Šta je novo?

Retro software

phantomr

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600KF - DeepCool AK620
Matična ploča
Biostar B660GTA
RAM
64GB DDR4 3600
GPU
RTX 2060 Super
Storage
2TB+3TB+3TB+500GB SSD
Zvuk
Logitech Z5500
PSU
Seasonic s12ii-620
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
27+2*19
Miš & tastatura
Logitech g600
Mobilni telefon
87925984799
Steam
mgEdikeGD
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. ADSL
  4. Mobilni internet
  5. Wireless provajder
  6. ISDN
  7. Modemska 56k veza
Retro software koji ste voleli da koristite nekada, zbog posla, zabave...

Art studio, ZX spectrum

Deluxe Paint, Amiga

Deluxe paint I

Deluxe Paint III

Protracker 2, Amiga

Directory Opus 4, Amiga

ne znam zašto ali sam preferirao FileMaster :)

filemaster_2_0.png

verovatno jer je manji pa se brze ucitava i zauzima malo RAM-a.
no, mislim da je od retro softwera ubedljivo najvise koriscen X-Copy i slicno. :)

Prilozi

• xcopy93_2.png
    xcopy93_2.png
    22.6 KB · Pregleda: 73
Meni x copy nije hteo da radi na A1200 pa sam uglavnom koristio d- copy inace ista stvar.
Directory opus jako mocan file manager ako se ima dovoljno ram-a da bude skoro stalno aktivan kada se treba koristiti .Inace file master je isto odlican pogotovo u slucajevima osnovne masine s malo rama.
Directory opus5 magelan sam jedva naterao sebe da koristim i da se na isti naviknem .....Posle je bio problem da se naviknem na windows, i jos uvek mi ponekad zafali program poput magelana i njegovih mogucnosti.
Posstoji directory opus za windows ali to nema veze s amiginim verzijama.

Deluxe Paint III, Octamed, Disney animation studio, Real3D i naravno najvise X-Copy :d

Sta fali DOpusa za windows, ja ga koristim i fenomenalan je

e, da, koriscen je dosta i legendarni CygnusEDitor.
secam se nekih hex editora, i quarterback toolsa, powerpacker-a i tako nekih sitnih.
na A500 bez hdd, nije bas bilo lako koristiti 'ozbiljnije' stvari.

C64: JC Assembler (mogao je pristojno da radi i samo sa kasetofonom, pošto nisam imao disk, ali sam ga povremeno pozajmlljivao), Amica Paint, Basic 64 Compiler, više eitora za karakter setove i ekrane, razni kompresori i packer-i (neki su čak radili i sa kasetofonom!), monitori, bilo je tu još, ne mogu da se setim, i nešto utility programa u sopstvenoj režiji.
Amiga (kod prijatelja i kad sam je pozajmljivao): File Master, Cygnus Editor, neki Pascal kompajler, X-Copy (naravno!), Lha, Power Packer, DMS, i još sitnih programa kojih se opet ne sećam...

Fantastican demomaker za Amigu, program sa kojim sam prve pare zaradio na racunaru, secam se da sam naplacivao 50dm, za video koji sam pravio video klubovima.
(ubacim muziku,logo, promenim malo fontove...) i snimim na VHS :d
rsi%20demo%20maker%20(1991)(red%20sector)_001.png

Poslednja izmena:
Amiga - Disney Animation Studio (1990)

Neverovatan program za ono vreme, a i danas bi zavrsavao posao mnogima, Scala Multimedia MM400
Pogledajte prilog 126803

Fantastican demomaker za Amigu, program sa kojim sam prve pare zaradio na racunaru, secam se da sam naplacivao 50dm, za video koji sam pravio video klubovima.
(ubacim muziku,logo, promenim malo fontove...) i snimim na VHS :d
rsi%20demo%20maker%20(1991)(red%20sector)_001.png

heh... demomaker iz 90tih...

danas je npr. 80% novijih farbrausch demoa napravljeno pomocu demomakera i dobijaju silne nagrade i reci hvale! :D ...a 90tih bi bili okarakterisani kao najgori lameri... (ne kazem: Chaos/Sanity & co. su *vrhunski* programeri, ali "problem" je u umetnicima! sto se njihove kreacije nastale demomakerom danas nazivaju "demoi").

mada, najverovatnije zvucim kao neko iz: http://www.youtube.com/watch?v=taNnBWh3Fvg :d (treba poslusati prvih 10 minuta!)

Fantastično predavanje! Možda bi ga mogao staviti u sekciju sa interesantnim linkovima?

generalno da :) ...Brad Victor ima jos mnogo, mnogo interesantnih predavanja ali i projekata, proizvoda...

"nasao" sam ga istrazivajuci ideje Ted Nelsona i Douglas Englebarta - izgleda da i Brad Victor crpi mnoge ideje iz zivota i rada dvojice, prethodno pomenutih, velikana.

Poslednja izmena:
Bilo bi lepo kada bi za te programe koje navodite, kacili video snimke da vidimo kako to radi. Nije lako pronaci za svaki program video, zato sam za pocetak kacio programe koji imaju video

SCULPT 3D ON AMIGA 1986

Aladdin 4D - Amiga

Aegis Sonix, Amiga

Amiga Fantavision

Digi Paint 3, Amiga

Calamus, Atari DTP (nisam imao Atari, ali se dobro secam da je ovaj program bio vrhunski, i da je Atari imao ogromnu popularnost zahvaljujuci i ovom programu)

Technosound Turbo, Amiga

Amiga Hardware Programming, 1 deo, assembler (photon-Scoopex US)

Vrh Dno