E to ne znam sa sigurnoscu da ti odgovorim. Trenutno nemam instaliranu Aviru. Koliko se secam postoji neka opcija da startuje sa windows-om, ali mi se cini da si ti to vec otkacio, a ona je i dalje rezidentna? Avira ima i neke self-defense opcije pa vidi da mozda i njih otkacis, mada, u principu, to nije pametno.
Ono sto znam jeste da kada ukljucis racunar i kada se sistem i Avira podignu desnim klikom na ikonicu u System Tray-u mozes da iskljucis rezidentnu zastitu kao i da je ukljucis na isti nacin kada ti je potrebna.
Zao mi je sto nisam od pomoci, ali sada vise nisam siguran sta ti zapravo zelis. Razumeo sam da ne zelis da bude rezidentna dok je ne ucitas jer prijavljuje neke fajlove za koje ti znas da su OK, ali, ako mislis da je Avira previse agresivna, ja bih to resio na drugi nacin. Na primer, prvi nacin, instalirao Avast Home verziju i koristio ga za rezidentnu zastitu, a instalirao Aviru Personal (besplatnu) bez AntiVir Guard-a i koristio je za skeniranje po potrebi. Ili, drugi nacin, instalirao neki manje agresivan AV program (Avast ili ovaj novi Microsoft Security Essentials) i odradio jedan image sistemske particije u Acronis-u ili nekom slicnom programu i svaki put kada vidim da je AV program nesto proupustio ili kada mi se nesto ucini sumnjivim jednostavno bih uradio restore tog image-a.
Ova varijanta, da ne bude rezidentna dok je ti ne ucitas, cak i kada bi uspeo da provalis da to podesis, mislim da ne bi bila pametno resenje jer ces vrlo brzo shvatiti da zaboravljas da je ucitavas u situacijama za koje i sam smatras da bi trebalo da imas av zastitu.