Šta je novo?

Ruter Huawei HG8145X6-6Te weak security wi fi

2u91c

Poštovan
Učlanjen(a)
12.11.2019
Poena
80
Moja oprema  
CPU & Cooler
R7 5700x / Deepcool AK620
Matična ploča
MSI - B450 TOMAHAWK MAX
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2X16GB 3200MHZ CL16 KIT
GPU
AMD SAPPHIRE NITRO+ RX 6600XT
Storage
Kingston KC3000 2tb
Zvuk
Logitech G435 wireless
PSU
SEASONIC SI2 620W
Kućište
MS CYCLOPS V
Monitor
ASUS VG249
Miš & tastatura
Logitech G403 Hero / Red Dragon Varna
Mobilni telefon
Iphone 15 pro Natural Titanium 128gb
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Imam ovaj ruter od pre par dana
1723481094084.png
i primetio sam na telefonu da je losa zastita samog wi fi signala , posto sam se jedva ulogovo odnosno nasao sifru samog rutera i ako sam preko lana prikacen , primetio sam ima dosta opcija u odnosu na prethodni CISCO ruter , a ja fala bogu slabo se razumem , pa pitam sta uraditi da poboljsam zastitu pretpostavljam da je upitanju firewall posto stoji ispod low odnosno na user.
1723481367571.png
ili ipak nije to firewall , evo kako znam da je losa sigurnost

IMG_1661.jpg
jedino sto znam je promeniti ime i sifru mreze na 2.4ghz i 5ghz.Pa ako moze neko da pomogne kako da poboljsam sigurnost i jos nesto ako treba da se podesi kako bi mozda utegao sam ruter i internet , ma da koliko sam primetio ping mi je 3,4ms sto je super u odnosnu na prosli cisco(sbb) koji je imao 8,9ms , jedan veliki plus za optiku mts a za sada.

To što taj router ima od sigurnosnih podešavanja su neke osnovne funkcije koje ima svaki router i koje svako ko je iole uporan može da zaobiđe. Pogotovo WiFi zaštita. Da bi zaštitio WiFi mrežu kako treba, potreban je access point koji podržava WPA3. Što se firewall-a tiča, to je neka skroz druga priča. Da li ti je on potreban zavisi od toga koliko ti je sigurnost bitan faktor. Ako imaš javnu IP adresu, onda ti je definitivno potreban.

znaci po tebi osim sto sam promenio ime i sifru ostalo da ne pipam nista , sve na default ?
zastita ko zastita i nije mi trenutno toliko potrebna sad , ali otkud znam mozda ce nekad zatrebati , razlog sto sam pitao jer na cisco ruteru mi nije ni na jednom telefonu pokazivao weak security.

edit jeste public ip adresa...

Za "otklanjanje greške" pored komplikovanije wifi lozinke moraš prebaciti na barem WPA2, tip enktripcije AES, i isključiti ako je uključen WPS.

znaci po tebi osim sto sam promenio ime i sifru ostalo da ne pipam nista , sve na default ?
Pa možeš taj firewall level da staviš na high pa vidi kako se ponaša. Ali kažem ti. Te opcije pružaju osnovnu zaštitu.
zastita ko zastita i nije mi trenutno toliko potrebna sad , ali otkud znam mozda ce nekad zatrebati , razlog sto sam pitao jer na cisco ruteru mi nije ni na jednom telefonu pokazivao weak security.
To može da bude loš password ili enkripcija. Vidi da se prebaciš sa WPA/PSK na WPA2 i to bi trebalo da ukloni weak security warning na telefonima.
edit jeste public ip adresa...
Onda pazi šta radiš na netu i vodi računa šta instaliraš.

Edit: Preteče me @Astmario.

uradio sam kako ste rekli na 2.4 i na 5ghz isto ma da sam softer predlaze TKIP i AES umesto samo AES , ja sam stavio samo AES , i iskljucio wps mode.
1723484229927.png

Edit skinuo je weak security . Hvala
IMG_1662.jpeg

Samo je omogucen TKIP môd uzrok te poruke na iOS. Dovoljno je da se konfigurise samo AES i poruka nestaje, sve ostalo ne utice (na poruku). Iako ruter preporucuje omogucen TKIP radi kompatibilnosti sa svim wifi uredjajima, veoma su male sanse da ces imati uredjaj na mrezi koji ne podrzava AES.

Poslednja izmena:
@alex303 ако Huawei HG8145X6-6Te има опцију WPA3 да ли то значи да је Wifi заштићен прилично? Хвала

Можда неко може рећи, најбољи начини да се заштити (колико толико) public ip? Не из разлога илегалних радњи, више превентивно.

Da ne otvaram novu temu, a moderatori neka je premeste ako ovde nije mesto... Imam MTS ruter HG8245H koji sam podesio preko admin naloga za neke stvari koje nisu vidljive na običnom korisniku. Ono što me buni, da li mogu sva 4 porta da imaju izlaz za internet od 1000mb, jer mi se samo na portu 1 ta brzina, dok je na ostala 2,3,4 100mb? Da li je neko imao iskustva sa tim ili je hardware-ski napravljen da samo port 1 ima 1000mb brzinu?

Da ne otvaram novu temu, a moderatori neka je premeste ako ovde nije mesto... Imam MTS ruter HG8245H koji sam podesio preko admin naloga za neke stvari koje nisu vidljive na običnom korisniku. Ono što me buni, da li mogu sva 4 porta da imaju izlaz za internet od 1000mb, jer mi se samo na portu 1 ta brzina, dok je na ostala 2,3,4 100mb? Da li je neko imao iskustva sa tim ili je hardware-ski napravljen da samo port 1 ima 1000mb brzinu?
Sva 4 porta na tom uređaju su gigabitna. Verovatno koristiš kabal koji je za 100Mbps ili ti je postojeći u prekidu.

@alex303 hvala na pomoći. Mislim da sam sa istim kablom probao i da nije htelo. Sutra ću svakako da testiram i vidim šta se dešava. Ja sam otključao sva 4 porta da mi budu za internet i koristim ih, ali internet ne ide iznad 100mb na portu 2,3,4, a na portu 1 izgura maksimalno 200mb koliki mi je i paket na optici. Jedino ako te nisam razumeo, jel moguće da su kroz podešavanje rutera namestili da na 2,3,4 portu bude maksimalna brzina neta 100mb bez obzira koji paket koristiš, a da za lokalnu mrežu što se tiče kopiranja podataka i slično ide na 1000mb kao što kažeš?

Prvo proveri da li ti je link speed između modema i kompa 100Mbps ili 1Gbps. Tako ćeš znati gde je problem.

Proverio sam i sada mi je računar povezan sa kablom na port 1, veza je na računaru 1000mb. Imam posebnu mrežnu ugrađenu, nije integrisana. Kada prebacim kabl u port 2,3,4 brzina kada idem na speed test ne prelazi 100mb/s. To mi liči da su ograničili internet konekciju na ovim portovima, a da tebi za lokal može da ide brzina do 1000mb.

Nazad
Vrh Dno