Šta je novo?

ryzen 5 1600 i GTX 1050 2GB GDDR5 ILI Intel i5-7400 i GTX1050TI 4GB DDR5?

shumadinac34

Poštovan
Učlanjen(a)
25.02.2015
Poena
51
Pozdrav, veoma mi je potrebna vasa pomoc. Gledam neke vec sastavljene konfiguracije jer sam ogranicen i budzetom i nacinom placanja, kao sto to ide ni jedna takva konfiguracija nije idealna uvek negde zakinu.

Ryzen 5 mi je bolji cpu od ovog intel i5, a gpu mi se vise svidja koji ide uz intel i5.

Svaki savet je i vise nego dobrodosao.

Dvoumim se izmedju ove 2 :

Opis matične ploče ASUS H110M-R/C/SI
Opis procesora Intel® Core™ i5-7400 3.00 GHz (6M Cache, do 3.50 GHz)
Opis grafičke karte Asus nVidia GeForce GTX1050TI 4GB DDR5 128bit - PH-GTX1050TI-4G
RAM memorija 8GB DDR4 2400 MHz
Opis memorije KINGSTON DIMM DDR4 8GB 2400MHz HX424C15FB2/8 HyperX Fury Black
HDD1 1TB HDD
Opis HDD1 TOSHIBA 1TB 3.5" SATA III 32MB 7.200rpm DT01ACA100
Nov (nije refabrikovan)

Kućište COOLER MASTER K380 kućište (RC-K380-KWN1)
Napajanje 500W
COOLER MASTER MWE 500W napajanje bulk (MPW-5002-ACABW-NL)

ili ova druga varijanta

Opis matične ploče ASUS PRIME A320M-K
Opis procesora AMD Ryzen 5 1600 (3.4GHz/ 3.6GHz, 6core/12Thread, 19MB, 65W, AM4) with Wraith Spire 95W cooler
Opis grafičke karte Asus nVidia GeForce GTX 1050 2GB GDDR5 128bit - PH-GTX1050-2G
RAM memorija 8GB DDR4 2400 MHz DIMM DDR4 8GB 2400mhz
HDD1 1TB HDD
Opis HDD1 Toshiba HDD 1TB 3.5" 7200 SATA 3.0 32MB
Nov (nije refabrikovan)
Kućište Cooler Master kućište N200 NSE-200-KKN1
600W
Opis napajanja LC-Power 600W

Poslednja izmena:
^ Poenta je da hoce u Gigatronu odmah da mu izabaremo neku od masina za koje se vec odlucio - do 100k (ako smo ga uopste i za to dobro razumeli 80k+20k, jer je spomenuo da mu je 88k mnogo preko budzeta), sa sve monitorom. Neka kombinacija sa boljom bazom za kasniji upgrade mu ne odgovara, posebno ne na drugim mestima.

Moja preporuka je da pogleda ovo sto su mu kolege preporucile za ~85k i uzme to na rate, a ako moze monitor da uzme za kes na ruke negde na drugom mestu. Mozda cak i najbolja opcija.

LG24mp58/59/68, Benq VZ2470, Philips 246e7Q - mislim da je spomenuto od drugih clanova (u drugim temama) da mogu da se upecaju i za ispod 18k. U krajnjem slucaju taj Dell ako odgovara zbog stand-a (ali je generalno napuhana cena za sve Dellove)

Od gotovih konfi sto je on izabrao je Gigatron zakinuo 100ak eura i nazalost bice bacen novac (zao mi je ali tako je), jer kao sto su kolege preporucile za par hiljada vise kvalitet komponenti je mnogo bolji.

Ako mu ne odgovoraju saveti neka sam presece i izabere sta mu se "odokativno svidja" i to je to... Ne vredi vise da mlatimo praznu slamu i da nas voza sa jednim te istim konfiguracijama...

Poslednja izmena:
Odličan predlog za monitor. A ima ga i u Gigatronu. :d

Inače, nisam primetio da je Gigatron preduslov, što nije ni čudo, jer se pominje tek na sredini treće stranice ove teme, kad se naglašava administrativna zabrana.
Elem, druže shumadinac34, dobio si gomilu saveta od ljudi koji se dobro razumeju u tematiku (i ja sam svoje mišljenje i znanje često formirao na osnovu njihovih saveta), pa ti preporučujem da to sve premeriš i na kraju presečeš onako kako sam hoćeš.

Šta god da uzmeš, ti ćeš verovatno biti zadovoljan, jer se 100-200 evra više-manje brzo prežali. Isto tako nećeš posle sedeti i meriti gubitak ili dobitak na performansama od 20-30%. Posebno što nećeš imati drugu osnovu za poređenje.
To što ti se čini da se ljudi ovde nerviraju što ih "ne slušaš" je usled poente ovakvih tema - ovde ljudi dođu da pitaju kako da dobiju nešto najbolje/najisplativije za određenu namenu/svoj novac. Takvih pitanja ima gomila. Onda se oni angažuju, pretražuju sajtove sa ponudom na našem tržištu, predlažu ljudima ono što bi i sami za sebe izabrali. A najčešće na kraju ljudi izaberu ono što su već zamislili, što ih prodavci ubede ili što im odgovara zbog tog i tog razloga vezano za sumu i način plaćanja. Često to nije idealan izbor, ali je prihvatljiv. No tada se ljudima čini da su zalud trošili vreme na savete (što i nije baš istina, jer pomogne mnogima koji samo čitaju i prate teme, pa su kroz to u stanju da nauče dosta).
Ne znam što sam sve ovo ispisao, ali captain obvious ne može da škodi. :wave:

Trebao je u startu da iznese detalje - za sta uzima, koji budzet/max limit, nacin placanja, gde je u mogucnosti da kupi...

Ovako ispada da je samo vozao ljude i vracao se jednim te istim izborima uz male korekcije... Na kraju krajeva je mogao da kaze - usled takve situacije (bez ulaska u detalje) moram da izaberem izmedju ove dve ili tri konfiguracije, sa malom korekcijom, placam na rate i mora da bude kod Gigatrona... A ne da to iskoci tek oko trece strane pa jos mora "da se cita kroz redove" iz vise postova...

I bio bi kraj price, bez da se ljudi lome ovde i zezaju sa predlozima.

Plus je vecina ljudi ovde "entuzijasta" koji imaju drugaciju perspektivu pri kupovini od "obicnih" kupaca...

evo , iz gigatrona sve skupa 91.420

u emmiju bi uštedeo desetak iljada, al ajde, ako baš mora...

Prilozi

• Clipboard01.png
    Clipboard01.png
    125.9 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
^

GPU Zasto ne RX560 sa 4gb - 1050 je mozda 10-15% brza, ali mi je 2gb deluje vrlo knap

I neka uglavi onaj Dell , LG ili Dell SE2417HG (posto Dellovi imaju stabilnije baze)

to mu dodje na 100k, ako mu je toliki limit... Preporuka od mene bi bila da kasnije uglavi 128gb Transcend SSD za OS i programe, koji je 7k u Gigatronu... I to je to...

Poslednja izmena:
Koliko puta se vec desilo da neko otvori temu trazeci savet,da se nakon toga raspisujete par stranica a osoba koja trazi pomoc ili napustila temu,uzeo nesta sasvim trece ili uzeo upravo ono sta je nameravao samo trazeci potvrdu na forumu.

^ nadamo se da ce da se predomisli, ako nista drugo makar da pokupi neke osnove sta je bitno kada se sklapa masina.

Mada po svoj prilici uzece jednu od one dve konfiguracije na koje se stalno vracao - i otici bez da kaze hvala... :D Kao i po svoj prilici deluje da je klinac u pitanju...

Poslednja izmena:
https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+Ryzen+5+2400G

Ovo što ja ovde vidim dovoljno je da se sve bar ponovo razmotri. Pitanje je samo sata kada će se na YouTube pojaviti prvi third-party testovi novih APU Ryzen-a. Ono što je AMD pokazao je da je i u 1080p režimu moguće igranje igara sa dobrim FPS sa max. podešavanjima, dok u 720p verovatno svim sa daleko većim, dok je snaga CPU u rangu sa i7.

Slažem se, ali bolje komparacije za sada nema, osim oficijalne AMD-ove, gde je 2400G u performansama kod nekih novijih igara 2x bolji od i5-8400.

Poslednja izmena:
Logicno da je bolji kad je iGPU mnogo bolji od 8400 iGPU.

^ Jesu li onda u planu i naslednici 1600 i 1600x serije sa APU resenjem i da li ce onda isti APU da koriste kroz citav spektar nove generacije procesora ili ce doci do podele (u zavisnosti od klase)?

Bice stvarno odlicno prelazno resenje za 1/2 godine - godinu dana, taman da se saceka "smirenje" ludila oko rudarenja kriptovaluta i pazari krsten GPU.

Igp kod 2400g je otpr isti kao gtx1030 / rx 550, a to je preslabo.

Ne.

Jedino, ako bi Zen 2, imao CCX od šest jezgara.

Zašto ne? Za jači igpu im ne treba igrpu na istom ccx. A imaju već tr procesore sa 16 jezgra odnosno 4ccx-a(koliko ja razumem).
2 ccx-a 8 jezgara, odnosno 6/12 jezgara za cpu, i 2 za igpu. Tek kod 8 jezgara postaje problem, i to zbog cene, ali mislim da se niko ne bunio ako bi dobio 12/24 tr pretvoren u 8/16 sa jednim ccx-om isključivo za igpu ili 12/24 podeljen na 6/12 i 8 jezgara za igpu. Sa današnjim cenama grafika ovo ne bi bilo ni skupo.

Je l' će moći da "baca" 4K/60 Hz?

Bice stvarno odlicno prelazno resenje za 1/2 godine - godinu dana, taman da se saceka "smirenje" ludila oko rudarenja kriptovaluta i pazari krsten GPU.

Nazalost nece se to smiriti nikad, mozes da cekas vecno, kao sto se nisu smirile ni cene rama i hardova od pre nekoliko godina,samo su rasle.Buduce cene ce pratiti sadasnje stanje.[emoji20]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Nazalost nece se to smiriti nikad, mozes da cekas vecno, kao sto se nisu smirile ni cene rama i hardova od pre nekoliko godina,samo su rasle.Buduce cene ce pratiti sadasnje stanje.[emoji20]

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Naravno da ce se smiriti cene. U sred 4K gaming revolucije smo, naravno da se to nece moci ostvariti sa grafickama od 1000e kada imas Xbox One X za 400.

Zasto bi nesto prodao jeftino kada mozes skupo ?

Evo da se javim, cekajuci AZ da mi stigne citao sam osatle delove foruma itd, a nisam imao ni vremena a ni nameru da se javljam ovde i pravdam.
Osecam se kao da sam ucinio neki greh (da ne kazem koji), tako me optuzujete ovde.

1. Za ljude koji kazu da tek na trecoj stranici pise da sam uslovljen AZ-om i gigatronom, da u pravu ste, apsolutno, u pravu ste jer sam mislio da je zabranjeno reklamiranje firmi itd...
Ali, ako obratite paznj na moj prvi post videcete da sam naglasio da sam ogranicen uslovima placanja, videcete takodje da sam kopirao sve sa gigatron sajta ( 2 konfiguracije) bez iznosenja linkova ili bilo cega. Najlakse mi je bilo da ostavim 2 linka i kazem za koji da se odlucim. Ispade da sam lud sto ti nisam uradio. Pa, nisam uradio jer to nisam hteo, hteo sam da izbegnem stvari za koje sam i ja sam znao da su lose, nisam bas toliki laik.

Hvala svima na trudu, sastavio sam konfiguraciju uz vasu pomoc, sada cekamo AZ a dok ona ne stigne gledam da vidim to cudo od APU, a ustv se molim da padnu cene jer ne da me ne interesuje apu vec mislim da je to tesko njesra.

a zašto si tražio pomoć kad si toliko stručan ?

Naravno da ce se smiriti cene. U sred 4K gaming revolucije smo, naravno da se to nece moci ostvariti sa grafickama od 1000e kada imas Xbox One X za 400.

....ili kada imas PS4 (Pro) koji makar ima odlicne naslove u jos je 100-150e jeftiniji... ;) Stoji da XBOX da ima odlican hw ispod haube (trenutno najpotentniji na trzistu) ali dzabe kada nema sta da gura, tj nemaju naslove koji mogu da se nose sa Sonijevim IP-jevima... A to od cross-platform naslova sto ima za PC/Xbox ima i za Sony...

@kokisha
Pa vidis da nije, sklopiJo je uz nasu pomoc... ;)

Moze da se ljuti (ko se ljuti...) ali je nazalost, sticajem okolnosti vrlo limitiran izborom, ali ne zeli da prizna. Da sklopi FPS gejming masinu+monitor za 100k pa jos u Gigatronu - vrlo tesko. Tj moguce je ali pitanje za koje naslove i koliko ce da mu traje...

I hoce li se kajati za godinu dana...

Poslednja izmena:
Hvala svima na trudu, sastavio sam konfiguraciju uz vasu pomoc, sada cekamo AZ a dok ona ne stigne gledam da vidim to cudo od APU, a ustv se molim da padnu cene jer ne da me ne interesuje apu vec mislim da je to tesko njesra.

Za igranje u Full HD-u i maksimalni setovanjima je ovo tačno, ali uz redukovana setovanja, a naročito u 720p APU 2400G u Boost režimu je prilično dobar izbor u ovakvim uslovima nerealnih cena grafičkih kartica i memorije. Ima već dovoljno rezultata testiranja i videa na YouTube za 2400G i 2200G. Svakako je mnogo bolja solucija od G4560.

Da li će i kada pasti cene, u ovom trenutku nije poznato, svakako čim dodje do kraha tržišta kriptovaluta.

Opet, tvoj je novac i tvoja odluka, niko te ne prisiljava da kupiš ono što ne želiš.

Poslednja izmena:
poštovanje ljudi, nemam nekog iskustva sa forumima , a pogotovu sa konfiguracijama(pa ne zamerite oko eventualnih grešaka, eventualno glupih pitanja) pa stoga i tražim vašu pomoć....slučajno sam naleteo na ovu temu, jer poslednjih dana guglam po netu šta da kupim...ovako, tražim kompijuter za gaming,a obzirom da kupujem na rate naleteo sam na ovu konfiguraciju, https://www.emmi.rs/emmi-konfiguracije-altos-elite-phantom.11.html?productId=68367 , koja u principu predstavlja moj maksimalni budžet (eventualno par soma gore)....e sad zanima me da li je to za te pare ok, da li da zamenim procesor sa 2400 g ili 1500x, ili pak nešto od ostalih delova, jer je razlika 1500 din (obzirom da dozvoljavaju promene konfiguracija) ili da generalno gledam nešto drugo...i samo još ovo, pošto vidim da se noviji monitori povezuju sa hdmi kablom, a moj je mal stariji i ima samo vga, pa da li se kupovinom konvertora gubi na kvalitetu slike? hvala unapred

Nazad
Vrh Dno