Šta je novo?

Reset button - realnost

qaz

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2007
Poena
320
Koliko ste puta zaista bili prinudjeni da pritisnete taster za reset racunara, ali .... ups, pa taj taster ne postoji na mom notebook racunaru. Normalno, umesto toga ide zaklapanje racunara, okretanje istog ( uglavnom na kolenima ), i tada ono glavno - vadjenje baterije! Cemu sve to ?!? Sada, nisam bas ni siguran koliko je pametno vadjenje baterije u toku rada ( ukoliko je ona izvor napajanja ), ali na kraju krajeva, pa moj stari ZX Spectrum+ iz '80 i neke je imao taj taster, i zasto sada moja "mocna" mobilna masina najnovije generacije ne poseduje isti....
Vec duze vreme razmisljam o tome.A moje pitanje: Sta se dogodilo u medjuvremenu? Zasto za 1k e dobijam 3 bespotrebna dugmeta (mreze, mail?, internet?), tj. stvari koje vecina ljudi radi softverski, a tastera koji mi je potreban ( hardverski) nema?:crash: :crash:

Mozda nije dovoljno 1k evra za to :p :D
Inace i ja sam imao na staroj konfi kuciste bez reset buttona. To kada sam kupio, izgledalo mi je jako retardirano (josh sam razmisljao da vratim kuciste i da uzmem neko drugo), ali posle 7 godina koriscenja (i sada ga koristim), ni jednom mi nije zatrebalo to dugme (kada mi se ulagovao komp par puta, samo sam drzao turn off button par sekundi i ponovo upalio).

Inace ne znam koji laptop ima reset button.

Imam 3 laptopa (mislim ja, keva i cale) i kad god se zablokira (istina veoma retko) dovoljno je da drzis taster on/off par sekundi i ugasice se (kao i na desktopu) ne moras da vadis bateriju ?!? :trust:

Nema reset tastera ali držiš Power taster nekoliko sekundi (kod mene npr. 5) i to je to.

Kad sam procitao prvi post, upravo sam razmisljao "pa zar nisi provalio powe dugme"...

Imao sam vec jedno 3-4 laptop-a (od pentiuma 2,pa nadalje) i nijedan od njih naravno nema dugme reset, vec se drzi power dugme jedno 4-5 sekundi (odnosno dok se laptop ne ugasi) i to je reset...

Ne pali ta fora svaki put; meni se par puta na poslu zabadali notebook-ovi i drzanje power tastera je uglavnom resavalo stvar, ali 2-3 puta je morala da se cupa baterija.

Pa hajde da se slozimo da bar u 98% radi kao bombona :)

Ako bas dodje to tih 2%, pa onda na cupanje baterije, ali ne da prvo ide cupanje baterije pa onda sve ostalo... :S:

Velika verovatnoća je da ni reset dugme ne bi radilo u slučajevima kada neće power.

Power je soft taster, tj. kontrolise ga logika na maticnoj i u BIOS-u mozes da podesavas kako sistem reaguje na taj taster (da li ide u stand by, power off, da li mora da se drzi 4 sec ili ne...), a reset je hardverski tj. fizicki kratkospajas dva kontakta na, cini mi se, procesoru sto ga dovodi u stanje reinicijalizacije.
Uzeti sa velikom dozom rezerve, nisam siguran u ovo, a sad ne mogu da se setim porekla informacije. Ali mogu da se setim da me je reset izvlacio iz hang-ova racunara (dok sam imao reset taster na kucistu)...

Poslednja izmena:
Power je soft taster, tj. kontrolise ga logika na maticnoj i u BIOS-u mozes da podesavas kako sistem reaguje na taj taster (da li ide u stand by, power off, da li mora da se drzi 4 sec ili ne...), a reset je hardverski tj. fizicki kratkospajas dva kontakta na, cini mi se, procesoru sto ga dovodi u stanje reinicijalizacije.
Uzeti sa velikom dozom rezerve, nisam siguran u ovo, a sad ne mogu da se setim porekla informacije. Ali mogu da se setim da me je reset izvlacio iz hang-ova racunara (dok sam imao reset taster na kucistu)...

Slazem se, imao sam semu (mozda jos uvek imam) procesora 8086 (mislim da je taj) i procesor ima pin koji se zove reset i koji ga dovodi u stanje reinicijalizacije. Zato kad pritisnes reset, komp se ne ugai i ponovo upali, nego samo CPU, i onda krece iznova. Ne znam da li ste primetili da se tada napajanje i svi cooleri vrte kao da se nista ne desava... E sad power dugme, ono kad drzis par sekundi komp ugasis i ponovo palis, kod reseta ugasis samo cpu i ponovo se sam pali. Reset je manje stetan nego power je ako disk u trenutku kad ga ugasis nesto radi, moze da ti korumpira fajlove, sto se meni nekad desi, da li vam je poznato kad scandisk izbacuje poruke file ... first unit not valid, entry will be truncated. tako sam izgubio bookmarkove iz firefoxa pre neki dan, sreca pa redovno pravim backup. :crash:

Trebalo bi da je 4 sec period koji treba držati na Power dugme i to sve uglavnom ima da se konfiguriše u BIOS-u.

@qazqaz: Pregledaj malo podešavanja po BIOS-u ;)

Hvala na odgovorima!:cigar:

Da dodam kratko, drzanje power dugmeta 4 sec je gasilo plocu iz koje je fizicki bio izvadjen bios chip. To je nesto u samoj logici I/O controlera.

Vrh Dno