Šta je novo?

ryzen 5 1600 i GTX 1050 2GB GDDR5 ILI Intel i5-7400 i GTX1050TI 4GB DDR5?

shumadinac34

Poštovan
Učlanjen(a)
25.02.2015
Poena
51
Pozdrav, veoma mi je potrebna vasa pomoc. Gledam neke vec sastavljene konfiguracije jer sam ogranicen i budzetom i nacinom placanja, kao sto to ide ni jedna takva konfiguracija nije idealna uvek negde zakinu.

Ryzen 5 mi je bolji cpu od ovog intel i5, a gpu mi se vise svidja koji ide uz intel i5.

Svaki savet je i vise nego dobrodosao.

Dvoumim se izmedju ove 2 :

Opis matične ploče ASUS H110M-R/C/SI
Opis procesora Intel® Core™ i5-7400 3.00 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Opis grafičke karte Asus nVidia GeForce GTX1050TI 4GB DDR5 128bit - PH-GTX1050TI-4G
RAM memorija 8GB DDR4 2400 MHz
Opis memorije KINGSTON DIMM DDR4 8GB 2400MHz HX424C15FB2/8 HyperX Fury Black
HDD1 1TB HDD
Opis HDD1 TOSHIBA 1TB 3.5" SATA III 32MB 7.200rpm DT01ACA100
Nov (nije refabrikovan)

Kućište COOLER MASTER K380 kućište (RC-K380-KWN1)
Napajanje 500W
COOLER MASTER MWE 500W napajanje bulk (MPW-5002-ACABW-NL)

ili ova druga varijanta

Opis matične ploče ASUS PRIME A320M-K
Opis procesora AMD Ryzen 5 1600 (3.4GHz/ 3.6GHz, 6core/12Thread, 19MB, 65W, AM4) with Wraith Spire 95W cooler
Opis grafičke karte Asus nVidia GeForce GTX 1050 2GB GDDR5 128bit - PH-GTX1050-2G
RAM memorija 8GB DDR4 2400 MHz DIMM DDR4 8GB 2400mhz
HDD1 1TB HDD
Opis HDD1 Toshiba HDD 1TB 3.5" 7200 SATA 3.0 32MB
Nov (nije refabrikovan)
Kućište Cooler Master kućište N200 NSE-200-KKN1
600W
Opis napajanja LC-Power 600W

Jedino bih ja, zamenio plocu za neku jeftinu 350 da kloknes proc jednim klikom i napajanje lc600 zavrsava posao. ;) Posto si ogranicen budzetom.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje.
Pre godinu dana sam uzeo G4560, RX 480 i 16 GB Kingston memorije, koja radi na 2400 Mhz.
I sami vidite da je ovaj procesor preslab.
E sada, ja bih presao na i5 6600.
Da li bi dobio, vidljiv skok, najviše me zanima u igricama, npr BF1, Witcher 3...?
Ili, da mozda prodam ovu ploču i procesor, i da doplatim i uzmem neku drugu kombinaciju?
Pare koje imam, mimo ploče i procesora su 200 e.
Da li bi u tom slučaju, mogao da iskoristim ovu memoriju ili mora nova da se kupuje?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Znaci, mislis da nije pametno da se ide na ovaj i5?
Ali, niti znam koliko mogu da dobijem za moj komplet, niti cime bih zamenio, a da ne razmisljam opet, za godinu dana, o nadogradnji.
I5 6600 sam gledao, kada sam uzimao ovo, ali bio sam ''kratak''.
Sada mi se ukazala prilika, da to donekle ispravim.

nema veze sto su stari 2 generacije, intel stancuje po par generacija godisnje i to ne znaci da je ovaj komplet los. znaci ce ti taj novi cpu svakako, barem ce da iskoristi tu grafiku kako treba ali ne ocekuj cuda...
ako ti i posle apgrejda negde stuca onda planiraj nekad i gpu da zamenis i miran si.

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu, imam jedno pitanje.
Pre godinu dana sam uzeo G4560, RX 480 i 16 GB Kingston memorije, koja radi na 2400 Mhz.
I sami vidite da je ovaj procesor preslab.
E sada, ja bih presao na i5 6600.
Da li bi dobio, vidljiv skok, najviše me zanima u igricama, npr BF1, Witcher 3...?
Ili, da mozda prodam ovu ploču i procesor, i da doplatim i uzmem neku drugu kombinaciju?
Pare koje imam, mimo ploče i procesora su 200 e.
Da li bi u tom slučaju, mogao da iskoristim ovu memoriju ili mora nova da se kupuje?

Memoriju zadrži, prodaj svoju ploču i procesor i kupi neki Ryzen komplet. Sa svakim ćeš osetiti poboljšanje, idealno ako uspeš da nategneš do R5 1600 :)

nema veze sto su stari 2 generacije, intel stancuje po par generacija godisnje i to ne znaci da je ovaj komplet los. znaci ce ti taj novi cpu svakako, barem ce da iskoristi tu grafiku kako treba ali ne ocekuj cuda...
ako ti i posle apgrejda negde stuca onda planiraj nekad i gpu da zamenis i miran si.
Ima veze generacija kada zatreba (relativno) jeftin upgrade umesto menjanja celog systema a tu su i obično bolje performanse. Treba misliti i na budćnost.

i5 6600 ti je na nivou sadašnjeg i3 8100, malo čak slabiji. Jedna varijanta ti je da ideš na 2200G koji košta 13000 + plus B ploča 9000-10000. Pa da 2019-2020 pređeš na nov Rajzen od 7nm. Druga varijanta ti je april ove godine i novi 6/12 Rajzen + B ploča.
AM4 platforma bi trebalo podržava još 2 generacije Rajzen procesora.

Ajde, sacekacu april, pa onda cu prelomiti.
Koliko bi trebali da koštaju, ti novi Ryzen procesori?
Znaci, govorim o nekoj srednjoj klasi, mozda u rangu R5 1600.

170-180e moze da se nadje R5 1600 na oglasima, nisam gledao skoro.

Izvinjavam se, na duplom postu, ali, da se pohvalim.
Uzet Asrock AB350 Pro 4, ali mATX, i Ryzen R5 1600. Jedva sam se uklopio, posto nisam prodao još staru ploču i procesor, pa je morala mATX ploča.
Nadam se da ce sada, ova RX 480 malo prodisati.

Odlican izbor. Naravno da ce prodisati.

Moci ce i na toj ploci.

Ne znam.
Sve sam namestio, ali dobijam tri beep zvuka, i nema slike.

Edit:
Proradilo, nije Ram dobro nalegao izgleda.
Nego, gde da proverim na kojoj brzini radi ram.
Preko nekog programa pise 1197 MHz.
Da li to znaci da radi na 2400?

Poslednja izmena:
Ram ubaci u slot 2 i 4...Koliko rama imas? jedan dugacak ii dva kratka beep znace da je u pitanju memorija

Poslednja izmena:
Sve je ok. DDR4 "2400mhz" i treba da radi na ~1200mhz, ali pošto je u pitanju DDR (double data rate) ram koji šalje dvaput signal tokom ciklusa, brzina se efektivno duplira.

Idi u bios i ukljuci XMP profil/rucno podesi na 2666?

Probao i to, ali imam samo jedan profil, na kojem je memorija na 2400 Mhz.
Prebacio sam na 2666, za sada radi, videcemo da li ce tako da radi.
Edit:Jel predlazete da se radi nov sisitem?

Poslednja izmena:
Naravno, posle menjanja ploce i procesora je preporucljivo promeniti windows.

Skini CPU-Z, u njemu mozes videti koji su parametri za XMP za tvoju memoriju, pa ih rucno unesi u biosu, ili jednostavno probaj da podignes klok na 2666MHz bez diranja tajminga i vidi da li ce raditi.

Ja recimo na MSI tomahawk isto nemam xmp profil za brze od 2400mhz. Ali kad ukljucis "memory ty it" onda ti tamo da razne brzine i laencije koje on automacki podesi.. Tako sam ja klokovao moj ram na 2933mhz... Sad ne znam kako se to zove na tvojoj ploci...

@ivanbass1
Jel mislis da je bolja ova kombinacija, koju sam uzeo, ili da sam kupio I 7700k?
Vec sam našao manu, kod ove ploče.
Ima četri sata 3 konektora, a ja imam 2 ssd i 2 hd + cd rom.
Znam da je cd rom prevazidjen, ali npr., sada mi je trebao cd, posto sam posle instalacije windows-a ostao bez neta, posto nije povukao drajver za mrežnu.
Onda sam morao da otkacim jedan hard, pa da povežem cd...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno