Šta je novo?

Replace Slova u Accesu

• Začetnik teme Začetnik teme Chain
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Chain

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2004
Poena
604
Imam jedan ajd da kazem problem. Posto nisam neki expert u programiranju. Radim sa bazama u Accesu i sad treba mi pomoc oko sledeceg. Na kraju obrade podataka ja dobijem tabelu u kojoj se moraju izmenjati latinicna slova š, đ, č, ć, ž. da ne bih to radio rucno hteo bih da napravim kviri koji to radi e to mi predstvalja problem. ne znam kako to da odradim. Ako neko zna pliz neka mi javi. Hvala

UPDATE Tabela SET Polje = Replace([Polje],"č","c",1,-1,0);

Nula na kraju je jako bitna, jer označava birnarno poređenje (vbBinaryCompare) - Ako je ne staviš query neće da ti razlikuje velika i mala slova.

UPDATE Tabela SET Polje = Replace([Polje],"č","c",1,-1,0);

Nula na kraju je jako bitna, jer označava birnarno poređenje (vbBinaryCompare) - Ako je ne staviš query neće da ti razlikuje velika i mala slova.

hvala puno. radi 🙂 e sad ajd jos jedno pitanje. posto ovako bih morao da pravim kviri za svako slovo dal moze da napravim tabelu neku kao preslikavanje pa da onda odatle vuche?

Možeš da uradiš VBA programčić koji će da čita par znakova iz tvoje tabele i da ih ubacuje u query.... ili da otkucaš VBA program sa svim mogućim kombinacijama:

docmd.runsql("UPDATE Tabela SET Polje = Replace([Polje],"č","c",1,-1,0);")
docmd.runsql("UPDATE Tabela SET Polje = Replace([Polje],"ž","z",1,-1,0);")
...itd.

A zbog čega ti smetaju naša slova? DOS je imao naša slova, Win 3.11 je imao naša slova, Windows podržava Unicode i sva moguća slova - Kad jednom obrišeš čćžđš nemaš ih više! To je isto kao da digitalizuješ Monalizu u 640x480 i spališ original, jer eto, novi fajl zauzima samo 3kb...
Ako ti to neko traži, zašto mu ne objasniš da on i dalje živi u 1979. godini!!!

Nazad
Vrh Dno