Šta je novo?

rFactor 2

Ovo je vec neko vreme u najavi i vec ima par problema:

- Kaze da fizicki engine ce biti samo prenesen iz prvog dela jer "zasto bi dirali nesto sto je od pocetka bilo "kako treba"...

- Opet, kvalitet i kolicina vozila su diskutabilni. Jes da je rF uvek vazio kao modding haven, ali sve jedno.

Malo rendera iz WSGT2 mod-a (Honda HSV 010) za rFactor 2:

artahsv192029hus.jpg

artahsv19205gfv.jpg

hsvtestcar192011yx3.jpg

I cockpit iz Toyote GT:

ts020cockpit1920p56s.jpg

Ovo je vec neko vreme u najavi i vec ima par problema:

- Kaze da fizicki engine ce biti samo prenesen iz prvog dela jer "zasto bi dirali nesto sto je od pocetka bilo "kako treba"...

- Opet, kvalitet i kolicina vozila su diskutabilni. Jes da je rF uvek vazio kao modding haven, ali sve jedno.

Dobar je fizicki engine, problem je sto 50% modova koriste copy-paste fiziku (neznatno izmenjenu) iz drugih modova. Retko ko se usudjuje da napishe fiziku "from scratch", kolko sam upoznat to je najtezhi deo posla modera jer ima toliko parametara za stelovanje da te zaboli glava i retko ko se bakce (bolje reci ne zna da podesi) do kraja sa tim (nazhalost). Da ne govorim gde je posle podeshavanje FFB-a,jer treba taj osecaj preneti na volan.
Postoji plugin pod imenom "Real Feel" koji kompletno menja default rF FFB, te modovi koji su "pisani" za taj plugin su obichno OK po pitanju fizike/ffb-a.

Inzhinjeri iz F1 Red Bull tima "verovatno" znaju oko fizike (U pitanju je rFactor Pro, koji je zapravo identichan obichnom rF-u):

[YOUTUBE]CrQS_Y8o0ZA&feature[/YOUTUBE]

Recimo ovag lika ne mrzi cimanje oko fizike, i modovi koji koriste njegovu fiziku su dobri:

[YOUTUBE]8nh-o5oQ-jc[/YOUTUBE] [YOUTUBE]CsFdJP6ggjA[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]hsHSZnPoMH8[/YOUTUBE]

Pogledaj njegov kanal, ima interesantnih klipova.
Pre svega, probaj ovu Supru ako imas rF i volan.

Ako nista drugo, dobrog ligashkog trkanja sigurno nece faliti ni u rF2. Na suncu, kishi, danu, noci, na vreme, na krugove, sa safety car-om, bez pit stopa... na kraju krajeva uz bolji grafichki engine. :)
Propraceno sve sa livestream-om uz komentar dvoje "struchnjaka" sa teamspeak-a. :D Postoje i 24h trke sa driver-sweep opcijom, to ne bih komentarisao. :d

^U prilog tome, video iz proslogodishnjeg VLN shampionata. 45 zhivih protivnika na Ringu bez ijednog veceg incidenta tokom cele lige:

[YOUTUBE]5y5H6apMci0[/YOUTUBE]

P.S. Brzhi BMW na pravcu...pu! :D

Ja vala jedva cekam rF2. :banana:

Wrrrrmmmmmmmmm.... :)

Rajke, gde ima ovih modova (Supra, S2000, kapiram da ima i Skyline, NSX i slichno) na jednom mestu (a i ovaj Ring, vidim napokon lichi na nesto :)) ? Doshlo je ono vreme godine kada probam rF sat vremena i spakujem ga za sledecu godinu jer se nishta nije promenilo od pre 10 :d

I moram nesto da pitam shto mi nikada u rFactoru nije bilo jasno. Neki modovi, mozda chak i pola njih imaju neku glupost sa volanom da on umesto da stoji na sredini kad ga pustish, on sam gura i okrece na neku stranu, pa umesto da vozish nesto, ti se sve vreme trudish da volan drzish i vracash ga da ide pravo :d Jel to nesto u podeshavanjima igre ili shta, probao sam sa bar 3 volana i uvek je isto i samo u rFactoru...

I zashto se bre na snimku svi automobili cuju vishe nego tvoj :d

Sad ogledah snimak, pa ovaj S2000 bi odro M3 E36, ako ne na pravcu, onda na svakom kochenju i krivini :)

Poslednja izmena:
Ne razumem, to je neko podeshavanje koje se iskljuchuje ili shta ? I chemu to sluzi uopshte, ni jedan pravi volan se tako ne ponasha...

Znam Rajke za te modove, mislim proveravao ih odavno na youtube ali me nisu bas ubedili da se vratim rF nakon godinu i kusur dana. Onaj klip Supe dok radi slalom je extra , i fizika a i zvuk su odlicni. Ali za one koji jos uvek nisu uzeli neki normalan volan (khm khm.. G25) slaba vajda :p

Na joypadu nema mnogo smisla.

WSGT 2 pratim od samog pocetka , i renderi izgledaju odlicno , ali nema sanse da tako izgledaju u igri , pa vec u onim prvom testovima (koji su verovatno u rF radjeni do duse) ne izgledaju nista narocito. Nadam se da ce biti drukcija prica kada rF2 bude izasao.

A to za Simulatore F1 znam odavno , jedan od glavnih razloga zbog kojih me privukao rF nakon LFS-a :p

Poslednja izmena:
Rajke, gde ima ovih modova (Supra, S2000, kapiram da ima i Skyline, NSX i slichno) na jednom mestu (a i ovaj Ring, vidim napokon lichi na nesto :)) ?

Supru imas ovde:

http://www.virtualr.net/toyota-supra-mkiv-10-released/

Ako volish Toyotu AE86... ovde:

http://www.virtualr.net/ae86-club-1-0-released/

[YOUTUBE]FmAIJrR3QC8[/YOUTUBE]

S2000 ovde:

http://www.team-nlc.de/index.php?id=vln05mod

Problem je sto je auto deo celog moda, koji zauzima nesto oko 1Gb. Single S2000 mod nema kolko ja znam, sem neke drift verzije. Auto je po defaultu konfigurisan specijalno za Nords (kao i sva ostala vozila uostalom) i postoji vishe verzija S2000. Konkretno ove dve iz videa su najjsnazhnije, uz malu razliku u kilazhi i snazi.
Uz mod ide 10 varijanti Nordsa (VLN layout) koje su se vozile 2005.

Da dodam josh da je mod grafichki osakacen/optimizovan kako god (isto vazhi i za stazu), jer bez obzira kolko god rF bio mator retko koji komp moze da izgura ovaj mod na maximumu sa 100 automobila na ovoj stazi.
To je ceo grid ako hoces bas da simuliras RL trku koja traje 4 sata. :D

Umalo zaboravih... da bi instalirao mod treba GTR Evolution, jer mod koristi neke modele iz te igre. Imam ja tweak koji prevari installer, tako da to nece biti problem.

Nissan GTR R35 imas samo za GTR2, skoro izashao mod:

[YOUTUBE]AnJGH42RZto[/YOUTUBE]

NSX takodje samo za GTR2, u sklopu SGT300-500 moda (pojma nemam kakav je):

[YOUTUBE]BNuozT3JQis[/YOUTUBE] [YOUTUBE]zLZ93G80qos[/YOUTUBE]

Ako ima za rF, onda to su neke amaterske konverzije koje nisu ni za q.

I moram nesto da pitam shto mi nikada u rFactoru nije bilo jasno. Neki modovi, mozda chak i pola njih imaju neku glupost sa volanom da on umesto da stoji na sredini kad ga pustish, on sam gura i okrece na neku stranu, pa umesto da vozish nesto, ti se sve vreme trudish da volan drzish i vracash ga da ide pravo :d Jel to nesto u podeshavanjima igre ili shta, probao sam sa bar 3 volana i uvek je isto i samo u rFactoru...

Chekiras u driverima od volana "Centering spring force" (tako nesto, sad sam i zaboravio od kad mi se pokvario volan), ali mu stavish 0.
Spring i damper force mu isto stavish na 0. FFB strenght na 100%

Mada mozhesh da skines i "Real Feel: plugin za FFB:

http://www.rfactorcentral.com/detail.cfm?ID=Real Feel FFB Plugin

Leo's FFB plugin takodje hvale:

http://www.rfactorcentral.com/detail.cfm?ID=Leo's FFB plugin

Real feal najbolje radi uz modove koji pravljeni za njega, ali dobro se ponasha u ostalim modovima, pre svega za kola sa zadnjom vuchom.

Okachio sam pdf iz jednog drugog moda, idi na stranu vezano za FFB pa tako ispodeshavaj u igri/driveru. Verujem da ce da shljaka i za ostala kola. Pripadne ti muka kolko zayebancije ima...:crash:

http://www.sendspace.com/file/jbb7na

I zashto se bre na snimku svi automobili cuju vishe nego tvoj :d

Zaboravio da smanjim opponent volume, chuje se obe Honde istovremeno... bolje reci sta se sve ne chuje na snimku. :d

Sad ogledah snimak, pa ovaj S2000 bi odro M3 E36, ako ne na pravcu, onda na svakom kochenju i krivini :)

Stizao sam ga u krivinama i na kochenjima (vidi se na snimku), problem je sto je meni rezervoar bio pun, tako sam vozio do kraja trke (2h bez pit stopa) i na kraju se isplatilo. :)

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru :)

Shto se tiche moda sa S2000, pa nije problem da skinem 1GB, to je pola sata posla, a i da probam druge automobile. Ovo za GTR Evolution je bash smor, aj mi baci taj tweak na [email protected] da ne skidam sad i njega, skidao sam ga i brisao 5x do sad :)

Shto se tiche Skylinea, ne mora R35, josh bolje ako ima 32/33/34, ovo u GTRu mi je bez veze, shto se ovako ljuljaju ko chamci na oluji :d

Hvala na iscrpnom odgovoru :)

Shto se tiche moda sa S2000, pa nije problem da skinem 1GB, to je pola sata posla, a i da probam druge automobile. Ovo za GTR Evolution je bash smor, aj mi baci taj tweak na [email protected] da ne skidam sad i njega, skidao sam ga i brisao 5x do sad :)

Shto se tiche Skylinea, ne mora R35, josh bolje ako ima 32/33/34, ovo u GTRu mi je bez veze, shto se ovako ljuljaju ko chamci na oluji :d

Nema na chemu.
Slabo ima dzaponaca za rF, mozda iskopam josh nesto ali to je obichno tresh. Imas Accorda i Civica u VLN modu i to je to. Inache taj Civic je grafichki tolko jadno uradjen... kao da je od kartona, i to iscepanog. :D

Skyline se ljulja jer je preterano izrazhen cockpit shake cam (g-force simulation kako se to zove u GTR2), to moze da se iskljuci skroz.

P.S. Poslao. :)

da malo osvezimo temu

Today Tim Wheatley revealed the Minimum/Recommended System Specs for rFactor 2.

Minimum/Recommended System Specs for rFactor 2

MINIMUM:

CPU: 2.4 GHz Intel Core 2 or 2.4 GHz AMD Athlon x2
Memory: 2 GB
Video Card: nVidia 8600 GT or ATI/AMD 3850
Video Memory: 256MB
Operating System: Microsoft Windows XP, Windows Vista, Windows 7
DirectX: 9.0c
Storage: 4 GB

RECOMMENDED:

CPU: 3.0 GHz Intel Core 2 Duo or 3.0 GHz AMD Athlon II x2 or better
Memory: 4 GB+
Video Card: nVidia 250 GTS or ATI/AMD 4870 or better
Video Memory: 512MB+
Operating System: Microsoft Windows Vista 64bit, Windows 7 64bit
Storage: 4 GB+

Note: 2008 C++ Runtimes SP1 required (included with installer).

Da dodamo 2 videa. :)

[YOUTUBE]0ZWeEoOxKKw[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]PrsILzyYHRQ[/YOUTUBE]

De bas nadjose ove formule iz 60-ih da prikazuju sad kad je CARS to isto prikazao. :D

Pustena je open beta :)

Preporucujem da skidate preko torrent-a , jer je direktni download izgleda zesce opterecen.

Poslednja izmena:
Skinuo direct download punom brzinom, a sada ono glavno pitanje, jel ovo moze da se pokrene jedino ako se kupi igra ili ima jos neki nacin?

Ispravka, da, treba, 44 dolara pa testiraj betu. lol koja glupost od promovisanja

Poslednja izmena:
Igra ionako nije namenjena širokim narodnim masama, oni koji stvarno žele da se posvete igri ti su već uplatili te pare.

Čekaj scensko izdanje bete, šta da ti kažem :p

Ma sta kazes, ja mislio da malo vrm vrm sa 300 u krivinu?
Ako je nesto open beta onda je open beta da svi testiraju jer se i zove open a ovo je prvi put da vidim da se tako nesto placa... mislim koja je uopste poenta da se tako nesto i promovise?

stvarno , zesce razocarenje... zloupotreba pojma open beta :mad:

Glupava fora je bila i sa prvim rFactorom.Imao je 5 aktivacija(zamena u slucaju promene hardvera,instalacije windowsa i sl.).Mada se mogao kopirati folder a kasnije cak je i narodna verzija radila online.U principu mnogo glup fazon,ako sam nesto kupio valjda je moja stvar koliko cu puta instalirati.Pogotovo jer sam ja od 2006 kada sam je pazario imao dosta "upgradeva" a o probanim i instaliranim modovima da ne pricam.Ovo sa "open betom" je jos veci promasaj.

Poslednja izmena:
Tuga , cemer , jad... :p

[YOUTUBE]fIbZxceGF0s[/YOUTUBE]

Nisam imao jos prilike da igram ali po svemu do sad vidjenom > ooogromno razocarenje.

Late '60-ies F1 na Monte Carlu.

[YOUTUBE]3TmJKbqVqm0[/YOUTUBE]

Probao juce nekoliko sati narodnu verziju, mnogo vise pozitivnih utisaka nego negativnih, ako negativnih uopste i imam. :) Pre svega novi FFB po meni daleko najbolji, najdetaljniji i verovatno najrealniji do sada, apsolutno svaki kamencic, neravnina promena gripa se oseca, ma bruka. Citao sam na ISIjevom forumu da neko spominje i da se preko FFBa oseca i promena podloge po kisnom vremenu, tipa kada se predje preko bare ili kada se idealna linija prosusi, fantazija ako je stvarno tako. Ja sam se sinoc zesce bio navukao samo zbog njega, uletis u historic F1 i lapujes na Spa po dva sata i odusevljavas se FFBom.
Drugi feature koji je isto fantastican je weather engine. Postoji opcija da se vremenske prilike podese po zelji tokom jedne sesije. Stavio sam da trening traje sat vremena i podesio da je prvih 15 minuta suvo sa po nekim oblakom, sledecih 15 se skupljaju oblaci, pa onda 10ak minuta rokne stravican pljusak sa grmljavinom... i posle toga suvo vreme opet. Bare, aquaplanning, refleksije na stazi, susenje idealne linije, nisam to video jos od Grand Prix-a 4, samo sto je to ovde dovedeno do savrsenstva. Sun Occlusion opcija me je isto odusevila jer to do sada nigde nisam video osim u FPS igrama. Fenomenalan je trip kada stavite "few clouds" vreme i recimo na Spa picite 260 i na 300m vidite senku od oblaka i uletite u nju, jako realno sve to izgleda. Mnogo dobro su uradili samo svetlo i senke, tako da je ogromna razlika izmedju suncanog, oblacnog i kisovitog osvetljenja, maltene sve izgleda jako realno.
Onaj ko kaze da je grafika u rf2 ista kao u rf1 ili je slep ili ne zeli da vidi razlike, neka krene od ovih koje sam ja naveo. Monaco izgleda prelepo, detalji, teksture, ambijent je fenomenalan, nema sile da se tako nesto izvuce u rf1. Tacno je da rf2 i pored toga sto jos uvek nije izasao vec dosta kaska za konkurencijom sto se grafike tice, ali i pored toga ja sam zadovoljan jer je po meni ambijent (svetlo) najbitniji za dobar feel, i to su izvukli. Ne treba zaboraviti da je ovo beta i da ce jos raditi na grafici, shaderima i sl.

A sad na jos par sati mucenja G25 novim FFBom. :p

Poslednja izmena:
Probao juce nekoliko sati narodnu verziju, mnogo vise pozitivnih utisaka nego negativnih, ako negativnih uopste i imam. :) Pre svega novi FFB po meni daleko najbolji, najdetaljniji i verovatno najrealniji do sada, apsolutno svaki kamencic, neravnina promena gripa se oseca, ma bruka. Citao sam na ISIjevom forumu da neko spominje i da se preko FFBa oseca i promena podloge po kisnom vremenu, tipa kada se predje preko bare ili kada se idealna linija prosusi, fantazija ako je stvarno tako. Ja sam se sinoc zesce bio navukao samo zbog njega, uletis u historic F1 i lapujes na Spa po dva sata i odusevljavas se FFBom.
Drugi feature koji je isto fantastican je weather engine. Postoji opcija da se vremenske prilike podese po zelji tokom jedne sesije. Stavio sam da trening traje sat vremena i podesio da je prvih 15 minuta suvo sa po nekim oblakom, sledecih 15 se skupljaju oblaci, pa onda 10ak minuta rokne stravican pljusak sa grmljavinom... i posle toga suvo vreme opet. Bare, aquaplanning, refleksije na stazi, susenje idealne linije, nisam to video jos od Grand Prix-a 4, samo sto je to ovde dovedeno do savrsenstva. Sun Occlusion opcija me je isto odusevila jer to do sada nigde nisam video osim u FPS igrama. Fenomenalan je trip kada stavite "few clouds" vreme i recimo na Spa picite 260 i na 300m vidite senku od oblaka i uletite u nju, jako realno sve to izgleda. Mnogo dobro su uradili samo svetlo i senke, tako da je ogromna razlika izmedju suncanog, oblacnog i kisovitog osvetljenja, maltene sve izgleda jako realno.
Onaj ko kaze da je grafika u rf2 ista kao u rf1 ili je slep ili ne zeli da vidi razlike, neka krene od ovih koje sam ja naveo. Monaco izgleda prelepo, detalji, teksture, ambijent je fenomenalan, nema sile da se tako nesto izvuce u rf1. Tacno je da rf2 i pored toga sto jos uvek nije izasao vec dosta kaska za konkurencijom sto se grafike tice, ali i pored toga ja sam zadovoljan jer je po meni ambijent (svetlo) najbitniji za dobar feel, i to su izvukli. Ne treba zaboraviti da je ovo beta i da ce jos raditi na grafici, shaderima i sl.

