Šta je novo?

Rezolucija u kojoj radite?

960 za desktop rezolucije, 760 za tablet rezolucije. Za mobilne fluidni.

Poslednja izmena:
Responsive 960 :)

Da, urapvo tako.

Moze li pitanje od noob-a zasto bas 960 ?

Ja sam bar ubedjenja da rezolucije idu ovako:
Laptop: 1336 x 768 ili vise
Desktop: 1280 x 1024 ili vise

Pa ne razumem odakle je 960 standard ?

1024 je neki presek među najrasprostranjenijim širinama kroz razne uređaje. To je ranije bila standardna rezolucija za desktop kad je web dizajn u pitanju. U 1024x768, 1000px je širina bez scrollbarova na većini browsera, a da bi sajt imao lepu marginu od 20px levo i desno, došlo se do 960px. Pogledaj www.960.gs

p.s. Ako se pravi responsive dizajn, ti možeš da napraviš izgled i za veće i za manje rezolucije, ali to zahteva više vremena, više testiranja i na kraju - više para. Moja neka filozofija je da čak i ako monitori to dozvoljavaju, kod sajtova ne treba ići šire od 1200px da oči ne bi šetale mnogo levo desno.

Poslednja izmena:
Moze li pitanje od noob-a zasto bas 960 ?

Ja sam bar ubedjenja da rezolucije idu ovako:
Laptop: 1336 x 768 ili vise
Desktop: 1280 x 1024 ili vise

Pa ne razumem odakle je 960 standard ?

Istina, ali to nije rezolucija samog browser-a, niti svi koriste full-screen browser(ja nikada, npr), pa iz tog razloga, koristim sledeci grid od 12 kolona:

min-width vidiljive sirine browsera 1200px:
12 kolona => 1170px
1 kolona => 70px
margin-right => 20px
Sa ovim grid-om, pokrivam vece rezolucije i kada je browser full-screen na manjim ekranima

od 980px do 1199px :
12 kolona => 940px
1 kolona => 60px
ista margina
Sa ovim grid-om, pokrivam vecinu browsera i tablete u horizontalnom polozaju

od 768 do 979px :
12 kolona => 724px
1 kolona =>42px
ista margina
Sa ovim grid-om, pokrivam vecinu tableta u vertikalnom polozaju i mobilne telefone u horizontalnom polozaju

Postoji jos jedan, to je za do 479px.
Prvenstveno za mobilne telefone. Taj skoro uvek pravim od nule, da bih bio siguran da ce sajt biti dobro prilagodjen uredjajima.

Svi ovi grid-ovi su pod parent elementom, koji ima margin: 0 auto; postavljen, tako da je sadrzaj uvek centriran levo-desno i uvek ostane dovoljno "praznog" prostora sa obe strane da bi fokus posetioca/korisnika bio na sadrzaju.

Poslednja izmena:
Meni i dalje nije jasno zašto se sajtovi često prave tako usko?
Bili su mi uski i imao sam gomilu neiskorišćenog prostora na starom monitoru u 1680x1050, a tek sada izgledaju komično kada sam uzeo novi monitor sa 2560x1440 rezolucijom. Bukvalno mi dve trećine ekrana bleji prazno...
Da li postoji neko racionalno objašnjenje zašto da se sajtovi ne skaliraju automatski po širini?

Pa zamisli kako bi stranica sa 2 pasusa teksta, koja sada pristojno izgleda na 1000px sa jednom sidebar kolonom, izgledala na tvom monitoru kad bi se skalirala na 100% širine? :)

Stranica koja sadrži jedan i po red teksta :D

Pa šta znam... na forumu mi ne smeta :)

Znam gomilu ljudi koji jos uvek imaju stare kompove i crt 15' i 17' monitore... Tako da sto se mene tice, 1024 je max...
A i tacno je da se tekst teze cita kad je mnogo "rasiren".

Pa šta znam... na forumu mi ne smeta :)

Kod foruma je malo drugacija filozofija, tu skaliranje ne utice mnogo na samu formu. Pogledaj npr. sajt nekih medija, zamisli na sta bi licio B92 sajt kada bi isao od ivice do ivice tvog monitora. :)

Ma na full HD rezoluciji na 24" monitoru izgleda retardirano, kao i mnogi drugi sajtovi. Više praznog nego iskorišćenog prostora. ;)

Druga stvar je kada taj isti sajt otvoriš preko laptopa ili tableta, ovako izglead smešno.

Poslednja izmena:
Kod njega je rezolucija poprilicno veca i od FullHD, 2560x1440. :) Uvek mozes da zumiras na vecem monitoru sa vecom rezolucijom i resis se praznina.

Znam, za Dandy-jevu rezoluciju, to izglead još gore. :D

Evo pa reci i sam:

hGWmQ.jpg

Zum nije baš najbolja opcija. ;)

Znam da je to trend ali treba da postoji i opcija za veće rezolucije. Makar na ovim "popularnim" sajtovima.

Poslednja izmena:
Moze opcija da se odradi, ali ne bi bilo bas jeftino ni za pravljenje, ni za odrzavanje.

Sad su počeli i po visini da ih smanjuju, evo recimo Bench sajt :p

Naravno, znam da je u pitanju samo trenutni zbrlj sa pozadinom, al' mi je smešno u kontekstu cele ove priče :)

Vrh Dno