Šta je novo?

Repeater mode - šta je to?

MagicMaster

Čuven
Učlanjen(a)
12.05.2007
Poena
510
Burazer je kupio:

Bežični Ruter TP-Link TL-WR743ND Atheos chip/AP Client/RP-SMA antena 5dBi

Jer su mu u WW rekli da može da uradi sledeće:

On ima Telekomov modem/ruter, u svojoj spavaćoj sobi.
Treba mu wireles na drugoj strani kuće, i na terasi.

Pitanje je bilo: Da li može ovaj ruter da "uhvati" signal wireless sa telekomovog rutera, i da ga prenese/pojača dalje?

Rekli mu da može, i da je to Repeater mode.

OK, iskešira, kupi odmah i antenu 8 Db, i ode, i izgubismo celo popodne....

Prvo, po 10 minuta nam ne da da udjemo u njegova podešavanja.... ugasi, upali, resetuj, neće, kao da nije tu. Ali nekako "upadnemo" po više puta kad probamo.

Kad ga vežemo kablom na modem u istoj prostoriji, isključimo wireless na telekomu, šalje svoj signal, i to radi.

Kad probamo Fast Setup, kliknemo repetitiv mode, i sad probam na telefonu, radim SCAN brzo, samo na nekoliko sekundi se pojavi dupli signal, (jedan telefon uhvati od samog telekoma, a drugi od rutera) i od rutera ze izgubi posle par sekundi ... i ništa .... probamo ponovo, nadje se samo par sekundi, i opet nestane ....

Da li je to neispravno, ili nije to to što nama treba, ali i u uputstvu u PDFu po onim slikama, to je ono što nama treba, ali signal "ne opstaje"! ...

Mala pomoć?

Poslednja izmena od urednika:
Zvao je prodavnicu, da ponese svoj laptop, i ruter koji su mu prodali, i da mu pokažu i nameste ono zašto ga je kupio, na svom wirelessu, u radnji, da vidi kako se radi i kako radi.

Rekli mu, nemojte da dolazite, nemamo mi wireless u radnji (u šta čisto sumnjam) nego zovite korisničku podršku.

On pozvao, ispričao, da bi mu baja ladno rekao kako taj ruter NEMA tu funkciju, i da se to odnosi na sledeće: Taj koji je kupio, da uključi KABLOM u telekomov modem, (rečju, da radi kao običan ruter) a da KUPI JOŠ JEDAN ISTI TAKAV, i on će da hvata signal od ovog istog svog, i da taj tamo gde mu treba ubode u taj laptop gde mu treba, jer Repeater znači to, da se nadju DVA ISTA RUTERA!!!

Da li oni to sad nas prave ludima, ili šta?

Faktički , rekao mu je da plati 7000 dinara dva rutera koji že da menjaju 20 metra mrežnog kabla?!?

nisam probao konkretno sa ovim modelom mada sumljam da moraju biti isti modeli ja imam 741nd za koji je isto neko rakao da moraju biti isti, a ja se konektujem normalno na bilo koju mrezu i sirim dalje signal
jel ste probali postaviti u operation mode: AP Client Router:WISP Client Router, zatim u wireless, settings "Client Setting" ici na search konektovati se na telekomov ruter i dole postaviti Key type i sifru kojom pristupate telekomovom ruteru,
stavite DHCP settings razlicitu adresu od telekomovog kao i wireless kanal da ne dodje do konflikta,
ako ste se uspesno konektovali na telekovom ruter, na status kartici skroz dole "Traffic Statistics" ne bi smelo biti 0, vec bi pokazao neke vrednosti

Druze TL-WR743ND je kao i moj 843ND model koliko se secam prvenstveno AP i nema mogucnost klasicnog repeatera. Znaci sa jedne strane su rekli ok tvom bratu, sa druge su ga malo zez. Znaci moze to da radi to sto je tvoj brat zamislio, sa time da ce imati drugi opseg (znaci umesto 192.168.1.x imace 192.168.0.x) i na terasi ce morati da se kacis na bssid od tog tplinka (sto manje vise i treba jel).
E sad, prvo nisi nam rekao koji tacno telekomov modem je u pitanju posto sam ih ja skoro sve izmenjao i znam koliko svi manje vise ocajan signal imaju (cast onom crnom jetway ili kako mu vec bese ime). Zaci ono prvo na sta ja mogu da posumnjam je da drzite daleko AP od telekomovog modema i da on ne moze da uhvati signal od istog i shodno tome nece ni da radi.
Prvo, po 10 minuta nam ne da da udjemo u njegova podešavanja.... ugasi, upali, resetuj, neće, kao da nije tu. Ali nekako "upadnemo" po više puta kad probamo.
Ovo mi nije jasno? Da li ste se na novi ruter prvo povezali kabelom sa laptopa ili kompjutera? Time bi na 192.168.0.1 iz explorera i admin admin morao svaki put da pristupis ruteru i onda ispodesavas osnovno (ime novog wirelessa, sifru, restrikcije ako hoces i ostalo). Znaci predlazem da za pocetak ruter stavis u istu prostoriju gde se nalazi i modem cisto da bi bio siguran da dobija signal i kad tu sve lepo namestis i ispodesavas onda ga preneses blize terasi.

Sa njegovog laptopa nikako ne dozvoljava da udje u podesavanja rutera. Uspevalo nam je samo sa desktopa.

Ovim redosledom:
Ostavim Telekom da radi wireles. i izvadim mrezni iz njega. taj isti mrezni onda bocnem u ruter 743, u port 1. Nekako upadnem u njegova podesavannja. I idem u quick setup, i krenem repetitor opcija. Uradim scan, nadje on Telekom, ukucam sifru od telekoma, next next next sve bude OK, i onda trazi reboot da posfane to sve aktivno.

Kliknem revboot, i onda radim starno SCAN na fonu dok on radi reboot .... i u jednom trenutku nadje telefon dva signala, i posle nekoliko sekundi nestane ..... ... i to je to .. samo posle reboota ima sihgnal par sekundi, i kraj ...

telekomov ovaj je neki mali, do sada nisam ja vidjao, neki mali, bez antene, malo veci od pakle cigara.....

Kucam na telefonu, izvinjavam se na greskama .....

Meni je taj quick setup pravio problem pa sam manualno podesavao manje vise sve. Za pocetak mi reci jel podesis 743 da radi u wisp client modu (ne znam gde je to kod tebe u podesavanjima, ja imam hardverski prekidac na mom 843 modelu)?!...ovo ti je u principu najbitnije da ti bude taj mod odabran, jel u suprotnom imas konflikte svega!!

Druze batali repeater mode, taj ruter ga podrzava ali to zapravo toliko lose funkcionise cak i sa istim uredjajima a kamoli u toj tvojoj situaciji. Lepo ti kupi 20m kabla i dovuci ga na tu terasu gde ces postaviti taj 743nd. Postavi ga da radi kao klasican AP i ugasi mu DHCP pa da celu ulogu preuzme telekomov modem. Da svi uredjaji budu u jednom mreznom opsegu kako bi ti radio file sharing itd...

Mnogo sam puta pisao po Benchu da je repeater jedno obicno sr*nje. Kod nekih ljudi za divno cudo to moze i da funkcionise, ali ja nikada nisam bio zadovoljan. Sta fali dokupiti malo vise kabla i postaviti vise AP-ova. Em mozes da im menjas kanale radi interferencija, em to radi 100 puta i brze i stabilnije..

Nemam pojma šta je uradio .....

Čuću se sutra sa njim.

Cisto kao info, cini mi se da je tema pogodna. Ja sam na jednom mesto postavio sledeci setup i to radi 1/1 :
dva neka ASUS ap rutera koji imaju client mode, telekomov ADSL. ADSL je DHCP, jedan ASUS je zakacen kablicem cca 30 cm za ADSL, a drugi ASUS se nalazi dva sprata ispod u nekom nazovi studiju/kancelariji/radnom prostoru. ASUS-i komuniciraju izmedju sebe preko wifi-ja, a sve ostalo radi normalno. Cisto da ne bude zabune, moguce je ali sam setup ume da pokvari stvari nebrojeno puta. Takodje compatibility jeste issue.

Sve zavisi od prostora na kojem se namestaju uredjaji. Roaming obicno radi strasno lose, u mnogim slucajevima zna da se dogodi da vas iz cista mira prebaci na AP sa slabijim signalom, i to je slucaj kod mnogih uredjaja. Repeater je nuzno zlo samo za premostiti odredjeno vreme, ali za rad 0-24/7/365 nije! WDS moze malo da poboljsa stvari ali treba naci uredjaje koji ga podrzavaju i sve to ne izadje bas jeftino.

Stari dobri Kabl do klasicnog AP-a je zakon. Jeftinija investicija, zahteva malo busenja zidova i sl al nista strasno.

Repeater mod provereno lose ili nikako ne radi sa Telekomovim modemima, pogotovo ako je ukljucena zastita sifrom.
743ND OBAVEZNO flesovati na zadnji FW (proveri koja je verzija, pise ispod i na kutiji) i nakon toga uredjaj MNOGO bolje radi.

na svim temama ista prica: kabal umesto repeater-a

Niko tebi ne brani da koristis repeater, koristi ga slovbodno ako ti odgovara.

To sto ljudi kazu kabl umesto repeater-a je normalna stvar. Svako ce ti predloziti bolje resenje, koje nije uvek lakse ili ti jeftinije, ali je sigurno bolje da se prethodne stvari zanemare.

ma ne sumnjam ja da lose radi ripiter mod na osnovu prakticnih iskustava koje pominjes, jer zasto bi neko izmisljao bilo da radi bilo da ne radi

eto, malo je bezveze da firme proizvode tako nestandardizovanu opremu da performanse i kompatibilnost zavise od proizvodjaca do proizvodjaca

ripiter mod je logican izbor u datim situacijama, ali sve pada u vodu kad ti moras da znas koji AP koristi provajder, ili neki drugi ako zarotiras antenu

prakticno umesto ripiter moda ti bi morao da uzmes 2 x 5210, da ih povezes utp kablom jedan za drugi, oba da budu u AP modu, i plus wifi kartica na desktopu, znaci 3 komada sve ukupno

Poslednja izmena:
5210 je za spoljnu upotrebu. Možeš ga staviti kao repeater, ali nije praktično.

Prvo interna antena u 5210 će ti biti usmerena ka AP-u sa koga dobijaš signal, a on je skoro uvek negde dalje od kuće, tako da neće biti usmerena ka desktopu koji koristiš, tako da ćeš u svakom slučaju imati lošiji signal.

Drugo u repeater modu, širićeš signal od prvog AP-a po celom komšiluku i učiniti upad u celu mrežu daleko lakšom.

Treće, do 5210 koji je napolju u svakom slučaju moraš imati LAN kabl pošto je u pitanju POE uređaj koji dobija napajanje kroz LAN, dakle moraš svakako da vučeš LAN kabl do neke utičnice, bez struje ne radi :)

Repeater mod uvek predstavlja lošije rešenje od AP-a u klijent modu.

Ako ti je baš to nezgodno da sprovedeš LAN od POE injectora koji je uključen u struju do desktopa, postavi na to mesto bilo koji wifi ruter ili AP, ne moraš 5210 pošto je dosta skup, a i ne treba ti ruter predviđen za spoljnu upotrebu po kući.

Nemam Visio i sl. pa sam nabrzaka u paintu nacrtao ideju za tebe:

5210 u klijent modu se povezuje na AP od provajdera, LAN kabl od njega ide od POE injektora negde u kući, gde ti je pogodno.
POE injektor ide u struju i na njega kačiš neki pristupačan ruter koji odgovara tvojim potrebama (od 741ND pa nadalje, šta ti odgovara).
Na kućni ruter kačiš koji god želiš uređaj, PC, laptop smartfon i sl.

Sličnu mrežu sam postavio kod tašte - TL-WA501G AP u klijent modu prikačen na spoljnu antenu gađa udaljeni AP sa koga dobija net, on je na jednoj strani stana, od njega ide LAN kabl do Asus WL500g premium koji rutira saobraćaj za celu mrežu (WiFi za telefone i laptop i LAN do desktop računara). WL500g je postavljen centralno u stanu tako da je pravilno raspoređen signal svuda.

Prilozi

• Sema.jpg
    Sema.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 402
Poslednja izmena:
Vrh Dno