Šta je novo?

Sa FM2+ na AM3+

Samo što po toj ceni nećeš nigde naći taj i5 i ploču. Toliko traže za polovne i5 druge i treće generacije sa malo kvalitetnijom pločom. ( : Na KP-u je trenutno minimum 190 evra za i5 6500 i 70 evra za ploču, pri tom članovi koji imaju i negativne ocene.

Ima kod nas da se kupi h110 ploca za 6500~ sa ddr4 memorijom.

I da je procesor 200e, sa plocom 250, opet se za 60e u odnosu na fx komplet(sa shit plocom btw) prelazi na Skylake i5 koji je mnogo bolji od fx-a.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Nisam viđao te cene, možda negde nalete. Sve zavisi od finansija, primene i očekivanog veka korišćenja. FX 6350 uz dobru 970 ploču je oko 160 evra kod nas u prodavnici npr.

Uz dobru 970 plocu sigurno nije.

Mozda uz prosek ili losiju 970 plocu kao sto su 970a-d3sp gigabyte ili m5a97 LE asusova, koja nema ni hladnjak na vrm-ovima.

Te ploce su daleko od "dobrih 970 ploci".

Fx8300 moze i za 170e da izadje, uz slab oc (4000) moze i box kuler. Samo i5 cpu je skuplji. A sta mi uporedjujemo? fx8300 i i3. Dakle cao sa tim i5 u ovoj temi. Mrzi me opet da kacim testove u novim igrama, pa da se vidi gde su i3 i i5 u odnosu na fx - ko zeli neka lista temu fx.

Poslednja izmena:
FX-6350 je 11k, imaš Asus M5A97 R2.0 za 9k. Sasvim OK nova kombinacija.

Polovni i5 4460 sa solidnom pločom može za 200 evra, nov bi bio s nekim baš kršem od ploče. i3 6100 bi mogao ako se ide na kasniji upgrade, ali nije baš vreme za njega.

Lično, u naredna 2-3 meseca ne bi nikakvu kombinaciju ploča/procesor uzimao ako ne moram. Sačekati nove HT Pentiume i Zen pa tek onda tražiti u ovom cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
CPU i5 760 ili ako se nekako istegnem za i7-860 ako ih nadjem za neke manje pare.
Samo da vidim cenu maticnih 1156.
PC korisitm za igre i filmove-kodi.
Ne planiram neki apgrejd.

Ili pak ici na FX,tema je malo postala intel vs amd,ja jesam fan amd-a ali uopste nje problem uzeti intel.

Poslednja izmena:
Fx8300 moze i za 170e da izadje, uz slab oc (4000) moze i box kuler. Samo i5 cpu je skuplji. A sta mi uporedjujemo? fx8300 i i3. Dakle cao sa tim i5 u ovoj temi. Mrzi me opet da kacim testove u novim igrama, pa da se vidi gde su i3 i i5 u odnosu na fx - ko zeli neka lista temu fx.

Velika je razlika izmedju h81, h110 i krs amd ploča za isti iznos. Fx8 pravi probleme na takvim plocama. Minimum za fx8 su 970 sa hladjenjem vrm. I i3 6100 i i5 su bolji izbor od fx8 u gamingu. Za 200e i5 4460 šije bilo koji fx. Istinite tvrdnje cu da pisem 1000 puta ako bude trebalo. Uz slab oc na krs ploci može i box kuler? Apsolutno netacno, da se zadrzim na takvoj konstataciji.

FX-6350 je 11k, imaš Asus M5A97 R2.0 za 9k. Sasvim OK nova kombinacija.

Polovni i5 4460 sa solidnom pločom može za 200 evra, nov bi bio s nekim baš kršem od ploče. i3 6100 bi mogao ako se ide na kasniji upgrade, ali nije baš vreme za njega.

Lično, u naredna 2-3 meseca ne bi nikakvu kombinaciju ploča/procesor uzimao ako ne moram. Sačekati nove HT Pentiume i Zen pa tek onda tražiti u ovom cenovnom rangu.

Apsolutno bacenih 20-21k. Nov i5 4460 od madjara i h81m-p33 npr za 200e i vozi.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Uzmi plocu kod nas i procesor na kp, i5 7500/6500.

@Caridze, ako je i5 za 50-60e vise od amd konfe i delje amd konfu, i5 ne treba odbaciti.
Am3+ platforma je go to va.

Kupovina nove am3+ ploce i procesora je samoubistvo i utrosen novac ni za sta.
Tehnologija je stara, ne moze da radi kako treba ako se ne klokuje i ne kupi minimum lc 120 za 20e, i preblizu je cenovno kad se sve sracuna i5-ici i jeftinoj ploci.

Taj 6350, ploca i hladnjak su 22,23k ukupno.

Za 50e vise je i5 koji je NEUPOREDIVO i neosporivo bolji procesor.
Ako se uzima na duze staze nema o cemu da se diskutuje

Uzmi plocu kod nas i procesor na kp, i5 7500/6500.

@Caridze, ako je i5 za 50-60e vise od amd konfe i delje amd konfu, i5 ne treba odbaciti.
Am3+ platforma je go to va.

Kupovina nove am3+ ploce i procesora je samoubistvo i utrosen novac ni za sta.
Tehnologija je stara, ne moze da radi kako treba ako se ne klokuje i ne kupi minimum lc 120 za 20e, i preblizu je cenovno kad se sve sracuna i5-ici i jeftinoj ploci.

Taj 6350, ploca i hladnjak su 22,23k ukupno.

Za 50e vise je i5 koji je NEUPOREDIVO i neosporivo bolji procesor.
Ako se uzima na duze staze nema o cemu da se diskutuje

+1

Ko je ovde pominjao i5 i i7 od pre sveta i veka??
Pricamo o najnovijim kaby lake i skylake procesorima, sa 1151 socketom......

Nigde ne preporučujem FX-83xx, već samo FX-6350 koji je po meni trenutno jedini OK FX procesor u pogledu cena/performanse. FX-8xxx je preskup, a nema nekakvu prednost u igrama. Gigabyte 970A-UD3P 2.0 je 10k, Asus M5A97 R2.0 je 9k, to su solidne nove ploče sa pasivno hlađenim VRM-om. Krš ploča je krš ploča, a H81 i H110 su mahom sve krš. Naravno da je i5 4460 dosta bolji, ali je i osteno skuplji.

@amdpower
Nemoj prvu generaciju i5/7 da juriš. Najbolje da sačekas malo, ovi HT Pentiumi bi trebali uskoro da se pojave.

Koliko je skuplji?
I5-u ne treba dobra ploca da bi radio.

Fx 6350+ta ploca + hladnjak potreban za oc da bi procesor bio relevantan izadju i preko 23000.

Za te pare se moze uzeti i5 4460 na kp i ploca neka obicna kod nas, za nekoliko hiljada vise i5 6500 i h110 ploca koji ce da oduvaju taj fx.

Koristim fx 6300 klokovan, a drug 4460.
Znam o cemu pricam.

Nisam klokovao nista od toga, znam sta si pisao po drugim temama sve sam procitao, ali sam u igrama dobio linearan boost u odnosu na podignut takt procesora.

Ne kupuj ništa. Ako Prvo, sa 260X na 460 nema mnogo smisla. Drugo, i da kupiš Rx 460, tvoj procesor je dovoljan za nju. Treće, trenutno je preskupo menjati platformu. Jedino što ima smisla za budžet gaming je Pentium G4560. Čekaj da dođe kod nas sa normalnom cenom, i onda se javi ponovo da vidimo da li je to to.

@ivanbass1
Skuplji je ~5k dinara (CPU+MBO) kao polovan kod najjeftinijeg prodavca trenutno na KP koji ima par negativnih (200 evra). 8-10k sa novom pločom. Može malo jeftinije (oko 200 evra) ako pristaneš na osakaćene H81 ili H110 ploče bez ičega na sebi. Ja ne bi uzimao takvu ploču i uopšte je ne bi razlikovao od AM3+ jer se i jedna i druga menjaju za bilo kakav ozbiljniji upgrade.
FX-6350 je već na 3,9GHz, nema šta dalje da se klokuje puno i nema potrebe za drugim kulerom, tako da cena ne ide preko 20k.
Jeste i5 (druge i daljih generacija) brži značajno, ali je i skuplji isto toliko.

Sada nema smisla uzimati ništa od ovoga.

Fx 6350 na 3.9 ghz je shit :)
Minimalac 4.5ghz za ozbiljne performanse.

Za 60000, tj 500e se kupuje rx 470 210e, ht pentium 4560 za 70-80e, neka najobicnija plojka za 50e.
8gb rama jos 50e, napajanje evga 600 za 60e, hdd 500gb i kuciste za 50e, mozda moze da se uklopi i 1tb hard.

I ima masinu ipo za igranje :)

@ivanbass1
Skuplji je ~5k dinara (CPU+MBO) kao polovan kod najjeftinijeg prodavca trenutno na KP koji ima par negativnih (200 evra). 8-10k sa novom pločom. Može malo jeftinije (oko 200 evra) ako pristaneš na osakaćene H81 ili H110 ploče bez ičega na sebi. Ja ne bi uzimao takvu ploču i uopšte je ne bi razlikovao od AM3+ jer se i jedna i druga menjaju za bilo kakav ozbiljniji upgrade.
FX-6350 je već na 3,9GHz, nema šta dalje da se klokuje puno i nema potrebe za drugim kulerom, tako da cena ne ide preko 20k.
Jeste i5 (druge i daljih generacija) brži značajno, ali je i skuplji isto toliko.

Sada nema smisla uzimati ništa od ovoga.
Ali kompenzuje to nizom cenom ploce. Nemoj lupati da su h81i h110 lose ploce, ima ih mali milion na forumu i niko nema problema !
Furas neku svoju priču ali nisi u pravu. Fx 6350 i i5 ne mogu da se porede u gamingu - veći minimalan fps, stabilniji fps itd.
Poredis jeftine intel sa jeftinim amd plocama, to nema veze jedno s drugim. Netacno je da je mnogo skuplji i5 komplet, razlika je par hiljada dinara.

Poslednja izmena:
I da su losije ploce to se ne oseca jer su dovoljne za non-k i5/i7 procesore koji trose kao upaljaci.

H110 ploca je skroz okej u budzet varijanti, bolja b150 sa 4 slota za ram i vise konektora je skuplja nekoliko hiljada.

Sve intel ploce imaju dovoljno dobar vrm za non-k procesore, sto se ne moze reci za amd ploce.

Ovo dolazi od amd fanboy-a.

isplati li se unparkovati jezgra na procesoru ? gledam sada dobija se kao malo na performansama ?
Nemoj gubiti vreme i novac na gluposti. Sa postojećom mašinom možeš da igraš sve AAA igre koje su stare godinu dana i više. Čak i neke novije. Ako hoćeš da igraš najpopularnije (najzahtevnije) nove igre kao što su Deus Ex, Mafia III, Dishonored 2, trebaće ti znatno jača grafička, makar imao i i7. Minimum nešto u rangu 960/1050Ti/380, poželjno 470 i jače.

Sve kombinacije koje sada možeš da nađeš, bilo AMD bilo intel su preskupe za ono što nude. Pentium G4560 će imati najbolji odnos cena/performanse kada je gaming u pitanju. Igraj sad šta možeš, a možeš dosta i krajem godine menjaj sve. Ja sam u sličnoj situaciji - imam (skoro) isti procesor i istu grafičku, 10-ak kupljenih i 30 igara u wishlisti za koje je moj PC više nego dovoljan. I ne pada mi napamet da dajem sad 300€ za novu platformu da bih odigrao 3-4 nove igre koje me zanimaju, kad sa ovim što imam mogu da uživam još 2 godine.

i5 komplet (CPU+MBO) četvrte generacije (solidan polovan ili sa najsiromašnijim pločama) je najmanje 25% skuplji od novog FX-6350 sa dobrom pločom. 20k dinara je FX-6350 sa Asus M5A97 R2.0, novo u prodavnici u Srbiji. Najjeftiniji i5 4460 na KP-u je preko 20k i to od prodavca sa negativnim ocenama. Polovna najjeftinija varijanta (CPU+MBO) je oko 25k dinara, opet prodavac sa negativnim.

Svuda sam rekao da je bilo koji i5 druge i novijih generacija bolji od bilo kog FX-a, ali činjenica je i da je bar 25% skuplji. Pritom, ni u ludilu ne možeš da porediš ploču kao što su Asus M5A97 R2.0 ili Gigabyte 970A-UD3P 2.0 koje na sebi imaju sve što može da ti zatreba, sa H81 i H110 pločama koje za istu cenu imaju 2 RAM slota, 1-2 uglavnom neupotrebljivih PCIe x1 slota, 3 audio izlaza, minimalno USB-ova i bez PCI slota uopšte. Nije nikakvo lupetanje da je to loše. Cena za i5 komplet, nov, sa normalnom pločom je oko 30k dinara, što je 50% više.

Nemoj se truditi opravdavati kupovinu novog fx-a na mrtvoj platformi cije su performanse bez oc-ja lose i to je cinjenica.

@space beer, na kom kloku drzis taj procesor?

170e i5 4460, 40ak evra najobicnija ploca jer bolja ne treba, to je 25000 dinara, a ne 30.

Za 3000 vise od legitimne fx kombinacije sa hladnjakom i adekvatnom plocom, a dosta bolji procesor :)

Nazad
Vrh Dno