Šta je novo?

Safari 5

Ja sam danas brisajuci sve i svja iz XP saznao da mi Safari jede prostor na HDD :smackbum:
Folder se naziva "Webpage Previews" i nema veze sa cache-om, vec su u pitanju screenshot-ovi, da se tako izrazim. Lokacija je sledeca:

C:\Documents and Settings\---\Local Settings\Application Data\Apple Computer\Safari\Webpage Previews

Ko se vise bakce safarijem sigurno zna vise o ovome, ja nisam ni pretpostavio da ovako nesto ima, nije mi ni malo jasno kako ovako nesto moze pomoci da nesto brze funkcionise, zaista. Ja sam u ovom folderu pronasao cak 1349(!) screenshota velicine cirka 153MB.

Eto ako jos neko koristi safari mozda ce ga ovo zanimati, neka potrazi ovaj folder, ja nisam nesto puno vremena provodio sa ovim browserom pa se opet dosta nakupilo.

Ovo mi izgleda kao bas problematican sigurnosni propust, mislim nemam sta da krijem ne smucam se svuda po internetu, niti u familiji i blizoj okolini imam nekog ko se iole vise razume u win i PC al onako imati na izvolte uslikano :)

153MB je katastrofa u poređenju sa prostorom koji imaš na HDDu (iz tvog potpisa Maxtor 6E040L0 & Transcend StoreJet 25M|WDGreen 1TB 32MB). Ne znam kako su screenshoot fajlovi sigurnosni propust? Ubaciće ti virus preko slike? Nemoj kukati.

Kako te je služio Safari?

Apple Safari 5.0.1 je izasao:
http://www.apple.com/safari/download/

Last updated:
July 28, 2010
File Size:
31.1 MB

Glavna novost po meni je pojava "ekstenzija" tj. dodataka za browser:
"Safari 5.0.1 introduces extensions: a great way for you to add new features to Safari. Built by developers, Safari Extensions use the latest HTML5, CSS3, and JavaScript web technologies. And they’re digitally signed and sandboxed for improved security. You can install extensions with one click — no need to restart Safari."

Web adresa je http://extensions.apple.com/, a direktni pristup iz browsera je preko menija "Help> Safari Extension Gallery"

Ostale novine:
-More accurate timing for CSS animations
-Better stability when using the Safari Reader keyboard shortcut
-Better stability when scrolling through MobileMe Mail
-Fixes display of multipage articles from www.rollingstone.com in Safari Reader
-Fixes an issue that prevented Google Wave and other websites using JavaScript encryption libraries from working correctly on 32-bit systems
-Fixes an issue that prevented Safari from launching on Leopard systems with network home directories
-Fixes an issue that could cause borders on YouTube thumbnails to disappear when hovering over the thumbnail image
-Fixes an issue that could cause Flash content to overlap with other content on www.facebook.com, www.crateandbarrel.com, and other sites when using Flash 10.1
-Fixes an issue that prevented boarding passes from www.aa.com from printing correctly
-Fixes an issue that could cause DNS prefetching requests to overburden certain routers
-Fixes an issue that could cause VoiceOver to misidentify elements of webpages

@sirNemanjapro, moja greska mislio sam na privatnost, a ne na "security", ipak nije prijatno videti tako nesto.

Nemam cega da se stidim, a za tako nesto postoji "private browsing" :)

150MB ti je problem, a nije jedno 20GB koje bilo kakav Windows napravi i ne znash gde su, a usput ti uspori i ceo sistem :d:d

ontopic: Safari 5 mi je isti kao i 4, trebali bi vec jednom da ubace skrolovanje tockicem medju tabovima, ili bar u Glimsu...

P'da, punjenje harda djubretom ne moze da se opise drugacije nego kao potpuno pozitivna stvar :)

Ah sad naviru secanja na quicktime koji je mrtav-'ladan pri instalaciji bez pitanja preuzimao pustanje SVIH multimedijalnih fajlova, cak i onih koje NE MOZE da pusti.

Ali ne sumnjam da ces i za to da nadjes neko talibansko opravdanje :)

@sirNemanjapro, moja greska mislio sam na privatnost, a ne na "security", ipak nije prijatno videti tako nesto.

Ali to su tvoje strane i screen shotovi početnih strana sajtova koje posećuješ. Kako to može biti udar na privatnost?

P'da, punjenje harda djubretom ne moze da se opise drugacije nego kao potpuno pozitivna stvar :)

Ah sad naviru secanja na quicktime koji je mrtav-'ladan pri instalaciji bez pitanja preuzimao pustanje SVIH multimedijalnih fajlova, cak i onih koje NE MOZE da pusti.

Ali ne sumnjam da ces i za to da nadjes neko talibansko opravdanje :)

heh...

nije bas opravdanje ali (ne odobravam nikako takvo ponasanje QTa mada moguce da je neki bug u windowsu :p :D):

elem, to sve seze u vreme windowsa 95 i rata sa Netscapeom, da bi duga prica bila kratka: kad se instalirao QT na Windows, Windows ispisivao poruku da nesto moze biti ******o i da windows nece biti u stanju da pusta multimedijalne sadrzaje...

The Windows Registry (omiljena tema :D)

"104. Microsoft has used undocumented changes to the Windows registry to impair the ability of QuickTime to play numerous multimedia file types. In some cases, Internet Explorer 4.0 bypasses QuickTime and uses Microsoft software to play a multimedia file from a Web server. For many formats, the Microsoft software is not able to process the file at all. In other cases, the Microsoft software will play the file but with a severely degraded quality. (Schaff Depo., pp. 122-23, 475-79) This bypassing of QuickTime in preference to Microsoft multimedia software produces the results discussed in paragraph 102 above and illustrated on Attachment 4."

evo, sve lepo dokumentovana, cisto da se zna sta radi M$ a sta Apple ;)
- http://www.justice.gov/atr/cases/f2000/2010.htm#19

ja jos uvek ne kapiram da neko moze da brani to piece-of-crap od kompanije u bilo-kom-slucaju, pogotovo kad je vec sve to odavno dokazano i reseno... (osim sto i dalje kontrolisu 70% korporativnog trzista... ne znam kako ali ajde, moc navike je cudo) :D

da ne duzim dalje, ali kratko: :D M$ je bio toliko nesposoban da za svoj swinjdows 90tih nije mogao da napise kvalitetan video playback - apple je to napravio zaobilazeci njihove (windows) GDI rutine u "QuickTime for Windows". kako to, jelte nije u redu, da Apple uspe tamo gde Microsoft nije umeo i to na PCju, onda su morali da ukradu kod za QT (uz pomoc intela) kako bi napravili "proper" video playback u *svom* "OS"-u, windowsu...

M$ posla...

tako da salac, to "otimanje" extenzija bez pitanja... pa u najmanju ruku nije u redu :D

Poslednja izmena:
Samo budale i dalje ne znaju kakvim se prljavim trikovima u proslosti koristio Microsoft, pogotovu u OS i browser ratovima. Sta je tu novo? Kao da nisu relativno skoro popili zestoku kaznu od EU bas zbog toga.

Nisam ja ciljao na quicktime i pustanje web sadrzaja. Quicktime je imao tu predivnu osobinu da je postajao defaultni stand-alone multimedijalni plejer za sve zive audio/video formate, naravno i one koji nije mogao da pusta. I to bez da te pita da li to zaista zelis, jednostavno se instalirao i divljacki preuzimao kontrolu.

Pa sad, ako je to tebi u redu, sta da ti kazem :) Ono sto je 99% ljudi uradilo bilo je da instalira quicktime alternative kodeke koji su davali slobodu NEKORISCENJA apple-ovog virusoidnog plejera za pustanje .mov fajlova (jer se QT jedino za to i koristio obzirom da je, slobodno mogu reci, bio teski krs u odnosu na plejere iz vremena ekspanzije divx-a pocetkom novog veka).

I ne, ovo nije odbrana microsofta. Ovo je samo reakcija na tvrdnju 'sta se bunis sto ti Safari puni hard disk s*anjima' i podsecanje da je apple sotfver i u proslosti znao da radi gluposti po sistemu bez da bilo sta pita korisnika.

A sto se tice dokumenta koji si linkovao ne znam da li treba o tome ovde da se detaljnije prica. Da li je QT postao osnova za MPEG-4? Jeste. Sta je problem? Pojavila se zvanicna MPEG-4 specifikacija i gomila divx kodeka -> niti je apple niti je microsoft uspostavio dominaciju, naprotiv, svi koriste free codece. I to je meni, kao i 99.999% korisnika, jedino bitno. Da nije tako siguran sam da bi danas placali tapije za koriscenje MS-u ili apple-u, a meni je to, da ti pravo kazem, isto s*anje :)

Poslednja izmena:
Pa sad, ako je to tebi u redu, sta da ti kazem
nije mi u redu, kao sto rekoh: "ne odobravam nikako takvo ponasanje QTa" - uostalom ja sam u to vreme koristio mplayer ;) :D

(jer se QT jedino za to i koristio obzirom da je, slobodno mogu reci, bio teski krs u odnosu na plejere iz vremena ekspanzije divx-a pocetkom novog veka).
stoji. i ja koristim Alternative QT na Windowsu...

A sto se tice dokumenta koji si linkovao ne znam da li treba o tome ovde da se detaljnije prica. Da li je QT postao osnova za MPEG-4? Jeste. Sta je problem? Pojavila se zvanicna MPEG-4 specifikacija i gomila divx kodeka -> niti je apple niti je microsoft uspostavio dominaciju
hm... mislim da si nesto pomesao: ISO je za MP4 uzeo Apple MOV file format za standard ali to je file format (kontejner) a ne codec, tako da nema veze sa divx kodekom...

a microsoft je izduvao sa svojim property WMA/WMV koji se vrte samo na Windowsu (ili reverznim inzinjeringom i na drugim platformama, kao i NTFS, kao i DOC; da ne spominjem onu M$ swinjariju sa DOCX i ISO ponovo...)

sto se tice codeca, vec smo pricali na forumu ali i dalje nisam siguran kako stoje stvari oko placanja... h264 jeste najnapredniji (aka najbolji): iza njega stoje mnoge firme koje dele profit od licenciranja. Google jeste kupio onaj VM8 (ili kako se zove) i sada ga gura kao free - sto nikako nije lose ;) lose je samo to sto je navodno losiji po kvalitetu od h264...

btw - to sto safari puni harddisk sa glupostima (screenshotovima) - to radi da bi mogao da prikaze onaj prvi screen/galeriju gde biras stranice? ili ce pre biti za CoverFlow history... ,) ***, meni je ok da zrtvujem 150MB a da mogu vizuelno da pregledam history stranice... (mora da je ovo pod uticajem RDFa :D)

SafariStandHistoryFlow.jpg

Poslednja izmena:
nije mi u redu, kao sto rekoh: "ne odobravam nikako takvo ponasanje QTa" - uostalom ja sam u to vreme koristio mplayer ;) :D

Izvinjavam se, nisam video :)

hm... mislim da si nesto pomesao: ISO je za MP4 uzeo Apple MOV file format za standard ali to je file format (kontejner) a ne codec, tako da nema veze sa divx kodekom...

Lapsus, ofc da je u pitanju MOV format.

Glede kodeka - uzdrzacu se od komentara, da i tema o Safariju ne preraste u jos jednu raspravu o tehnologijama :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Sto se tice licenci pogledao sam o cemu se radi i (kao i obicno) problem je izrazen jedino u USA gde se priznaju softverski patenti.

http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC

Mi bi krsili zakon kada bi recimo apple/ms zahtevali da se plati za koriscenje njihovih kodeka a mi bi, prirodno, to koristili bez nadoknade :) Ali posto postoje free implementacije kodeka bezbedni smo u svakom slucaju (ili barem do trenutka kad i Evropa pocne da donosi nakaradne zakone o softverskim patentima). A ne sumnjam da bi se placalo da se pitaju samo apple i ms :)

Btw interesantno je da se MPEG LA (organizacija koja drzi pod kontrolom MPEG tehnologiju) obavezala da ce makar do 2015 god. upotreba biti free za internet streaming (link na pocetku posta).

Poslednja izmena:
Propustili ste bitan deo u mom postu oko prostora koji je pojeo Safari, ja sam napomenuo o retkom gotovo povremenom paljenju safarija koje je pojelo 150MB prostora jer takodje imam insatalirano i FF, Operu, GC, Flock(3&2.61) i IE8. *** isprobavam(izmedju ostalog) kako radi HTML5, pa zato :)

Juce sam eto zaseo na Safari i danak je ukupno 120MB. Safari generise dva image file JPG i PNG, za svaku posecenu stranu, a ne samo pocetnu i to nisu klasicni sc kao printscreen vec preuzima kompletnu web stranu. Pretpostavljam da osim lepseg vizuelnog pregledavanja history-ja glavna poenta offline browsing.

Takodje primetio sam da ne preuzima HTTPS stranice, malo pre sam isprobao Yahoo! Mail, Safari ne viri u email :)

(edit: greska, ne snima login stranicu, ali snima unutar emaila, isao sam na silu i snimio je sta imam u inbox-u :mad:)

Posto pretpostavljam na osnovu posta gore da kovacm koristi safari vise od mene, zamolio bih ga da potrazi "webpage Preview" folder na svom PC-u, nek vidi koliki mu je :D (kovacm salim se, ne ljutis se valjda :)).

Evo recimo sta sam nasao na google-u na prvu loptu:

http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=676569
http://forums.mactalk.com.au/14/64095-safari-webpage-preview-fetcher-evil.html

Znaci 4.5GB, "sejpovanje" od strane provajdera i opterecenje CPU zahvaljujuci "preview feature" a.k.a. brza potrosnja baterije :)

Ja verujem da se Safari ne razlikuje mnogo u verziji za PC & Mac, takodje ne mislim da je svejedno to sto voli da sakuplja slicice. Ja nemam ni iPad ni iP4 nemam ni wireless net niti 3G ili EDGE. Sta mislite koliko ovo moze da napravi problem onima koji imaju takav net sa quote-om.

Recimo na predstavljanju iP4 je receno da je FaceTime "WiFi exclusive" da ne bi stradala mreza(verovatno i dzep korisnika) provajdera, a sta mislite koliki protok napravi WPP :) To je precutano, verovatno s razlogom :D

Poslednja izmena:
Posto pretpostavljam na osnovu posta gore da kovacm koristi safari vise od mene, zamolio bih ga da potrazi "webpage Preview" folder na svom PC-u, nek vidi koliki mu je :D (kovacm salim se, ne ljutis se valjda :)).
2600 fajlova i 330MB na Mac OS Xu.

i nisam bas skapirao kako WebPreviewPages opcija trosi protok?
valjda kad otvoris stranicu samo se napravi screenshot iste i to je to, ne vidim sto bi nesto dodatno trosio internet protok!?

Poslednja izmena od urednika:
Jel moze to da se se lagano iskljuci ili nekako ogranici? Napr. podesis da je max za snapshotove 50 mega i gotovo (slicno kao menjanje velicine kesa).

2600 fajlova i 330MB na Mac OS Xu.

i nisam bas skapirao kako WebPreviewPages opcija trosi protok?
valjda kad otvoris stranicu samo se napravi screenshot iste i to je to, ne vidim sto bi nesto dodatno trosio internet protok!?

:)
Dobro pitanje al izgleda da to nije tako jednostavna procedura kao sto mislis, ne pravi on sc na osnovu toga sto vidis niti koliko je ucitano jer ne preuzima podatke iz cache-a vec izgleda preuzima podatke sa website-a i snima onoliko koliko je dizajner zamislio da stranica izgleda. Dokaz za tu tvrdnju ja taj da ni jedan screenshot u folderu nema neke default vrednosti u smislu dimenzija, vec su svi razliciti.

Evo sta je OP iz krugog linka gore napisao:

I had a download quota problem a few weeks ago which seemed to indicate that my wireless security had been breached.

Today again I suddenly noticed a huge jump in downloads without explanation. Looking at my ISP's usage stats, almost 900mb has been downloaded this afternoon for no good reason I can see.

