:wave:(pozdrav kolegi jox-u)
Ja postavim jedno vrlo mudro i inteligentno pitanje: "Da li ovaj ugovor vazi za sve verzije aplikacije, citaj IME APLIKACIJE, ili samo na verziju koja je poslata VIP-u".
Ja kao da sam procitao da imaju pravo na celu aplikaciju, o kojoj god da se verziji radi.Nigde ne pise da buduce verzije po istom osnovu ustupas, inace bi logicno morao da i njima saljes svaki update da prezentuju na TV i drugo što imaju pravo da rade sa 1.0.
Kako da razvijaju ono sto su dobili? Mogu samo da je sire dalje.Ja sam u četvtak potpisao taj ugovor i u njemu je ono što je bilo i istaknuto na sajtu. Znači oni imaju pravo da distribuiraju i razvijaju ono što su dobili
Pa ne piše baš da razvijaju ali stoji nešto kao da mogu da je modifikuju, sto mu izađe na isto. A tako nešto je stajalo i u uslovima konkursa.Kako da razvijaju ono sto su dobili? Mogu samo da je sire dalje.
Ovako, pazite sad, svrha ovih konkursa, je da onaj ko organizuje dobije sto vise aplikacija....
Da, samo sto je termin "dobije aplikacije" definisao upravo VIP uslovima konkursa kao: "mi mozemo da ih reklamiramo, ne trazimo source, moraju biti dostupne free na marketu, sledece verzije se mogu komercijalizovati, ...".
Generalizovati sve konkurse ovog tipa nema smisla.
Sto se mene tice, koliko se secam ugovora koji sam potpisao, ostalo je sve kako je bilo navedeno u uslovima konkursa => zamerki nemam.
Ma extra je korektan sto je poklonio telefon koji se moze naci za 200e nov. Postoje ucesnici koji svoj proizvod malo vise cene od 200e. Ja bih vise voleo da je takmicenje bilo korektno, nego da dobijem bilo koji telefon kao nagradu.Pa vip je mogao isto da kaze, da zahteva kompletan sorce aplikacije i sva prava. pa opet bi 90% ljudi ucestvovalo.. Ne mislim niko nikog nije terao da ucestvuje, na kraju je vip ispao sasvim koerktan, sto je poklonio svima tatto.
To je cena koju moras da platis ako pravis servis koji radi preko net-a. Zamisli hoces da napravis aplikaciju koja ti u svakom trenutku ispisuje kursnu listu. Bato, neke nase banke taj servis naplacuju. Ne smes preuzeti takav sadrzaj sa njihovog sajta bez dozvole ili da platis, makar bio i Cak Noris. Krstarica ima pravilo da se ne sme preuzimati sadrzaj, oni su ga preuzeli, cak i u istoj formi u kojoj se pojavljuje na sajtu. Da li imaju dozvolu ili ne, moze se proveriti uvek.
Jedno pitanje za one koji su pokupili svoj Tattoo u Knez Mihajlovoj. Jel telefon otkljucan za sve mreze?
A sta ako odlucimo da sledeca verzija nasih aplikacija ne bude vise besplatna, pa VIP pocne da se poziva nesto na ugovor da ima prava na svaku verziju itd...? Mada kada razmislim, nit imaju source, nit sertifikate cudi me da nisu trazili i toOva prica oko ditribuiranja app trecim licima itd je po meni ok. Svakako svi zivi mogu da je skinu sa marketa, source imam samo ja a ako hoce neka je distribuiraju kome hoce, ja na to gledam kao na dodatnu reklamu. Mozda cu je iskoristiti finansijski a mozda i ne, u svakom slucaju ja smatram da nemam apsolutno vise nikakvih obaveza prema VIPu.
Postoji dosta nacina da se uzme neki dinar/evro od aplikacije, uostalom ko je spominjao bilo kakvu naplatu iz nase "razvijene" zemlje Srbije. Postoje i druge varijante naplacivanja, drugi marketi, a sto se Srbije tice, ako dodje PayPal, on ce otvori mnostvo mogucnosti. Ovde se radi o tome da u korenu treba saseci/razjasniti sta ce biti sa takvim aplikacijama i kakva prava VIP ima na njih.
Elem, dobio sam odgovor od VIP-a na moj mail od jutros. Iznenadjen sam koliko je pismen i profesionalno napisan i ova moja konstatacija nema veze sa pozitivnim ishodom cele situacije na kraju.
Ukratko...
VIP ima pravo samo na verziju aplikacije koja je poslata na takmicenje (reklamiranje, preporuka).
VIP nece davati aplikaciju trecim licima, moze je samo preporuciti.
VIP nema pravo na verziju aplikacije koja se plasira na markete koji nisu Android Market.
VIP nece uzimati nikakav procenat od prodaje u slucaju da naredna verzija aplikacije bude paid.
VIP nikada nece traziti source kod aplikacije.
VIP nece uticati na dalji razvoj aplikacije.
Na kraju citat: "Dakle Vip će promovisati Vašu besplatnu aplikaciju na Android Marketu. Mi ne možemo uticati na to da je Vi tamo i zadržite, kao i da ona ostane u besplatnom statusu."
Ako je ovo sve tacno, a jeste, neko nije umeo da pretoci ove cinjenice u ugovor.
Nije zakljucan. Sljaka telenorova kartica u njemu bez problema.
Hvala, provericu ovo sa Google-om.Nego negde mi se cini da sam zakacio da po googleovim propisima ne sme se stavljati na bilo koji drugi market ako hocete na google market u suprotnom sut karta![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari