Šta je novo?

Retro gaming danas - ili sta igrate od starih igara

kuzma_x

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2007
Poena
380
Cesto sam po drugim temama nailazio na diskusije kako je nekad bilo, ili kakve su nekad igre bile a kakve danas. Da znate vi mladi kako se nekad igralo, i tako to. Pa da vidimo. Hajde da igramo nesto od tih starih dobrih igara. I sta se desava onda? Mnogi od tih sto hvale old school gaming, kazu kako im te igre nisu vise interesantne i kako se samo zanosimo da su nam te igre jos uvek zanimljive. Hmmm...da li je bas tako? Pa NE bas!

U tu svrhu pozivam sve igrace koji igraju retro games now, da kazu nesto o igri koju trenutno igraju. Da stave neku sliku, ili video snimljen sa njihovog racunara, i da uopste prenesu njihov utisak o igri. Kako ej ponovo odigrati neki od starih hitova. Moze i poredjenje sa nekom od novih igara, tek da se vidi gde ima unapredjenja a gde ne. i tako.

Evo ja cu da zapocnem. Moje ime je...nebitno krajnje. :p imam 33 godine i igram se od kraja 80-tih. Prvo na watch games konzolama, pa atari 2600, famicom, sega mega drive 2, ps1, sega dreamcast, game boy, PC, ps2 i xbox360. Nije savrseno, ali nije ni lose. Odigrao sam mnogo hitova u vreme kada su bili aktuelni, ali kako stavri stoje sada? Da li su mi i sada zanimljivi? Pa naravno.

Trenutno igram Quake 2 i to u verzijama za PC i PS1. I odusevljavam se igrom. I to na obe platforme. Uskoro kacim slike poredjenja izmedju te dve verzije.

Stay tuned , and comment. :)

Evo jedan odlican retro kanal. Ima i novih igara ali i mnogo vise starih. Lik koji ga odrzava je genijalac. Definitivno moj omiljeni igracki novinar. Ume da vas ubedi da zapravo uzmete neku igru i da je igrate. Uzivajte:

http://www.youtube.com/user/InecomCompany?feature=g-all-u

Poslednja izmena:
Igram se od 1985, još malo pa 30 godina. Trenutno se igram na PC_ju i na C64 kad odem u vikendicu. Od retro igara za PC i dan danas igram X-Wing i X-Wing Alliance.

Nisam toliki veteran.. Mislim da se igram od 92-93. Najranije igre kojih se sećam su bile Lost Vikings i Comander Keen. Imao sam 4-5 godina tada :) I danas povremeno upalim Keena, uzeo sam ga na Steamu. Stariji Mortal Kombati (iz pre-3d ere) su neprevaziđeni, Micro Machines je mnogo zabavna igra, Puzzle Bobble... Ili sa drugovima neki "beat 'em up", kao što su Cadillacs and Dinosaurs, Punisher, Nindža Kornjače sa sege. Tu je i Contra... To mi za sad pada na pamet.

A da, i Transport Tycoon - doduše igram onaj openTT remake, ali je ista igra. I čudi me da niko nije uspeo ništa bolje da napravi na tu temu. Mada nema ni potrebe :)

Sofverska verzija:

[YOUTUBE]jnj2xalncDY&feature=plcp[/YOUTUBE]

I hardverska:

[YOUTUBE]FE1hHQJta0U&feature=plcp[/YOUTUBE]

And, dont be too hard on me. Ovo su mi prvi snimci koje sam napravio. :)

Ja sam poceo da cepam negde od 89' kada mi moji kupise onu malu rucnu konzolu sa 4 dugmeta i ekranom u sredini, neznam kako se zove moram priznati, i secam se da je igra bila fudbal, ja sam golman i pokusavam da odbranim gomilu lopti koje lete ka golu, i sve ih je vise i vise.
Zatim sam onda presao na buvljacke konzole Rambo sa no name igrama i neki Nintedno sa tada vec poznatim igrama Double Dragon, Castlevania, Batman i dr. Takodje kod ortaka se igrao Commodore 64 i na njemu Princ of Persia, Guerrilla War, Saboteur i jos mnoge druge.
Orginalne konzole Sega Mega Drive i Game Boy, a kasnije PS1 i Sega DC nisam bio u mogucnosti da posedujem licno, ali to nije bio problem jer se po ceo dan visilo po video klubovima gde su se igrale sve dobre igre koje su tad postojale (Earthworm Jim, Mortal Combat, Aladin i td.), a zatim PS1 gde ne bi da nabrajam sta sam sve igrao jer nema smisla. :d
I konacno 2002 dobijam svoju prvu pravu konzolu PS2 a uz nju Winning Eleven i Medal of Honor Frontline i zabava je mogla da pocne :type:.
Sada trenutno od starijih igara igram samo one sa emulatora za Wii koje rade na PC.

Sve je počelo te davne 1984. Olimpijada u Sarajevu, stari mi kupio ZX Spectrum (bio na službenom putu u Londonu).

Prva igrica u životu Penetrator. Rođak i ekipa se skupila, to su bili turniri ko će doći do daljeg levela.

Cesto sam po drugim temama nailazio na diskusije kako je nekad bilo, ili kakve su nekad igre bile a kakve danas. Da znate vi mladi kako se nekad igralo, i tako to. Pa da vidimo. Hajde da igramo nesto od tih starih dobrih igara. I sta se desava onda? Mnogi od tih sto hvale old school gaming, kazu kako im te igre nisu vise interesantne i kako se samo zanosimo da su nam te igre jos uvek zanimljive. Hmmm...da li je bas tako? Pa NE bas!

To je više pitanje nostalgije i sećanja na neka starija vremena, kada su nam igre ipak bile zanimljivije i ne mora da ima neke preterane dodire sa samim kvalitetom igara. Jednostavno sve je lepše kad smo bili mlađi, muzika, filmovi, igre, stripovi, prve ljubavi i tako dalje, poznato stanje toliko puta opisano od strane psihologa.

Da bi se dokazao taj kvalitet, morali bi te igre koje smo igrali sa 10-15 godina, dati nekom klincu od 12-15 godina, da sam prosudi o tome :)

Sve je počelo te davne 1984. Olimpijada u Sarajevu, stari mi kupio ZX Spectrum (bio na službenom putu u Londonu).

Prva igrica u životu Penetrator. Rođak i ekipa se skupila, to su bili turniri ko će doći do daljeg levela.

Ovo kao da sam ja pisao :)

To je više pitanje nostalgije i sećanja na neka starija vremena, kada su nam igre ipak bile zanimljivije i ne mora da ima neke preterane dodire sa samim kvalitetom igara. Jednostavno sve je lepše kad smo bili mlađi, muzika, filmovi, igre, stripovi, prve ljubavi i tako dalje, poznato stanje toliko puta opisano od strane psihologa.

Da bi se dokazao taj kvalitet, morali bi te igre koje smo igrali sa 10-15 godina, dati nekom klincu od 12-15 godina, da sam prosudi o tome :)

Opet cu ponoviti, pa ne bas.

Jeste da smo nekad igre dozivljavali intezivnije nego danas, ali ako igra ima kvalitet onda ga ima. recimo meni su doom 1 i 2 i danas zabavni i jos ih igram. Evo quake 2 mi je opet zanimljiv, specijalno sto sam ga zaboravio u potpunosti. Colin 2 sam samo malo igrao kad se pojavio, i sad sam uzeo opet da ga igram. Zaprepastio sam se koji kvalitet igra ima. Tako da mi ta igra uopste nije nostalgicna.

Sta da dam klincu koji nema veze sa mozgom koji zna samo za nove igre. Sta on moze da proceni.

To su predrasude da nam stare igre nece biti zabavne jer one nemaju kvalitet nego ih mi volimo iz nostalgije. To su neki ubedili sebe da ne mogu da igraju stare igre. Ako neka igra ima realni kvalitet onda to ostaje za sva vremena.

Ja sam eto odigrao alisu 1 deo prvi put prosle godine. Naravno da je nisam doziveo kao onda, ali opet sam je doziveo na zadovoljavajuci nacin. Ipak sam je odigrao.

Naravno da neko ko nije igrao igre onda, da nece da ih igra sad, da nadoknadi. Jer je retro gaming i o nostalgiji za starim igrama i vremenima.

Evo da naglasim opet, ja uzivam u retro igrama, skoro isto kao nekad. I otvorio sam temu da diskutujemo o igrama koje volimo i igramo. Zato nemojte da mi objasnjavte kako ja umisljam kako volim retro gaming. I da mi se pozivate na psihologiju. Ima i takvih ali ja nisam medju njima.

