Šta je novo?

RTS HD!

Ima li za sony neki trik u podesavanju da bi se otvorio rts-ov paket, jer ja nikako ne uspevam na mom 40w4000. Slika mi je odlicna pri analognom prijemu (nivo signala je ok)

Ti imas DVB-T mpeg 2 tjuner kao i vecina nas.
Za gledanje RTS HD potreban je mpeg 4. :wave:

Kada RTS bude dostigao taj kvalitet programa (u svakom pogledu), biće mi drago da plaćam ovaj "javni servis". Kako sada stoje stvari, ovo je čisto bacanje para i dranje nizašta...

Onda budi principijalan i nemoj uopšte gledati RTS dok ne kreneš da plaćaš pretplatu ;)

Ajmo ovako da ne idemo u off ( nije bitno ko je sta pogresio , ja gresim svaki dan )

Mpeg 2 nije codec vec standard za video kompresiju xvid i divx se nazivaju codecima i implementacija su mpe4-p2 (tnx milosdj typo je bio )
Mpeg 4 takodje nije.Nije ni njeov profil part 10 odnosno H264(avc) , to je standard
x264 je encoder odnsno implementacija H264 standarda .Ne mozemo mpeg 4 zvati codecom, H264(AVC) codecom , i jos x264 codecom....Treba praviti neke razlike.
HD nije standard vec je rezolucija .
Mkv materijal nema nikake veze sa HD-om niti sa x264.
Mkv je free kontejner format.x264 ce najcesce pakuje u mkv jer je trenutno najbolji kontejner.Sto Ne znaci da je mkv sinonim za HD materijal.U mkv moze i drugi "codeci"

Sad nazad na temu.

Poslednja izmena:
Koristeci termin MPEG4 koder mislim na deo hardvera koji implementacijom MPEG4 standarda, odnosno njegovog određenog dela, vrši transmisiju HD signala. Ako izraz MPEG4 koder ima neko drugo znacenje u tehničkom smislu, moje izvinjenje.

Onda budi principijalan i nemoj uopšte gledati RTS dok ne kreneš da plaćaš pretplatu ;)

Ko jos prati RTS? Eventualno, ako je neki sport u pitanju, sve ostalo je 0. Pogledaj druge nacionalne televizije i njihov program, naravno nacionalna tv nema reklame i ima odlicni kako sportski, tako i naucni program. Pored onoliko reklama, RTS def ne bi trebalo da se placa pretplata + sto su takav lider u regionu (al' otpozadi).

Koristeci termin MPEG4 koder mislim na deo hardvera koji implementacijom MPEG4 standarda, odnosno njegovog određenog dela, vrši transmisiju HD signala. Ako izraz MPEG4 koder ima neko drugo znacenje u tehničkom smislu, moje izvinjenje.
Moje iskreno izvinjenje tebi , na pogresnom razumevanju onoga sto si rekao .

A ostalima koji su bili ucestvovali u raspravi dandy vuk i slicni :
i koji su se cudili zasto sam ono pisao i koji su nazvali mpeg 4 codecom
izvinjvavam se i vama sto sam burno reagovao ali Trudite se da nesto naucite a ne da bude upravu po svaku cenu ...
Razumite kad dodje pera peraic i vidi vas 10 starijih clanova pise mpeg-4 codec oni ce tako i da nauce ... a to je POGRESNO

aj necemo vise o tome back na temu.

Poslednja izmena:
tnx milos typo je bio

Aleksandar_M: evo ga gore 3-4 posta iznad , ja sam bio slucajno izbrisao post sad je tu ;)

Poslednja izmena:
Evo jos jednog sempla sad je na collectors account-u:)

Evo sta kaze Media info za RTS HD:

eneral
ID : 1
Complete name : C:\Users\Igor Knezevic\Desktop\posle_utakmice.track.ts
Format : MPEG-TS
File size : 48.7 MiB
Duration : 1mn 1s
Overall bit rate : 6 657 Kbps
Maximum Overall bit rate : 35.5 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 2 frames
Bit rate : 6 003 Kbps
Width : 1 280 pixels
Height : 720 pixels

Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 50.000 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.130
Stream size : 43.9 MiB (90%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
Format : MPEG Audio
Format version : Version 1
Format profile : Layer 2
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 192 Kbps
Channel(s) : 2 channels

