Šta je novo?

Refurbished ili ne

OC-er

Poštovan
Učlanjen(a)
04.05.2014
Poena
69
Kupih danas hdd sa slike ali me buni bela nalepnica i datum proizvodnje. Negde procitah da su diskovi sa belom nalepnicom refurbished. Da ga zadrzim ili ne?

Prilozi

• uploadfromtaptalk1399366909476.jpg
    uploadfromtaptalk1399366909476.jpg
    72.8 KB · Pregleda: 363
Pa idi na WD sajt i proveri mu garanciju.

Ne treba ni da proverava vidi se iz aviona da je reparacija fabrička što u prinipu nije roba od koje treba bežati, ja bi uzeo taj disk ali ne po ceni novog netaknutog ;)

Kako po nalepnici prepoznajete da je refurbished? Vidim da je iz juna prosle godine, ali ne vidoh nista drugo. Pitam jer sam prosle godine uzeo jedan ovakav slican pa da znam sta mi uvalili :-D

Pa po oznaci u pitanju je Green serija diskova a ovde ni Z od zelenog na nalepnici. I oznaka kaže da je to SataII disk koji se odavno više ne prave, WD20EARX je aktuelni model i naravno SATAIII ;)

znam i ko uvozi ove diskove ali ne bi da imenujem ;)

Iskomplikovalo se nesto tako da ce hard u oglase neotpakovan i to je to.
Hvala na angazovanju.

...

Prilozi

• uploadfromtaptalk1399389114408.jpg
    uploadfromtaptalk1399389114408.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 315
Kako su ti uvaljali, napisi o kome se radi, ako su te slagali da garancija vazi?

Da, bilo bi lepo kada bi sugerisao ostalima gde da ne planiraju kupovinu novih hard diskova...

Ja sam napisao ali su mi obrisali dva puta post(mozda i ovo bude treci put):p

Ako ga je kupio u prodavnici, onda prodavac može da da svoju garanciju ali da kaže da nije nov i da dobije bolju cenu. Ako je kupljen u prodavnici kao nov ... može da ima garanciju dok postoji radnja.

Mislim da je glupo navoditi ime prodavnice tj. maloprodaje koja u principu nema toliko veze možda i ne zanju šta prodaju :d jer danas se svako bavi prodajom, ovde je uvoznik ne korektan što bukvalno "uvaljuje" kao normalnu robu a u stvari je refurbished.

Svuda u svetu se prodaje Refurbished stvari, ali se to tamo navede da je tako i takva roba je osetno jeftinija, međutim ovde se to ćuti i već godinama nam se uvaljuje koješta. Ili recimo kao MSI ploče što su reparirane, ok stoji da je reparacija u pitanju ali cene dosta jake gde uvoznici ćapaju desetostruko maržu na ovu robu. Jer realno potpisujem životom da to iz fabrike izlazi za smešne pare pod uslovom da se očisti ceo lager i bez garancije jer nema računa da se to vraća nazad. I to što vidite kao neku garanciju 6mes. ili 12mes. to daje uvoznik čisto onako da se zamažu oči, što jelte nije po zakonu. Da se vratimo na hardove, ja sam prvi put primetio reparirane diskove kad mi je kolega doneo "nov" WD320GB da mu ugradim, kupio u nekoj od radnji, disk je bio upakovan u foliju sve full kako sleduje. Međutim otvorim ja kesicu i imam šta da vidim, zalomljen šraf u jednoj od rupa na samom disku, znači vidi se da je disk bio u upotrebi, ali sve lepo maskirano od strane fabrike. Nova nalepnica, disk ofarban ponovo, nema ogrebotina ali kinez zaboravio da razbuši šraf koji se zalomio jer je bio pretegnut prethodno u nekom kućištu. Viđao sam i Seagate refurbished, ali na njima uredno piše certified repaired.

Jednom sam kupio refubrished hard i nikad više, iako, da ne grešim dušu, kao zamenu za prerano crknuti Samsung HD204UI sam dobio refubrished Seagate i radi disk bez probela evo već više od godinu dana).
Zašto nikad više? Crkao posle 6+ meseci, a nije nešto ni radio.
Što se mene tiče, hard disk isključivo ganc nov. Možda i polovan, ali kao i nov, UVEK sa pisanom garancijom!

Продавцима се вероватно исплати да ризикују па ако продају 50 оваквих хардова и 10 откажу, они ће да их баце и замене другим (можда и сличним) јер би их само слање на рекламацију више коштало. Ако су их набавили за смешне паре, тек им се исплати. Ако је овај диск купљен у радњи као нов са уредном гаранцијом, ништа страшно ... ако је продавница поуздана и неће да нестане за пар месеци.

Disk je narucen preko maloprodaje u kojoj radim. Garanciju imam pune 2 godine na njega tako da se jos uvek premisljam sta da radim.
Inace, dobijam garanciju dobavljaca a ne maloprodaje.

Poslednja izmena:
Da je nesto drugo (maltene bilo sta drugo), pa covek i da rizikuje, ja se sa hardom nikad ne bih kockao.

Ma ako je za male pare i da se koristi samo za temp podatke, recimo torrent download lokacija - pa i da razumem. Ali za bilo šta drugo, slažem se sa kolegom pre mene.

Tako sam i ja kontao, mala je to razlika u ceni da bih se zezao.
Videcu sta mogu da uradim po pitanju vracanja.

U Segedinu su mi za pokojni OCZ Agility 3 koji je bio pod dvogodišnjom garancijom (i koji je i kupljen u HU), dali drugi, fabrički upakovan, ali sa jasnim sticker-om, REFURBISHED.

Garancija na njega je "godinu dana, ili do isteka garancije zamenjenog uređaja, šta duže potraje". Kod mene je onaj prvi pokojni imao već godinu i 7-8 meseci, pa ispada da ovaj zamenski mogu da reklamiram godinu dana nakon što su mi ga isporučili.

Bla.bla.bla.... uglavnom, relativno fer odnos.

Poslednja izmena:
Po nasem zakonu bi morali da ti daju uz zamenjeni nov proizvod novu punu garanciju. Cudi me da je madjarski zakon nepovoljniji po potrosace.

Zakon je onako, kako se uzme. Proizvođač je na prvom mestu dužan da ti popravi pokvareni proizvod, a tek ako proizvod ne može biti popravljen, da ti da zamenu, ili vrati pun iznos. Dakle, oni su mogli da ga "poprave" i vrate mi taj moj isti kao refubrished. I da mi ostane još 3-4 meseca garancije. E to je to, s' time da mi nisu dali moj već neki drugi, sa godinu dana grancije. Ne bih se začudio da svi pokvareni iz celog sveta idu na neku istu lokaciju, ukoliko je moguće zamenu im se pokojni sklopovi (a to često nije moguće kod SMD elektronike) te se šalju kao odgovori na reklamacije.

Ako hoćemo zamenu, to "zamena" možemo da tumačimo na različite načine. Valjda je jasno da posle 2-3 godine neki hardver ne može postojati nov a identičan.

Ne možemo od proizvođača očekivati da bespogovorno pokvareni hw menjaju novim identičnim ili cenovno odgovarajućim (a time i jačim), jer će u tom slučaju očas posla raji pasti na pamet kako se na silu kvari elektronika desetak dana pre isteka garantnog roka.

Ja sam ovako zadovoljan. Ovaj refubrished radi već godinu dana. Prošlo je 2.5 god od kupovine onog prvog.

I na kraju, ubeđen sam sa proizvođači imaju uglavnom fer odnos prema kupcima. Problem je češće sa našim uvoznicima, distributerima, dilerima, trgovcima, nakupcima, švercerima, prodavcima, preprodavcima, serviserima, manađerima, biznismenima i ostalim xxxxima koji robu nabavljaju mimo zvaničnih distributivnih kanala, i koji robu namenjenu reklamacijama i servisima prodaju kao "novu". Većina njih zapravo i nema mogućnost da ostvari zvaničnu proizvođačku garanciju (jer, oni i ne nabavljaju robu od proizvođača), već se u slučaju reklamacije oslanjaju na "sopstvene snage".

Poslednja izmena:
Ako pričamo o našem ZZP potrošač ima pravo da bira da li da se uređaj popravi ili da se zameni novim. Da li je to lako ostvarivo je već druga priča.

Hard je ipak ostao kod mene spletom okolnosti.
Inace, porucen je od Ewe Computers (smecari samo takvi). Inace, vecina diskova im je izgrebana, neupakovana i slicno.
Nadam se da ce nekome biti od koristi, i da nece pazariti kod ovih smecara. Pozdrav

Prilozi

• uploadfromtaptalk1399964840168.jpg
    uploadfromtaptalk1399964840168.jpg
    90.5 KB · Pregleda: 169
Ipak sam uspeo da vratim hard.
Sad razmisljam sta da uzmem. Mozda Black od 1TB za 8500?

Izgleda da prate bench forum...
Nevezano, svako ko uvaljuje refubrished diskove kao nove zaslužuje da bude "razapet na krst".

Када сам последњи пут куповао хард, питао сам неке које познајем, а раде у тим радњама, па су ми рекли да код њих обновљен хард има + на крају имена. Да ли је цена адекватна не знам, да ли и остали тако облежавају још мање али знам да сам купио хард без + па сам ваљда погодио. :)

Kako mislis obnovljen? Hajde neka preporuka za hard za storage.

Nazad
Vrh Dno