Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl

@Zdravko, aka Pjanovic :D :
Pazi ovako: koliko se secam, prvi kontakt kad mozes da dodjes u sukob sa Duty-jem je onaj slucaj kad ulazis na nivo "military barracks" gde se nalazi i baza Freedom-a.Dakle, tu te presretnu trojica-cetvorica i traze od tebe da iskuliras to sto su pred tvojim ocima mucki pobili neke freedomovce...e sad tu si mozda dao pogresan odgovor na njihovo pitanje...
Ili je to, ili si mozda na tom nivou odrukao Duty-jevce i njihov prepad na bazu Freedoma.
Ili si pak nekoga nehotice ubio...

Aman, ima li ova igra kraj??? Smorio sam se vise od igranja a zainatio sam se da je zavrsim. A imam jos jedno min 20 misija sto od matorca sa pocetka, sto od sankera, onog nekog vodje neke frakcije i jos nekog, zaboravih koga... stigao sam do nivoa u Pripjatu kada bi trebalo da se usunjam u nuklearku, tako nesto... jesam li blizu kraja aman zaman???

Da li bi neko od iskusnijih sa ovom igrom mogao da napise ovde sta sve od modova bi po instalaciji igre i patch-a 1.001 + 1.003 da trebalo da se instalira da bi to bilo to.

Znaci Instalacija + PATCH 1.001 + 1.003 + ???

@Civil:
Ako ocekujes kraj u fazonu da pocistis sve sporedne kvestove, ima da se nacekas, i naigras :) Samo prati main kvest, tj kreni ka nukelarci...a pre toga budi siguran da si se sreo sa Doktorom u Strelokovom Stashu i da imas kvest za sef u hotelskoj sobi u Pripyatu.
@djwibe:
Pazi, sve zavisi sta tebe najvise zanima.Meni je konkretno bilo vazno da imam realne nazive oruzja u igri.Dakle, ubaci mod sa realnim nazivima.Nista narocito, ali za neko novo prelazenje igre bi bilo zanimljivo ubaciti mod sa vozilima...
Pretresi ove stranice, ima zanimljivih stvari:
http://board.oblivion-lost.de/forumdisplay.php?f=98
http://stalker.filefront.com/files/Stalker/Mods;3785
http://www.gamershell.com/news/38902.html

Pazi ovako: koliko se secam, prvi kontakt kad mozes da dodjes u sukob sa Duty-jem je onaj slucaj kad ulazis na nivo "military barracks" gde se nalazi i baza Freedom-a.Dakle, tu te presretnu trojica-cetvorica i traze od tebe da iskuliras to sto su pred tvojim ocima mucki pobili neke freedomovce...e sad tu si mozda dao pogresan odgovor na njihovo pitanje...
Ili je to, ili si mozda na tom nivou odrukao Duty-jevce i njihov prepad na bazu Freedoma.

Ha, provalio si me odnegde drugde, naci cu i ja tebe tamo...:d.
Mislim da nisam igrao nivo u military bararacks, dakle niti sam pogresno odgovorio na neko pitanje niti sam ih odrukao, ako nije neki bug bice da sam nekog nehotice ubio.
Dobro bitno mi je samo da u jednom trenutku igre oni (Duty) mogu da postanu neprijatelji, tako da ne ispadne kao najveca glupost u igri sto sam nekog njihovog nehotice ubio. Al su opasni je.u kevu.

@Civil:Ako ocekujes kraj u fazonu da pocistis sve sporedne kvestove, ima da se nacekas, i naigras :) Samo prati main kvest, tj kreni ka nukelarci...a pre toga budi siguran da si se sreo sa Doktorom u Strelokovom Stashu i da imas kvest za sef u hotelskoj sobi u Pripyatu.

Ocekujem kraj u fazonu kraja... :D Nego... kakav bre doktor u Strelokovom stashu!??? Ja sam upravo na putu ka nuklearci, u stash-u sam bio pre sto godina i secam se da sam uzeo neke dokumente nesto, ne secam se da sam se sreo sa bilo kakvim doktorom!?!?! AAAAA !!!! :S: A nemam ni quest za taj sef....

Znaci da si omanuo u prvom i osnovnom: prati forum!! :D
Bilo je dosta reci o tome, dakle treba da se nadjes sa nekim Guide-om, koji ce tebe uputiti da se nadjes sa Doktorom u Strelokovom stashu (Aha, to je ono u podzemlju de si vec bio), gde ces SAZNATI KO JE STRELOK i dobiti kvest da nadjes sef u Pripyatu...Ako to ne uradis, zavrsices kod Wish Grantera najverovatnije sa betonskom gredom u vugla :d
Ljudi, PRATITE RADNJU!Igra ima SUPER PRICHU! :)

Poslednja izmena:
Super priča sama po sebi nije dovoljna za dobru priču igre, već je treba i ispričati kako treba, sa odgovarajućim tempom. Nije Stalker jedina igra koja pati od toga, naprotiv, danas većina igara ispriča nešto u prvih 15-20% igre i u poslednjih 5-6% igre, sa ogromnom rupetinom u sredini (npr. Fear takođe ima veoma, veoma interesantnu horor priču, ali džaba kada se tokom igre ne oseća to), ali je kod Stalkera zbog ogromne količine bezveze natrpanih kvestova i više mogućih završetaka to još izraženije, lakše je pogubiti se, nema nekih "multimedijalnijih izdvajanja" glavne priče od ostatka blebetanja onih koji daju misije i zaista je šteta što se nisu više potrudili oko toga.

^Slazem se da je prica mogla biti bolje ispricana...ali ovako kad sve sagledam sa distance, provaljuje se onaj ruski smek iz Sf filmova...prilicno tesko za razumevanje, prica je tu, i kilometri i kilometri dijaloga...dok naravno za holivud je akcija na prvom mestu...
Jos ako se lepo "savata" prica iz Piknika i pridoda stalkeru, bas super ispadne...
Jos ima i taj momenat da je igra delom kasnila i zbog cut-scene animacija koje su radjene na drugom mestu,i na kraju ih je bilo malo i zato krive THQ.A one su takodje vrlo bitne za pricu u video igri...

Moze li mala pomoc...
Kada sam odradio zadatak odlaska u laboratoriju X18 i uzimanja dokumenata (pre toga sam bio kod onog doce i dao mi je odelo), vracam se u bar (kod batrendera koji daje zadatke) i kada ulazim na tu teritoriju frakcija DUTY pocinje da me napada. Koliko se secam ja njih nisam napao ranije, uvek sam neutral gde god se to moze biti (ubijao sam vojsku, mutante i bandite). Da li je ovo neka greska ? A kada sam dosao kod bartendera on mi ponudi neku misiju bas sa DUTY-jevcima da odradim, a ja dok sam stigao do njega zamalo glavu da izgubim bas od njih.
Pre ovakve situaciju skor mi je bio oko 900 i nesto ubistava (50 i neki na listi), sada sam 2. na listi, da nije to malo preuranjeno, bas zbog neprijateljstva sa DUTY frakcijom ni je narastao rating, njih ima mnogo, tj. bilo ih je mnogo :). Problem je tim veci sto se oni stalno respawnuju na nekim mestima (na primer na ulasku u teritoriju kod bartendera, ali sa druge strane u odnosu na dolazak iz zadatka sa lab X18). Ovde imaju neki kontrolni punkt ima ih pun ku.ac, ja ih sve ubijem ali izgleda da cu morati stalno da ih ubijam kad budem odlazio kod bartendera.
Desilo mi se jednom ranije da kada sam odlazio kod bartendera, trojica od milion njih su pocrvenela bas na tom punktu (sedeli su negde sa strane), ali ja sam ih iskulirao i usunjao se kroz punkt, dok su ostali bili neutral, cudno zar ne.
Dakle pitanje je da li je ovo trebalo da se desi ili je neki bug. Ako je bug u pitanju onda pretpostavljam da mi nema pomoci, tj. nema im pomoci sahranicu cu ih sve do reda te DUTY-jevce, taman sam nabavio SEVA suit.

...ili si mozda na tom nivou odrukao Duty-jevce i njihov prepad na bazu Freedoma.