Ovo je tema otvorena za ljubitelje koji i danas igraju svoje stare igre. Ne kvarite temu molim vas. :)

Ko ima xbox, ovo da igra ovavezno

[YOUTUBE]Kijt1dH1u2g[/YOUTUBE]

Veoma zarazna igra. U okviru igre se dobija i orginalna verzija, koja je dosta teza od evolved. U svakom slucaju fenomenalno. Uzasna navlakusa. Nekoliko dana sam igrao samo to. :)

Ne znam na kojoj je platformi igra orginalno objavljena. Moj score je oko 800000. Nije lose.

Poslednja izmena:
Moj prvi komp je bio Schneider CPC (verzija Amstrada CPC) i poceo sam da igram te igre 90-te godine. U zadnje vreme im se ne vracam jer igram uglavnom samo Skyrim, ali najdraza stara igra mi je svakako Wonderboy - klasicna platformska avantura. Pored te igre, tu su legendarni Paper-boy, Ghosts & Goblins (ultra teska igra, ni sad ne mogu da je predjem :D) i mnoge druge manje poznate igre.

Kao mali nikako je nisam mogao preci jer su te igre i dan danas u sustini dosta teze od vecine novijih igara, ali sam preko emulatora uspeo da je predjem pre koju godinu.

Adventure kid! Ili wonder boy. To sam igra na famicomu. Nisam uspeo da predjem, ali sam onda bio odusevljen sa igrom. Bio sam pozajmio ketridz od drugara samo na jedan dan. I celu noc sam igrao.

U planu su mi tomb rider 1 i 2. Nisam uspeo da pronadjem verziju za pc koja lepo radi. Igrao bih i za ps1, ali postoji problem sa to igrom. Igre na disku imaju dve trake, jedna je data a druga je audio. Kad ubacim iso u pcsx mogu da igram , ali audio je totalno random. Samo kad se ubaci pravi disk u dvd onda lepo radi. Jos nisam nasao neko resenje za to.

Ma Wonderboy rules! :) Kad se setim koliko puta sam je igrao i nikad mi nije dosadila jer nisam mogao da je predjem, a tada nije mogla da se snima pozicija, mogla je samo da se pauzira igra kako bi igrac malo predahnuo :) Na emulatoru sam je presao ne zato sto sam stariji vec sto sam imao opciju da snimim poziciju, inace bez toga ne verujem da bih mogao preci.

Inace Quake2 mi je u to vreme bila omiljena FPS igra - jako sam voleo da je igram, mada u ovom trenutku stvarno ne bih mogao da je igram ponovo. Kad se kaze "retro" igra ja uvek pomislim na stare platformske igre, dok Quake2 i ne gledam kao neku prastaru retro igru ali ok to je stvar percepcije. Od voznji najbolja mi je jos uvek Porsche Unleashed - kakav smek ima ta igra to je nevidjeno. (to bih mogao mozda i sad instalirati, a znam da igra ima vibracije ako se igra na gamepadu sto je super)

Colin rally 2. Odlicna igra. Mnogo mi se vise svidja nego ovi novi dirtovi.

[YOUTUBE]5A__Syy_Jq4&feature=plcp[/YOUTUBE]

prva igra koju sam ikada igrao je negde ~1981:

tn_400x300_805_3117_1328217975608_Gakken_Trojan_Horse___Cheval_de_Troie.jpg

Ortaku cale doneo iz Nemacke, iznajmljivao je partiju igranja za dva klikera... ;)

Nakon toga, 1982 dobio C64... preko njega na amigu, PS1 pa PC. Gameboy sam imao negde od izlaska...

Elem,

sad se igram na PCu samo moderne stvari, dok retro stvari igram na PSP..

Naravno, instalirao sam sve emulatore na PSP - C64, amiga, SNES, Gameboy itd.. i peglam sve stare hitove iz detinjstva ;)

Defender of the crown.
Blue Max,
Ruff n tumble,
Nintendo Tetris,
Super Mario land 2,
etc..

Poslednja izmena:
Eh...Komšija je imao fliper u kafiću i davao mi da pikam sa gajbe.Ne sećam se da li sam krenuo u školu.Bila `79. ili `80.Kasnije je nabavio legendarni SCRAMBLE.To mi je bilo komplikovano.
Posle toga spektrum,a danas volim da pokrenem mame i igrie sa početka ere automata.

Drago mi je sto ovde ima dosta starijih igraca koji i dan danas ne odustaju od igara!Meni je vec 30-ta,ali i dalje cepa m sta stignem...mislim od igara!Prvo sto sam odigrao i sto nikad necu zaboraviti je Chuckie Egg(mozda je neko i cuo za ovu igru)!

na ovoj sirovoj snazi od masine!:D

Danas mi negde skuplja prasinu na tavanu,ali sto je najvaznije i posle 25 godina i dalje radi!:type:

Poslednja izmena:
Jel se seca neko Last Ninje ? :p

The Last Ninja was the most successful original game ever on the Commodore C64. In Europe the sales for the C64 version alone were in excess of 750,000 units and international multi-format sales exceeded 2,000,000 units. It won almost every award available and was critically acclaimed everywhere as an original, ground-breaking game. :d

NinjaRemix-Amiga_Wilderness.png

golden-axe-screenshot1.jpgTV Sports Basketball-2.png

Prva igra u secanju,Bruce Lee,na Atariju.Tada Atari nije imao turbo programe kao Commodore pa si za svako ucitavanje igre morao da cekas po minimum pola sata.Neretko se desavalo da igra pukne pri kraju ucitavanja.Secam se mnogobrojnih molitvi Bogu igara da se Bruce Lee napokon ucita.Sledeci je TV Sport Basketball na Amigi.Znam da je ortak svojevremeno pljunuo(tj. njegovi roditelji) 1000 dojce jedinica za Amigu.Mi smo bili sokirani,igra je izgledala,za to vreme do 00,mogao si da editujes imena igraca.Treca je Golden Axe.Zarazna do bola,jos kad savataju dva igraca karakodzule...Igrao na PC286 na casovima informatike u Koncharu.
Secam se i prica ljudi koji su snimali igrice za kintu.Tad nije bilo CD-a,internet nije bio ni u jajnicima(bar u Srbiji) i jedino si mogao da nosis diskete kod snimaca igrica da ti snime.Zapamtio sam jednu pricu lika koji je snimao i prodavao igre: dosao mu lik,hoce da snimi,lupam,ghostbusters.Ovaj mu kaze,daj 5 disketa,na toliko staje.Da covek diskete,ovaj mu snimi.Lik ode kuci,zove posle 3-4 sata.Kaze da ima problem.U cemu je problem?Ne mogu da raspakujem celu igru.Jel' pratis uputstva na ekranu,sta kad treba da ubacis?Pratim.Ubacim prvu disketu,otkucam komande.Ispise mi da ubacim drugu disketu.Nekako ubacim i drugu.Program zavrsi posao i trazi da ubacim i trecu disketu.Trecu sam gurao iz sve snage ali nema sanse da je smestim pored prve dve:d.

Poslednja izmena:
Po nekad odigram nešto sa MAME32 (NBA Jam npr) i Street Rod (C64 verzija je bila lepša nego PC verzija), ali jako retko. :)

Mislim da je moja prva igra na Pc platformi bio tetris na cga grafici.
Skoro sam igrao Manic Minera.

Igre o kojima se priča u ovoj temi nisu retro, jednostavno su stare. Da bi nešto bilo okarakterisano kao retro mora da bude savremeno. Ceo podforum u Bench comm. je praktično pogrešno nazvan.

retro (adjective)

imitative of a style, fashion, or design from the recent past: e.g. retro 60s fashions.

@topic: Deus Ex, Homeworld 1-Cata-2, Tribes 2, Thief 1&2, Battlezone 1.5, SWAT 4

Poslednja izmena:
Igre o kojima se priča u ovoj temi nisu retro, jednostavno su stare. Da bi nešto bilo okarakterisano kao retro mora da bude savremeno. Ceo podforum u Bench comm. je praktično pogrešno nazvan.

Kada je napisao retro gaming verovatno je mislio na igranje i savremenog igraca danas koji se vraca starim igrama, a ne na dizajn i izgled igre... onda bi naziv bio retro games i to bi bilo pogresno.

Ovde je igranje retro, a ne sama igra i njen dizajn.

Poslednja izmena:
Mislio sam na stare igre. Postoji i casopis koji se bavi retro igrama (zove se retro gamer) i u njemu su opisani diablo 1 i 2? Znaci da je ok?

Mada sam ja stavio Quake 2 kao retro, sto on bas i nije. Izvinjavam se. Ali mi je cilj da ozivim stare hitove. Ali eto, igrao sam i geometry war retro evolved. Igrao sam skoro vectormen-a, i tako...

Ne brinite se, bice i pravih retro igara ali i onih starih. Slobodno promesajte.

Nazad
Vrh Dno