Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

Ako na premireri budu ponudili neki ~150e model, najverovatnije cu ga uzeti. Nadam se da nece previshe nabudziti cene u pocetnom periodu...

Nema šanse da prva Ati Dx11 kartica bude viša od 150eur jer će cena da bude do 150$ u inostranstvu.

Konkurencija je dobra ali ja samo velim da bi voleo da crveni ponove ono sto su zeleni sa G80 cipovima,serijom uradili ATI-ju:)

Sta mislis cime je vodjen taj potez? Pa da osvoje trziste jer su "osetili" pretnju iz suprotnog tabora koji je tada izbacio novu seriju kartica. Znaci na kraju se ponovo vracamo na istu pricu: Konkurencija.

Poslednja izmena:
Ja imam ati-ja pre njega sam imao nvidiju i iskreno ne razumem te priče o gašenju firmi meni je jako bitno da imam izbor a ne da neka firma bude ugašena pa da onda ostane samo jedna na tržištu . U tom slučaju se ostaje bez izbora , ne vidim kako bi to bilo kome odgovaralo .

wrong.

g80 je izbacen pre pojave dx10 igara, tada su u najavi bili Crysis i Alan Wake :D

Izvini za off-topic ali sta bi sa Alan Wake-om, na wikipediji pise da ce izaci 2010 i to za Xbox360? Ako ne racunam Duke Nukem Forever dugo se ceka za ovu igru...

Jos kad bi neko objasnio sta su to RV770 'design concepts' :)
Jel to 40nm proces? Jeste, al to tesko da je 'design ceoncept'.
Jel to GDDR5 sa 128bitnom magistralom? GDDR5 sigurno jeste, al' 128-bitna magistrala sigurno nije.
Jel to mala potrosnja i veliki perfromance-per-wat? To verovatno jeste, ali opet, gde je tu 'design concept'? :sceptic:

Verovatno se misli na arhitekturu, u smislu da je RV870 evolucija RV770. Vise ALU-a, veci clock, bolja efikasnost per unit/per clock/per watt itd.

U sustini, od R600 ATI koristi ovu arch, poboljsavanu sa svakom sledecom serijom kartica. Kao sto je i nV od G80 stigla do GT200.

Jos kad bi neko objasnio sta su to RV770 'design concepts' :)
Jel to 40nm proces? Jeste, al to tesko da je 'design ceoncept'.
Jel to GDDR5 sa 128bitnom magistralom? GDDR5 sigurno jeste, al' 128-bitna magistrala sigurno nije.
Jel to mala potrosnja i veliki perfromance-per-wat? To verovatno jeste, ali opet, gde je tu 'design concept'? :sceptic:
RV770 ima 256 bit magistralu a RV740 128

Znači RV600 pa RV670 pa RV770 i sad čip u dolasku RV 870 ista arhitektura od RV600 ali optimizacije jezgra , smanjenje proizvodnog procesa , viši radni taktovi veći broj stream shadera . Ovo je naravno grubo objašnjenje jer tu je i implementacija dx10 ,dx 10.1 i sa RV870 dx11 . Ovo poslednje je i presudno jer će RV870 upravo taj dx11 u prevodu karta za budućnost najbolje i prodavati . Setimo se prelaza sa dx9 na dx10 pa nemogućnosti da se u pojedinim igrama aktiviraju sve opcije iako iste i nisu bile uvek toliko očigledne , uvek iritira ono a kako bi izgledalo da može .

Daj boze da stvarno iritira "kako bi izgledalo da moze" kad ukljucis dx11 opcije u igri, i to odmah po izlasku naredne generacije, sa dx10 definitivno nije bilo tako.

Terbalo bi da je ati mnogo blizi sa rv770 i dx10.1 dx-u11 nego nvidia sa trenutnim gt200, zato nece ni biti nekih radikalnih promena u arhitekturi cipa, dok bi nvidia trebalo da ponudi poprilicno osvezenu arhitekturu.

Poslednja izmena:
Baš tako.
Vreme je za nVidijin Tik dok ATI pravi Tok :)
U svakom slučaju očekuje nas vruć Q4.

Cene postojecih ce pasti, ali zato cene nove generacije nece se dugo menjati, kao sto je bilo i sa sadasnjom.

I to opet zavisi. Crveni ce po svaku cenu juriti performance per dollar, sto zelenima moze dosta naskoditi, pa ce mozda poceti rat cena.

A mozda si ti i upravu, stare kartice ce da pojeftine, a nove ce da drze cenu dok se ne rasprodaju lageri.

RV870 40nm yields should be good
RV740 was the pipe cleaner

We had a chance to meet with Eric Demers, AMD CTO graphics Products group, and Carrell Killebrew, ATI's Director of GPU product planning group and we spent some pleasant time talking about technology and Evergreen, the card that we call RV870, should have healthy yields.

We have learned that RV740 was a pipe cleaner and that ATI learned lot from it that will save them from some troubles when the RV870 comes out. ATI still calls this card Evergreen, but we are quite sure that this is a performance card, the successor of ATI's RV790 generation.

Since the 40nm process looks like a tricky one, ATI needed a pipe cleaner card, which is basically 55nm card shrunk, optimised and done in 40nm, and such a card definitely made the transition much easier. The bottom line is, that these guys expect that RV870 yields to be much better than then ones they experienced with RV740 products.

http://www.fudzilla.com/content/view/14847/1/

Hvala colt na ispravci nikada nisam zaista ni obratio pažnju na tačan naziv tog čipa , mada bitno je da poenta nije ispuštena . Iako je r600 sam po sebi bio veliki potrošač relativno slabih performansi kad je izašao , on je okosnica sadašnje arhitekture i temelj na kome se gradi i rv870 .

Navodno, prva slika ATijeve nove karte...

http://translate.google.com/transla...09/0728/89.html&sl=auto&tl=en&history_state0=

346xfno.png

Deluje duuuuuugacko...

Poslednja izmena:
Ne verujem kartica samo što nije izašla a ni jedna validna informacija da procuri. Slika je očajna ne znam ni gde joj je početak a gde kraj kartice.

Poslednja izmena:
Izgleda da ce pojedini morati i kuciste da menjaju samo zbog ove azdaje!!!:zgran:

Baš tako.
Vreme je za nVidijin Tik dok ATI pravi Tok :)
U svakom slučaju očekuje nas vruć Q4.

Nema tik toka kod ove dve firme, bar se ne poštuje na taj način. Ali ako već pravimo takva poređenja, Tik je za obe firme, jer nijedna još nema running DX11 hw...

Vrh Dno