Šta je novo?

Retro Dream Machine

ZokiNS

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2008
Poena
345
Evo da pocnemo ovde da pisemo sta smo imali,sta smo zeleli a sta sad mozda imamo ili planiramo da nabavimo od hardvera u proteklih pa recimo 20 godina (moze i vise :) ).
Ja sam od kada sam prvio put kao klinac video "debeljka" i "gumicara" u akciji, postao opsednut.Ranih devedesetih sam cak imao obicaj da pobegnem iz skole i peske idem do citaonice Matice Srpske (dakle peske sa kraja na kraj grada da me neko ne bi video da bezim iz skole!!) gde su se na gomili prodavali neki stari nemacki kompjuterski casopisi.Jos tada sam zavoleo oglase. A pomalo sam i naucio nemacki tj. bar one tehnicke izraze, pa sad plivam po nemackim hardware-based sajtovima kao riba u vodi! Tada sam naucio da postoje legende kao Apple II i njegovi klonovi ,onda za mene apsolutni monstrum i nesto najbolje sto sam video pored Amige a to je Acorn Archimedes, potom legendarni Atari 520/1040,zatim razni XT,AT,286,386 i 486 monstrumi!
Za mene kao klinca koji je prosao Tantalove muke da bi od roditelja u krizno vreme iskukao C64, postojala je i Amiga 600 koju sam vidjao po SK. E to je za mene bila prava stvar,mali kompjuter,nenamteljiv,matorci garant ne bi ni sumnjali da je to bila ultra-igracka masina u "otrovnom" pakovanju, ali imala je jednu manu, a to je naravno bila cena. Dakle, ja bih pre svih nabavio Amigu 600 pa onda sve ostalo! Kasnije, vec duboko u sredini devedesetih sam od sopstvene stednje kupio Amigu 1200, razbijao se od igrica, crtao u Deluxe Paintu, zezao se sa trakerima, ma uzivao!Nabavio sam i neku memorijsku karticu (4mb) sa matematickim koprocesorom (68882).Glavna fora mi je bila da neku igricu instaliram na Ram disk i tako simuliram HDD!Naravno tada sam igrice nabavljao u cuvenom Amiga Fortu kod onog starog lukavog bradonje!!
Prvi PC sam nabavio `98. Ljuta guja sa Intel Pentium 233 MMX procesorom,64MB memorije, Diamond Stealth 3D 2000 karticom (posle mesec dana skapiram da je to S3 Virge i da sam pukao 80 maraka vise zbog brenda!!) , hard Quantum Fireball 3.2 ( koga su prvo kovali u nebesa a onda kao i obicno pljuvali po SK :mad: ) i 24x Sony CD. Fifa Road To World Cup 98 je bila kupljena mesec dana pre kompjutera i bila je vredna svaki fening od 15 maraka koliko sam platio bugarsku kopiju!! E sad, sve bi bilo super da kod drugara nisam video u akciji Pentium II 266 osokoljen sa Diamond Viper V330 karticom!!Gde ubogi Virge vrisci i skici a tu Riva 128 klizi! Ja se igram u 400x300 a on se samo smeje i dize rezolucije! Nije proslo dugo, a drugi bogati lihvar od prijatelja vec tera prvog Athlona i bahato se smeje sa svojim Rage Fury MAXX-om!! Da poludis!!! Posto su to bili studentski dani ja sam uspeo samo da odgovorim sa 3Dfx Voodoo 2 karticom! E na njoj sam se naigrao za sve novce i nisam prelazio na AGP do zadnjeg momenta.Ostale makine mi nisu toliko u secanju sem mozda Bartona i Radeona 9800PRO kojim sam carevao vise od 2 godine po komsiluku !
Bivstvujuci po ovom forumu i citajuci nadasve zanimljiva prepucavanja o dragim nam starinama , "a mene me nesto" bi tesko oko srca pa krenuh na buvljake u pohode, da pokusam da ispravim sve ono sto sam u mladosti propustao (sindrom srednjih kompjuterskih godina, treba mi crveni Asus Vento :)) .
Dosad sam nabavio: Pentium II Klamath 233, Pentium II 450 Deschutes,Celeron 333A Mendocino, Pentium III 550 Katmai, Chaintech 6BTM0-L100 plocu koja je super radila ali je spalih zeleci da mi u biosu Katmai bude prepoznat pod punim imenom,128 MB SDRAM PC100, par diskova od 20GB uglavnom Matrox, grafike za dzabaka Diamon Viper V550 (Riva TNT), Ati Rage II i GF4MX i neki SoundBlaster u ISA "izvedbi" sa za mene kraljevskim potenciometrom za podesavanje jacine zvuka!
Ako bude bilo srece setup za sezonu `98/`99 bi bio sledeci:
Intel Pentium III (Katmai) 550MHz
bilo koja LX ili BX sa podrskom za P3 (mada kad bi pao ABIT BP6, iiii bre )
Diamond Viper V550/V770
3Dfx Voodoo 2 12 MB ( dve pa da metnem u SLI )
naravno Sound Blaster AWE64 GOLD za ISA slot
memorije sto vise to bolje ali dosta i 256
2 x 20 GB HDD
imam i neko serversko big tower kuciste pa ce dozivljaj biti kompletan!

Ajd sada malo vi! Sta je bilo,kako je bilo,sta je sada i kako ce mozda biti!!!Posle naravno mozemo da raspravljamo do iznemoglosti sta je bilo bolje!

Svidja mi se tvoj stav, kada dodje zima i ja razmisljam da pocnem sa retro kolekcijom, trenutno mi je na putu jedan c64 i u planu jedan c128 ali moja kolekcija snova bi izgledala ovako:

commodore 64 (breadbox)
kasetofon, 1541

commodore 128
kasetofon, 1541

amiga 500+ (ili obicna 500 sa 1mb rama)

moja bebica a600 (ima 10gb hard, i teac 40x),
memorija +4mb pcmcia sram i + 1mb chip
dodatni flopi, samsung 700p+ sa externim tv tunerom

amiga 1200+ blizzard 1230 50mhz sa koprocesorom i 32mb edo
hard, cd rom, 19" samsung lcd+ externi tv tuner

ako bih ikada bio u prilici da nadjem neku a2/3/4000 to bi bilo super ali otom potom

pc:

intel 486 dx4 100 mhz
32mb ram
hard, cd,
diamond stealth s3 vision 868
sb awe 32

intel pentium 90mhz
min 32mb rama
matrox millenium 4mb
gravis ultrasound max

intel celeron 300a
128mb sdram
diamond viper v330 agp
tutle beach monteego
3dfx voodoo 2 sli (diamond monster 3d II 12mb)

intel p3 550mhz
256mb ram-a
diamond viper v770 ultra

takodjer pored ovoga voleo bih i da imam:

power mac 6100 ili jace
macintosh quadra
sgi o2
sgi indy

mislim da sve ovo sto sam naveo vremenom moze da se nabavi za neke realno male pare i da bi skupljanje toga bio veoma lep hobi!

Ajd u pauzi basketa da ti odgovorim samo jedno:
Barabo, imas A600 !!!!
greenstars.gif

Poslednja izmena:
Sto se Amiga tice i ja bih voleo sve da ih imam u kolekciji a voleo bih i da vidim uzivo CDTV . A4000 sam video uzivo kod pomenutog sijedog bradonje koji nam je nasnimavao igre za Amigu, njegova je bila sa nekom akceleratorskom karticom i secam se da kad mi je pustio Gloom Deluxe da sam ostao nem!Mislim da je imao i Amigu 2000!
Ja se ne bih bunio ni za Falcona 030.Dobro me podseti za SGI,to sam i ja mastao da imam, mada nisam bas znao sta bih sa tim,ali kao klinac sam se vodio filozofijom da sve sto nije PC i Amiga mora biti jeftino!
3Dfx nesmem da spominjem.Izaziva mi drhtavicu kao i pre deset godina!
Svidja mi se sto si pimpovao Amigu 600!Sada opet necu moci da spavam!
Ja bih od grafika voleo da vidim u svom posedu pored pomenutih V330 i V770 kao i sve od 3Dfx-a jos i :
Diamond Stealth 3D 2000 S3-ViRGE PCI
Diamond Stealth II S220 Rendition Verite V2100 PCI
Geforce 256
Geforce 2 GTS
prvog Radeon-a R100
ma i Intel i740

posle cu se setiti jos necega sigurno! :)

Diamond Stealth 3D 2000 S3-ViRGE PCI

Imao sam ovu grafu :D .

eeee ja sam slinio na hercules dynamite 128 video i stb lightspeed 128 2,25mb, e to su bile sirovina kartice, 3d akceleracije ni u tragovima ali zato sve ostalo leti..

falcona,tt,1040 ste definitivno nebih odbio ako bi nasao povoljno..

a sto se moje a600 tice: prvi vlasnik, kupio ganc novu. danas je kao da je izasla sa trake, definitivno jedna od najvrednijih stvari koje posedujem...

eeee ja sam slinio na hercules dynamite 128 video i stb lightspeed 128 2,25mb, e to su bile sirovina kartice, 3d akceleracije ni u tragovima ali zato sve ostalo leti..

falcona,tt,1040 ste definitivno nebih odbio ako bi nasao povoljno..

a sto se moje a600 tice: prvi vlasnik, kupio ganc novu. danas je kao da je izasla sa trake, definitivno jedna od najvrednijih stvari koje posedujem...

Jeee kako si se setio dynamite-a??? Ja skroz zaboravio! To je bilo vreme Mach64 kartica i raznih Cirrus Logica! Doduse to je tada za mene bio samo paper-ware tj vidjao sam ih samo u SK! Tada sam mislio da bi mi posao sem Amige za igrice zavrsavao jedan 386DX-40 sa VGA color monitorom, doduse mislio sam (mastao sam) da bih igrao uglavnom point and click avanture! Posle sam samo buljio u oglase u SK i gledao kako padaju cene pa najednom pojeftini i 486SX-25!A ja u transu!Al dzaba,nema se sine,kriza!:)
Za Amigu svaka cast! Meni je sada izuzetno krivo sto sam prodao A1200 ali sam ipak dobio dobre novce kad sam je prodao!
No,pijace i buvljaci mi ne ginu! Naci cu i ja moju Amigu i Voodoo negde u blatu!:)

@presretach

Ja slusao caletovog prijatelja inzenjera (bre,znas ti sta je to sine?) koji mi je sklapao konfiguraciju i uzeo taj Diamond! ***. bojao sam se da nesto ne uzmem pogresno jer sam se tek skinuo sa Amige! Kad sam shvatio da je to Virge bio sam beo u licu mesec dana ! Secam se kao danas, Diamond 160 maraka a genericki Virge i to DX verzija 80 maraka, a ovaj firmirani bio obican!Mogao sam uzeti za razliku u lovi 15" monitor a ja uzeo 14"! Mada lepo sam se i na njemu igrao! Secam se da sam non-stop igrao Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II na Virge-u (doduse u izuzetno skromnim rezolucijama ) i bio bez reci! Sad bi tog Diamonda drzao okacenog na zidu kao uspomenu !

Poslednja izmena:
Ja slusao caletovog prijatelja inzenjera (bre,znas ti sta je to sine?) koji mi je sklapao konfiguraciju i uzeo taj Diamond! ***. bojao sam se da nesto ne uzmem pogresno jer sam se tek skinuo sa Amige! Kad sam shvatio da je to Virge bio sam beo u licu mesec dana ! Secam se kao danas, Diamond 160 maraka a genericki Virge i to DX verzija 80 maraka,

Meni je ta Diamond Virge kartica ostala bas u lepom secanju.
Imala je (za moje tadasnje pojmove) fantasticnu i brzu 2d sliku, posle sam je upario sa vodoo2 i lepo se igrao :)

Heh, lepa tema :)

Ja Amige nikad na delu nisam video, niti sam nekad želeo jednu... Odrastao sam uz PC, tako da sam ga zavoleo

Prvi kompjuter mi je bio EI Niš Lira 512, 8086 procesor 4MHz, i RAM proširen na 640 sa 512. Imao je i standardni floppy drajv, onaj mali, i DOS operativni sistem. Na tome sam po celi dan igrao šah, tetris, bilijar, pekmena, i još štošta, ne mogu ni da se setim. Kupljen je 1986. godine, a ja sam se njime bavio oko 91, 2 kad sam pošao u školu.

Posle toga neka 286 konfiguracija na 12MHz i isto sa DOS-om. Sećam se da je imao onaj veliki floppy drajv, jao što je to bilo ružno.... Na njemu se igrao prince of persia, neki motori, novi šah naravno, i sve igre sa starog kompa su bile prebačene na 286.

Za ova dva kompjutera mogu odgovorno da tvrdim da su bili jedini u selu :) E negde 1996 godine drugaru ćale kupi pentium1. Odem ja kod njega, vidim ekran u boji, ko televizor sunce ti!!!! Kakvo je to oduševljenje bilo... Pikali smo blood2, mortal kombat stari onaj, posle i starcraft kad je izašao... Ja sam se ćaletu na glavu popeo da kupi pentium sećam se... Jok, ni da čuje...

Preskočimo ti mi tako 386, 486 i pentium, pa negde krajem 1998 godine pred novu godinu dobijem ja pentium 2, 32mb rama, 6gb hdd, monitor od 17" i laserski štampač. Naravno konfiguraciju nisam birao ja, jer mi nisu dali jer sam bio mali, pa su mi zakinuli za grafičkoj, ubacili su s3 trio 3d 4mb. sve pare odoše na monitor, a ja kukam pored kompa, ne mogu ništa da igram ko čovek... pva stvar koju sam od džeparca uštedeo bila je voodoo3 3000 agp i uz još 32mb rama to je bio moj prvi upgrade te mašine. e na njoj su se već vrteli ozbiljniji naslovi kada sam nabacio voodoo. nfs3, diablo2, fife, ut, quake...

taj dinosaurus od kompa me je služio sve do pentium 4 ere, kada sam opet uspeo da iskukam nov kompjuter, i ovaj put sam imao privilegiju da lično biram komponente, da ne bih posle kukao kako nešto ne valja. izabrao sam sledeće:
abit nf7-s
barthon 2500+ radio uvek na 3200+
512mb rama
80gb hdd
abit siluro gf4-ti 4200 grafička
samsung 757dfx monitor
teac cd rezač
ovaj komp me je savršeno služio do 2007. godine, s tim što sam u međuvremenu dodao još jedan hdd, dvd rezač, još 512mb ram i zamenio gf4 ti za gf fx5900, kasnije i x850xt

e tu negde 2007-8 sam prešao na c2d platformu, da bih u međuvremenu sad spao na jedan laptop, pošto mi je lakše zbog studija.

eh al sam se raspisao, a ne napisah moju viziju dream mašine. ovako, ona bi trebalo da ima voodoo5, ostalo nije bitno :) kad budem ulovio jednu v5 nadam se da sastavim jednu retro mašinu dostojnu petice

Poslednja izmena:
dobro, ona tema se bavila sklapanjem najjače retro mašine, a ovde se svi podsećamo malo šta smo kroz istoriju kupovali, i da li je to bilo dobro/ loše, gde smo grešili, pa silom prilika kupili neku komponentu koja nije baš najbolja, pa da takve greške izbegavamo kada sada sklapamo mašinu. neka je i ova tema, ako nije suvišna. a mogle bi i da se spoje ako moderatori misle tako...

Heh, lepa tema :)

Ja Amige nikad na delu nisam video, niti sam nekad želeo jednu... Odrastao sam uz PC, tako da sam ga zavoleo

Prvi kompjuter mi je bio EI Niš Lira 512, 8086 procesor 4MHz, i RAM proširen na 640 sa 512. Imao je i standardni floppy drajv, onaj mali, i DOS operativni sistem. Na tome sam po celi dan igrao šah, tetris, bilijar, pekmena, i još štošta, ne mogu ni da se setim. Kupljen je 1986. godine, a ja sam se njime bavio oko 91, 2 kad sam pošao u školu.

Posle toga neka 286 konfiguracija na 12MHz i isto sa DOS-om. Sećam se da je imao onaj veliki floppy drajv, jao što je to bilo ružno.... Na njemu se igrao prince of persia, neki motori, novi šah naravno, i sve igre sa starog kompa su bile prebačene na 286.

Za ova dva kompjutera mogu odgovorno da tvrdim da su bili jedini u selu :) E negde 1996 godine drugaru ćale kupi pentium1. Odem ja kod njega, vidim ekran u boji, ko televizor sunce ti!!!! Kakvo je to oduševljenje bilo... Pikali smo blood2, mortal kombat stari onaj, posle i starcraft kad je izašao... Ja sam se ćaletu na glavu popeo da kupi pentium sećam se... Jok, ni da čuje...

Preskočimo ti mi tako 386, 486 i pentium, pa negde krajem 1998 godine pred novu godinu dobijem ja pentium 2, 32mb rama, 6gb hdd, monitor od 17" i laserski štampač. Naravno konfiguraciju nisam birao ja, jer mi nisu dali jer sam bio mali, pa su mi zakinuli za grafičkoj, ubacili su s3 trio 3d 4mb. sve pare odoše na monitor, a ja kukam pored kompa, ne mogu ništa da igram ko čovek... pva stvar koju sam od džeparca uštedeo bila je voodoo3 3000 agp i uz još 32mb rama to je bio moj prvi upgrade te mašine. e na njoj su se već vrteli ozbiljniji naslovi kada sam nabacio voodoo. nfs3, diablo2, fife, ut, quake...

taj dinosaurus od kompa me je služio sve do pentium 4 ere, kada sam opet uspeo da iskukam nov kompjuter, i ovaj put sam imao privilegiju da lično biram komponente, da ne bih posle kukao kako nešto ne valja. izabrao sam sledeće:
abit nf7-s
barthon 2500+ radio uvek na 3200+
512mb rama
80gb hdd
abit siluro gf4-ti 4200 grafička
samsung 757dfx monitor
teac cd rezač
ovaj komp me je savršeno služio do 2007. godine, s tim što sam u međuvremenu dodao još jedan hdd, dvd rezač, još 512mb ram i zamenio gf4 ti za gf fx5900, kasnije i x850xt

e tu negde 2007-8 sam prešao na c2d platformu, da bih u međuvremenu sad spao na jedan laptop, pošto mi je lakše zbog studija.

eh al sam se raspisao, a ne napisah moju viziju dream mašine. ovako, ona bi trebalo da ima voodoo5, ostalo nije bitno :) kad budem ulovio jednu v5 nadam se da sastavim jednu retro mašinu dostojnu petice

Ja sam o PC-ju mogao samo ali samo da mastam! Znao je matori koliko to kosta :) ! Secam se da sam isao kod drugara da GLEDAM (i da ponovim:GLEDAM) kako se on igra na 286-ici sa kolor monitorom! To je bilo negde `91,makina je bila obesno placena! A on se ceri i pici Golden Axe a meni suze idu sto ne smem da diram!Gde da pipnem pa nesto pokvarim pa odo ja u vecna lovista!!
Prvi shok sa PC-jem sam doziveo negde `89 kada sam video neku voznju na XT-u sa EGA grafikom! Kakva ostrina na monitoru :) ! To mi ni danas ne izlazi iz glave!
Shok na Amigi je bio pri susretu uzivo sa A500 kada su mi DALI da se IGRAM :) ! Bila je to neka trka u kojoj se auto naglo spusta niz nizbrdicu a meni se zeludac bukvalno okrenuo! Osecaj je bio nerealan!
Drugi shok sa PC-jem je kada sam uzivo video kako to radi Diamond Viper V330 i kako to klizi! Tu sam postao teski ovisnik! :) Posle me je moj Voodoo2 svakodnevno prijatno shokirao!

Za Voodoo 5 bih bubreg dao ! ( ionako nije neki,mislim bubreg :):) )

Ja sam o PC-ju mogao samo ali samo da mastam! Znao je matori koliko to kosta :) ! Secam se da sam isao kod drugara da GLEDAM (i da ponovim:GLEDAM) kako se on igra na 286-ici sa kolor monitorom! To je bilo negde `91,makina je bila obesno placena! A on se ceri i pici Golden Axe a meni suze idu sto ne smem da diram!Gde da pipnem pa nesto pokvarim pa odo ja u vecna lovista!!
Prvi shok sa PC-jem sam doziveo negde `89 kada sam video neku voznju na XT-u sa EGA grafikom! Kakva ostrina na monitoru :) ! To mi ni danas ne izlazi iz glave!
Shok na Amigi je bio pri susretu uzivo sa A500 kada su mi DALI da se IGRAM :) ! Bila je to neka trka u kojoj se auto naglo spusta niz nizbrdicu a meni se zeludac bukvalno okrenuo! Osecaj je bio nerealan!
Drugi shok sa PC-jem je kada sam uzivo video kako to radi Diamond Viper V330 i kako to klizi! Tu sam postao teski ovisnik! :) Posle me je moj Voodoo2 svakodnevno prijatno shokirao!

Za Voodoo 5 bih bubreg dao ! ( ionako nije neki,mislim bubreg :):) )

poznat mi je osecaj kad kod nekog drugog gledas u pc a bojis se da ga dirnes, jedan moj poznanik je imao 386dx 40, trident, kolor 14", nec multispin 4x4 (onaj kultni sa 4 lezista), kod njega sam prvi put video: warcraft2, legend of kyrandia i nesto sto je ostavilo utisak na mene kao zemljotres: little big adventure, al je to bila perverzija od grafike, igre, ma sve!

Secam se da sam isao kod drugara da GLEDAM (i da ponovim:GLEDAM) kako se on igra na 286-ici sa kolor monitorom!
I kod mene su dolazili drugari da se igramo, ali smo igrali na smenu, pa ko bude bolji :) se seća neko onih diskova sa 400+ igara koje su radile sa diska? samo ubaciš i vozi, neke su možda tražile da se iskopiraju na hard, ali i to je bilo automatizovano preko auto runa. to smo pikali po celi dan. nisu mogli da nas isteraju napolje na fudbal :p

U SK su u "ona Vremena" izlazili oglasi sa kompilacijama za skoro sve relevantne igracke platforme! Citas samo naslove igrica koje su na jednom mestu i nije ti dobro! Ja narucivao kompilacije na kasetama za C64 i onda bih cekao postara kao mesiju! Za Amigu su jedno vreme bile ne kompilacije na VHS kasetama (zaboravih kako se to sve zvalo) a ja sam vec ima fix ideje kako ce to odlicno sluziti na mojoj imaginarnoj A600!!
Mada za Amigu sam uglavnom isao i nosio diskete da mi nasnime igre! Najjaci je jedan lik koji bi na pitanje "Kakva je to igra sto mi snimas?" vesto odgovarao "To ces ti videti kad dodjes kuci!" :) . Pravi trgovac! Drugar sa 486DX4/100 je imao kraljevske probleme,jedva skrpi 12 disketa za neku igru, sto se przio mesecima na nju, ode na drugi kraj grada,iscima se,nasnimi,plati, ode kuci, kad ono cvrc- jedna disketa ne radi! :crash:
Sunce vam decije umalo da zaboravim Segu Saturn koju sam prvu video i onda monstruma PlayStation! Na Segi smo igrali basket i fudbal a na PS-u se secam da sam toliko bio opcinjen grafikom u Ace Combat- da sam zetu stalno ponavljao (kako bih mu predocio moc tog cuda hardvera) kako u toj igrici "letis izmedju planina"! Lik koji je imao igraonicu je bio prilicno mlak prema Soniju i tvrdio je da iako Soni ima bolju grafiku Sega je bogatije uradjena,teza je i kvalitetnija!! :)

Umalo da zaboravim moju istinski retro azdaju koju bih voleo da imam:

dual intel pentium pro 200mhz
128mb rama (ili vise)
matrox millennium 4mb pci
2x seagate cheetah 4,5gb uw scsi diskovi
gravis ultrasound
plextor cdrw + cdrom scsi
20" ibm (sa trinitron cevurom) monitor
jedna od onih ibm klick tastatura,
wacom pad a4

sve ovo u ibm pakovanju, video sam u jednom staroooom sk-u, strasna spravica..

poznat mi je osecaj kad kod nekog drugog gledas u pc a bojis se da ga dirnes, jedan moj poznanik je imao 386dx 40, trident, kolor 14", nec multispin 4x4 (onaj kultni sa 4 lezista), kod njega sam prvi put video: warcraft2, legend of kyrandia i nesto sto je ostavilo utisak na mene kao zemljotres: little big adventure, al je to bila perverzija od grafike, igre, ma sve!

meni PC nije bio uopste interesantan sve do neke 1991. - sve je uglavno izgledalo 6x losije nego na Amigi ili Atariju, sve dok se nije pojavio Wolfenstein 3D ! :)

tad sam kod tatinih prijatelja video Wolfenstein 3D na nekoj 386!
i ostave mene tako samog za kompom, kao zna on sve! sedim ja i gledam u ono "C:\_" i reko u sebi "sta je bre sad ovo" ?? :D "kako da startujem Wolfenstein..." ??

uglavnom, uspeo sam nekako da zipujem i *obrisem* sve fajlove iz root-a! :D
...posle sam trcao kod drugara koji je imao PrC da mi objasni kako da popravim OS!
i od tad sam prestao da razmiljam o PCju sve do neke 1999. kad mi je crko Falcon :( i kad smo kupili AMD K6-2 (oc. na 400MHz) sa Savage 3D grafickom (bila je duplo jeftinija od Voodoo2 a u nekim igrama nije bila puno losija od istog! uglavnom "Metal API" igrama...)

Kakvu god retro dream masinu sklapao nemoj se zeznuti pa staviti sledece komponente u nju (ako neces da je neko nazove Retro Trash Machine):

VIA Cyrix
Trident 3DImage 9750
Trident Blade
Shuttle ploce sa VIA chipsetom
AMD Duron

Inace meni je u jako lepom secanju ostao ABIT BH6, zar nije taj BP6 dual core ploca?

Ja se celo popodne drnadam i sklapam li sklapam! Za rubliku verovali ili ne (s obzirom da spominjete BH6 i Savage-a), danas sam na novosadskoj "najlon pijaci" pazario tri slot 1 ploce od kojih je jedina isparavna upravo Abit BH6
Bananezorro.gif
ostale su Soltek SL-67B i Acorp 6BX/VIA/ZX81 ili ne rade ili ja neumem da ih podesim :mad:! BH6 je ekstra,nema dzampera, prepoznao je moj talicni PIII-550! Uz Solteka je stigao i Daytona Savage 3D sa tv out-om i on za raziliku od ploce radi!!! Nisam ga nesto mnogo testirao, vise sam se mucio oko ploce! Uzeo sam danas jedan neispravan SDRAM od 64MB i opstem haosu umesto da ga sklonim sa strane ja ga uporno stavljao na ploce i pokusavao da dignem Win na Abitu,a on samo krahuje!I maltretiram se vise od sat vremena,raskacinjem diskove,menjam procesore,nista ne kontam sta se desava i tek onda kad sam menjao polozaje memorija spazim krivca!Vec sam mislio da sam opet ostao kratkih rukava!
Jos samo Voodoo da padne!
acigar.gif

@kovacm
E tako se to radi! (mislim na brisanje root-a) Mogu misliti koliko si se odsekao!! Ja sam na PC-ju uporno pokusavao da unesem komande sa C64 i bezuspesno sam kucao run,return,load al dzaba nijedna igrica da se startuje :) !

Kakvu god retro dream masinu sklapao nemoj se zeznuti pa staviti sledece komponente u nju (ako neces da je neko nazove Retro Trash Machine):

VIA Cyrix
Trident 3DImage 9750
Trident Blade
Shuttle ploce sa VIA chipsetom
AMD Duron

Inace meni je u jako lepom secanju ostao ABIT BH6, zar nije taj BP6 dual core ploca?

Ja sam bio ubedjen da je BP6 slot 1 ploca al tek sad videh da nije!!!Ispao sam totalno iz fazona! Na BH6 mi se jedino ne svidja sto ne mogu da stavim
ata66 kabel za HDD, a na Chaintech 6btm sam mogao i plus ima 3 slota za sdram a Chaintech je imao 4!
Uzeo sam danas i neki Celeron socket370 sa onim slot 1 adapterom ali nesto nisam video na Abitu opciju da ga stavi na default. Oznaka na procesoru se skroz obrisala pa ne znam brzinu, jedino pise u BIOSu da je Celeron!Ima ovih dana da ga ponovo ubacim i vidim hoce li CPU-Z ili nesto slicno ocitati pravi speed! Ja se bio ponadao da sam imao srece i uzeo neku PIII "zverinu" od >600MHz kad tek posle videh da je to PPGA adapter a da su PPGA bili Celeroni od 300 do 533 MHz! :mad:

do '97-e se moglo igrati na svakoj non-PC platformi a onda je dosao Playstation.. cemu pekmezarija?

A jes... little big adventure .... i kako bese ona podmornica.... silent hunter ? o_0

meni PC nije bio uopste interesantan sve do neke 1991. - sve je uglavno izgledalo 6x losije nego na Amigi ili Atariju, sve dok se nije pojavio Wolfenstein 3D ! :)

tad sam kod tatinih prijatelja video Wolfenstein 3D na nekoj 386!
i ostave mene tako samog za kompom, kao zna on sve! sedim ja i gledam u ono "C:\_" i reko u sebi "sta je bre sad ovo" ?? :D "kako da startujem Wolfenstein..." ??

uglavnom, uspeo sam nekako da zipujem i *obrisem* sve fajlove iz root-a! :D
...posle sam trcao kod drugara koji je imao PrC da mi objasni kako da popravim OS!
i od tad sam prestao da razmiljam o PCju sve do neke 1999. kad mi je crko Falcon :( i kad smo kupili AMD K6-2 (oc. na 400MHz) sa Savage 3D grafickom (bila je duplo jeftinija od Voodoo2 a u nekim igrama nije bila puno losija od istog! uglavnom "Metal API" igrama...)

Bravo druze ti si moj covek.Mene na PC nisu smeli da puste bez nadzora do pojave win95.Cim me iznervira nedostatak multitaskinga bio sam sklon da otkucam format c: . Inace mi je ovo bila omiljena komanda pod msdos i njegovim klonovima.Zahvaljujuci amiga dos-u sam vecito bio uskracen za razumevanje msdos naziva fajlova ono istorijsko 8+3.Zbog ovog sam im stalno nabacivao da i C64 ima toliko karaktera za naziv fajlova,moderna masina mora da odvoji za ime fajla minimum 32 karaktera.

Redosled posedovanja ZX spectrum,pa jedno vreme uporedno i C64 uz ZX.ZX uskoro menja vlasnika kao i jos neka oprema i kupuje se ....pa amiga 500 :) kasnije je menja A1200.

Pa najradije bih ponovo okupio sve te masine koje sam imao ZX,c64 (imam ali poluispravan) a500,a1200 i budziti opremu za njih,raznorazni dodaci koji danas olaksavaju zivot na njima a dosta ih ima u uradi sam varijanti jedino vremena sto se nema za sve...

Evo da vam se pohvalim: danas je stiglo ovo: http://www.limundo.com/aukcija-Desktop-za-pozeleti-590152

sve sto vidite na slici + 3 pune kasete i kutija neotpakovanih 5,25" disketa (basf),

nemogu da verujem u kakvom je stanju komp, kao da je izasao iz fabrike!, na natpisu commodore i oznaci modela 1541 drajva jos stoji onaj originalni zalepljeni najlon kao na ekranima mobilnih!!, dzojstici ispravni, igre rade, kasetofon kao nov, ma divota!!!

sve je u mint stanju, malo li je za 1600 dinsa????

svaka cast! da te lepo sluzi narednih 100 godina! :) (verujem da hoce, ova stara elektronika je cudo ;))

Highlander cestitke!
cancan.gif

Debeljko je extra ocuvan! A sad pravac na igranje!
Na "limuntusu" zbilja mozes svasta naci! Gumicar,Amiga,Atari,"retro" komponente!Ce vidimo,ce vidimo...:)

heh, i ja razmišljam da sklopim koliko-toliko retro mašinu koaj bi išla nešto ovako:
dual pentium 3 sa sve pločom nekom (video sam da neko prodaje u malim oglasima i kupio bi vrlo rado, al sam se potrošio za nov proc :S:)
bar jedno 512mb rama
dva seagate cheetah SCSI diska (one od 9gb, viđam ih svaki čas)
neki "storage" maxtor 20-40gb (imam)
za zvučnu bi se zadovoljio nekom C-Media 8738 :D (imam)
radio kartica obavezno (imam, GemTek PCI)
a za grafiku je pitanje... voodoo se jako teško nalaze, tako da bi se zadovoljio nekom GeForce Ti ili tako nešto...
i sve to u nekom big tower kućištu :D
imam čak i jedan "beli" gigabyte osmobrzinski dvd rezač (vratio sam ga iz mrtvih :D)

samo kad bi za ovo imao vremena i novca, ijao koje bi uživanje bilo :S:

EDIT: e da, svi hardovi bi bili u onim fijokama

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
da, display je kao neki kineski ... tamagochi :d :d

a ovo sa ucitavanje, ima i plugin za winamp da tzx fajlove "pusta"...

a sto se retro masine tice, sad sam narucio PCI slotove za Falcona... :D - cijena prava sitnica - 210 evra ;) nema veze, to ću da odbijem od današnjeg PCja :d

e kovac a sta od modernijih kartica moze u te pci slotove, jel moze nesto opengl tipa permedia?

heh, i ja razmišljam da sklopim koliko-toliko retro mašinu koaj bi išla nešto ovako:
dual pentium 3 sa sve pločom nekom (video sam da neko prodaje u malim oglasima i kupio bi vrlo rado, al sam se potrošio za nov proc :S:)
bar jedno 512mb rama
dva seagate cheetah SCSI diska (one od 9gb, viđam ih svaki čas)
neki "storage" maxtor 20-40gb (imam)
za zvučnu bi se zadovoljio nekom C-Media 8738 :D (imam)
radio kartica obavezno (imam, GemTek PCI)
a za grafiku je pitanje... voodoo se jako teško nalaze, tako da bi se zadovoljio nekom GeForce Ti ili tako nešto...
i sve to u nekom big tower kućištu :D
imam čak i jedan "beli" gigabyte osmobrzinski dvd rezač (vratio sam ga iz mrtvih :D)

samo kad bi za ovo imao vremena i novca, ijao koje bi uživanje bilo :S:

EDIT: e da, svi hardovi bi bili u onim fijokama

Dobar si ,dobar si!Svidja mi se ideja sa SCSI diskovima a pogotovu sa dual plocama!Danas sam bas gledao na limuntusu i iznenadio se (prijatno) kakve tu ima egzotike. Za zvucnu nemoj da sad nas izdajes sa tim mainstream-om , trazi neki AWE64 za ISA slot!

Babrao sam po netu i naleteo na http://stason.org/TULARC/pc/index.html gde ima interesantih stvari vezanih za meni najgore-dzamperisanje matorih ploca! Ima i o matorim grafikama,zvucnim kartama,diskovima...Mozda nekom bude korisno! :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno