SPOILER ALERT (vodio sam računa, ali eto)
Ovo uopšte nije loše, daleko od toga. Vidi se i dosta uloženog truda. Posebno u scenama borbe koje su standardno najkomplikovanije, naročito kada ima puno promena scena. Ipak, ima detalja koji nekako bodu oči, a nema razloga. Duke je neke naveo. Ja bih dodao previše korišćenja izuzetno krupnih kadrova, a dodatno smeta i kada je kamera u njima nestabilna i nije dobro ni kadrirana scena. Recimo, na početku, kada je zumirana glava kovača. Pola glave se ne vidi, ali se vide ramena. Kovač ne deluje kao da je mnogo kovao u životu.

Što se tog početka tiče, meni smeta mešanje usporeng i ubrzanog snimka. Neka bude sve usporeno (čitav pokret kovanja). Ako je usporen deo udaranja čekićem, onda bih očekivao da kamera zumira predmet kovanja (uz pomeranje po kružnoj osi), a ne kovača. A to bi bilo komplikovano, zbog mnogo čega. Drugo, kovač se odjednom samo okreće, kao da prosto prati scenario. U realnosti, mislim da bi prvo malo zastao i oslušnuo, više zadihan nego uznemiren, okretanjem glave do pola (više ka kameri, da uvo usmeri ka izvoru zvuka), sa zamišljenom facom. Trebalo bi da se vidi i emotivna, zabrinuta grimasa, uz neki (usporeni) povik iz usta (ne zvuk, nego mimika). Na kraju, pretpostavka je da nije čuo napad (inače bi dotrčao ranije), nego zapomaganje prijatelja (ne deluje da su rane takve da ne može da govori/viče). Pre zumiranja na ruku sa tračicom, trebalo je malo zumirati glavu prijatelja, da se vidi da i on doziva kovača imenom. U takvoj sceni, emotivno/napetoj, smeta mi i zumiranje na savršeno grafički precizan znak za kovačnicu. To je trebalo montirati na samom početku, kao uvod u scenu sa kovačem. Da se zna da je kovač, a ne neki uradi-sam majstor (premda za radnju samog klipa i nije bitno). Čak je i kuća kao u kompjuteru napravljena, što bi rekao Duke. Suviše čista, pravilna i precizna (u sceni sa znakom).
No, najveći promašaj tog početka svakako je činjenica da se kovač okreće (i otrčava) na svoju levu stranu, a u sledećoj sceni, gde dotrčava do prijatelja, vidi se da mu dolazi opet sa leve strane.

Izvini.
Dalje scene... Nisam baš shvatio poentu. Pomislio sam da je to neko prisećanje na ranije događaje i na to kako je tračica došla do prijatelja i šta predstavlja. No, taj deo mi je u klipu promakao. Drugo, scena bi trebalo da prikazuje prijatelje u opuštenoj atmosferi, ali za to nedostaje više interakcije među njima, više nasmejanih lica. Više zdravljenja... kriglama, tapšanja po ramenima i drugih izraza... prijateljstva. Oni su ratnici, retko u prilici da odmore, a ostalima moraju poveriti svoje živote. Takođe, nisam 100 % siguran, ali kako je viteška oprema bila već sama izuzetno teška, u trenucima odmora mislim da su obično skidali oružje i recimo naslanjali ga na drvo. Zarobljenik ne bi bio odmah tu do njih, jer je ispod viteške časti da dele prostor, nego nekoliko metara dalje, vezan
za nešto. Možda bi joj pogrdno bacili neki komad hrane ili bi joj prilazili i bahato dodirivali lice ili tako nešto. Što kaže Duke, svakako bi svi bili malo blatnjavi. Pogotovo nindže koje se tako valjaju po zemlji. I siguran sam da vitezovi nisu imali pertle za vezivanje ruku zarobljenicima.
Pre "prvog kontakta", dodao bih barem još jednu scenu promicanja senke (uz taj lep zvučni efekat). Ovako deluje kao da je neko dete protrčalo. Ako je više toga, bilo bi jasno da ih neko prati i posmatra. Više njih. Veća napetost i neizvesnost. Zarad toga, kada onaj lik ode da se olakša, trebalo je da bude neke interakcije, nekog standardnog dobacivanja/prozivanja. Scena sa strelom, po meni, odlično urađena, svaka čast. No, u tom trenutku, barem dvojica je trebalo da se zagrcnu, jedan prvi da skoči i pripremi se, ali onda bi gledali na sve strane u potrazi za neprijateljem. Bilo bi nekih povika iznenađenja, bilo bi povika imena pogođenog, neko bi možda i otrčao do njega. Kamera treba da prikaže i facu zarobljenice kojoj je jasno da je stigla pomoć. Treba da postoji i neka njena reakcija, pokušaj oslobađanja ili čak i samo sprovođenje u delo ranije osmišljenog oslobađanja.
Kada se pojaviše nindže, jedan vitez je ustuknuo?

I kako samo jedan vitez ima štit? Faca zarobljenice deluje više kao na slikanju za modnu reviju. Bar je trebalo da pogleda prema vizezovima i da se arogantno nasmeje, u stilu "sad ste gotovi". Koreografija je čak solidno izvedena, svaka čast! Ipak, vitez teško da bi gledao ostale pre nego što krene u napad. Takođe, možda u scenariju zvuči zanimljivo da se prvo samo dvojica najboljih iz oba tabora sudare na bojnom polju, ali u realnosti nema nikakve logike. Po jedan trči na neprijatelja, a ostali malo... Press any key to continue. Možda je prvi nindža posle skoka mogao da baci neke šurikene ili bilo šta (dimna bombica bi bila prava stvar), da objasni zašto su ostali vitezovi ustuknuli, umesto da krenu na njega. Scena leta nindže trebalo je da bude usporena, bez muzike (ili sa nekom visokom notom). Vitez kog sledeći nindža napada počeo je da pada pre bilo kakvog kontakta. Meni to baš smeta. Nije vitez naviknut na nindže i takvo skakanje (odlična fora, btw), ali su itekako naviknuti bili na napade oružja odozgo. Ovaj vitez je, čak, i zažmurio.

Takođe, iz scene sa strane, gde se vidi ceo skok, prilično sam siguran da nindža ne bi prvo doskočio na zemlju, da drugi vitez interveniše.
Nindža sa štapom ne bi ni na trenutak sklonio pogled sa borbe i protivnika, odnosno ne bi bacio pogled na svoje saborce, nego bi samo dao signal da napadnu. Btw, ja ne volim filtere koji su korišćeni u nekoliko scena, uključujući one koje su kanda iz prvog lica. Trebalo bi još poraditi na repertoaru pokreta i tehnika nindži. Nije loše, ali treba bolje. Deluje kao da je koreografiju radio neko od onih koji učestvuju u klipu, što je obično problem. Bolje je da neko bude zaseban koreograf borbi (ni Doni Jen ne radi koreografiju u svojim filmovima, iako je radi u tuđim). Loše je montirana scena zarobljenice koja tek u tom trenutku beži, iako je očigledno bilo potrebno samo da ustane i potrči. Nedostaje reakcija bilo kog viteza, u smislu "hej, stani", pa kao da krene ka njoj, a onda opet zastane zbog protivnika. Pa tek tada da se osvrne oko sebe i ugleda oružje. Takođe, naredna scena, u kojoj treba da zabaci sekiru, nikakve veze sa borbom nema. Vitez nije ni zadihan, ni oznojen (oklop je obično težio 20ak kila, ako se ne varam), a stoji u stavu "vežbamo sa društvancetom". Treba da bude umoran i nadasve iznerviran, besan. Pod kontrolom (ipak je vitez), ali agresivan, željan osvete. One mrke poglede preostale dvojice trebalo je umontirati u tom trenutku, pre nego što se zalete jedan na drugog. Tada su obojica već izbezumljeni. Kada jednom krenu, to je to, poslednji okršaj, na sve ili ništa, nema stajanja, nema umora, samo borba do kraja. Btw, svašta bi se moglo dogoditi, ali da nindži izbiješ lagani katana mač iz ruke, teško.

Ne samo što su bili najveći mačevaoci u istoriji i što je katana najbolji mač, nego je neuporedivo lakši i pokretljiviji, "produžetak ruke i volje ratnika". Nindža ne bi ni ulazio u viteško mačevanje. To bi više bilo za samuraja. Nindža bi se mnogo više i brže kretao, ne stajao u rovovskoj borbi.
Za onaj salto nazad baš šteta što nije mogao da ga izvede nekako... brže, bez onolike pripreme, bilo bi fantastično. Opet, rovovska borba mačevima ne priliči nindži, a pogotovo se ne bi dogodilo da onako naivno udari po sred već postavljenog štita. Između ostalog, bili su utrenirani da se brzo prilagođavaju novim situacijama, neprijateljima i oružjima. Drugo, nindže su pre napada uvek dobro proučavale protivnika i spremale taktiku. A to se implicira i onim protrčavanjem "senke" pre početka napada na vitezove. Konačno, katana je zašiljena na vrhu i najčešće se ubijalo probadanjem, a ne sečenjem, pogotovo kada protivnik ima bilo kakav štit ili oklop. Na kraju, nije mi jasno od čega je vitez pao? Umora?
Moram priznati da nisam nameravao da idem toliko daleko u detaljima, omaklo se.

Nažalost, nemam vremena za detaljniju analizu, radim na svojim projektima.
Ukupan utisak je svakako odličan i, kako rekoh, vidi se veliki uložen trud. Efekat bi sigurno bio još bolji da ste koristili filmski ugođaj i 24p. Mada, treba imati u vidu da YouTube vrši rekompresiju, a ja sam gledao u ovom malom prozorčiću, ne preko celog ekrana. Definitivno sam veoma prijatno iznenađen kvalitetom urađenog i činjenicom da je puno promena scena. Očekivao sam da će biti kamera fiksirana na livadi i pomeri se dvaput u pet minuta.

Ovo me baš prijatno iznenadilo, da ne kažem oduševilo. Sad samo malo da se ispolira i biće odlično!