Šta je novo?

Rezervna kopija Exel file-a

malibgd

Slavan
Učlanjen(a)
16.04.2008
Poena
304
Evo ga problem:
Imam Exel file koji dounjavam svakodnevno. Kako da podesim da prilikom zatvaranja fajla, Exel napravi rezervnu kopiju na nekoj drugoj lokaciji koju cu ja odrediti. Takodje bi bilo lepo kada bi zadao da cuva poslednje dve kopije.
Da pojasnim: startujem fajl , pri zatvaranju exel napravi rezervnu kopiju 1. Pri ponovnom otvaranju i zatvaranju fajla on napravi rezervnu kopiju 2. Pri sledecem otvaranju i zatvaranju Exel napravi rezervnu kopiju 3 ali istovremeno obrise kopiju 1, i tako u krug. Znaci uvek imam "radeci" fajl i na drufoj lokaciji 2 poslednje rezervne kopiuje.
Ako je tema ponovljena(ja trazio pa nisam nasao) dajte neki link, a ako nije DAJTE neki odgovor:D

ako je uvek isti fajl lako mozes da napravis .bat koji ce to da radi.

jeste fajl je uvek isti (ime, ako na to mislis). Njegova sadrzina se menja.Kako to da uradim?
Jos da pojasnim malo, ja sam amater i pocetnik u ovim poslovima, pa bi malko podrobnije objasnjenje dobro doslo:D

Poslednja izmena:
Kod:
echo off

for /f "tokens=1,2" %%u in ('date /t') do set d=%%v
for /f "tokens=1" %%u in ('time /t') do set t=%%u
if "%t:~1,1%"==":" set t=0%t%
set timestr=%d:~6,4%%d:~3,2%%d:~0,2%-%t:~0,2%%t:~3,2%.xlsx

COPY /Y excelfajl.xlsx %timestr%
START excelfajl.xlsx
EXIT

copy/paste ovo gore u txt fajl.

na kraju pete linije (pocinje sa set timestr) stoji .xlsx kao ekstenzija. ako ti je excel fajl starijeg formata (pre 2007) obrisi ono 'x' sa kraja (da stoji .xls).

u 6. i 7. liniji promeni 'excelfajl.xlsx' u ime svog excel fajla (pazi na ekstenziju)

sacuvaj taj txt fajl u isti direktorijum u kome je excel fajl.

promeni mu ekstenziju iz .txt u .bat

kad ga pokrenes napravice kopiju excel fajla, a za ime ce da joj da trenutni datum i vreme. i tako uvek, kol'ko vec budes imao mesta na hardu. :) s vremena na vreme pobrisi sta ti ne treba i to je to.

Kod:
echo off

COPY /Y excelfajl_backup.xlsx excelfajl_backup_old.xlsx
COPY /Y excelfajl.xlsx excelfajl_backup.xlsx 
START excelfajl.xlsx
EXIT

ovaj kod ce da radi ono sto sam rekao u prvom postu. dve kopije, samo zadaj imena i ekstenzije kako treba, pa vidi sta ti odgovara. malo procunjaj po netu ili se zezaj sam pa mozes i svasta da dodas - da baca kopije u drugi dir, da kopira samo ako se fajlovi razlikuju itd. naravno, sve na nekom drugom fajlu isprobaj. ;)

na kraju svega napravis shortcut na .bat fajl i stavis ga gde hoces.

ps. sad vidim da ti treba i kopija kad zavrsis sa radom. logicno. :) tu vec ne mogu da ti pomognu ovi gore batch fajlovi, eventualno da napravis drugi koji ces da pokreces gad god zatvoris excel, cisto da ne kopiras rucno...

Poslednja izmena:
kako se uspori mozak u sitne sate... :S

evo TACNO ono sto ti treba,ako sam na kraju dobro razumeo. :)

Kod:
echo off

COPY /Y excelfajl_backup.xlsx excelfajl_backup_old.xlsx
excelfajl.xlsx
COPY /Y excelfajl.xlsx excelfajl_backup.xlsx
EXIT

kad budes napravio shortcut, desni klik na njega properties pa odaberes run>minimized. i nece uopste da ti otvara command prompt.

najbolje da dodas neku putanju na druge particije/hardove za backup-e npr. 'D:\XLSBACKUP\excelfajl_backup.xlsx' umesto samo 'excelfajl_backup.xlsx'

To majstore:type:, sve radi kako treba HVALA puno:banana:
Ne bih ja to ni sada trazio da mi se nije desilo pre par dana da sam morao da kucam skoro dva sata stvari koje sam "izgubio":zgran: prilikom snhronizacije dva kompa.

Nazad
Vrh Dno