Then as I was sitting here I noticed MenuMeters showing me network activity bouncing all over the place. From 0 up to hundreds of KB/s and spending far too long very active to be background widgets, usage metres etc.

Installed Little Snitch to see if I could work out what was doing it and the most active thing in the list was sth called "Safari Webpage Preview Fetcher". Its activity definitely corresponded to the huge network activity spikes.

I presume that's the function that gives you a wall of your top sites when you start Safari 4. I've since disabled top sites in the Bookmarks prefs and that seems to have fixed the problem.

A google search reveals that many people have complained about the preview feature eating up their CPU, but only a very few have complained about a download drain.

It's odd that the function seems to download like crazy at inconsistent times. Maybe it was trying to create a preview of a particularly content heavy site I've recently visited?

Has anyone else experienced this?

"Safari Webpage Preview Fetcher" je izgleda neka vrsta download utility-a unutar safarija koji sluzi da skida podatke direktno sa servera i pretvara direktno u slicice ili vec kako, jbem li ga.

E sad zamisli da si negde u roamingu i da ovaj utility krene da skida ako zaista skida, a izgleda da da :eyebrows: Imas thread "VIP kaubojstina" gde se clan foruma zali na ogroman racun jer je dao klincu da se malo poigra sa telefonom :)

ako je tako onda je prilicno bezveze...

i dalje mi nije jasno (sa tehnicke strane) zasto bi se jos jedanput skidala cela stranica samo za web page preview...

u svakom slucaju history sa preview stranicama mi je mnogo puta oloksao posao ali isto tako je bezveze ako nepotrebno srce protok... :/ - kad mi realno zasmeta, i ja cu se angazovati oko ovog problema... ;)

ako nadjes resenje, podeli ga sa nama :)

Poslednja izmena:
Screen%20shot%202010-08-13%20at%2014.15.49.png

Screen%20shot%202010-08-13%20at%2014.07.06.png

Eto... :)

Znači Reset i onda klik na Bookmarks > Show All Bookmarks i lepo vas Safari pita da li hoćete da pojede koji MB ili nećete!

Poslednja izmena:
Može i Reset > History > Show All History i isto Safari pita: "Hoćeš ili Nećeš" :)

Btw interesantno je da se MPEG LA (organizacija koja drzi pod kontrolom MPEG tehnologiju) obavezala da ce makar do 2015 god. upotreba biti free za internet streaming (link na pocetku posta).

Nije se obavezala :) Samo je objavila da produzuje od karja 2010 do kraja 2014 No do tada ce se polako preci na h265.
SLicna prica je bila sa gifom pa su naglo promenili misljenje i trazili royalite od svih koji koriste

CompuServe ?

kako su poceli da traze royalite za GIF tako se naglo preslo na PNG... samo sto ovde nema na sta da se predje :D - osim Googlovog V8...

WebPage Preview nema u verziji za W7 :)
Elem, od kako sam resio da instaliram v4 QTLite-a samo imam probleme sa videom, tj. posto koristim ekstenziju "ClickToFlash" koja u principu blokira flash video i pusta zamenu ukoliko postoji, cime sam dobio mogucnost da gledam "H.264 video" direktno u benchu sto je super stvar :) ali sada mrljavo :(
Sve boje su ko na nekoj drogi onako sarene isto kao npr. kad pustis staru igru(u W7), a ne ubijes explorer.exe pre toga; e sad da li jos neko ima isti problem(ko je instalirao QTL 4, a da je pre toga imao neku 3.X verziju)?

Znaci:

- imao QTLv3.X, Safari 5.0.1 & "ClickToFlash",
- normalne boje,
- instalirao QTLv4, nista dodatno izmenio
- dobio nenormalne LSD boje :d & smor :(

Poslednja izmena:
Apple Safari 5.0.2:
http://www.apple.com/safari/download/

Last updated:
September 07, 2010
File Size:
31.08 MB

About Safari 5.0.2
"Safari 5.0.2 Software Update:

This update contains improvements to compatibility and security, including the following:

- Fixes an issue that could prevent users from submitting web forms
- Establishes an encrypted, authenticated connection to the Safari Extensions Gallery."

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno