Šta je novo?

Sa kojim programom mogu da smanjim velicinu video zapisa dobijenog iz FRAPS-a?

pitchwayz

Cenjen
Učlanjen(a)
14.07.2014
Poena
151
Snimao sam gameplay iz nekih igrica, koristio sam FRAPS i zapis je prevelik za par sekundi snimka. Konkretno, dobio sam .avi file i velicine je oko 700mb za 38 sekundi. Moze li mi neko pomoci da nadjem program za kompresovanje videa, da bar malo smanjim velicinu u mb?

Format Factory je izvrstan i jednostavan za početnika.
Obrati pažnju prilikom instalacije dečekiraj dodatke a comodo dragon browser dečekiraj i idi na decline.
Kada instaliraš upravljaj se po podešavanjima sa slike, za full hd rezoluciju videa će ti biti dovoljan i 2600 bitrate a ako želiš idi na 5000.

FF.jpg

Adobe Premiere ili MKV konverteri itd...

+1

Ili imaš program " XMediaRecode " ili pak HandBrake. Svaki od ova tri programa su odlični, ali neki imaju više mogućnosti od drugih.

Isprobaj svaka od ova tri pa javi s kojim si se snašao najbolje.

Download linkovi za ova dva programa su :

http://free-codecs.com/download_soft.php?d=7632&s=796&r=
http://www.xmedia-recode.de/download/XMediaRecode3191_setup.exe

Inače, FRAPS fajlovi su preveliki jer on koristi format koji se praktično ne kompresuje. Ono što s njim snimiš je lossless kvaliteta, ali zato bolno zauzima prostor !!!

Poslednja izmena:
Ffmpeg iz komandne linije.

Ffmpeg iz komandne linije.

Ala ti je predlog svaka ti čast. To ne samo da je vrlo teško nego i VRLOOOO ne-intuitivan način korišćenja. Vidiš valjda da čoveku treba nešto kvalitetno a jednostavno za snalaženje.

Potroši 15 min da pronadje odgovarajuće opcije i više nikada neće tražiti video konvertere.

Potroši 15 min da pronadje odgovarajuće opcije i više nikada neće tražiti video konvertere.

Pa ovo su baš laki programi, pogotovo VidCoder i Handbrake. Ne verujem da bi iko potrošio toliko vremena, čak i onaj ko ranije nije koristio nijedan od njih.

Handbrake Video coder i slicna kako da ih nazovem su nasminakni GUI-i. jos kad vidim da napisu ovde oni daju najbolji kvalitet ....
Uvek ali uvek je bolja opcija CL. Tako da se potupno slazem sa yooyo.
Nije nuklearna fizika , nauci se. Ko ne moze da potrosi 15 min nek koristi handbrake... Za takve je valjda i pravljen.

Ne znam baš weasel. Ispašće po tvojoj izjavi da CLI enkoderi daju bolji kvalitet. A obojica znamo da uz korišćenje iste biblioteke (libx264) i istih komandi i rezultat će biti isti, zadao ti te komande preko komandne linije ili GUI-a. Osim toga, GUI nije ništa drugo do deo programa koji umesto tebe sastavlja i prosleđuje komande.

Sad, nije nešto teško naučiti komande ali to opet zavisi od programa do programa, razlikuju se. x264 kreira isključivo h.264 strim i sve njegove komande su kreirane oko toga.

FFMPEG je multiformat enkoder i mnoge opcije se razlikuju u odnosu na x264 ili jednostavno nisu vezane za podešavanje libx264 enkodera. A ove opcije FFMPEG ignoriše umesto da izbaci grešku i kaže da nisu podržane. Onda je čovek uveren da koristi pojedine opcije koje enkoder u stvari ignoriše.

handbrakeCLI ima pa neke svoje opcije i način na koji se zadaju. Opet, neko treba sve to da izuči.

E sad, kako odabrati CLI enkoder koji ti najviše odgovara? Izučiti komande svakog i videti njihove mogućnosti? Pa, to nije 15 minuta vremena.

A i sve te komandne linije treba napisati u cmd-u. Greške u pisanju komandi i loša putanja do fajla su najčešće greške. Jeste, može da se napiše .bat fajl da se ovo izbegne ali ako treba menjati opcije i lokaciju izlaznog fajla treba tražiti u .bat fajlu gde je šta. A treba naučiti i kako se piše .bat fajl, da ne zaboravim.

S druge strane, većina kvalitetnih GUI programa pored osnovnih komandi sadrži i deo za custom komnade u koji svaki korisnik koji, nadamo se, zna šta radi može da doda komande koje inače nisu izložene u podešavanjima GUI-a. Evo, takvav deo imaju VidCoder, Handbrake, MeGUI, StaxRip (nešto nije update-ovan u zadnje vreme), Simple x264 Launcher, Hybrid.

Voleo bih da ti ili yooyo napišete koje su to prednosti korišćenja CLI enkodera i šta to korisnik gubi ako umesto njih koristi neki GUI.

Po kojoj logici ce ispasti?

Primera radi plava kola i crvena kola poptuno ista samo je boja drugacija.
Ako kazem ." Jos kad vidim da ljudi napisu da crvena kola idu brze", ne moze da ispadne da sam reko da su plava kola brza vec da jednostavno crvena to nisu.

Ili postoji neka logika koju ja ne znam ?

Handbrake Video coder i slicna kako da ih nazovem su nasminakni GUI-i. jos kad vidim da napisu ovde oni daju najbolji kvalitet ....
Uvek ali uvek je bolja opcija CL. Tako da se potupno slazem sa yooyo.
Nije nuklearna fizika , nauci se. Ko ne moze da potrosi 15 min nek koristi handbrake... Za takve je valjda i pravljen.
Po ovoj (boldirano). To, "bolja opcija" bi mnogi mogli da protumače kao "bolji kvalitet". Zato sam i napisao da obojica znamo da to nije tako ali mnogi drugi ne znaju. Kao i što mnogi veruju da kvalitet zavisi od GUI-a, što si ti već pomenuo, a ne od podešavanja enkodera.

Ono što sam ja dalje pisao ne odnosi se na komentar o kvalitetu već o tome da li je isplativo savladavati upotrebu CLI enkodera ili ne.

Gui alati nikada neće omogućiti sva podešavanja koje cli pruža.

Gui alati nikada neće omogućiti sva podešavanja koje cli pruža.

Preteruješ, ima toliko odličnih programa, ovde su nabrojani samo najlakši, jer smo nekako stekli utisak da pokretač teme ne treba napredne opcije, već samo da završi posao.

Očigledno se nisi bavio programima Avidemux, Mediacoder ili Hybrid, koji imaju BRDO naprednih podešavanja. Pritom ovde govorimo o besplatnim programima, a tek šta sve mogu oni još profesionalniji koji se plaćaju, da se ne govori.

Imaju, ali nemaju sve. Ok za početnika, ali ako npr. pokušaš da cropuješ i rotiraš video i da ga pri tome pakuješ drugim codecom, nijedan od navedenih ti neće pomoći.
Kolega na poslu je pravio zbrush video tutoriale i potrošio je 15 minuta da prouči ffmpeg kako da spoji više video fajlova koji su u različitim rezolucijama.
Na kraju, dovoljno je da napravi bat file koji će konverziju da odradi bez kucanja komande, samo sa drag'n'drop.

Nazad
Vrh Dno