Šta je novo?

RV350 ili RV360?

dehon

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2005
Poena
304
Pomagajte.
Kupio sam kartice pre nekih dobrih 6 meseci. Pre nekoliko dana je kuler poceo da se javlja pa sam ga zamenio mladjim bratom. Skinuo sam kuler i video da je cip rv350.
Kartica je kupljena kao 9600xt (sa kutijom ali ne pise ko je proizvodjac).
Klok je na 412-gpu i 202-memorija.
Molim vas za misljenje, da li je ova kartica ok?
Pozdrav

Poslednja izmena:
Nije ok,pravi 9600xt ima taktove od 500/300.
rv350 je valjda 9600pro a rv360-9600xt.
Ako gresim, nek me neko ispravi!!

Mislim da te za...o taj koji ti je prodao tu karticu kao 9600XT, a evo i zasto:
9600 XT:
- GPU:RV360
- GPU Clock:500
- RAM Clock:600 (300)
:shock:

9600 pro treba da je gpu 400 a ddr 600, tako da nije ni 9600 pro ...

Objasnis mu da ti je prodao pogresan hardware. Razlike u ceni nisu toliko naivne. Sta vise, izvesno je da si zrtva prevare, posto i sam navodis da je GPU stigao u kutiji bez naziva proizvodjaca. Pri tom, ATi Radeon 9600XT je u cenovnom rangu NVIDIA 6600, koja ima moderniji core, sa vise pipelines, pri tom je overclock-abilna. Ukoliko si kupio u legalnoj firmi, nemas razloga za glavobolju, jednostavno objasnis razliku izmedju RV350 i RV360, u kojim modelima se upotrebljavaju navedeni, i objasnis da ono sto ti je prodato, ne odgovara cinjenicnom stanju. Eventualno, mogu da naprave problem zato sto si remontovao cooler na GPU, ali opet stoji cinjenica da mozes da ih prijavis, te da svaka inspekcija moze da zakljuci isto ovo sto i ti, a ti verovatno da dobijes povracaj novca, pre nego drugi GPU, sto ti kao resenje, toplo preporucujem. Otidji u neku firmu, i za vrednost 9600XT kupi 6600.

pravi je

Ortak je menjao kuler , nije ni pogledao koji je cip nego lupio.
Skinuo sam i pise stvarno 9600 xt ali je klok nizi nego obicno.
Verovatno zbog memorije

Poslednja izmena:
Na kraju sta pise na gpu? rv350 ili rv360?
koja je memorija, na koliko deklarisana

Skini bios atitool_om (bump bios)pa ga prosledi ovde ...da se pogleda :)

99,5% sam siguran da nije 9600xt

dehon je napisao(la):
Ortak je menjao kuler , nije ni pogledao koji je cip nego lupio.
Skinuo sam i pise stvarno 9600 xt ali je klok nizi nego obicno.
Verovatno zbog memorije

Na graphics core pise 9600XT??? Valjda treba pisati RV350/RV360. Dalje, kada imas model 9600XT, podrazumeva se da radi na 500MHz za core i 600MHz za memory. Ako je GPU deklarisan kao 9600XT, memorija ne moze imati nizi clock! Uradi screenshot ocitavanja u Riva Tuner-u, kada prikaze koji je kod jezgra, pa posalji sa sve BIOS-om na forum.

I opet

I opet cu ponoviti istu stvar, na grafickom cipu pise 9600 xt itd(postoje i takvi cipovi). Memorija je neka samsungova i ima poslednju oznaku -TC40 ne znam koliko je deklarisana ali verujem da je neka sporija cim je bios zakucan na 202.
Pozdrav

Poslednja izmena:
XT model se uvek razlikuje po visim taktovima i nicemu drugom,ako si dobio sa nizim taktom to nije XT ,samo ako pise na kartici 9600XT nisam siguran da ce ti iko uvaziti reklamaciju!
Kolko postizes u 3dmarku 03?(koja konfa)

Poslednja izmena:
To je dobra memorija, verovatno će da radi i dobrano preko 300MHz. Mislim da ti to nisi dobro očitao klokove. Na mojoj X550 Samsung TC50 čipovi, sporiji od tvojih TC40, bez artifakata idu do 320MHz.

Instaliraj ATI Tool i postavi karticu ručno na 500/300 i vidi da li radi normalno, mada sam mišljenja da će RAM možda doći i do 350, ako ne i više od toga.

@ nidza tesko da ce svaka tc-40 ici na 300 mhz... mozda 1-2 u 100 kom ,nece ni svaka tc-36 na 300...naravno cast izuzecima... govorim za prosek :)

9600xt treba da ima mem. deklarisanu na 2,8 ns (2A) ... i jos BGA tipa

tc-40 normalno to je memorija koja je deklarisana na 250 mhz. U proseku se klokuje do 264 mhz (ako vec radi normalno na def 250 mhz) u slucaju da radi na 200 mhz , u biosu je podeseno da radi kao mem. od 5 ns te se i tako ponasa... sad zavisi od primeraka do primeraka...Mene sa c3d 9600 sa samsungovom memorijom tc-40 ide do 270 mhz ( samo 3d markovi prolaze)

PCI-ex kartice se izgleda u startu bolje klokuju od agp

@ macman

To o cemu ti pricas je 9600XT fireblade i njima slicno, koje imaju brzu memoriju, standardni, 9600XT ima memoriju na 3,6 ns, a ovo sto ovaj decko pominje 40 ne bi trebalo da ima ikakve veze sa karticama tipa 9600 XT, suvise spora memorija za njih.

:) ma razumeli smo se u nacelu :D , ono ne moze biti xt :smash:

nidza je napisao(la):
To je dobra memorija, verovatno će da radi i dobrano preko 300MHz. Mislim da ti to nisi dobro očitao klokove. Na mojoj X550 Samsung TC50 čipovi, sporiji od tvojih TC40, bez artifakata idu do 320MHz.

Instaliraj ATI Tool i postavi karticu ručno na 500/300 i vidi da li radi normalno, mada sam mišljenja da će RAM možda doći i do 350, ako ne i više od toga.

Moze ona da ide, ali nije tako zamisljeno specifikacijama.

9600XT mora da ima memoriju na 300MHz, u prevodu sa DDR to znaci da memorija radi na 600MHz. Za to je potrebna minimum 3.3ns memorija, a Samsung od 4ns to nije.

Ta kartica je prevara ali verujem da su ti sanse male da dobijes zamenu.

Nigde ne postoji zakon da 9600XT MORA da radi na 500/600 iako u praksi svaki 9600XT renomiranog proizvodjaca radi upravo na tom taktu, ili visem (HIS 9600XT Turbo na primer).

Klasicna fora losih i no-name proizvodjaca.

Pozdrav!

mhz je napisao(la):
Nije ok,pravi 9600xt ima taktove od 500/300.
rv350 je valjda 9600pro a rv360-9600xt.
Ako gresim, nek me neko ispravi!!
RV350=R9550, RV360=9600, PRO, XT.
Nego da ti nije možda uletela Sapphire Atlantis (niži clock-ovi nego što bi trebalo da budu) kartica? Ali sumnjam pošto su dosta niski clock-ovi za XT-a.

probaj da zamenis karticu a ako ne daju instaliraj omega drivere u njima imas ati tray tools
vidi kolko moze max malo smanji i pici

Sasa je napisao(la):
...Nigde ne postoji zakon da 9600XT MORA da radi na 500/600 iako u praksi svaki 9600XT renomiranog proizvodjaca radi upravo na tom taktu, ili visem (HIS 9600XT Turbo na primer)...

Za memoriju se slažem, ali da bi se neka kartica prodavala kao R9600XT mora VPU da radi na 500Mhz po defaultu.
Da kojim slučajem VPU radi na nižim freq. a memorija na 600 ili većoj, onda bi trebala da se prodaje kao "9600Pro Turbo" kao što radi HIS npr.
E sad ako su čoveka prevarili i proizvođač i diler onda stvarno, kuda ovaj svet ide?!? BTW, da nije grafička "made in SCG"? :d

@Masterchief

Rv350- 9600, 9600 pro, 9550
Rv360- 9600XT i samo XT

Flight u pravu si 100%... sad postoji "sloboda proizvodjaca" da stampaju i da ugradjuju sta im je volja i da im daju razne epitete - nemaju obaveze da se drze specifikacije. neki daju vise (Gecube 9550 extreme edition rv360 & gba mem 3,3 3,6 ns) neki daju manje kao powercolor 9600pro...itd
Posto se sad kartice 9600(pro/xt) poodavno vise ne prave (predpostavljam), potrebno je isprazniti lagere....i preko noci,promenom frek. gpu sa 325 na 400 mhz, od 9600 no pro postane - pro :D. Jos udare nalepnicu, pa dokazi da nije to ta kartica....kraj price ?

@ macman

Krajnje vreme je doslo, moras da onjusis svaku karticu koju kupujes, da vidis koju memoriju ima, a za gpu samo da se pomolis :)

@ Flight
AMEN :smash:

macman je napisao(la):
@ nidza tesko da ce svaka tc-40 ici na 300 mhz... mozda 1-2 u 100 kom ,nece ni svaka tc-36 na 300...naravno cast izuzecima... govorim za prosek :)

I pričam o prosecima za Samsung. Retko koji neće ispod 300, ma šta stajalo iza TC oznake. ;)

Druga je stvar što to nije pravi XT, i što njegov ram nije fabrički sertifikovan za tu brzinu. U svakom slučaju, najpametnije je da proba da je klokuje, pa ako se lepo da nasvirati neka uživa u kartici, uopšte nema veze što nije XT na papiru. Može lako da se desi da ide i brže od XT-a.

nidza je napisao(la):
I pričam o prosecima za Samsung. Retko koji neće ispod 300, ma šta stajalo iza TC oznake. ;)

Druga je stvar što to nije pravi XT, i što njegov ram nije fabrički sertifikovan za tu brzinu. U svakom slučaju, najpametnije je da proba da je klokuje, pa ako se lepo da nasvirati neka uživa u kartici, uopšte nema veze što nije XT na papiru. Može lako da se desi da ide i brže od XT-a.

... jest da su prve generacije 9600 kartica skoro svaka klokovala za memoriju 270-290 mhz , ali tajminzi bili labavi...

Moje skromno poznavanje hardvera i kolicina kartica koje su moje ruke dotakle,i ono sto se da procitati ovde, govore da to sto si naveo izuzetak a ne pravilo, da nije tako ovde na forumu bilo bi i potvrdjeno, ali statisticki prosek te teme na ovom forumu u vezi occ 9600(9550) ide na moju stranu :)

nidza je napisao(la):

4.0 i 3.6, prvi sa ASUS 9550GE, drugi sa ABIT R9550, nisu hteli preko 260Mhz. Probano po više modela. Znaš zašto? Pročitaj dole.

nidza je napisao(la):
...Druga je stvar što to nije pravi XT, i što njegov ram nije fabrički sertifikovan za tu brzinu...

Baš ovo i jeste prepreka ali nema veze sa fabrički sertifikacijom. U pitanju je Voltaža koju PCB XT-a isporučuje memoriji ;)

nidza je napisao(la):
...Može lako da se desi da ide i brže od XT-a.

Ovo je jako teško da spada u domen nemogućeg. Bez V-Mod-a, naravno. Razlog je u gore spomenutoj Voltaži...

Poslednja izmena:
evo na ovom linku imate pregled core/mem:

http://www.techpowerup.com/bios/

jasno je da nema govora o pravoj 9600XT

edit1: mada, kad bolje pogledate imate i one 9600TX e one su tu negde 300/270

Poslednja izmena:
Vrh Dno