A sad na jos par sati mucenja G25 novim FFBom. :p
Druze jel moze neki info gde da nadjem narodnu verziju na pm ? SKinuo sam nesto ali trazi 40$...

Skinuo si nesto i trazi 40$, ahhahahahaa, dobar si. :D
Dobro si skinuo, ISI trazi 40$ da bi otkljucao betu i automatski kupis full verziju kad se pojavi.

Ja bih rado ovog trenutka dao tih 40$ da imam btw. :)

Skinuo si nesto i trazi 40$, ahhahahahaa, dobar si. :D
Dobro si skinuo, ISI trazi 40$ da bi otkljucao betu i automatski kupis full verziju kad se pojavi.

Ja bih rado ovog trenutka dao tih 40$ da imam btw. :)

Pa skinuo sam betu i na koju foru naplacuju betu ?? Valjda se beta pravi da bi ljudi probali i na osnovu toga resili da li da kupe igru ili ne , zar nije tako??? ;)

Slazem se, ali oni drugacije gledaju citavu situaciju. Ciljaju fanove rf1 koji ce sigurno da kupe i rf2, moja logika. MAda ja sigurno ne bih kupio rf2 da ga nisam probao prethodno, koliki god da sam fan. Izaci ce demo btw za koji mesec pa ce svi imati prilike da ga probaju za dz.

Jedina varijanta kupovine koja se isplati imho jeste lifetime. 40$ za godinu dana ili 80 za lifetime..

sada bas i ja isprobao malo ovo cudo.

Pe11e je zato najvise "kriv" jer sam prosto morao nakon njegove price o ludackom ffb. :p
... kojim ja uopste nisam odusevljen.

Iako je jako precizan, i vrlo dobro prenosi sta se desava sa prednjim tockovima , sa zadnjim nemate ama bas nikakve veze. Vozio sam bez kontrole proklizavanja i nisam uopste mogao da osetim kada auto gubi grip na zadnjim gumama. Ali uopste. Na stranu ffb , nisam ni na zvuk mogao da se oslonim (skripa guma) jer postoji samo zvuk motora. Nema vetra u rF svetu (cak ni u formulama) , njihove kacige su od najsofisticiranijih legura iz dimenzije X :d

Grafika nije nista posebno ali su efekti dobri , bas ono sa oblakom kada osenci deo staze i kisa su mi se svideli.
Morao sam da iskljucim wind/crowd animation posto mi je pravio cudne artifakte na ekranu.
Bice dobra igra ali mi se cini kao da ima jos mnooogo posla.

Poslednja izmena:
Pa kako mozes da osetis sta se oseca na zadnjim tockovima? :D To nikako nije moguce, osim ako volanom ne okreces i zadnje tockove. Ne znam sta ocekujes od FFB-a osim da ti prenese sve zivo sto se desava na prednjim tockovima, a on to radi savrseno, tako da ne pratim tvoju logiku. Ako vozis u RL znas da kada predjes preko rupe osetices udar samo na prednjim tockovima, logicno.
Sto se zvuka tice postoji neki problem sa narodnom verzijom jer tyre skid zvuk ne postoji kod historic formula, cuje se samo u megane modu. koji je isto dobar, ali historic f1 je odradjen fenomenalno.
Inace ja sam sinoc moram da izbrisem ce orf2 folder jer mi se zaglupela instalacije zbog onog prvog c*acka. Igra mi je radila najbolje kada iskopiram fajlove SAMO iz drugog c*acka (1.0.0.5) i patchujem exe. Tako da ako imate neke artefakte i probleme sa shejderima zaobidjite prvi c*ack.

Nazad
Vrh Dno