MaNiAcK je napisao(la):
@DS9
Nisu ali, te pare koje ja dam za win idu u tu zemlju. Zamisli da si ti na njihovom mestu i da ti je neko ne daj boze poginuo ili ostao invalid tog 11. i reci mi da ne bi pozeleo da im bacis ne jednu nego 3 A bombe.
btw. nisam shvatio:
"Inace, ti koji nas j*bu, to mnogo efikasnije&suptilnije rade sa svojim sunarodnicima (amerikancima...). " Sta si hteo da kazes?
Hteo sam da kazem da u samom sad-u ima ljudi koji su svesno prelazili preko cinjenice da ce npr. svojim odlukama (u svrhu zarade) dovesti do takvog zagadjenja zivotne sredine da to bude opasno po zdravlje ziteljima lokalnih zajednica. (pri npr. testiranju nekih vrsta oruzja, hemijskih supstanci i sl.)
Sto se tice osecaja - kako bi mi bilo da mi je neko poginuo - ne znam, al` kako god bude (u buducnosti), moje vaspitanje, obrazovanje i zdrav razum jednostavno ne dozvoljavaju da ljude kategorisem (u smislu da su neki bolji) prema nekim generalizovanim politickim/nacionalnim/rasnim razlikama. Izmedju ostalog i iz razloga sto sam upoznao neke zapadnjake kojima je vise stalo da se npr. ovde radjaju zdrava deca (srbi! - njihov izraz) nego nekima ovde. Al` to i nije neko cudo, jer videh da je ucestalost i*iota prakticno ista svuda na planeti. Nema ih ovde vise nego tamo.
Te pare koje neko da (od kupovine win-a) delom zaista idu za vojsku i (odvratnu) drzavnu administraciju.... Ali takodje idu ina razne druge stvari od kojih kompletna civilizacija nakon odredjenog vremena uglavnom ima koristi. Pentagon je koju deceniju ranije imao potrebe da razvije bolju komunikacionu mrezu, a sad se po toj (narasloj) mrezi mnogi ljudi upinju da njene najvrednije informacije budu sto dostupnije (i bolje) za sto veci deo planete (npr. open source).
Da li bi svesniji i humaniji deo ljudske populacije trebao da se sada odrekne blagodeti Interneta, zbog toga sto je mozda njegov razvoj planiran da bi se efikasnije razvila americka vojska, i zbog toga sto sada preko njega velike kompanije zaradjuju pare. Ako je u evoluciji ljudske vrste, jezik razvijen kao posledica (organske) potrebe da se prezivi, efikasnije dodje do hrane (koljuci pretendente za isti resurs- sto je bio slucaj) i sl, da li sada treba da se odreknem izgovaranja reci i kupovanja knjiga, i da li to znaci da ja podrzavam klanje.
Hipokrizijski deluje tvoj stav da neces da budes poreski obaveznik (placajuci win) onih "koji su klali nas narod". A kome ide novac koji si platio za chip-ove na maticnoj ploci racunara koji koristis. Ili novac koji tvoj provajder treba da uplati za deo npr. satelitskih resursa koje koristi.
MaNiAcK je napisao(la):
Ljubljen bio M$ koji je stavio cirilicu, sad cu da mu se klanjam do kraja zivota. Da li stvarno verujes da su oni to uradili zbog nas iako su ovde u to vreme prodali mozda 2-3 win-a, ili ima tu neceg drugog. Ne znam zasto, ali znam jedno sigurno: na zapadu niko nista ne radi ako mu se od toga ne vracaju pare.
Pa ni ovde niko nista ne radi ako mu se od toga ne vracaju pare (ili neka druga korist). Osim ako nije *****.
To sto neko zaradjuje pare u zemlji za ciju bi administraciju moglo da se kaze da podrzava "klanje naseg naroda", ne znaci nuzno da taj koji zaradjuje pare kolje nas narod. Klanje je vrlo personalan&individualan postupak - i vrlo teska rec, optuzba i delo! A i «nas narod» je prilicno sumnjiv termin. Oni koji su npr. bili u vojsci vrlo brzo ukapiraju da im je vrlo porazavujuce da ih neko svrstava u isti kos sa nekima sa kojima npr. moraju da dele sobu, jer su ovu teski karakterni invalidi..
Hocu da kazem da je fakat da ljudi na zapadu kao deo vaspitanja (kroz mnogo generacija) po pravilu imaju vrlo razvijen osecaj da lovu treba zaraditi gde god se to moze. Samo je manji broj onih koji bi zbog toga uradili nesto sto ne bi uradili svojoj deci.
To sto neces da placas kucni win, po meni je u redu. Da imas prihode kakve imaju ljudi zbog kojih je taj win primarno razvijen, na to bi gledao verovatno kao na kupovinu jednomesecne karte za prevoz. Mogao bi da se svercujes, al` to verovatno ne bi radio da ne bi bilo blama kad te ufanjaju bez karte. Sto to da radis kad nema velike potrebe (zbog sitnice).
Nisam siguran da bi se ovde neko odrekao da npr. kupi BMW (ili mercedes) jer su oni "klali nas narod" (1914-1918, 1941-1945), ili se odrekao da koristi medicinska pomagala (tipa vestacki kuk npr.) koja su razvijena kao nusrezultat vojnih programa (ciji su aeroplani ubili neke ljude na ovim prostorima).
Racunari vecini ljudi pomaze da budu bolji ljudi, bez obzira sto ce neki to iskoristiti za zadovoljenje svojih niskih pobuda, A tih, boljih, ljudi ima svuda po svetu pa i medju onima za koje neki kazu da su klali nas narod. Zbog njih sve ovo napisah – kao sitan dug njihovim pisanijama koja su oni morali da upucuju mentolima iz svojih ulica /gradova/ drzava/crkvi
Necu vise,
ende