane je napisao(la):
...
Sensomatic je Mercedesova "inteligentna" kontrola kochenja.
Sensodrive je robotizovani manuelni menjach poslednje genracije. On ima manuelni i automatski mod rada, a sam vozach bira koji ce mod koristiti.
Ne znam sad tacno sta je Sensomatic, mislim da je druga varijnta tiptronica, medjutim pomoc pri kocenju nije, to je BAS.
I sta znaci robotizovani, da ima robota u sebi ?

Btw. sve te tiptronic varijante, to je klasican automatski menjac sa rucnom kotrolom. To veze nema sa sekvencijalnim menjacem, dakle koji god ***** kaze da danasnji Audiji, Merdecesi, BMW, Porshe itd. imaju sekvencijalni menjac, ***** je.
Sve su to automatike sa mauelnom kotrolom.
Cast izuzecima ako ih ima, a ja ne znam ni jedan.
Jedini pravi sekvencijalni menjac ugradjuje Ferrari, npr F355 F1.
Razlika izmedju sekvencije i obicnog "matika" se najlakse provali u vremenu promene brzine. Sekvencijalni to radi za do 0,1 sec, najbrzem matiku treba najmanje 0,5.
Pozdrav!
p.s. ova prica otprilike ovde mora i da stane, da ne ode u off topic. Bane ako ima nesto da doda za svoju gresku, ako ne neka pristupi pisanju onoga sto treba, a ne ovoga sto nije neophodno