Šta je novo?

Rezultati VIP izazova

Bezveze je da tako menjaju ugovor kako im padne na pamet. Mada sa druge strane, mozes da promenis ime aplikaciji i napravis je komercijalnom, ali je to bezveze jer moras i da je redizajniras i sl...

Evo i mog iskustva od juce, a ocigledno da nije gotovo....

Odem ja (NS je u pitanju, pozdrav kolegi jox-u) da pokupim nagradu i kaze teta nije stigao telefon. Kako nije, kaze nije ali ce proveriti koleginica. Vraca se koleginica posle 10min i kaze teti, bolje ti da odes da proveris!?? Kao da bubreg kupujem! Ode ona i kaze eto ipak je stigao Hero za vas. Sacekam ja jos 20ak min da ona popuni podatke u ugovoru i dade mi da procitam pre nego potpisem. Sve lepo stoji, mi vlasnici prava nad app, oni imaju prava da je reklamiraju na web, tv, da upucuju druge na market da je skinu itd, znaci sve kako je i ranije pisalo u uslovima i ja potpisem i to je to,evo ga Hero kod mene.

E, danas popodne zove mene ta ista teta, i kao ako nije problem da dodjem opet do njih da potpisem novi ugovor. Reko, sta je sad, jel se nesto menjalo? Ne, ne, tekst je ostao isti, samo je forma papira promenjena. I sad ja tako zakucao... Posle se setih, kad sam citao ugovor, sa jedne strane papira je stajao tekst ugovora, a sa druge onim malim slovima opste odredbe koje vaze kada hoces da postanes VIP korisnik, i skontam, da mora ugovor ponovo jer su bili previse skrti da odstampaju isti na praznom papiru. :)

Nisam danas stigao da odem da vidim sta je stvarno u pitanju, ali ovo sto @Patton rece mi se ne svidja. Mogu da se slikaju samo sa sve ovim Herojem ukoliko je to istina,nema sanse da potpisem opet i da im dajem prava i na sve buduce verzije. To je apsolutna glupost na koju ne pristajem, a verovatno ni svi ostali. Takodje, u ugovoru koji sam ja juce potpisao je pisalo da preuzimam telefon Hero sa sve IMEI kodom navedenim.

Ja mislim da je nezvanicno (a mozda i zvanicno) i bila fora da se ucestvovanjem na ovom konkursu upravo VIPu i davalo svako moguce-bozje pravo da koriste tu vasu aplikaciju kako im je volja. Msm, glupost', al sta ocekujete od organizatora, da vam da heroja ili tetovazu samo zato sto znate da programirate? Pa normalno da hoce da vas izrabe koliko mogu. Kapitalizam.

ja bi na vasem mestu potpisao sta god i radio sa svojim programom sta mi je volja. pa nek vas tuze. ista zemlja koja omogucava njima da se tako ponasaju, omogucava i vama da se ponasate kako hocete.

(pozdrav kolegi jox-u)
:wave:
Problem je sto si juce ugovor potpisao ti, ne i oni, i sto uopste i nemas ni jedan primerak ugovora (meni uzeli sva tri primerka da ih odnesu bajama iz VIPa na potpisivanje).

Elem, dali su ti Hero-a, tako da sa tvoje strane nema potrebe za potpisivanjem bilo kakvog dodatnog/novog ugovora.

Ja postavim jedno vrlo mudro i inteligentno pitanje: "Da li ovaj ugovor vazi za sve verzije aplikacije, citaj IME APLIKACIJE, ili samo na verziju koja je poslata VIP-u".

Onaj ugovor koji sam ja video referencira "Aplikaciju", a odnosi se na "aplikaciju na CD-u kao prilogu ugovora", a misli se na ono sto je njima poslato preko android.vipmobile.rs na konkurs (recimo neka verzija 1.0) sto je i jedino sto oni poseduju.

Takodje pise da ucesnik ima pravo da aplikaciju dalje razvija i unapredjuje.

Nigde ne pise da buduce verzije po istom osnovu ustupas, inace bi logicno morao da i njima saljes svaki update da prezentuju na TV i drugo što imaju pravo da rade sa 1.0.

Tako da ne bih previse obracao paznju na to sta kaze tetka za pultom, ko zna koga je ona zvala uopste...

Poslednja izmena:
Ja sam u četvtak potpisao taj ugovor i u njemu je ono što je bilo i istaknuto na sajtu. Znači oni imaju pravo da distribuiraju i razvijaju ono što su dobili, a ja mogu dalje da razvijam aplikaciju i učinim je komercijalnom i moje su sve kasnije verzije koje napravim. Ni ja nisam dobio moj primerak jer Šperl i još neko (Neško? :D:D:D) treba da potpišu pa će da mi pošalju na kućnu adresu...