Sampling rate : 48.0 KHz
Resolution : 16 bits
Video delay : 20ms
Stream size : 1.40 MiB (3%)

Sudeci po boldovanom ovo je dosta slabo.
Ne znam da li je razlog ovako malog video bitrejta jer je prenos u 720p ali znam da svaki koji je u 1080i ima barem 15 Mbps!
Takodje nadam se da ce kada RTS bude radio prenos raditi u 1080i a i audio u 5.1. :trust:

Poslednja izmena:
Eksperimentalni period ce biti iskoriscen bas za odredjivanje nacina emitovanja. Jednom sam to napisao ali evo opet, za iste protoke 720P daje kvalitetniju sliku i pogodniji je za brze promene u slici(odnosi se na transmisiju signala). RTS radi produkciju u 1080 50i zasad samo stereo ali za potrebe emitovanja se eksperimentise i sa 720 50P. Protok od 6 MB/s jeste mali ali se rade i eksperimenti i sa 5 MB/s mada je izgleda optimum ne ispod 8 i to za 720P. Problem je sto se povecanjem protoka na HD kanalu smanjuje protok na ostala 3 kanala pa VBR automatski prema sadrzaju slike dodeljuje protok. Takodje su preporuke EBU da se koristi ili 720 50P ili 1080 50P. Verovatno se radi o lobistima iz firmi koje proizvode potrebnu tehniku. Sta ce na kraju biti izbor RTS ostaje da se vidi.

Eksperimentalni period ce biti iskoriscen bas za odredjivanje nacina emitovanja. Jednom sam to napisao ali evo opet, za iste protoke 720P daje kvalitetniju sliku i pogodniji je za brze promene u slici(odnosi se na transmisiju signala). RTS radi produkciju u 1080 50i zasad samo stereo ali za potrebe emitovanja se eksperimentise i sa 720 50P. Protok od 6 MB/s jeste mali ali se rade i eksperimenti i sa 5 MB/s mada je izgleda optimum ne ispod 8 i to za 720P. Problem je sto se povecanjem protoka na HD kanalu smanjuje protok na ostala 3 kanala pa VBR automatski prema sadrzaju slike dodeljuje protok. Takodje su preporuke EBU da se koristi ili 720 50P ili 1080 50P. Verovatno se radi o lobistima iz firmi koje proizvode potrebnu tehniku. Sta ce na kraju biti izbor RTS ostaje da se vidi.

Ako budu radili u 720p prosto bice velika steta. Mada ne bi me cudilo nikad oni nisu nista uradili iz prve kako valja. :D
A i to sto se tice bitrejta kakve veze ima ako ce za vreme tog prenosa isti biti manji na ostalim kanalima. Nece niko umreti za tih 2 sata... :wall:

Avala na 3Mbps ne liči ni na šta. To je bačen bandwidth, bolje da su i to uzeli pa bi sa 9Mbps bilo super.

EBU insistira na tome da produkcija pređe na 1080p50 a da se emitovanje za sada nastavi na 720p50 ili 1080i50, ali to sa produkcijom ide sporo.
U maju ove godine EBU je poslao upit broadcasterima u Evropi o produkcijskim standardima koje koriste i od 38 koliko ih je odgovorilo samo jedan koristi
1080p50 u produkciji, 22 koriste 1080i50, 12 koristi 720p50 a 6 koristi 1080p25/1080p24.

koliko ja znam niko ne koristi p (a znam)

evo protok sa Sky Sport HD, vizuelno najkvaliteniji kanal (ako vam je potrebno mogu i ostali)

Prilozi

• 11092009.jpg
    11092009.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 161
nema šanse da je tolikovcprosek veruj mi

nema šanse da je tolikovcprosek veruj mi

General
ID : 1
Complete name : I:\HD SPORT\2nd Half Liverpool v Chelsea - Live-Sky Sports HD2.ts
Format : MPEG-TS
File size : 6.86 GiB
Duration : 51mn 7s
Overall bit rate : 19.2 Mbps
Maximum Overall bit rate : 35.5 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Duration : 51mn 7s
Bit rate : 17.5 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 25.000 fps
Resolution : 24 bits
Colorimetry : 4:2:0
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Bits/(Pixel*Frame) : 0.337
Stream size : 6.25 GiB (91%)

Bas me zanima ko je taj koji koristi 1080P u produkciji!!?

Verovatno niko u potpunosti, ali Sky, BBC i ORF imaju delimično produkciju
u 1080p50.

Takođe mislim da ESPN ima jedan studio koji radi u 1080p60.

Da me ne shvatite pogrešno, nisam hteo da pametujem nego da kažem
da RTS koristi isto što i većina drugih evropskih televizija i da u tome ne
zaostaje...

Biti ravan sa Evropom u tehnologiji, znači solidno zaostajati za svetom, al dobro... da ne započinjemo off :)

Kompanija Cisco održala je u četvrtak 10. septembra konferenciju za novinare na kojoj je saopštila da razvija rešenje za povezivanje digitalnog videa za kablovske operatere, kompanije Serbia Broadband (SBB) u Srbiji i Telemach u Sloveniji.

Počev od novembra 2009. godine, korisnici će moći da pristupe video sadržajima visoke rezolucije (HD), a kasnije će biti uveden čitav niz interaktivnih usluga kao što su “video na zahtev” (video-on-demand, VoD), snimanje digitalnog videa (DVR), igrice, najnovije vesti i obaveštavanje o vremenskim prilikama.

Budući da su korisnici zainteresovani za bogatiju ponudu društvenih, ličnih i interaktivnih usluga uz veću mogućnost mobilnosti i kontrole, SBB razvija svoju mrežu sledeće generacije Medianet (medija-mrežu) koja je prilagođena medijima sa bogatimg sadržajem. SBB će pomoću Ciscove tehnologije u čitavu infrastrukturu svojih mreže ugraditi podatke o tipu medija, što će omogućiti veću fleksibilnost dinamički prilagoditi distribuciju sadržaja svim vrstama medija.

Kompanija SBB će svoju video infrastrukturu transformisati uz pomoć Ciscovih rešenja, dok će Cisco sa svoje strane ponuditi seriju aplikacija koje će omogućiti SBB-u da proširuje ponudu novih usluga, uključujući interaktivne igre, vesti i podatke o vremenu. Celokupnim video rešenjem će se upravljati preko centralnih kontrolnih u Srbiji i Sloveniji.

Na konferenciji su govorili Dragan Šolak, predsednik Upravnog odbora SBB-a i Goran Obradović, generalni direktor firma Cisco Srbija. Istaknuto je da do saradnje dve kompanije koja podrazumeva adaptiranje mrežne infrastrukture dolazi zbog zahteva korisnika za digitalnim video sadržajima. Predstavnici dveju kompanije su istakli da Ciscova tehnologija Connected Life u potpunosti odgovara tim zahtevima i uklapa se u strategiju ovih kompanija za pružanje digitalnih video usluga naredne generacije.

(R.S.)

Konacno...

Verovatno niko u potpunosti, ali Sky, BBC i ORF imaju delimično produkciju
u 1080p50.

Takođe mislim da ESPN ima jedan studio koji radi u 1080p60.

Da me ne shvatite pogrešno, nisam hteo da pametujem nego da kažem
da RTS koristi isto što i većina drugih evropskih televizija i da u tome ne
zaostaje...
Ostavicu mogucnost da imaju delimicna ostrva koja tako rade pre svega filmska. Zasto? Niko od proizvodjaca ne nudi integrisana 1080P resenja. Tako vrhunske Sony camere rade u 1080P samo u stand-alone konfiguraciji. Razlika izmedju 1,5GB/s i 3 gb/s za 1080P produkciju se zasad resava dupliranjem broja bnc kablova sto je komplikovano i robusno. Mada pravac prema 1080P i 3D je forsiran tako da verovatno i unapredjenjem softvera i DSP procesora 1080P su vrlo brzo tu. Ma da mi primenimo i postojeca pa bice sjajno!

Da li neko moze da vidi jel RTS emituje basket u HD trenutno???

Ala ste se navadili. Mislite da ce ovo biti regularna stvar. Bice dobro ako bude jedanput godisnje :)

Toliko cesto i gledamo RTS :D

Mogli bi ligu sampiona da prenosa (mada ne verujem da ce), a svetsko prvenstvo sledece godine ce biti 100 %...

Vrh Dno