Šta je novo?

Rotiranje GeminII cooler-a?

5xeVo

Slavan
Učlanjen(a)
15.05.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
9950x | d15+offset :: 1225v2 | cc-94
Matična ploča
x870e taichi lite :: intel s1200kp
RAM
2x32 6000c28 :: 2x8 1600 ecc
GPU
rtx 3090 :: iGPU
Storage
kc3000 2tb :: ssd 120 | hdd 16+16 tb
Zvuk
int. :: int.
PSU
hcg 1000 pro :: fd ion+ 660p
Kućište
fd north xl :: fd node 304
Monitor
iiyama 32'' + hp 24'' :: headless
Miš & tastatura
mx keys | mx master 2s :: headless
Laptop
hp elitebook 830 g8
Mobilni telefon
S25
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam CM Stacker 830 i okrenuo sam polozaj ploce (nije sa desne nego sa leve bocne strane - prilozeno na fotografiji) i hocu da uzmem CM GeminII cooler. Negde sam dosao do podatka da nije preporucljivo menjati orijentaciju heatpipe cooler-a (kada sam citao neki test Arctic Cooling Accelero S2 pasivnog cooler-a za graficke karte, koji nisam opet nasao :(). CM GeminII nije simetrican i rotacijom citave ploce, u mom slucaju od 180 stepeni, tople cevi dolaze sa donje strane cpu-a.

Da li neko zna moze li ova rotacija negativno uticati na performanse GeminII cooler-a ili nema uticaja?

Prilozi

• DSCF4426_croped_small2.jpg
    DSCF4426_croped_small2.jpg
    355.6 KB · Pregleda: 409
Iskreno,mislim da ne moze da ima nekog bitnijeg uticaja.Ali nek ti neko strucniji odgovori ;)

pa sad ti je procesor pri dnu kucista umesto pri vrhu, tako da ce topao vazduh sa njega ici ka gore i grejati ostale komponente...(poznato je da je topao vazduh laksi od hladnijeg i uvek tezi ka gore)...nije to Bog zna kakvo grejanje, ali opet moze i manje...probaj da stavis grafiku u drugi slot (ukoliko ce da radi na istom bandwith-u) tako da razmaknes malo komponente jednu od druge...
a sto se tice Geminija, sacekaj da neki ocer vidi temu pa da kaze strucno misljenje...(Misko, Spacemaster, staxm, nikolas61,...)

Poslednja izmena:
Nece, radice sa x4 max.

e ***. onda mu nista ne preostaje nego da nabudzi dobro hladjenje za proc. (doticni GeminiII ili Thermalright Ultra 120 Extreme - koji je "malkice" bolji :) ) i fanove sa strane posto vidim da ima mesta za helikopterske elise :D

Tek sam sada stigao da pogledam.

Upoznat sam sa negativnim karakteristikama ovog rasporeda, ali me to ne brine. Nemam ja ni sada velike temp, nego je bucan. Zimi nije bio prob, spustim box cooler na 800 rpm i milina, a sada me bas iritira na 2000rpm. Hteo bih da ovim upgrade-om postignem sledece: temp ispod bar 35 (trenutno varira oko 40 i oseca se uticaj na sobnu temp) na manje od 1000rpm, i to sve za vreme mog standardnog rada na kompu (archicad, maxwell render, illustrator, itd. - nista preterano zahtevno).
PCI-E portovi su razlicite boje da bi se razlikovao primarni (16x - plavi) od sekundarnog (4x - crni), ali hvala na kreativnom predlogu u svakom slucaju ;) (palo i meni na pamet kad sam okrenuo plocu)

Kako stvari trenutno stoje najverovatnije uzimam Thermalright ultra-120 eXtreme, cim sakupim parice, posto sam video americke cene, i duplo je skuplji od GeminII cooler-a. Kod njega nema problema sa rotacijom, posto su tople cevi upravne na plocu, a kod GeminII-a nisu, pa nema uticaja rotacija ploce.

Zna li mozda neko gde se moze kod nas pronaci ovaj Thermalright i po kojoj ceni?

bilo je skoro price oko toga termalrighta, da neki user moze da ga donese...(ja bi verovatno uzeo)...inace cooler je medju najboljim ako ne i najbolji vazdusni cooler na trzistu...

Poslednja izmena:
Ja sam juce bas stavljao GeminII na Asus P5B Deluxe, kuciste Chieftec Dx-01

ako ide horizontalno smeta boxovima za hardove, jedva sam ga okrenuo vertikalno zahvaljujuci prostoru od ploce do napajanja. Znaci leao je TAMAN...u milimetar.
Izolovao sam metalne sine koje se naslanjaju na graficku nekom izolir trakom za svaki slucaj.

Po tvojoj slici bih rekao da bi stalo bez problema.

Prilozi

• P1010008.jpg
    P1010008.jpg
    267.7 KB · Pregleda: 381
Poslednja izmena:
Koliko se ventilatora montira na Thermalright? Ako se montira jedan kako moze biti bolji od Geminija?

Poslednja izmena:
evo malo tabela sa ananda:

120 Ultra Extreme
14162.png

14161.png

120 Ultra bez fana
14148.png

14147.png

120 Ultra sa fanom
14138.png

14137.png

Poslednja izmena:
pa i ja sam 'teo infinity ili termalright ali nema kod nas.
Koliko sam ukapirao Gemin II je najbolji cooler koji moze da se nadje u prodaji kod nas. Uz to je i jevtiniji od ostalih.(malo).

geminII jeste jeftiniji ali ti jos dodatno trebaju 2 fana
+ove gore slike ti sve govore koji je efikasniji, pogotovo sa kojim brojem fanova
++ako neces oc, thermalright moze i bez fana...:)

@xaver: ja sam vec nasao 2 varijante za thermalright, ali su obe krajem jula ili pocetkom avgusta

''ko hoce...nadje nacin...ko nece...nadje opravdanje'' ;)

ma nije mi to nacin da cemam neki avgust... drzim QuadCore vec dva meseca...sta da radim u medjuvremenu?

i zasto...zato sto infinity ladi za 2'c bolje. Znam i ja da je bolji ali ako ne mogu da nadjem ono sto zelim uzecu ono sto znam da je ok. GeminII uopste nije neki los kuler.. cak sta vise.

pa niko nije rekao da je GeminII los :) ima ga u bg za ~43e...steta samo sto nema thermalright-a...

Evo ja juce uzeo Gemina, oko 14 stepeni manje u full loadu u odnosu na intelov cooler.

Da li ja mogu u svom kucistu da namestim Gemin II ? (sa slike)
Ploca: Asus P5PL2 LGA 775
Procesor: Intel 3,2 GHz

Prilozi

• DSC00766.JPG
    DSC00766.JPG
    446.6 KB · Pregleda: 146
Moze, samo ces skinuti onaj ventilator sto izduvava vazduh, mada mislim da ce moci i sa njim.

i ja mislim da ce moci, mozda uz skidanje tog ventialtora.

Mene je spasilo to sto mi je napajanje malo vislje, tj. imam prostora izmedju napajanja i kraja ploce i to nekih ~5cm pa mi je upao vertikalno (okacio sam sliku)

ja sam drugu montirao u tako nekog kineza rekao bih da i tvoj i staje knap ali mislim da je bolje da ga nestavljas u knap zato sto mu se jako kvare preformanse skoro da nema gde da ide topao vazduh mozda da probas da sa spoljne strane stavis tu osmucu ali neverujem da pomogla nesto spektakularno

Da li ja mogu u svom kucistu da namestim Gemin II ? (sa slike)
Ploca: Asus P5PL2 LGA 775
Procesor: Intel 3,2 GHz
Treba ti rastojanje od minimum 240 + 5 + 5 mm izmedju ventilatora i sine od drive bay-a da bi mogao da spustis GeminII-a na plocu. HDD treba da premestis sto nize a optiku skroz gore ako budu smetali, sto je verovatno. Ako prikacis vent sa spoljne strane dobices jos 10 mm. Naravno sto je vece rastojanje unutar kucista, lakse se manipulise.

I jedna mala napomena u vezi montiranja ovog coolera.
Ne treba se bas drzati uputstva. U uputstvu pise da napolju treba sve montirati, ukljucujuci i sine i ventilatore, i onda sve to tako zajedno ubaciti u kuciste. Ovo nije bas najsretnije, mnogo je bolje sine i ventilatore montirati kad se ploca namesti u kuciste jer cete u suprotnom imati mnogo vise problema sa ubacivanjem i fixiranjem ploce za kuciste.

zna li se hoce li se pojavljivati kod nas thermalright 120 ultra/ultra extreme?

Imam jedno malo pitanje.
Koliko jako treba priteci Gemina onim srafovima?
Ne bih da preteram.

zna li se hoce li se pojavljivati kod nas thermalright 120 ultra/ultra extreme?

mislim da nece :S: nazalost mislim da nemamo u zemlji uvoznika za njihov program, osim mozda nekog od usera sa foruma npr. djolez :) a i ja bi pre uzeo ultra extreme nego geminII...negde su pricali oko narucivanju ali, ne znam u kojoj temi

Poslednja izmena:
Vrh Dno