Nigde ne pise da buduce verzije po istom osnovu ustupas, inace bi logicno morao da i njima saljes svaki update da prezentuju na TV i drugo što imaju pravo da rade sa 1.0.
Ja kao da sam procitao da imaju pravo na celu aplikaciju, o kojoj god da se verziji radi.

Ja sam u četvtak potpisao taj ugovor i u njemu je ono što je bilo i istaknuto na sajtu. Znači oni imaju pravo da distribuiraju i razvijaju ono što su dobili
Kako da razvijaju ono sto su dobili? Mogu samo da je sire dalje.

Verovatno svi znate u cemu je problem. Dodje sad neki baja i hoce da kupi moju aplikaciju. Da li ja mogu da je prodam (sa sve source code-om) i da nemam nikakve veze sa VIP-om? Ova i jos mnoga pitanja cu im poslati mailom danas, a prodavacici sam rekao da cu doci drugi put i da cu potpisati ugovor tek kad dobijem odgovor na sva pitanja od organizatora.

Kako da razvijaju ono sto su dobili? Mogu samo da je sire dalje.
Pa ne piše baš da razvijaju ali stoji nešto kao da mogu da je modifikuju, sto mu izađe na isto. A tako nešto je stajalo i u uslovima konkursa.

Mada, oni su od nas dobili aplikacije sign-ovane našim sertifikatima, ne znam koliko je lako tako nešto modifikovati. A i tad bi to već bila druga aplikacija i morala bi da ima drugi package a i ime - bar da ne dolazi do zabune ako ništa drugo.

Uglavnom se ugovor svodi na to da mogu aplikacije da koriste u reklamama i da ih preinstaliraju...

Ovako, pazite sad, svrha ovih konkursa, je da onaj ko organizuje dobije sto vise aplikacija.. Nije vip prvi koji ovo radi, znaci ovaki konkursi postoje vec dugo, na primer konkurs za najbolji baner za sajt, itd.. sony-erricson ima slican konkurs. Ko nije bio spreman da se odrekne aplikacije onda nije ni trbao da ucestvuje u konkursu..

Ovako, pazite sad, svrha ovih konkursa, je da onaj ko organizuje dobije sto vise aplikacija....

Da, samo sto je termin "dobije aplikacije" definisao upravo VIP uslovima konkursa kao: "mi mozemo da ih reklamiramo, ne trazimo source, moraju biti dostupne free na marketu, sledece verzije se mogu komercijalizovati, ...".
Generalizovati sve konkurse ovog tipa nema smisla.

Sto se mene tice, koliko se secam ugovora koji sam potpisao, ostalo je sve kako je bilo navedeno u uslovima konkursa => zamerki nemam.

Da, samo sto je termin "dobije aplikacije" definisao upravo VIP uslovima konkursa kao: "mi mozemo da ih reklamiramo, ne trazimo source, moraju biti dostupne free na marketu, sledece verzije se mogu komercijalizovati, ...".
Generalizovati sve konkurse ovog tipa nema smisla.

Sto se mene tice, koliko se secam ugovora koji sam potpisao, ostalo je sve kako je bilo navedeno u uslovima konkursa => zamerki nemam.

Pa vip je mogao isto da kaze, da zahteva kompletan sorce aplikacije i sva prava. pa opet bi 90% ljudi ucestvovalo.. Ne mislim niko nikog nije terao da ucestvuje, na kraju je vip ispao sasvim koerktan, sto je poklonio svima tatto.

Nema razloga da ovde pricamo u ŠBBKBB tonu...
Nije tražio niti source, niti sva prava i na kraju je po meni je sastavio korektan ugovor.

Ja se ne slazem da je ponudjeni ugovor fer. U njemu najpre stojida oni mogu aplikaciju ustupiti trecem licu, o cemu nije bilo pomena u uslovima konkursa, a takodje se pominje i eventualna steta naneta trecem licu (koja nije dovoljno precizno definisana) a koju preuzimamo mi kao developer-i a ne VIP.

Mi nismo potpisali ugovor, niti planiramo da potpisemo ovakav ugovor po cenu oduzimanja nagrade. U uslovima nije pominjan nikakav ugovor tako da oni samo ovim sto traze da nesto potpisemo vec krse uslove konkursa.

Takodje mi smo poslali mail organizatorima sa nasim primedbama, ali se naravno, jos uvek niko nije javio na isti.

Jedno pitanje za one koji su pokupili svoj Tattoo u Knez Mihajlovoj. Jel telefon otkljucan za sve mreze?

Pa vip je mogao isto da kaze, da zahteva kompletan sorce aplikacije i sva prava. pa opet bi 90% ljudi ucestvovalo.. Ne mislim niko nikog nije terao da ucestvuje, na kraju je vip ispao sasvim koerktan, sto je poklonio svima tatto.
Ma extra je korektan sto je poklonio telefon koji se moze naci za 200e nov. Postoje ucesnici koji svoj proizvod malo vise cene od 200e. Ja bih vise voleo da je takmicenje bilo korektno, nego da dobijem bilo koji telefon kao nagradu.

Pa onda nemoj da uzmes telefon :)

Ova prica oko ditribuiranja app trecim licima itd je po meni ok. Svakako svi zivi mogu da je skinu sa marketa, source imam samo ja a ako hoce neka je distribuiraju kome hoce, ja na to gledam kao na dodatnu reklamu. Mozda cu je iskoristiti finansijski a mozda i ne, u svakom slucaju ja smatram da nemam apsolutno vise nikakvih obaveza prema VIPu. A Heroja sam vec pregazio custom verzijom androida tako da ga sigurno nece dobiti nazad :)

@JOX - jel tebe zvala ona tetka iz vipa da opet ides da potpises ugovor, posle onog kad smo bili zajedno?

To je cena koju moras da platis ako pravis servis koji radi preko net-a. Zamisli hoces da napravis aplikaciju koja ti u svakom trenutku ispisuje kursnu listu. Bato, neke nase banke taj servis naplacuju. Ne smes preuzeti takav sadrzaj sa njihovog sajta bez dozvole ili da platis, makar bio i Cak Noris. Krstarica ima pravilo da se ne sme preuzimati sadrzaj, oni su ga preuzeli, cak i u istoj formi u kojoj se pojavljuje na sajtu. Da li imaju dozvolu ili ne, moze se proveriti uvek.

skoro je sud u Australiji odlucio da cinjenice ne spadaju pod autorska prava:
http://yro.slashdot.org/story/10/02/14/0857256/Australian-Judge-Rules-Facts-Cannot-Be-Copyrighted

Ova prica oko ditribuiranja app trecim licima itd je po meni ok. Svakako svi zivi mogu da je skinu sa marketa, source imam samo ja a ako hoce neka je distribuiraju kome hoce, ja na to gledam kao na dodatnu reklamu. Mozda cu je iskoristiti finansijski a mozda i ne, u svakom slucaju ja smatram da nemam apsolutno vise nikakvih obaveza prema VIPu.
A sta ako odlucimo da sledeca verzija nasih aplikacija ne bude vise besplatna, pa VIP pocne da se poziva nesto na ugovor da ima prava na svaku verziju itd...? Mada kada razmislim, nit imaju source, nit sertifikate cudi me da nisu trazili i to :D Poslao sam mail VIP-u sa gomilom nekih pitanja, pa cu proslediti ovde odgovore.

@abrakadabra
Nisu me zvali iz VIPa posle potpisivanja prvog ugovora :)

@Patton
Ako odlucis da ti sledeca verzija ne bude besplatna, moras joj promeniti naziv, jer u ugovoru pise da si duzan da ovu besplatnu verziju drzis na marketu :)

Mislim da se malo suvise unosite u tu temu menjanja aplikacija iz free u placene verzije.
Za pocetak google market jos ne podrzava naplacivanje iz zemlje Srbije i nema neke naznake da ce to skoro raditi.
Moze se dovijati tome ali s obzirom na velicinu trzista u Srbiji koje je blizu nule i jos onda da smanjis na procenat koji ce tu aplikaciju zaista i hteti da plati to je jos pribliznije nuli dolazimo do toga da je prilicno iluzorno da ce se za manje od par godina bilo kakva android aplikacija moci unovciti.
To je moguce po meni ili sa nekim ne suvise dosadnim reklamama u free aplikacijama ili da se ovakve aplikacije kakve su radjene uglavnom za vip izazov rade za iskustvo i iz zabave a da se iskustvo steceno tu unovci kasnije praveci komercijalne custom aplikacije za android platformu kojima se gadjaju firme kao kupci. (Potrebe komercijalsta i raznih slicnih terenskih poslova)

Postoji dosta nacina da se uzme neki dinar/evro od aplikacije, uostalom ko je spominjao bilo kakvu naplatu iz nase "razvijene" zemlje Srbije. Postoje i druge varijante naplacivanja, drugi marketi, a sto se Srbije tice, ako dodje PayPal, on ce otvori mnostvo mogucnosti. Ovde se radi o tome da u korenu treba saseci/razjasniti sta ce biti sa takvim aplikacijama i kakva prava VIP ima na njih.

Elem, dobio sam odgovor od VIP-a na moj mail od jutros. Iznenadjen sam koliko je pismen i profesionalno napisan i ova moja konstatacija nema veze sa pozitivnim ishodom cele situacije na kraju.

Ukratko...

VIP ima pravo samo na verziju aplikacije koja je poslata na takmicenje (reklamiranje, preporuka).

VIP nece davati aplikaciju trecim licima, moze je samo preporuciti.

VIP nema pravo na verziju aplikacije koja se plasira na markete koji nisu Android Market.

VIP nece uzimati nikakav procenat od prodaje u slucaju da naredna verzija aplikacije bude paid.

VIP nikada nece traziti source kod aplikacije.

VIP nece uticati na dalji razvoj aplikacije.

Na kraju citat: "Dakle Vip će promovisati Vašu besplatnu aplikaciju na Android Marketu. Mi ne možemo uticati na to da je Vi tamo i zadržite, kao i da ona ostane u besplatnom statusu."

Ako je ovo sve tacno, a jeste, neko nije umeo da pretoci ove cinjenice u ugovor.

Postoji dosta nacina da se uzme neki dinar/evro od aplikacije, uostalom ko je spominjao bilo kakvu naplatu iz nase "razvijene" zemlje Srbije. Postoje i druge varijante naplacivanja, drugi marketi, a sto se Srbije tice, ako dodje PayPal, on ce otvori mnostvo mogucnosti. Ovde se radi o tome da u korenu treba saseci/razjasniti sta ce biti sa takvim aplikacijama i kakva prava VIP ima na njih.

Elem, dobio sam odgovor od VIP-a na moj mail od jutros. Iznenadjen sam koliko je pismen i profesionalno napisan i ova moja konstatacija nema veze sa pozitivnim ishodom cele situacije na kraju.

Ukratko...

VIP ima pravo samo na verziju aplikacije koja je poslata na takmicenje (reklamiranje, preporuka).

VIP nece davati aplikaciju trecim licima, moze je samo preporuciti.

VIP nema pravo na verziju aplikacije koja se plasira na markete koji nisu Android Market.

VIP nece uzimati nikakav procenat od prodaje u slucaju da naredna verzija aplikacije bude paid.

VIP nikada nece traziti source kod aplikacije.

VIP nece uticati na dalji razvoj aplikacije.

Na kraju citat: "Dakle Vip će promovisati Vašu besplatnu aplikaciju na Android Marketu. Mi ne možemo uticati na to da je Vi tamo i zadržite, kao i da ona ostane u besplatnom statusu."

Ako je ovo sve tacno, a jeste, neko nije umeo da pretoci ove cinjenice u ugovor.

Hvala sto si preneo ovde. Jako precizno i sasvim pozitivni komentari. Jedino sto rece sto neko to nije umeo da pretoci u ugovor. Mada ja mislim da je ovaj ugovor iskrsao neplanirano i da je tamo kljucno ono gde se kaze nesto u stilu da prijemom nagrade prestaju sva potrazivanja prema njima i slucajno.
To je neki rad da se obezbede od tuzbi samo zbog ocigledno neregularne prve nagrade a za aplikacije im se ceska mislim ;)
Naravno da im odgovara da postoje da bi se sto vise ljudi odlucivalo na android telefone al to je mislim u drugom planu.

Nego negde mi se cini da sam zakacio da po googleovim propisima ne sme se stavljati na bilo koji drugi market ako hocete na google market u suprotnom sut karta ;)
Naravno pitanje je koliko se to primenjuje u praksi ali cini mi se daje takva neka akcija bila ;)

Zanimljivo je da ce glasanje korisnika biti iz vipove aplikacije tj. koju je VIP uradio -> Android Vip Menu i to za onu prvu najvecu nagradu korisnika , ali cim sam upalio taj program stoji Vip Bioskop u Top 10 :). Sta reci, a ne zaplakati.

Mislim da profesionalni programeri bolje da ne pocinju nista da rade, jer ce opet biti razocarani na kraju. Apsolutno sam siguran da ce biti kao i na prvom izazovu. Ma 200%.

Sve ce biti opet instrumentizovano tako da pobede njihovi interesi , tako da nekog mozda ubode neka sica, ali moj najiskreniji vam je savet da ako vec krecete da radite, a imate velika ocekivanja nikako ne raditi aplikacije koje ce vam uzeti previse vremena, jer ce te se pokajati gadno posle tacnije one nikako nece pobediti.

Ovo za nagradu korisnika i programera je samo navlaka.

Poslednja izmena:
Vrh Dno