Šta je novo?

Razlike u ceni kod nas i napolju

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Zašto recimo Intel Core i7-860 kod nas košta $80 više nego što je navedeno kao estimated price na Intelovom sajtu?

Još se ja pitam kako po stranim forumima svi u potpisima furaju najskuplji hardver. Pa normalno kad mi za iste te pare dobijamo u najboljem slučaju prosečni!

Još kod nas vlada fama kako su kompjuteri sada jeftini, kako je PDV samo 8% itd.

Jedino ako su jeftini, pazi 80 dolara razlike u ceni za procesor! Pa kad se sabere razlika u cenama za sve komponente, tačno napolju može da se kupi još jedan kompjuter! I posle se pitamo zašto smo kompjuterski i svakojako nepismeni... Koja glupava država, da ne veruješ! Nisam uopšte znao da je tolika razlika, mislio sam ajd 10-20 dolara gore dole, ali ovo je skoro 100!

drugar pre neki dan dosao iz italije, kupio eksterni hard od 1tb za 68e, a kod nas nema ni interni za te pare! ***!
svojevremeno sam slao pitanje pakom-u zbog razlike u ceni za neki monitor, u americi kostao oko 150 dolara, a kod nas 200 eura!! dobio sam odgovor da su isto pitanje postavili direktno proizvodjacu i da im je receno da ako naruce kolicine kao sto narucuje prosecna firma u americi imace istu cenu kao i oni.
deluje mi kao logicno objasnjenje, naravno, ima verovatno tu i nas bezobrazluk u kreiranju MP cena jer cesto je slucaj da razlika izmedju cena za istu stvar u dve firme bude i 20-30 eura!

Vecina proizvodjaca kada pusta proizvod na USA trziste i u Evropu, za nsa bogate evropljane samo prevede znak $ u znak € i eto ti razlike..

Poznanik iz Portugalije kupio prenosni 2.5'' HDD 1GB za 50E pre mesec dana, doduse to je i tamo bilo povoljno u tom trenutku ali jedan dobar reper kakve su cene napolju a nama jos hoce da povecaju porez, sramota.

Isti je slucaj sa svim ostalim stvarima. Odecom, obucom, tehnikom.........
Po meni razlog zasto je kod nas sve skuplje je to sto prodavci od stranog dobavljaca narucuju male kolicine svega pa je onda cena visa. Jer ne mogu da prodaju bog zna kakve kolicine odredjenog proizvoda zbog siromasnog trzista.
Primer Patike Jordanke 2009 kad su izasle su kostale 180 $ u americi sto je oko 11000 dinara, kod nas su bile 20 000 dinara. Jer pretpostavljam da su narucili 10-20 pari tih patika pa ih izadje skuplje pa carina.........
Kad ukinu vize nece biti problem otici par puta godisnje u okolne zemlje za malo para kupiti dobre stvari:banana:

pa isto je fora za net,lik iz rumunije kaže da tamo plaća 20/10 mb 20e ako ne laze to je smešno

Isti je slucaj sa svim ostalim stvarima. Odecom, obucom, tehnikom.........
Po meni razlog zasto je kod nas sve skuplje je to sto prodavci od stranog dobavljaca narucuju male kolicine svega pa je onda cena visa. Jer ne mogu da prodaju bog zna kakve kolicine odredjenog proizvoda zbog siromasnog trzista.
Primer Patike Jordanke 2009 kad su izasle su kostale 180 $ u americi sto je oko 11000 dinara, kod nas su bile 20 000 dinara. Jer pretpostavljam da su narucili 10-20 pari tih patika pa ih izadje skuplje pa carina.........
Kad ukinu vize nece biti problem otici par puta godisnje u okolne zemlje za malo para kupiti dobre stvari:banana:

mislis da je u Madjarskoj toliko jeftinije da ce ti se isplatiti da ceo dan izgubis u putovanju plus hrana,gorivo i opet dodjes na isto...da je preko tako jeftino(mislim na Madjarsku) ja bi prvi isao tamo i kupovao jer imam sengen odavno...jeftinije je dosta u Nemackoj al tamo vredi otici sa dosta para i mnogo nakupovati svega da bi ti se isplatio put

Pa zavisi mnogo od toga šta se kupuje. Ja sam uzimao ronilački regulator (1+2 stepen, oktopus i manometar) i to bi me ovde izašlo oko 700€, da poručim i da mi se prošvercuje ovde oko 600€ a u Mađarskoj 495€. Put me izađe između 50 i 100€ tako da mi se u svakom slučaju isplati.

*Na kraju sam ga dobio isporučenog ovde za iste pare kao u Mađarskoj ali nije to poenta.

Verovatno bi se za neke retke i skupe artikle isplatilo i to se lako izračuna. Ne verujem da bi jedan procesor i neka grafička bile vredne puta ali neka egzotika... sigurno se isplati.

Upravo gledam cene canon 5D Mark II i izgleda da će to biti jedna od tih stvari za koju će se isplatiti da se ode po nju ;)

cudno ako je tako sve jeftino u Madjarskoj da mi u Subotici nismo milioneri :) Ja sam kod nas kupovao jeftinije computerske komponente nego preko sto je moglo da se uzme,e sad ako nasi dignu pdv na 18% za compove onda se mozda i isplati otici i nakupovati se svega

cudno ako je tako sve jeftino u Madjarskoj da mi u Subotici nismo milioneri :) Ja sam kod nas kupovao jeftinije computerske komponente nego preko sto je moglo da se uzme,e sad ako nasi dignu pdv na 18% za compove onda se mozda i isplati otici i nakupovati se svega

pa evo ovako.. jeftinije je i ima veci izbor.. bio sam u Peshti nedavno, pa i po kompjuterskim radnjama

E, a stvarno cudno kako je u inostranstvu sve jeftinije nego kod nas. To nikada nije bilo tako, uvek smo mi bili jeftiniji... ili...

Oduvek je, Kriket, kod nas bilo skuplje nego "napolju". Davno... komodor 64 je bio preko 600-700 maraka kod nas (neki slovenacki uvoznik). "Napolju" je bilo ne vise od 300.

Ybt, kao da je od juce skuplje, pa se sada svi iscudjavamo :S:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

nije ni blizu tolika razlika sada preko i kod nas...znam jer sam ziveo u par drzava u evropi...Madjarska nije jeftinija nesto posebno ako izuzmes da moras da ides po to,da nemas garanciju,pa plus troskovi i moguca carina...neces ici sigurno preko po npr i7 i maticnu plocu...razlika se oseti kad odes u Nemacku i kupis za par hiljada evra

Tad neplacas carinu?

Ako te ne uhvate, onda ne placas.:d

Ako mozes odmah na granici vratiti PDV, (za EU mislimi da moze) + povoljnija cijena napolju, mozda se prodje povoljnije i kada se plati carina.
Ostaje pitanje ostvarivanja garancije robe kupljene vani.

Exactly:D

@ matrixssu
Nisam spomenuo Madjarsku u mom postu. Necu tamo ici. I sta odma skacete u fazonu "da bi se isplatilo moras da se nakupujes"
To uopste meni nije poenta. Nego kad budem posecivao zemlje na nekoliko dana kupim to sto mi treba od garderobe, obuce, malih tehnickih aparata tipa fotoaparat.....
KOmponentne sigurno necu kupovati.
Tema moze u lock :p

Poslednja izmena:
Svi koji nisu citali, preporuka:

Domaće IT tržište (I) - istine i zablude

Domaće IT tržište (II): retail biznis u Srbiji

Odlicno objasnjeno kako stvari funkcionisu.

Čitao sam sad ovaj drugi deo, i sve je to lepo ali šta to mene briga kao kupca?

Ako je Intel na svom sajtu naveo procenjenu cenu procesora, sigurno nisu imali na umu samo američko tržište. Znači mene baš briga kako funkcioniše it tržište i ko koga tu *****ava, ali me izuzetno zanima ako jedan procesor košta ovde u najjeftinijoj radnji skuplje nego što bi mene kao privatno lice izašlo da ga UVEZEM.

Znači da naručim taj procesor po ceni navedenoj na Intel sajtu, carina i poštarina i dažbine ne znam dal bi me izašle $80. Znači to je najskuplja moguća varijanta!

Pa o čemu mi pričamo? Za tu lovu mogu da odem bilo gde gde se prodaju procesori po toj ceni ZNAČI U MALOPRODAJI, kupim 50-100 komada i dođem ovde i prodajem ih za $80 skuplje. To nije nikakva mudrost

Zašto recimo Intel Core i7-860 kod nas košta $80 više nego što je navedeno kao estimated price na Intelovom sajtu?

Tekstovi koje sam linkovao u prvom postu na ovoj temi pokusavaju dati odgovor Zasto?

Najlakse je bilo reci: DERU NAS, pa da svi kazu bravo majstore, to moze samo u Srbiji....
Tako bi svi dali ogroman doprinos da se na pitanje Zasto? da smislen odgovor.
Ili je svrha teme da kukamo kako nam je tesko ako je tako zao mi je sto ucestvujem.

Čitao sam sad ovaj drugi deo, i sve je to lepo ali šta to mene briga kao kupca?

Logicno je citati po redu, pa tako u prvom dijelu postoje podnaslovi:

- Zašto je hardver u Srbiji skuplji nego u Americi?
- A zašto je hardver u Srbiji skuplji nego u Zapadnoj Evropi?

Naravno da ovi tekstovi nisu aksiomi, samo pruzaju dobar uvid u stanje trzista obzirom na velicinu i druge specificnosti.
Nisam rekao da mi stanje stvari odgovara, svi volimo jeftino.

Ako hoces da vidis sta je "deranje" pogledaj cijene u firmama u Republici Srpskoj odn BiH. :D

Pa o čemu mi pričamo? Za tu lovu mogu da odem bilo gde gde se prodaju procesori po toj ceni ZNAČI U MALOPRODAJI, kupim 50-100 komada i dođem ovde i prodajem ih za $80 skuplje. To nije nikakva mudrost

Dobra ideja mozes odmah u Retail biznis sa "kompijuterima" :d , tako su poceli najveci na srpskom trzistu.
Uzmes 50-100 komada i bog da te vidi.:wave:

Poslednja izmena:
Čekaj koja je poenta ako za te pare mogu da naručim isto to iz inostranstva u maloprodaji? Da kupujem ovde zato da bi neka budala zaradila na meni?

Ja uopšte ne kukam, a prvi tekst sam čitao još odavno. Ta priča "naručite vi više komada pa ćete dobiti jeftinije" kod mene ne pije, jer očigledno je da i u maloprodaji možeš da kupiš po toj istoj ceni.

Pa kako ne kukas kad si i topic otvorio povodom toga? Ti ako neces da "neka budala" zaradjuje na tebi, slobodno naruci iz inostranstva, niko ti ne brani... ako ti se isplati.

Stvarno ne shvatam zasto si otvarao topic... da nas "prosvetlis" kako je u inostranstvu jeftinije?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Čekaj koja je poenta ako za te pare mogu da naručim isto to iz inostranstva u maloprodaji? Da kupujem ovde zato da bi neka budala zaradila na meni?

Ja uopšte ne kukam, a prvi tekst sam čitao još odavno. Ta priča "naručite vi više komada pa ćete dobiti jeftinije" kod mene ne pije, jer očigledno je da i u maloprodaji možeš da kupiš po toj istoj ceni.

Meni ovo isto bode oči. Pa majku mu, oni (distributeri) ne kupuju sa zapada iz maloprodaja već od proizvođača ....:sceptic:

Nego kao što je neko već rekao, kada ideš na odmor, kupiš šta te zanima i kraj ,)

Da li da se priključim ovoj temi sa:

1. Do prošlog vikenda je išla akcija u Saturn-u gde se prodavala Nokia 5800 za 179e

ili

2. Koga još zanima tržište od 7-8 miliona kupaca koji nemaju ni 500e mesečno za kupovinu... kad jedan veći grad u svetu ima više i bolje platežnih stanovnika.

Kako god odlučite istina je tužna i poražavajuća.

Mi nikada necemo biti trziste kao sto su velike zemlje Evrope poput DE, FR, UK... Pre neki dan u Londonu poceli rat cena za konzole, ono pred Bozic. Wii = 150 eur, Xbox = 200 eur, PS3 slim = 300 eur.

Takve cene necete nikada kod nas videti iz jednostavnog razloga sto smo mini-trziste. Wii je bio rasprodan vec posle dva dana u najvecem delu prodavnica, a to su pretpostavljam bile hiljade komada. U Srbiji ako se na godinu dana proda 1.000 komada...

Ajde ovako:
- ko ima nekog u nemačkoj recimo (francuska, wb isl.) i taj neko hoće da mu donese/pošalje hardver neka iskoristi tu opciju, isplati se čak i bez garancije.
- ko nema nikog i ne može da pazari "tamo daleko" može samo da se pomiri sa domaćim cenama jer svako malo se na raznoraznim forumima pojavi tema o tome kako nas "kakom, komkrade i slični" deru uzduž i popreko i, šta se time postiglo... ništa... već godinama je tako i ovi ni ne pomišljaju da spuste nogu sa gasa, štaviše nabiće cene koliko god mogu tako da džabe kukanje,
ako imaš love kupi i to je to.

Ovakve price se stalno ponavljau. Ponavljanje ovih prica utice na svest i na ponasanje kupaca. U mom slucaju se javlja mrznja prema zelenasima, pardon "postenim trgovcima".
Na srecu imam rodbinu koja radi u Nemackoj i Svajcarskoj. Mnogo puta kada mi je nesto trebalo(procesor, ram ...) narucim preko njih - oni posalju autobusom, ja sacekam. Castim sofera 10E zato sto mi je prosvercovao robu (spakujem litar domace rakije) i tako. Za sada mi nista od kupljenih komponenti nije crklo. Kupio sam procesor, ram, hdd i graficku. Nesto za sebe nesto za prijatelja. Nije to nesto mnogo, ali u pitanj je princip. Sada su ukinuli vize, pocece da lete cater letovi .... mozemo kao nasi roditelji da odemo do Italije na viked, na rucak, u soping, za Nemacku Francusku ....
Mada od kako je otvoren BH (nije ovo neko hvaljenje vec realnost) pozovem, pitam narucim. Ljudi mi sacuvaju robu, posavetuju, platim na 3 rate .....
A svaki put kada idem na letovanje :D iskoristim piliku i da malo pazarim sa strane ;)
Zavrsicu ovo sa dodatkom "*** Srpska posla":wave: da smo mi zivi i zdavi :bottle:

carter let ti kosta bar 50e i ici u Nemacku zbog procesora,maticne,graficke i rama bas se i ne isplati...jer tamo i nazad ti je 100e,a usteda ako ti je po komponenti je mozda 20e...jedino ako ides na letovanje ili u posetu kod nekog pa kupis jer si tamo...tako je moj kolega kupio lcd tv na novogodisnjem popustu za bas malo para i sav sretan dosao kuci i radio mu tv 3 meseca i crkao i ostao bez 550e jer je crkao deo koji nije mogao da se popravi(mislim da je nesto oko display-a bilo)...e sad moguce da ce otici opet za Englesku(jer ipak je to 550e) kad dodjemo na belu sengen listu pa ce ga zameniti al eto bez tog tv-a je 8 meseci...al kad pomislimo da nam crkne npr maticna od 150e koliko nas ce da sedne u avion i da da 100e za tamo i nazad zbog garancije?

Nazad
Vrh Dno