***a, TL i HDT baš i nisu trackeri za početnike bez seedbox-a.
Zamunda već jeste i tu ćeš laganica da puniš upload. Mana Zamunde jeste pretime koji često zna da bude po par dana za neki fajl (osim za veoma popularne fajlove, oni se redovno upload-uju).
I posle toga ne moram da seed-ujem i nece mi opasti ratio i ako nista ne seed-ujem a i ne skidam nista? Malo sam noob u svemu tome i tek sam skoro krenuo da koristim privatne tracker-e pa zbog toga. Dojadili su mi ovi otvoreni torrent site-ovi, jer bas nekad uzasno sporo skidaju.
U pravilima tracker-a piše do kojeg ratio-a moraš da seed-uješ. Obično je to 1 (onoliko koliko skineš, moraš i da upload-uješ). Kad odradiš to za taj fajl, onda ne moraš ništa više da radiš, neće te niko banovati, niti smarati.
Inace registrovao sam se na zamunda, torrentleech i na hd-torrents, pa me interesuje koliki treba da bude na njima ratio min? I od cega zavisi da li ce me neki privatni tracker banovati ili da li ce mi skidati sporije tj. ne punom brzinom?
Imao TL i HDT (ne trebaju mi), dok je Zamunda priča za sebe. Oni i nisu toliko ažurni da gledaju ratio, pa ima ljudi koji samo skidaju odatle, ali ništa ne upload-uju. Opet, imaju i oni skripte za banovanje, pa kako ti se potrefi. Inače, neki tracker će te banovati ako praviš sr*nja u komentarima, ako konstantno samo skidaš i ne upload-uješ ništa, ako koristiš cheat-eve i slično. A brzina download-a zavisi od ljudi od kojih skidaš. Npr. TL i HDT-u ljudi mahm imaju seedbox-ove (100mbps i 1gbps zakupljene konekcije) i tu će ti gotovo svaki torrent sa 5 i više seed-era ići pa sigurno 2-3MB/s lagano. Zamunda je druga priča, mahom seed-uju ljudi od gajbe. Doduše, to nije loše, jer bugari imaju dobre konekcije, pa kad se nakupi odnos seeder-a i leecher-a 1:5, računaj da će ti svaki torrent ići brzo. Iako si uzeo već jedan general tracker, za tebe bi bio ok i IPTorrents (slično kao i TL, samo ima dosta freeleecha - ne računa ti se download, samo upload). Samo ima jedna razlika koja ti može pomoći. Na IPT-u postoje bonus poeni koje koristiš za uklanjanje hit&run torrenata. Hit&Run ti je kad skineš neki fajl i odmah (ili posle par sati) izgasiš dalje seed-ovanje, tj. nisi došao do ratio-a od 1. Kod IPT-a skupljaš poene tako što staviš 10 najmanjih fajlova (po 10MB) da se seed-uju beskonačno. Obično ih niko ne skida od tebe, ali tracker pamti da ti seed-uješ i daje ti poene za to. Jedan torrent fajl * 0.2 poena svaki sat, * 24 časa * 10 torenata = 48 poena svakih 24h seed-ovanja tog fajla. Ovo ti je dobro jer relativno lako možeš da skupiš te poene i neutrališeš torrente koje skineš i ne upload-uješ ponovo (50 poena po torrentu). Ja ih imam oko 4000 hiljade za 2 i po meseca, a ne seed-ujem svaki dan po ceo dan. Nažalost, ne mogu da se šalju ti poeni, inače bi ti dao jedno 1000 čisto dok se ne snađeš.
Ako se odlučiš za IPT i treba ti pozivnica, imam ja, ima dosta ljudi u ovoj temi pa traži.