Dakle, ono je ipak bio neki bug da su mi odjednom DUTY postali enemy, kada sam krenuo da igram sledecu misiju (iskljucivanje Brain scorchera-a) na putu ka toj misiji sam naleteo na Dutyjevce koji su mi ponudili da sa njima poubijam Freedom vojnike, i ja se eto prodao... :).
Medjutim to je bilo pogresna odluka, jer dalje na putu ka misiji gore spomenutoj nailazim na gomilu Freed-omovaca koji mi se najeb.she keve. Pa me onda savatashe i Monolith...
Bolje da sam iskulirao ponudu DUTY i da sam se uortacio sa Freedom protiv Monolitha. Jedina dobra stvar je ta sto kada smo napali Freedom bazu nasao sam sniper Vintar BC, koristi istu municiju kao Thunder S14, a ima je mnogo.
Od pusaka imam te dve gore pomenute i jos GP 37, uzeo sam je umesto M16 (ne zove se tako u igri ali igrao sam ja cs :) ). Imam jos pusku Combat Chaser za kidanje zivog tkiva kod kojekavih mutanata.

Do sada imam samo 2 mission failed. Odmah na pocetku nisam nasao rep pseudodoga i nisam odbranio neki kamp (to nisam ni primetio kad je aktiviran taj task).
Koliko jos ima do kraja, ostale su mi jos dve misije: Secret stash at Pripyat i Wish granter, i naravno Kill Strelok.

Batalio sam negde na sredini igranja nebitne taskove sto daju bartender i doca. Namucis se potrosis dosta vremena da bi dobio kesh, koga imam oko 100.000 rubalja.

Poslednja izmena:
To ti je ta ekipa duty-jevaca koji ti ponude da iskuliras njihovu zasedu na freedom...ali svejedno ces i dalje biti u sukobu sa duty-jem na Bar nivou...Ova ekipa sa kojom mozes da pobijes freedom patrolu je neka "rogue" grupa i to je skriptovan deo, da bi ti odlucio da li ces biti u sukobu sa Freedomom ili ne...sad ces biti na ratnoj stazi i sa Freedomom na Military Barracks nivou, i sa Duty-jem na Bar nivou.A tamo kod Brain Scorchera te ceka Monolith...
Mozda gresim, ali vrlo je moguce da je tako...ja se nisam prikljucivao nijednoj frakciji i nisam bio u sukobu ni sa kim, izuzev vojske, bandita,placenika, cudovista i monolita :p
Inace to je to, imas ta dva kvesta, stash u pripyatu i wish granter...dva odlicna nivoa.

Znaci da si omanuo u prvom i osnovnom: prati forum!! :D
Bilo je dosta reci o tome, dakle treba da se nadjes sa nekim Guide-om, koji ce tebe uputiti da se nadjes sa Doktorom u Strelokovom stashu (Aha, to je ono u podzemlju de si vec bio), gde ces SAZNATI KO JE STRELOK i dobiti kvest da nadjes sef u Pripyatu...Ako to ne uradis, zavrsices kod Wish Grantera najverovatnije sa betonskom gredom u vugla :d
Ljudi, PRATITE RADNJU!Igra ima SUPER PRICHU! :)

Ne znam o cemu govoris ali ako je stvarno tako, ja sam onda ovu igru zavrsio i pre nego sto sam je zavrsio. Naravno da sam pratio prokletu pricu, bio sam u STASH-u i tamo uradio ono sto treba... ha, sada sam se setio!!! Pa ja imam quest TALK TO GUIDE !!! Ali ga nisam resio... prosto sam ga ostavio za posle... kako sam mogao da znam da je to tako vazan quest???

Sad' se nalazim u nekim mracnim hodnicima i cuje se neki glas koji me doziva... ali taj deo iovako ocigledno necu moci da predjem... nemam prakticno ni malo health-a a neprijatelja je mnogo... sve u svemu, mogu da deinstaliram igru? Ne postoji sansa da se vratim...

E ***, mozes li da ucitas raniji save??Valjda imas nesto kinte za health packove...?Ja sam bio bas jak kad sam prelazio taj nivo u elektrani.
Pazi ti i ovako bez tog kvesta mozes da predjes igru...ali neces moci da dodjes do dva "prava" zavrsetka...

Naisao sam na problem (nadam se da nije bug jer sam stigao do samog kraja igre).
Ostale su mi misije:
- Solve the Monolith Secret
- Find The Wish Granter
- Kill Strelok i
- Find family rifle, zaostala misija koja iz nepoznatog razloga nije otisla u failed.

Znaci dosao sam do kraja u resavanju Monolith secret, ispred mene je nekakav krug sa necim zelenim sto lebdi u sredini, udjem unutra i nista se ne desi. Pre toga su mi se zalupila vrata za mnom kada sam ulazio u tu prostoriju.
Pre toga sam otisao do Wish Grantera, ali nisam uspeo da se popnem do gore, do onog portala, pa sam batalio i ucitao prethodni save.
Jel zna neko sta treba da se uradi vezano za ovo sto sam rekao za Monolith secret. Mozda treba da se ide prvo kod Wish Granter, pa onda ovde ?

Da nije mozda neki bug, mozda se nista ne desava zbog ove zaostale misije (nisam nikako mogao da nadjem pusku a bio sam tacno tamo gde su koordinate, pa sam odlucio da batalim, otisao do bara ali nikako u dijalogu se ne pojavljuje recenica gde sam mogao da kazem I refuse job)

Malo sam guglao pa sam procitao da treba da se puca na one plave svetiljke.
A sam sam provalio da kod Wsih Grantera treba da se penje na one visoke merdevine prvo pa da se ide okolo.
Anyway, vratio sam se kod Wish Granter-a da vidim kakva mi je los kraj spremio i pozeleo sam da budem bogat (imam oko 85.000 rubalja), i dobio svo balo ovog sveta al po glavi :).
Kad sam upucao one svetilljke pojavio mi se hologram i tu dakle postoje 2 dobra kraja, jel tako. Pitao sam ga sva pitanja i sta sam saznao pa gotovo nista. Desilo se sr.nje ’86 godine i onda su oni (Consciousness) valjda podsvest naucnika poginulih iz elektrane provalili neku energiju oko Zemje i hteli su da zastite to podrucje od ljudi. Tu ulogu su davali nama Stalkerima, da razlicitim zadacima pomognemo zastiti zone. Ali gde u celoj prici nastupam ja (mi igraci), ja sam trebao da ubijem Streloka jer se on previse priblizio saznanju tajni Monolitha (ovoga sto sam pomenuo). Ali hologram u jednom trenutku kaze da sam ja na kraju trebalo da ubijem samog sebe, ako sam ga dobro cuo. Pomenuo je da se desila neka greska sa mnom...
Kada izaberem da se prikljucim njima onda ide onaj film (tu su cela 2 filma iz igre) i ovaj je treci gde se onaj matori okrece i prica sa psom i sta mi saznajemo od toga, ja barem nista, prica nesto o Streloku, koa valjda je ziv. U izem ti finalnu sekvencu igre...
Kada izaberem da se ne prikljucim njima, onda me bace negde napolje i koliko sam provalio treba da ulazim u one bele svetlosti, posle cega me teleportuju negde drugde, pa ponovo trazi neku drugu belu svetlost. Tu sam prekinuo da igram, jer sam provalio da je 3 sata nocu (tj. ujutru) pa reko da napisem par redova utisaka dok je jos sveze secanje... Sutra cu da odigram ovaj deo do kraja.
Ako neko ima da doda/prokomentarise pricu u igri i ove neke rupe koje ja imam, bio bih mu zahvalan, stvarno bre odlicna prica ali lose ispricana, + malo filmova i sturih pratecih podataka (pda i ostalo) da bi mogli sve lepo da pratimo i da shvatim(o).

Mislim da je vreme da napravimo listu od recimo 5-6 najkvalitetnijih modova. Ja ću da krenim - predlažem prvi, vi nastavite:

1. Assassin's Mod v2.1 Patch - assassins_mod_v2.1.zip

2.

Mislim da je vreme da napravimo listu od recimo 5-6 najkvalitetnijih modova. Ja ću da krenim - predlažem prvi, vi nastavite:

1. Assassin's Mod v2.1 Patch - assassins_mod_v2.1.zip

2.

Ali da budu kompatibilni sa 1.0003 Patch-om.
I bilo bi lepo da odmah i linkujete te modove za download.

Poslednja izmena:
Ali da budu kompatibilni sa 1.0003 Patch-om.

To se podrazumeva . Za navedeni pach nisam siguran - instalirao sam ga na blako verziju igre

Repair mod -za popravku oruzja i odela
Radio mod -dodaje malo raznovrsniju muziku na bar nivou :p
Hand Replacement mod -malo bolji izbor rukavica koje lik nosi
http://www.gamershell.com/news/38902.html
HUD and Blood mod -bolji hud i bolja krv...
http://stalker.filefront.com/files/Stalker/Mods/Singleplayer;3788
Floatingpoint mod -igra lepse izgleda http://www.thefloatingpoint.org/main/news.php
Stalker sharper textures mod -ostrije texture, plus kad se stavi 16xAF, teksture "vriste" http://board.oblivion-lost.de/showthread.php?t=10034
Stalker aliVe mod - http://board.oblivion-lost.de/showthread.php?t=10208
Ovaj aliVe mod je zanimljiv, ali neke stvari postaju cudne...poceo sam da igram sa tim modom, i prvi kvest (nadji nimbla i uzmi flash drive) je ***** zesci...lik je otisao sve do Pripyata!I ja sad treba sa tandzarom dvocevkom da udarim na Monolithovce.
Kerovi i mutanti rokaju sve zivo, cim sam usao na garbage nivo, (dobio sam onaj side-kvest da pomognem u odbrani garbagea od bandi) cim sam dotrcao gde treba, quest je failed, jer mutanti pobise sve zajedno sa quest-giverom, i ja ostajem sam protiv mutanata i bandita :d ...
Al ajde, zanimljivije je...
I naravno, http://www.tweakguides.com/STALKER_1.html ,da se igra lepo podesi sa svim eye-candy stvarima...deffered AA, HDR bloom i motion blur.

Poslednja izmena:
Za koliko sati igranja se moze preci igra?

Ja ga igram dnevno po 1 sat. Ono, kad se vratim sa posla :type:. Meni za sad izgleda maratonski :eyebrows:. Sa svim misijama oko 80-100 sati (za mene dana :D)

Sta je bre sa ovim STALKER-om mnogo je tezak ! Ja prvu misiju ne mogu da predjem cak i kada ona trojica krenu sa mnom a imam samo pistolj...igram na drugom tezinskom nivou(stalker)... Jel ima mozda neko oruzje da se uzme drugo odmah na pocetku ?

E ***, mozes li da ucitas raniji save??Valjda imas nesto kinte za health packove...?Ja sam bio bas jak kad sam prelazio taj nivo u elektrani.
Pazi ti i ovako bez tog kvesta mozes da predjes igru...ali neces moci da dodjes do dva "prava" zavrsetka...

Znas kako sam smoren sada. Ne vredi da ucitavam poziciju od pre sto godina kada sam i dovde jedva dosao, bukvalno... JEDVA sam pretrcao do ulaza u elektranu, JEDVA... mogao bih ja mozda da predjem taj deo ali sta vredi kada nisam razgovarao sa onim likom... a trebalo je da skapiram da sam morao i sa njim da pricam... jer je to bila jedna od glavnih misija... ali opet, nigde "ne pise" da je to misija bez koje ne vredi ici dalje... bas glupo... razocaran sam...

Sta je bre sa ovim STALKER-om mnogo je tezak ! Ja prvu misiju ne mogu da predjem cak i kada ona trojica krenu sa mnom a imam samo pistolj...igram na drugom tezinskom nivou(stalker)... Jel ima mozda neko oruzje da se uzme drugo odmah na pocetku ?

Smanji onda na prvi nivo.Nećeš tako daleko stići.Nije strašno teška,samo se treba navići na oružje.

Patch 1.0003 donosi degradaciju suit-a/armor-a. Malo prebrzo degradira za moj ukus (i na najnizem nivou tezine). Jel jos neko deli misljenje ili sam se previse razmazio bez patch-a?

Ja sam igru prelazio i sa vanilom i sa patchom 1.0001, i tada je postojala degradacija suit-a. :) Otkud sad to? Redovno sam menjao armore zavisno od potrebe pred polazak u fajt...cisto da ne trosim SEVA odelce na mutante...

Poslusaj sta kaze goran.a, i privikni se na to da nisi 'uber baja' kome meci ne mogu nista ;)

Poslednja izmena:
Stavio sam na "novice" i sada je donekle ok ali je i dalje tesko (a mislio sam da sam dobar FPS-ovac) ! Nego sada kad sam izasao iz igre ladno mi win izbacio poruku "virtual memory minimum to low" a ja imam 2GB rama !! Pa koliko bre jede rama ovo tesko cudo od igre ??? ...e boze me sacuvaj :) ...

^povecaj page file obavezno...

Vrh Dno