Šta je novo?

Retro gaming danas - ili sta igrate od starih igara

pa ako si mislio na igre onda vecina ovde nije retro nego su stare. Da bi nesto bilo retro trebalo bi da bude savremeno, ali da izgleda kao nekad sto je izgledalo.

Znaci da su diablo3 napravili u istom stilu kao i diablo1 onda bi to bila retro igra... mislim da je to retro.

edit:
(zove se retro gamer)

to bi po meni bio savremeni igrac koji igra stare igre.

Poslednja izmena:
Igre o kojima se priča u ovoj temi nisu retro, jednostavno su stare. Da bi nešto bilo okarakterisano kao retro mora da bude savremeno. Ceo podforum u Bench comm. je praktično pogrešno nazvan.

@topic: Deus Ex, Homeworld 1-Cata-2, Tribes 2, Thief 1&2, Battlezone 1.5, SWAT 4

Retro na latinskom znači nazadno, pozadi, prevaziđeno, u prošlom vremenu... to o čemu ti pričaš je retro stil u dizajnu, modi i sl. Ime je vrlo odgovarajuće.

Pa dobro, retro gejmeri. Jel moze da se tema zove tako? Ako je odgovarajuce. Igraci koji igraju stare igre.

Pa dobro, retro gejmeri. Jel moze da se tema zove tako? Ako je odgovarajuce. Igraci koji igraju stare igre.

po meni moze i retro gaming.... a pogresno bi bilo da se zove retro games.

Rage je retro igra... izasla juce , a teksture kao u Quake II:p :D

[YOUTUBE]gQoyvGD4fPU[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Razumeo sam. Onda mozemo da nastavimo gde smo stali pre predavanja. :)

Uzivajte sa starim dobrim igrama. Ja sam juce odigrao vectromen-a. Imam kompilaciju sega igara za PS2, pa tako igram. Podrzava i quick save, inace bi bilo zeznuto za igranje.

Ja se igram od 90 tih. Inače i dalje su mi Mame i sega igre neprevazidjene :)

...da se i ja ukljucim. Prve igrice su bile na ZX Spectrum 48kb :) Hungry Horace, pa Horace and the Spiders, Bruce Lee. Silno smo se zabavili igrajuci Match Day, The Way of the Exploding Fist, Chuckie Egg itd.
U eri Amige pikale se igrice Sword of Sodan, Kick Off, Goal, Face Off (nema veze sa Travoltom, i Cageom), Pinball Fantasies...

Ja ni ne mogu da znam koje igre sam igrao kao klinac na C64... Imao sam 5 godina i bilo je ubacim svaki disk koji imam pa ako mi se svidi igram. :D

Secam se da sam igrao nekog nindzu, pa onda Terminator... kod kojeg nisam mogao da predjem nivo kada namesta mehanizam na sopstvenoj ruci! :d Tako da sam to batalio. :) Igrao sam i neke olimpijske igre ili tako nesto.
Davno je to bilo! Zatim je dosao Game Boy, SNES, Sega Mega Drive II, PS1, PS2, Xbox, GC, i na kraju PS3. :)

Da bi se dokazao taj kvalitet, morali bi te igre koje smo igrali sa 10-15 godina, dati nekom klincu od 12-15 godina, da sam prosudi o tome :)

Zašto bi to radio? Treba da posmatraš stvari iz svoje perspektive. Istina se nalazi u individui, ne u masama. Da se citiram sa jednog drugog mesta:
Purpose or "meanings" and "messages" don't depend on the objects, but on the subject which regard them. That an object has meaning at all means that there is some will dominating it, bending it toward certain interpretation. A belief in absolute anything means to give in to one particular interpretation of a thing, to essentially allow oneself to be dominated by a particular will. This philosophical doctrine is called perspectivism and has significantly influenced postmodern thought.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_Søren_Kierkegaard#Subjectivity

Postoji i casopis koji se bavi retro igrama (zove se retro gamer)

Igre kojima se bave nisu retro, prosto su stare.

Retro igra ti je npr. VVVVVV platformer (koja je krš btw).

Poslednja izmena:
Ti želiš da prekrstiš već krštene jariće.
Ceo svet igranje starih igara na starim mašinama ili emulatorima naziva retro, što bi mi to nazivali drugim imenom?

http://www.retrogamer.net/back_issues.php

Casopis retro gamer postoji. Imam 103 broj u pdf.

Ja sam samo napravio temu po ugledu na casopis. A igre nisu retro, izvinjavam se na tome, vec smo samo mi retro gameri. A i tema se zove retro gaming. Tako da mislim da je ok.

I molim vas, ne pisite vise o tome. Pisite o igrama ako imate sta.

Poslednja izmena:
[YOUTUBE]q3ck-poEj4A[/YOUTUBE]

Prvo sto sam presao od igara. Sad mi bas i ne ide.

Igra zbog koje '88e nisam mogao da spavam :)

Project Firestart is a cinematic action/adventure game for the Commodore 64 computer system. It was designed by Jeff Tunnell and Damon Slye and published by Electronic Arts in 1989. The game features strong survival horror elements and a story with multiple paths and endings. IGN has called it the first "fully formed vision of survival horror as we know it today"

Posle kazi da stare igre ne vrede. Ja planiram da kupim opet segu MD2 i SNES, sa po par igara. Nemoj samo ovi nasi da vide ove cene pa i oni da poskupe. :)

Moje prvo igracko iskustvo je bilo tamo negde krajem '80-ih na vec tad matorom atariju 2600 mojih sestara od tetke, mada je to bilo cisto trivijalno da se ubije vreme. Za ozbiljno sam poceo da se igram 1992-3. kad sam nabavio Segu Mega Drive 2 sa originalnim Sonicom 2, koji je dosao u pakovanju. :) Koliko sam samo uzivao i zaludjivao se tom igrom. :) Roditelji su me pustali da je igram samo vikednom (zbog skole), a secam se sa kojim sam samo entuzijazmom i radoscu trcao u petak posle skole da iznajmim neki od ketridza preko vikenda, ne bi li se bacio u 16-bitni trans. :p

Sonica 2 i dan danas rado odigram na nekom od sega emulatora, a ovo mi je omiljena zona: :)

[YOUTUBE]7yWkhNc6GOM[/YOUTUBE]

Kasnije sam nabavio PS1 i nastavio da se igram prevashodno na platformama, uzvijacu uz Spyro i Crasha. No, pravo "otkrovenje", ako to mogu tako da nazovem, sam doziveo 1999. kada sam nabavio svoj prvi komp. Heroes III, Starcraft, Planescape Torment, Baldur's Gate, Fallout, System Shock 2 i nesto kasnije Deus Ex su zauvek promenili nacin na koji posmatram video igre, a RPG je postao i ostao moj omiljeni zanr. :) Gledano iz danasnje perspektive, taj period 1997-2002 i jeste bio najplodniji za PC gaming, kada su, po mom misljenju, izlazile najbolje igre za ovu platformu.

Igre bazirane na infinity engine-u imaju mod za full HD rezoluciju, tako da i dan danas umem da opikam neki od starih naslova, mada nista nisam igrao u skorije vreme, jer pomno cekam Enhanced Edition Baldura koji bi trebalo da se pojavi iduce godine. Iskreno se nadam da ce se neko latiti posla i uraditi nesto slicno za Heroje tricu, a u mejduvremenu se zadovoljavam sa ovim: http://heroescommunity.com/viewthread.php3?TID=33708.

Hack and Slash kampanja u herojima 3 shadow of death iz 2000. Bezao sam iz skole da bih ovo picio. :D

[YOUTUBE]fyKWqjmmKaQ[/YOUTUBE]

Legendarni Balduri 2:

[YOUTUBE]ED6oOSYqO20&feature=relmfu[/YOUTUBE]

Do dana danasnjeg neprevazidjen dijalozi i izbori iz Fallout keca.

[YOUTUBE]RaJ9RI1xDDU[/YOUTUBE]

... i za kraj po mnogo cemu najbolja igra svih vremena - Planescape.

[YOUTUBE]OGxBrg9WR2A&feature=related[/YOUTUBE]

uf.. moja prva igrica ikada je bila pucanje u neke patke na c64, ali sanse nema da se setim kako se zove :/

Nabacio sam Frodo, ScummVM, AntSNESQt i UAE4All na telefon i podosta igara. Trenutno prelazim Dizzy serijal kao jedan od omiljenih. Ima i MameXM, ali je upravljanje izuzetno nezgodno.

e sad kada izvucem Segu iz supe, pa uteram pačićima u ... bas mi se sada puca ... jel radi to cudo na ovim novim LCD Plazma LED ovo ono.. ? o_O

Nije to sega. To je nintendo klon. Ne dirajte segu. :)

A inace na lcd tv-u ne radi light gun.

@kuzma - Colin McRae 2 je super voznja - posle NFS5 najvise sam igrao upravo Colin2.

Evo igre Johna Carmacka za koju sigurno svi ovde znate - Commander Keen. Moj omiljeni je cetvrti deo koji sam voleo kod rodjaka da igram:

Jedna od legendarnih igara koja se pojavila i na Amstradu CPC je Arkanoid, sad sam uzeo da je igram ponovo i mogu reci da mi nije laka :)

Skoro sam nabavio tomb raider 1,2,3 za PC. Sve lepo radi, ali ne mogu da snimim dobar snimak. Uvek mi ton zuri za slikom. Nema veze.

[YOUTUBE]5XlRLMo98E8[/YOUTUBE]

red alert 3 neki dan upravo instalirao i vidim evo temu :D
pa reko ajde dase javim

Prva igra koju sam obrtao na svom kompu:

Sad igram prvi tomb raider. Po prvi put! Odigrao sam sve tomb raidere osim prvog. Drugim sam bio odusevljen, u ono vreme. Bilo je to nesto neverovatno. Igra je bila veoma teska, ali i zabavna. Secam se kako smo je igrali u igraonici, to je uvek bilo desetak onih sto posmatraju dok neko igra. Pravi hit u svoje vreme. Zahvaljujuci tomb raideru, pokrenula se lavina naslova u trecem licu. Neki bolji neki gori, ali je tomb raider bio medju prvima. Bar prvi koji je postigao mega uspeh.

Drugi deo je bio jos bolji, dok treci je bio samo prosecan. Ali zato izuzetno tezak. Cetvrti je uneo vece nivoe, dok ej peti bio kompilacija svih prethodnih. Ima i nekoliko ekspansiona za prvi deo i tako to. Sesti nastavak, ako se tako vodi, bio je katastrofalan. I tada se posumljalo u sudbinu serijala. Posle nekog perioda, izasao je novi tomb raider, novog razvojnog tima ( crystal dinamics) koji je preporodio serijal, ali ga i uprostio. Aniversary je povratak prvom delu, i dosta dobro to radi. Underworld, je takodje dobra igra, ali definitivno uproscena.

Pred nama je ribut serijala, koji ce se eto zvati tomb raider. Samo tako. Nista vise.

Lepo ej to, ali definitivno nema veze sa tomb raider serijalom. Gejmeri mogu da pogledaju snimke na mom kanalu, iz prvog tomb raidera. Recite mi koliko bi se igralo tako sta danas. Mislim na koncept i tezinu igre. A eto prvi tomb raider ej bio revolucija. Da li ce novi to biti? Veoma malo verovatno. Svakako cu ga igrati, ali to nece biti kao kad sam pokrenuo tomb raider 2 po prvi put.

Zato, eto sad ih igram ponovo, i opet se zabavljam kao nekad. :)

Nazad
Vrh Dno