Šta je novo?

Rezistivni VS Kapacitivni

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
dakle, ova tema mora da se otvori, ovakva kakva jeste, sa ciljem da se uklone zablude.

rezistivni ekran - radi tako sto ima dva "filma" providne folije koje cine digitizer, i kada ekran oseti dodir, konkretno ta i ta tacka ekrana se spoji, gornji i donji deo, i onda digitizer kroz vodove shalje signal na plocu.

kapacitativni ekran - digitizer ima samo jedan sloj tackica, koje primaju naelektrisanje iz zivog predmeta (prst, ili provodni stilus koji emituje elektricitet sa tvoje koze, naprimer - kobasica) i shalje signal kroz vodove na plocu.

da, jeste - prednost kapacitativnog ekrana je sto ne mora da se stiska, ne mora cak ni da se dodirne, dovoljno je pribliziti prst na par milimetara da se prepozna signal.

e sad - citam i ovd i po internetu, svi kao pametni izjavljuju nesto poput: "ne kupuj taj tablet, on ima rezistivni ekran, to je jako lose"

ovakve izjave, dragi clanovi benchmarka - daju ljudi koji nikad table u ruke nisu uvatili. ili Apple-ovci koji seku vene na iPad sa kapacitativnim ekranom.

ja kao samoproklamovani struchnjak za tabelete, u svojem vlasnistvu sam imao:

iPad1
Galaxy Tab (telefon 7)
Flytouch2
FR-809
Herotab M10

koristio:

Malata Zpad
Galaxy tab 10
prestigio 7100
Ideos 7
nebrojeno mnogo kineskih generickih tableta

kapacitativni ekran NIJE prednost, pogotovo ne ekskluzivna prednost kako pricaju ovi teoreticari.

iPad ima odlican ekran, i Apple se trudi da u njega stavi najkvalitetniji panel, kao i digitizer (IPS, i digiizer koji radi opasno dobro) i iPad ima zapravo rezoluciju koja odgovara korisniku koji voli da prstima kucka. ima zapravo i format od 4:3 sa tom velicinom, gde je Kapacitativni ekran zapravo prednost.

na ostalim tabletima - to nije slucaj.

svaki tablet od 10 incha u 16:10 odnosu postaje besmislen kada je kapacitativnog ekrana, osim ako nemate shake kao shakil onil.

posle manje od 5 dana koriscenja tableta sa rezistivnim ekranom i stilusom cini korisnika adaptiranim na tu vrstu kucanja, gde je svako mahanje prstima po ekranu postaje besmisleno. cak neprijatno, sve da ima ne znam kakav digitizer na sebi.

napomena za neupucene - kapacitativni ekran ne moze primiti signal sa stilusa, osim ako niste u koreji i odete u mobil shop da vam prodaju kobasicu/stilus.

zakljucak: tablet kao NAJVECU manu ima uzasno spor input. bilo koji tablet, kostao on 2000 maraka, ili 60 evra. neopisivo veliki problem je kada pogresite kucanje teksta i onda vidite da je 30ak karaktera iza kursora greska - napipati ili dogurati do toga strelicama na custom tastaturama je skoro pa retardiran posao.

ja, koji zi iskustva mogu da kazem da sam preturio preko 30 tableta, od najveceg brenda, do najveceg generickog krsa, mogu da garantujem da rezistivni ekran + stilus pretstavlja oko 5 puta bolje resenje nego kapacitativni ekran.

tako da sledeci put kad vidite nekog da kaze - "taj tablet ti ne valja, ima rezistivan ekran, buuuuu" znajte da je to covek koji je najblize bio tabletu gledajuci u baner za galaxy tab, na ovom sajtu. u ruke ga uz'o nije.

Koliko ja znam, imaš posebne stiluse za kapacitivne ekrane, pa ti ne treba kobasica, čak i ako ti ne odgovara rad sa prstima :D

da, gde je tu onda konkretna prednost kapacitativnog, ako odes da nabavis stilus ? i jos gore razlika u ceni .. ?

zakljucak: tablet kao NAJVECU manu ima uzasno spor input. bilo koji tablet, kostao on 2000 maraka, ili 60 evra. neopisivo veliki problem je kada pogresite kucanje teksta i onda vidite da je 30ak karaktera iza kursora greska - napipati ili dogurati do toga strelicama na custom tastaturama je skoro pa retardiran posao.

Zaključak br .2 ---> Thank god for ASUS Transformer with high quality Capacitive LED screen and dockable keyboard. :)

@Igoritza

Nije kapacitativni nego kapacitivni.
To sto je tebi bolje ne mora da znaci da je i meni.
Ono sto je "nama" bolje ne treba tebe da frustrira.
I na kraju da li je bolje ili losije nesto za nekoga prelazi u domen SF-a.Da li se isplati ili da li opravdava cenu nesto za nekoga to je vec diskutabilno,sve ostalo je manje vise stvar licnog interesa ili opredeljenja, ali da ne sirimo.

BTW
Imao sam prilike da probam 5-6 tableta ali i dalje nisam dosao do saznanja sta je najbolje za sve nas na benchu :p

Poslednja izmena:
Igoritze, pročitao sam ovo što si napisao, ali ne mogu da kažem da delim tvoje mišljenje. Pogotovo ne sada kada imam na testu ispred sebe Acer Iconia A500 10.1 tablet. Ježim se od pomisli da bih morao da koristim bilo kakvu stylus olovčicu, bilo da je to na rezistivnom, ili ovu kobasicu kako je ti zoveš na kapacitivnom. Kako bi to išlo uopšte, jednom rukom bi morao da držim tablet isključivo u portrait modu a drugom da nabadam stajlus, samo mi nije jasno šta bih nabadao u Honeycomb-u, al ajde.

Nemam velike ruke ili dugačke prste, ali bez ikakve muke mogu palčevima da dohvatim sve na ekranu, mogu da spojim palac na palac kada ga držim tako, nije veliki ekran toliko...

Rezistivni ekrani su šklj kvaliteta u većini slučajeva. Nemaš multitouch koji spašava život takođe. Jednostavno, rezistivni ekrani su stvar prošlosti, nemoj ih dizati iz mrtvih jer se samo tebi sviđaju, pusti ih na miru da umru :D

Igoritze, pročitao sam ovo što si napisao, ali ne mogu da kažem da delim tvoje mišljenje. Pogotovo ne sada kada imam na testu ispred sebe Acer Iconia A500 10.1 tablet. Ježim se od pomisli da bih morao da koristim bilo kakvu stylus olovčicu, bilo da je to na rezistivnom, ili ovu kobasicu kako je ti zoveš na kapacitivnom. Kako bi to išlo uopšte, jednom rukom bi morao da držim tablet isključivo u portrait modu a drugom da nabadam stajlus, samo mi nije jasno šta bih nabadao u Honeycomb-u, al ajde.

Nemam velike ruke ili dugačke prste, ali bez ikakve muke mogu palčevima da dohvatim sve na ekranu, mogu da spojim palac na palac kada ga držim tako, nije veliki ekran toliko...

Rezistivni ekrani su šklj kvaliteta u većini slučajeva. Nemaš multitouch koji spašava život takođe. Jednostavno, rezistivni ekrani su stvar prošlosti, nemoj ih dizati iz mrtvih jer se samo tebi sviđaju, pusti ih na miru da umru :D

Neka im je laka zemlja ;)

btw jos jedna prednost kapacitivnih ekrana je sto zimi lako nosem biram brojeve bez da skidam rukavice :p

ne, ne ne razumi me pogreshno. planuo sam malcice, jer neki ljudi ocigledno nisu videli ni input tablet, nisu videli ni aspirin tablet, a filozofiraju do besomuchnosti sta je bolje a sta ne. i to ne samo u pogledu ekrana, nego sve komplet.

ja sam dobio iPad na poklon, mozda i medju prvima u srbiji. odusevljen sam bio, jer je u vreme pojave zaista bio ekskluziva, nisi mogao kupiti tablet ni od jedne druge firme, ne racunajuci glomazne WM5 HP-ove PDA uredjaje koji su zaista vise bili tablet, nego PDA/telefon.

utisak je bio - wow! a tek kad sam njega odneo u Prag, i video koja mu je prava primena, prim prev - odes u podrum - ima 10 otvorenih wifi-ja. odes u sumu, ima 14 wifi-ja i tako dalje - e tek mi je onda postao korisna sprava, a tek tad sam zapravo video mane uredjaja (na konto one price o zameni za desktop), u pogledu loseg inputa, i realne nemogucnosti da se koristi kao tekstualna/file edit naprava. sto je meni primarna funkcija PC-a. naravno, tu su ostale stvari poput video i meda plejera za koje je tablet nezamenljiv,i citanje prevashodno. nikad mi nije bilo draze da ciam stripove/knjige od kako imam tablet (bilo koji).

sada, kada na 8inchnom Abdroid tabletu uz stilus kuckam, dobrih 40% brzine desktop inputa - nikad ne bih koristio kapacitativni ekran kao tablet. pritom, genericki tableti iz kine ne zaostaju po procesorskoj snazi za brend tabletima (nekoliko kineza ima TIOMAP CortexA8, Freescale cortex A8) koji u realnom koriscenju pruzaju ponekad i bolje preformanse (Asphalt 3,4,5 bolje rade na nekim "kinezima" nego na telefonima sa A8)

a pritom, dosta se njih javlja i sa izjavama "ma ja o kineskom tabletu necu ni da diskutujem, u obzir dolaze samo Honeycomb i iOS" - zivo me zanima gde i kad su oni to kupili te tablete. ajd da i poverujem za iPad, ali te izjave datiraju jos iz 2010.

aj elitizam je pro*eravanje. jer poenta tableta nije u fensi sistemu i aluminijumu i glosi ekranu koji moze to i to, vec u funkciji koja radi to i to. Flytouch2 sa Cortex A8 procesorom i kvalitetnijim TS digitizer-om bi bio daleko najkorisniji i najbolji tablet koji covek moze da kupi.

nek neko uzme u ruke tablet, nek ispritiska malo po ekranu, nek krene da kucka, pa cu da ga pitam dal mu ne treba stilus. ok, ne treba mu, ako ce da mi odgovara na mail sa: ok. sutra u 10. zdravo.

EDIT: ne bih se slozio sa tobom Gizmor, mozemo da napravimo takmicenje u brzom kucanju na rezistivnom vs kapacitativnom. :)

i ja mislim da se na srpskom kaze kapacitativni. na negleskom je - capacity - capacitive, na srpskom je kapacitet i ne znam dal je ispravno skratiti ovo zadnje slovo T i reci - kapacitivni... ? kapacitet > kapacitativni ?

Poslednja izmena:
Ne dirajte mi rezistivne ekrane, bar dok ne odradim ono što sam naumio za diplomski, posle ih sa'ranjujte koliko vam volja :d

@Gizmor
Zove ih kobasicama zbog ovoga. :d

Edit:
@Igorica
Kaže se kapacitivni, 100%.

Poslednja izmena:
ne, ne kaze se. evo gledam knjigu iz srednje shkole za fiziku, koju je pisao inace doktor nauka, i pise - kapacitativni otpor. a ne kapacitivni.

Doktor srpskog jezika pisao udžbenik fizike? :D Ja na faksu nisam čuo ni za šta kapacitativno, a čuo sam za gomilu kapacitivnih stvari.

Igorice, duboko me je uvredilo tvoje poredjenje sa kobasicom. Zgrozen sam , uzasnut i hvata me paranoja .

zahtevam da to odmah promenis, redigujes ili izbacis iz teksta !!!

@Igoritza
Sto rece lepi kokan ni ja nisam ocekivao ovakav tekst od tebe.Ne znamo se licno ali sam stekao utisak da si jedna zrela osoba
sa puno znanja o nekim stvarima o kojima sam ja samo slusao ili citao negde.
Mislim da vecina nas sa foruma ovde misli slicno kao i ja.Zar ne vidis da svi odgovaraju nekim saljivim tonom jer smatraju da ne mislis
zaista tako nego si iznerviran savetima i komentarima nekih ljudi koji nisu ni prosli pored tableta a dele "savete" sta je bolje sakom i kapom.
I mene licno nervira uzdizanje u nebesa svakog Apple-ovog proizvoda i pljuvanje svega sto nema jabuku na sebi. I sta sad,da krenem na vetrenjace.
Nemoj da te takve stvari izbacuju iz takta.

P.S.
Stvarno si tvrdoglav : otkucaj u google-u KAPACITATIVNI i reci mi sta pise posle did you mean:

ostav'mo se sad srpskog, evo vama za zelju koristim ubuduce kapacitivni - iako i dale sumnjam da ste u pravu.

elem, to sto je kapacitivni ekran veoma lak za dodir, ne cini ga boljim, prozivam svakog ko ima tablet na takmicenje u brzom kucanju, snimicemo se i pravac na youtube - ako on brze iskuca prstima nego ja stilusom - osecem se dole, i vise nikad ne dodjem na bench. a kao sto sam ponovio - najveca mana tableta je spor input.

ps - lepi kokan se izgleda zbunio, korejanci zaista koriste kobasice, kako se i vidi u Speeder-ovom linku. nije bilo nikakvo poredjenje, ja zapravo ne kapiram njegov post :trust:

Ја немам таблет али они који имају а које ја знам таблет користе за све сем за неко велико куцање. ОК је ако је теби резистивни бољи за куцање али мораш признати да је капацитaтивни лакши за коришћење када је навигација у питању. Резистивни је бољи и ако си уметничка душа па волиш да црташ али опет ретки су ти, већина га користи за слике, видео, нет, игрице, ту влада капацитативни.

kapacitativni ekran - digitizer ima samo jedan sloj tackica, koje primaju naelektrisanje iz zivog predmeta (prst, ili provodni stilus koji emituje elektricitet sa tvoje koze, naprimer - kobasica) i shalje signal kroz vodove na plocu.
"iPad" има три слоја, "iPad 2" има два слоја због смањења димензија.

da, jeste - prednost kapacitativnog ekrana je sto ne mora da se stiska, ne mora cak ni da se dodirne, dovoljno je pribliziti prst na par milimetara da se prepozna signal.

Crash test korejskih stilusa :D

Poslednja izmena:
Igoritze, jel' može negde kod nas da se nađe neki stilus jeftini za rezistivni ekran?

Ono što sam ja primetio je duže trajanje baterije kod rezistivnog ekrana.

Po meni,kapacitivni je bolji zato sto ima vecu propustljivost svetlosti,ravan je,ne mora da se stiska i nekako je elegantnijij rad na njemu. Sad,mozda je nekome rezistivni bolji,mada ne vidim nijednu realnu prednost.

Igoritze, pročitao sam ovo što si napisao, ali ne mogu da kažem da delim tvoje mišljenje. Pogotovo ne sada kada imam na testu ispred sebe Acer Iconia A500 10.1 tablet.

Gizmore, ajde molim te otvori novu temu i napiši par reči o Aceru A500. Ubiše se hvaleći Asusa, a ja nešto mislim da je taj Acer možda i bolja kupovina od transformera. Kakav je ekran - koliko sam video po forumima ljudi ga hvale, kao i ceo tablet generalno.

i ja mislim da se na srpskom kaze kapacitativni. na negleskom je - capacity - capacitive, na srpskom je kapacitet i ne znam dal je ispravno skratiti ovo zadnje slovo T i reci - kapacitivni... ? kapacitet > kapacitativni ?

"Capacitive" na engleskom nema veze sa kapacitetom ("Capacity") kako to mislis vec sa "Capacitance" :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitance

A rezistivni ekrani su proslost, jednostavno od kada se pojavio iPhone oni su postali smesni za koriscenje i od tada im je zapecacena sudbina.
Sto se brzine kucanja tice postovacu jos jedom ovaj video da te podsetim koliko je brzo moguce kucati na kvalitetnom ekranu, i zanima me za koliko godina ces ti na rezistivnom ekranu imati bar 30% ove brzine:

[YOUTUBE]HZpD0AYUllk[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Ovo kucam sa prestigia 7070c (7", capacitive), pre njega sam imao prestigio 5100 (10", resistive). Iz mog kratkog iskustva sa ova 2 tableta razlika nije uopste tako velika, ali mi capacitive ekran daje nekakvu sigurnost da je taster sigurno pritisnut ako sam ja tamo stavio svoj prst ;) i po iskustvu sa nekim PDA uredjajima slazem se sa Igoritzom da resistive ima daleko vise smisla iz neki stylus. Ali najvaznije je da je kao i za sve vs. rasprave na forumu potrebno daleko viae tolerancije i uvazavanja da nekome viae odgovara ono sto neko drugi mozda smara zastarelim :)

Sent from my A70S using Tapatalk

"Capacitive" na engleskom nema veze sa kapacitetom ("Capacity") kako to mislis vec sa "Capacitance" :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Capacitance

A rezistivni ekrani su proslost, jednostavno od kada se pojavio iPhone oni su postali smesni za koriscenje i od tada im je zapecacena sudbina.
Sto se brzine kucanja tice postovacu jos jedom ovaj video da te podsetim koliko je brzo moguce kucati na kvalitetnom ekranu, i zanima me za koliko godina ces ti na rezistivnom ekranu imati bar 30% ove brzine:

[YOUTUBE]HZpD0AYUllk[/YOUTUBE]
Promashio si poentu. iPhone ima ekran od 3,5". To je malo. Ti na takvom ekranu desnim palcem mozesh lagano da pritisnesh slova kao shto su A i Q koja se nalaze skroz levo na ekranu. Na 7" i 10" ekranima tableta to je nemoguce jer su oni vishestruko veci.

Kakvo je to sad brzo kucanje sa jednim stylusom, valjda se kuca sa dve ruke, pa logicno i sa dve olovcice, u svkoj ruci po jedna :)

Verujem da se brze kuca sa olovcicom na resistivnom ekranu, al ko da je to bitno, meni tablet retko sluzi za kucanje, skratim mail kad kucam sa tableta i to je to, a za druge stvari capicitivni je dosta bolji.

Promashio si poentu. iPhone ima ekran od 3,5". To je malo. Ti na takvom ekranu desnim palcem mozesh lagano da pritisnesh slova kao shto su A i Q koja se nalaze skroz levo na ekranu. Na 7" i 10" ekranima tableta to je nemoguce jer su oni vishestruko veci.
Ko kaze da je to nemoguce? Evo na primer na iOS5 su vec ubacili split keyboard za iPad.

Prilozi

• ipad-split-keyboard.jpg
    ipad-split-keyboard.jpg
    50.7 KB · Pregleda: 116
Poslednja izmena:
Nema neke velike razlike između ova dva tipa TS ekrana. Rezistivni ima tu prednost u preciznosti, pošto stilusom ili noktom (pored toga što vam ostavljaju čist ekran bez otisaka prstiju) možete pogoditi neki mali cilj na ekranu daleko preciznije nego jagodicom prsta, tu zaista nema rasprave, ali interfejsi uređaja sa kapacitivnim ekranima se stoga prave da zahtevaju što manje preciznosti, slajderi i dugmići su uvećani, itd. Sa druge strane, glavna prednost kapacitivnog ekrana je da se ne može izgrebati, koliko god da sam mazio i pazio svoj stari telefon sa rezistivnim ekranom, opet su se pri laganom povlačenju noktom po površini mogle osetiti ograbotine koje se nisu videle. Moguće je doduše da se kapacitivni ekrani lakše lome, nećete baš često videti telefon sa slomljenim rezistivnim ekranom.

Sve u svemu, ja bih kao krajnji korisnik dao malu, sasvim malu prednost kapacitivnim ekranima. Industrija je definitivno krenula u njihovom smeru pošto je nemoguće napraviti rezistivni AMOLED. Resistivni ekrani visoke klase se više ne prave i ova tehnologija će se polako preseliti u istoriju.

Rezistivni ekrani zaista imaju svoje prednosti. Ja sam 7 godina živeo uz rezistivne ekrane i ništa mi nije falilo, a čim sam prešao na kapacitivne shvatio sam koliko mi nedostaje preciznost.
Takođe, zanimljivo mi je to što je unos teksta pisanjem stylus-om praktično izumro, što je recimo bio primarni način za pisanje na Palm uređajima i išlo je veoma brzo kada se uigraš, bukvalno kao razlika između pisanja pisanim i štampanim slovima.
Jedina stvar koja zaista fali rezistivnim ekranima je multi-touch.

Nazad
Vrh Dno