Šta je novo?

Risiver i zvucnici?

Ljudi potrebna mi je pomoc.

Planiram da pazarim AV receiver i par podnostojecih zvucnika. To bi bio pocetak jer kada se budem finansisjki malo oporavio dokupicu i SW i centralni, levi i desni.
Planiram da napravim Hi-FI sistem namenjen prvenstveno gledanju HD filmova sa kompa (nemam BlueRay). Kom mi je po prilicno kvalitetan i trenutno sa ASUS-ove GTX 8800 graficke preko HDMI-ja guram sliku na Sony TV LCD 40 W4000.
E sad, u celu pricu bih ubacio i AV receiver i par gore pomenutih zvucnika.
Naime imam 2 dileme kod kojih bi mi znacilo da cujem i vase misljenje.
Kako sam ovih dana malo procunjao po radnjama izbor mi se sveo na dve kombinacije:
1. AV receiver YAMAHA AVR 765 i zvucnici MA BR6;
2. AV receiver ONKYO 706 i zvucnici Klipsch RF62.
Sta mislite koja mi je kombinacija bolja?

Druga dilema mi ide oko zvucne kartice koju bih stavio u komp preko koje bih kroz opticki kabl terao zvuk do AV receivera.
Mislio sam da kupim Creative SB X-Fi titanijum Fatal1ty Pro Series.
E sad, nisam siguran da li ova kartica gura zvuk u nekompresovanoj formi ili ipak vrsi neku kompresuiji/konverziju? Da li ima neka zvucna kartica koju bi mi vi preporucili?

Svaka pomoc mi je dobrodosla.

Risiver iz 2. i zvucnici iz 1. :)

Zvucna, bilo koja, ako radi passthrough kroz SPDIF, to moze biti max DD/DTS. Za sve preko toga, nekompresovani zvuk, lossless i malo manje kompresovani DD/DTS u obliku DD+ i DTS High Resolution, "specijalna" zvucna ti ni ne treba, jer moderne graficke preko HDMI-a podrzavaju LPCM. Podrska sotfvera sa druge strane je druga prica.
http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3411&p=1

Ali oko toga ne moras da brines, jer je razlika jako mala, sto mozes da procitas u testu gore.

Poslednja izmena:
Slazem se, AVR Onkyo 706 (mada uskoro izlazi 707) i MA BR6 ili RS6 (sada je na akciji 600e). Mada kasnije ces shvatiti da ti za takve zvucnike ipak treba posebno ste pojacalo.
Sto se tice zvucne sve rde DD&DTS pass-thorgh, a za HD zvuk jedino Asus HDAV. Akose pogleda bolje, kada koristis BD uzmes i BD player :)
To sto graficke pustaju LPCM je 48/16. Izmedju 16 i 24bit zvuka vec ima razlike i to dobre (npr DD 48/16 i DTS 48/24) tako da se jedino nadamo novoj generaciji grafickih koje ce imati 1.3 standard.

@gvlada
Malo mi je cudno sto ti na svom sistemu osetis toliku razliku izmedju DTS-a 1.5Mbit/s i lossless-a.

Pa sta mi je onda ciniti? Kako da povezem AV receiver na komp. Da li mi je onda bolja varijanta da stavim Gygbite ATI 4550 graficku (sa HDMI-jem) i da preko nje guram i zvuk i sliku na receiver ili da preko trenutne ASUS GTX 8800 graficke (ima samo DVI, nema zvuk) guram sliku a preko neke zvucne (npr.Creative X-fi Titanium Pro series) zvuk (preko SPDIF-a ili digitalnog cinca)?

Sta mi je najbolje resenje za gledanje HD filmova sa kompa tj. koji zvucni izlaz ce mi dati najbolji zvuk?

P.S. da ne bude zabune, u steku imam i tu ATI-jevu 4550 graficku karticu.

Posebna zvucna je uvek bolja, ne zbog DD&DTS nego zbog muzike i PCM zvuka.

Sada ne kapiram, rekao sam da se primeti razlika izmedju DTS i DD, 24 vs 16bit i izmedju toga sa LPCM 7.1 koji mogu graficke da pruze. Izmedju HD zvuka i LPCM sa grafickih razlika je primetna. 192/24 vs 48/16.

Poslednja izmena:
Prelomio sam i narucio Epos ELS Sub. Sonichammer, tj. Sima je ispao stvarno extra korektan.

Javljam utiske kad stigne - prvo u stereo rezimu sa high-level input-om, posto ce verovatno stici pre Yamaha receiver-a, a kasnije i kompletan utisak u HT sistemu... :,,:

Umesto ELS Sub-a mi je stigao M Sub, posto prvog nije bilo, tako da sam dobio pravu bombonicu :,,:
http://www.epos-acoustics.com/products/archive/msub.php
http://www.epoz.com.au/Review AVL M Sub.pdf

Utisak pre receiver-a (Yamaha RX-V861 mi stize za nekih nedelju dana) je extra - i za filmove, a bogami i za muziku. Iskreno, nisam toliko ocekivao. Prezadovoljan sam. :,,:

ni meni nije dugo trebalo da se opasno nalozim i nastavim da dopunjavam sistem. :)
uposlio sam integrushu i spdif, zakacio jos dva neka stara aiwa zvucnika kao zadnje (http://www.secondamano.it/iad/viewi...6.jpg&adheading=Altoparlanti+AIWA&adTypeId=67)
i tek onda sam shvatio koliko tu fali centralni zvucnik.
Sada sam u prilici da uzmem wharfedale wh2 centralni zvucnik za nekih 50ak evra. Jel to ok cena i isplati li se uzimati ga?

Za te pare je verovatno ok, samo da je ocuvan. Jedino jeftino a ok (za 115e) je Mission MH3 komplet (centar + surr) ali kako imas surr ostaje ti da nabavis ono sto pravi atmosferu - sub-woofer.

lik kaze da je zvucnik nov i da nije koriscen, tako da se valjda isplati.

To je vrlo niska klasa zvucnika. Centar treba da bude kvaliteta front-ova, ako ne i bolji - glas je jako osetljiv i mnooogo nervira ako ima "shushkanja" i slicno :)

To je vrlo niska klasa zvucnika. Centar treba da bude kvaliteta front-ova, ako ne i bolji - glas je jako osetljiv i mnooogo nervira ako ima "shushkanja" i slicno :)

Da, da...

Delija je u pravu!

Mnogo toga treba centralni da odradi i pored dijaloga (ljudskog govora, vokala - ko misli da je samo to na centralnima, gadno se vara).

Kako u filmovima, tako i u muzici (koncerti, dts itd) dosta veliki spektar treba da pokriva i treba da bude u skladu sa frontovima, niti da odudara jacinom, niti da se ne cuje od ostalih zvucnika, a i frekvencijski da bude u skladu...

turbo

Malo da osvezim ovu, relativno staru temu.
Pokusavam da razjasnim neke nejasnoce.
Oprema:
- Creative X-Fi Gamer (4 rupe - jedna je spdif/mikrofon)
- Gainward 9600GT (2x DVI)
- Samsung plazma
- uskoro ako bude sve ok - Onkyo 507
Cilj:
- na najprakticniji nacin spojiti komp, TV i AVR.
Koliko sam shvatio postoje dve opcije, ali mozda gresim:
1. iz 9600 DVI-HDMI kabl u AVR, pa dalje AVR u TV + neki opticki kabl (spdif) iz zvucne u opticki ulaz na AVR
2. u kucistu spojiti spdif zvucne sa 9600 pa dalje DVI-HDMI kablom zabosti u AVR.

Ako bi funkcionisala opcija 2. - time bih dobio manje kablova.
Jel mi nesto promaklo?

1. Da, moze tako i sliku salje graficka a zvuk zvucna karta (max je DD&DTS).
2. Potpuno ista varijanta (ako ima te mogucnosti), kvalitet nepromenjen (max je DD&DTS).

Predlog 1, nabavi neku AMD HD5xxx, manje trose, manje se greju, lepsu sliku daju, imaju zvucni kontroler sa podrskom za HD zvuk.
Predlog 2, Onkyo 577 je dosta bolji izbor (i skuplji) ali vredi razlike. Izasla je xx8 serija npr 558 pa se raspitaj za nove modele.

Predlog 1, nabavi neku AMD HD5xxx, manje trose, manje se greju, lepsu sliku daju, imaju zvucni kontroler sa podrskom za HD zvuk.
Predlog 2, Onkyo 577 je dosta bolji izbor (i skuplji) ali vredi razlike. Izasla je xx8 serija npr 558 pa se raspitaj za nove modele.

Hvala za oba predloga, ali na zalost trenutno mi oba premasuju budzet. Opremao sam stan i imao enormne troskove. Graficku cu verovatno ubrzo menjati, ali AVR ce biti taj.

E sad sto se tice druge opcije povezivanja, zanima me da li je nekom to uspelo sa konkretno ovom karticom? Dakle koliko je problematicno sve to naterati da radi na nVidia-i, posebno zbog DVI na HDMI kabla.

Evo da se javim i opet zatrazim malo razjasnjenje.
Elem, kupio sam Denon 1610 (umesto Onkyo 507) za koji sam naknadno shvatio da mi vise odgovara, izmedju ostalog i zbog toga sto mi je dovoljan samo je HDMI kabl do TV-a (u slucaju Onkya bih morao poseban kabl za svaki vid konekcije).

Sinoc sam uspesno odradio INTERNO spajanje spdif-a na Xtreme Gameru i 9600GT i zvuk sproveo kroz DVI-HDMI kabl.
Koliko primecujem sve radi perfektno.
Trenutno su mi na Denon-a spojena samo 2 zvucnika (a kad bude para, naravno, sistem ce se malo prosiriti :) ).
Imam par nedeoumica:
1. Vlada je napisao "max je DD&DTS" - sta zaklucujemo iz ovoga? Da ne dobijam "full hd" zvuk?
Da li ce biti bolje ako sa Creative sajta kupim onu DTS licencu za ~5$?

2. U MPC sam pogasio sve njegove interne kodeke i tek su se tada se na displeju AVR-a pojavile oznake za formate zvuka - kada pustam *.mkv uglavnom "zasvetli" DTS, kad pustim DVD - "zasija" DDigital", itd. Da li ovo znaci da crpim trenutno maximum iz svega tj. da je spojeno kako treba?

3. Pustio sam BluRay Matrix - "zasvetleo" je DTS ali nije se upalio indikator za "HD Audio" - da li je to zbog nedostatka pomenute DTS licence ili nesto drugo?

4. Da li ima smisla da i dalje drzim XFi u kucistu? Ako je spdif digitalan - da li mi je sve jedno ako spojim samo onaj integrisani na ploci sa grafickom?

Poslednja izmena:
1. Tacno tako - nema HD-a. Nista ti ne znaci DTS licenca. To sluzi za enkodiranje surround sadrzaja u DTS (recimo za igre), a ne za dekodiranje.
2. Dap :)
3. Citaj pod 1.
4. Zavisi za sta mislis da koristis + citaj pod 1. :)

1. Tacno tako - nema HD-a. Nista ti ne znaci DTS licenca. To sluzi za enkodiranje surround sadrzaja u DTS (recimo za igre), a ne za dekodiranje.
Hehe, pa jel mogu da uradim nesto kako bih dobio HD zvuk? Sad sam se malo pogubio.
Jasno, bar je to ok.
3. Citaj pod 1.
Dakle stoji pitanje - kako ovo da sredim?
4. Zavisi za sta mislis da koristis + citaj pod 1. :)
Procitah pod 1.
Mislim da koristim za sve kao i do sad:
- muzika (flac)
- filmovi (mkv pretezno), tu i tamo neki dvd, pa cak i divx ako nema jaceg kvaliteta
- poneka igra (manje bitna stavka)

S' tim da - ponavaljam, za sad su zvucnici u stereo modu, ali mozda to preraste u nesto vece jednog dana.

Dakle:
da li kupovati DTS licencu (predpostavljam da ne), da li prodavati xFi i moze li se sta uraditi za hd zvuk, odnosno za generalno maximizovanje kvalieta zvuka?
:)

Poslednja izmena:
Sa tim receiver-om ti je DTS 1.5Mbit i vise nego dovoljan i HD zvuk neces ni osetiti. Uzivaj ;)

OK, znaci da se ne opterecujem "HD zvukom".
A reci mi za zvucnu - da li da je dajem na tender?
Ima li ona svrhe u ovoj konfiguraciji?
Dakle napisao sam za sta mi treba.
Da li na necemu gubim ako je uklonim?

Početničko pitanje

Evo i ja da se ubacim ovde ako mogu :)

Imam nameru da kupim ovu entry level kombinaciju ovu entry level kombinaciju (Onkyo TX-SR507 5.1 A/V receiver + neki, koliko shvatam, još lošiji Onkyo zvučnici :D)

Služiće za gledanje HD filmova i serija preko laptopa (ima ATI Mobility Radeon™ HD 4570 grafiku i 1 x S/PDIF (optical), u kombinaciji sa plazma TV-om, ali i za povremeno slušanje muzike (mp3 i flac).

Takođe imam stare, ali fine Jamo Compact 90 bookshelf zvučnike koji se kače uz pomoć onog spring clip mehanizma.

Da li ja nekako mogu da iskorostim ove Jamo zvučnike? Recimo da ih stavim umesto dva prednja koje dobijam uz onaj Onkyo i da li bi se nešto uopšte dobilo time? Buni me što Jamo ima spring clips, a Onkyo zvučnici ne. Vidim da ovaj receiver ima Zone 2 Speakers sa spring clips. Da li mi to može nekako pomoći?

Znam za onu “koliko para, toliko i muzike”, ali, na moju veliku žalost, ja ne mogu da dam više od 500 €.

Hvala na svakoj pomoći i predlogu.

Poslednja izmena:
OK, znaci da se ne opterecujem "HD zvukom".
A reci mi za zvucnu - da li da je dajem na tender?
Ima li ona svrhe u ovoj konfiguraciji?
Dakle napisao sam za sta mi treba.
Da li na necemu gubim ako je uklonim?

Integrusa sluzi samo da bi imalo sta da se iskljuci u bios-u :)

Mogu samo dodati da jedini nacin da na AVR zasvetli oznaka Dolby TrueHD ili DTS HD-Master jeste uz pomoc AMD grafickih iz 5xxx serije (moze i uz Asus XOnar HDAV 1.3 ali je preskupa) i PowerDVD ili Total Media Theatre programa. X-Fi ne moras da prodajes ako zelis bolji analogni zvuk a ako zamenis graficku za bitstream digitalnog signala nista ti drugo nece biti potrebno.

Evo i ja da se ubacim ovde ako mogu :)

Imam nameru da kupim ovu entry level kombinaciju ovu entry level kombinaciju (Onkyo TX-SR507 5.1 A/V receiver + neki, koliko shvatam, još lošiji Onkyo zvučnici :D)

Služiće za gledanje HD filmova i serija preko laptopa (ima ATI Mobility Radeon™ HD 4570 grafiku i 1 x S/PDIF (optical), u kombinaciji sa plazma TV-om, ali i za povremeno slušanje muzike (mp3 i flac).

Takođe imam stare, ali fine Jamo Compact 90 bookshelf zvučnike koji se kače uz pomoć onog spring clip mehanizma.

Da li ja nekako mogu da iskorostim ove Jamo zvučnike? Recimo da ih stavim umesto dva prednja koje dobijam uz onaj Onkyo i da li bi se nešto uopšte dobilo time? Buni me što Jamo ima spring clips, a Onkyo zvučnici ne. Vidim da ovaj receiver ima Zone 2 Speakers sa spring clips. Da li mi to može nekako pomoći?

Znam za onu “koliko para, toliko i muzike”, ali, na moju veliku žalost, ja ne mogu da dam više od 500 €.

Hvala na svakoj pomoći i predlogu.

Da li ta mob int gpu nisu i prenos zvuka preko hdmi?
Ako zelis da das max 500e to ti je ver best 5.1 opcija. Ako zelis da vremenom siris sistem onda se tu moze vise iskombinovati.

Poslednja izmena od urednika:
Da li ta mob int gpu nisu i prenos zvuka preko hdmi?

Da. Sad filmove gledam tako sto HDMI kablom povežem lap sa plazmom.

Neću kasnije proširivati sistem, tako da stoji ta varijanta do 500€.
Reci mi još samo, molim te, da li mogu nešto da uradim s onim Jamo zvučnicima?
Imam i neko staro Technics pojačalo koje ima problema sa potenciometrom. Prilikom pojačavanja i utišavanja čuje se šuštanje, ali možda bi se popravka isplatila?

Onda bi mogli ti Jamo zvučnici u kombinaciji sa tim pojačalom za slušanje muzike, a ovaj Onkyo za filmove?

X-Fi ne moras da prodajes ako zelis bolji analogni zvuk a ako zamenis graficku za bitstream digitalnog signala nista ti drugo nece biti potrebno.
Cek', a sta ce mi analogni zvuk ako sam vec pomenuo da sam sproveo preko spdifa na AVR?
Ili mi je nesto promaklo ili mi zvucna nije potrebna za ovaj sistem koji je sad u opticaju?

Da. Sad filmove gledam tako sto HDMI kablom povežem lap sa plazmom.

Neću kasnije proširivati sistem, tako da stoji ta varijanta do 500€.
Reci mi još samo, molim te, da li mogu nešto da uradim s onim Jamo zvučnicima?
Imam i neko staro Technics pojačalo koje ima problema sa potenciometrom. Prilikom pojačavanja i utišavanja čuje se šuštanje, ali možda bi se popravka isplatila?

Onda bi mogli ti Jamo zvučnici u kombinaciji sa tim pojačalom za slušanje muzike, a ovaj Onkyo za filmove?

Mozes to uraditi, sredis pojacalo i Jamo koristis za muziku. Ta Zona 2 moze da se koristi sa tim Jamo s tim sto se samo signal sa analgonih ulaza salje.

Cek', a sta ce mi analogni zvuk ako sam vec pomenuo da sam sproveo preko spdifa na AVR?
Ili mi je nesto promaklo ili mi zvucna nije potrebna za ovaj sistem koji je sad u opticaju?

Ako ces koristiti samo AVR, bez dodatnog npr stereo analognog povezivanja X-Fi to pored HD5xxx ni nece biti potreban. Naravno, ako igras igre onda ostavi tu kartu. Postoji mogucnost da X-Fi bolje pravi stereo zvuk za muziku, ako je tako onda je povezi analgono a ako ti bolje zvuci AVR onda je prodaj.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno