Šta je novo?

Razlike u ceni kod nas i napolju

kriket

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2008
Poena
360
Zašto recimo Intel Core i7-860 kod nas košta $80 više nego što je navedeno kao estimated price na Intelovom sajtu?

Još se ja pitam kako po stranim forumima svi u potpisima furaju najskuplji hardver. Pa normalno kad mi za iste te pare dobijamo u najboljem slučaju prosečni!

Još kod nas vlada fama kako su kompjuteri sada jeftini, kako je PDV samo 8% itd.

Jedino ako su jeftini, pazi 80 dolara razlike u ceni za procesor! Pa kad se sabere razlika u cenama za sve komponente, tačno napolju može da se kupi još jedan kompjuter! I posle se pitamo zašto smo kompjuterski i svakojako nepismeni... Koja glupava država, da ne veruješ! Nisam uopšte znao da je tolika razlika, mislio sam ajd 10-20 dolara gore dole, ali ovo je skoro 100!

carter let ti kosta bar 50e i ici u Nemacku zbog procesora,maticne,graficke i rama bas se i ne isplati...jer tamo i nazad ti je 100e,a usteda ako ti je po komponenti je mozda 20e...jedino ako ides na letovanje ili u posetu kod nekog pa kupis jer si tamo...tako je moj kolega kupio lcd tv na novogodisnjem popustu za bas malo para i sav sretan dosao kuci i radio mu tv 3 meseca i crkao i ostao bez 550e jer je crkao deo koji nije mogao da se popravi(mislim da je nesto oko display-a bilo)...e sad moguce da ce otici opet za Englesku(jer ipak je to 550e) kad dodjemo na belu sengen listu pa ce ga zameniti al eto bez tog tv-a je 8 meseci...al kad pomislimo da nam crkne npr maticna od 150e koliko nas ce da sedne u avion i da da 100e za tamo i nazad zbog garancije?

Nisam rekao da se namenski ide, vec kad ides u postu, letovnanje ...

Mada stoji to sto kazes ... okreni , obrni mi su vek uje*ana strana :banana:

Sve je to nenormalno... treba da zazivi e-trgovina. Ja sam recimo jos oko 2000 uspesno zamenio svoj disk u garanciji tako sto sam ga posalo IBM-u u maleziju, a ovi poslali na kucu nov (inace kupljen u USA, pa poslat ovamo). A ovo kupovina u retailu i sverc komerc to je pilicarenje... nema od toga leba. A i nemam 2 dana da idem negde po procesor... imam pametije stvari da radim... da uvozim auto jedino tada bih isao van po nesto.

Meni se ide u Nemacku i samo zbog kupovine cisto da ne bih platio nasima ;)
Skoro sam porucivao gomilu X25-M SSD-ova sasvim legalno preko firme, izasli su jedva vishe nego u Nemackoj - znaci, shipping iz Nemacke do magacina firme, prevoz firme, carina/pdv, zarada firme, bla bla bla...
Ne moze neko da mi kaze da smo malo trziste vec su ili dzangrizavi (zelenasi sto rece vlada), glupi (jer ne umeju da se snadju kako je jeftinije da se uveze) ili pak lenji pa nece da se smaraju da vide kako je jeftinije da se uveze.

Nego, ovakve teme ce vam samo dici pritisak koji tesko da nije iznad normale ako ste vec u ovom poslu, tako da... persen, bedoxin, nanu ili cime se vec drogirate kako bi se opustili i cistac iz ovakih tema :D

Nego, ovakve teme ce vam samo dici pritisak koji tesko da nije iznad normale ako ste vec u ovom poslu, tako da... persen, bedoxin, nanu ili cime se vec drogirate kako bi se opustili i cistac iz ovakih tema :D

Jeste, digne pritisak, mada kada se okrenomo oko sebe i vidimo svet oko nas, teško da više išta može da nas iznenadi.

Blago nama, mi imamo "Delta siti" :wave: , a i malo malo pa daju neki popust i sniženje u supermarketu :D

Kako bi smo mi ziveli bez njih, bez svih tih dobrih ljudi koji nam olakšavaju život svojim "akcijama" :eyebrows:

carter let ti kosta bar 50e i ici u Nemacku zbog procesora,maticne,graficke i rama bas se i ne isplati...jer tamo i nazad ti je 100e,a usteda ako ti je po komponenti je mozda 20e...
Kako €20 kad sam na početku teme naveo samo CPU koji je $80 skuplji u našoj najjeftinijoj radnji, u odnosu na Intelovu procenjenu retail cenu?

koliko ja znam dolari su u Americi,a karta do amerike je ohoho skuplja i tu nema avio kompanije koja te nosi za Ameriku za 100e...mi pricamo o eu i cenama u njoj (u kojoj sam ziveo u vise drzava) i znam jako dobro cene i sve oko toga...nemoj da verujes svemu sto cujes na dnevniku u 19:30h nije sve med i mleko na zapadu

Pa i jeste jeftinije i to i vrapci na grani znaju.
Za mene nije isto da odem u Kumanovo - 50Km i napunim rezervoar Euro5Dizel-om koji je tamo jeftiniji citavih 20-25din. Em je jeftiniji, em je kvalitetniji i za razliku u novcu platim put, popijem kafu, pa cak i pojedem nesto. Kako to moze biti isto, kad me ovde oderu na pumpi za 2 minuta ode cela razlika!
Tehniku nisam gledao, ali je hrana skoro sva jeftinija za 20-50% pa i tu ustedim.
Mozda nije bas tema pricati o hrani i gorivu, ali sam samo hteo da dam primer kako je zaista napolju jeftinije. Punto classic taj sto prodaju ovde oko 10.000€ full kosta isto toliko u Grckoj ali Grande Punto :)

Mogao bi jos da redjam primere Nemacke, Grcke...ali je svima vcec jasno da smo mi ovde ovce za sisanje!

Poslednja izmena:
Sve je to nenormalno... treba da zazivi e-trgovina. Ja sam recimo jos oko 2000 uspesno zamenio svoj disk u garanciji tako sto sam ga posalo IBM-u u maleziju, a ovi poslali na kucu nov (inace kupljen u USA, pa poslat ovamo). A ovo kupovina u retailu i sverc komerc to je pilicarenje... nema od toga leba. A i nemam 2 dana da idem negde po procesor... imam pametije stvari da radim... da uvozim auto jedino tada bih isao van po nesto.

Slazem se da je ovo alternativa kupovini kod nas, kada su u pitanju pojedine komponente.

koliko ja znam dolari su u Americi,a karta do amerike je ohoho skuplja i tu nema avio kompanije koja te nosi za Ameriku za 100e...mi pricamo o eu i cenama u njoj (u kojoj sam ziveo u vise drzava) i znam jako dobro cene i sve oko toga...nemoj da verujes svemu sto cujes na dnevniku u 19:30h nije sve med i mleko na zapadu

Vox populi: "Ma u Srbiji je sigurno najgore." :wall: , nije bitno o cemu se radi, sve je "kao" bolje negdje tamo.

Sudeci po misljenju vecine ucesnika u raspravi o cijenama preovladava stav: oni koji se bave IT biznisom (odnosno prodajom hardvera) kod nas, su izuzetno bezobrazni pa nas deru. Na osnovu tog stava, svi oni koji nas deru bi trebali imati luksuzne stanove, automobile i jahte od posla kojim se bave. Ili su izuzetno nesposobni, kad ne mogu da uvezu robu po "pravim" cijenama.

Istina je tamo negdje....

P.S. Ne branim nikoga, ponajmanje trgovce, samo kazem da nije sve crno- bijelo.

koliko ja znam dolari su u Americi,a karta do amerike je ohoho skuplja i tu nema avio kompanije koja te nosi za Ameriku za 100e,,,
Koliko ja znam dolar je još uvek svetska valuta, i na svetskim berzama se još uvek trguje u dolarima. Ako Intel navede procenjenu maloprodajnu cenu na svom sajtu, to se ne odnosi samo na Ameriku već na ceo svet, tj. bar na onaj deo sveta gde stvari koštaju normalno, gde očigledno mi ne spadamo.

A sve i da jeste samo u Americi, opet možeš da naručiš iz Amerike i da te izađe praktično isto kao da si ga kupio ovde u maloprodaj.

Poslednja izmena:
svi znamo da je jeftinije van srbije skoro sve ali je sad pitanje koliko se isplati da ides po to nesto u inostranstvo...ja licno ne bih seo u auto i otisao u Nemacku po procesor,maticnu,memoriju i graficku npr pa cak i da je usteda 100e na svim komponentama i ne moram da objasnjavam razlog...drugo je kad ides u goste kod nekog preko pa kupis jer si tamo,a i to je diskutabino jer sta ako npr kupis nesto jeftinije i za 150e,a sta sa carinom ili eventualnim kvarom? ja licno dok sam ziveo u Nemackoj sam kupovao preko ebay-a i tamo se bas extra jeftino moglo svega kupiti i tu mi nije ni bilo bitno sto nema garanciju jer je bilo i 70% jeftinije nego u radnji ali na taj nacim mnogi ne mogu da kupuju pa to ni ne gledamo...

Koliko ja znam dolar je još uvek svetska valuta, i na svetskim berzama se još uvek trguje u dolarima. Ako Intel navede procenjenu maloprodajnu cenu na svom sajtu, to se ne odnosi samo na Ameriku već na ceo svet, tj. bar na onaj deo sveta gde stvari koštaju normalno, gde očigledno mi ne spadamo.

A sve i da jeste samo u Americi, opet možeš da naručiš iz Amerike i da te izađe praktično isto kao da si ga kupio ovde u maloprodaj.

pa sto bi onda kupovao u Americi ako te izadje isto kao da si ga kupio kod nas u maloprodaji? ne vidim bas neku logiku u tome da rizikujes da ti posalju pogresan hw ili ostecen prilikom transporta pa jos ako je neispravno ili ti se pokvari...nije bas jednostavno reklamirati

Kažem, to je najskuplja varijanta, da naručiš poštom iz maloprodaje, platiš sve moguće i nemoguće dažbine i izađe te na isto kao kod nas u maloprodaji. Svaka druga varijanta, da ti ga neko donese i sl. te izađe mnogo jeftinije.

P.S. Teško da bi se oštetio u transportu, oni znaju šta rade kada šalju stvari.

Ња ња ња.

Ко мисли да је паметан нека постане пр. предузетник или отвори д.о.о. па нека увози јефтино из САД, а не да се прави паметан.

$ иде низ :wc:, тако да је реално очекивати да цене у € крену да опадају...

Kažem, to je najskuplja varijanta, da naručiš poštom iz maloprodaje, platiš sve moguće i nemoguće dažbine i izađe te na isto kao kod nas u maloprodaji. Svaka druga varijanta, da ti ga neko donese i sl. te izađe mnogo jeftinije.

P.S. Teško da bi se oštetio u transportu, oni znaju šta rade kada šalju stvari.

jako si ti sa tim slabo upoznat...meni kad je ujak slao paket iz Australije paket je bio ostecen i falilo je nesto iz njega...ako ces ti cekati da ti neko iz inostranstva dodje jednom godisnje i donese to bas i nije neko resenje jer dzabe tebi to ako tebi treba hw sada,a taj neko ti dolazi tek na leto...to mnogo jeftinije se odnosi na Ameriku,a ne bas i na EU,a i onda ostajes bez garancije jer ako ti crkne hw mozes da se slikas sa njim i da zasigurno izgubis pare...samo mi nemoj pricati o hvalospevima o inostranstvu jer sam tamo ziveo i obisao dobar deo evrope

Ma da ti si svetski putnik (baron Minhauzen) a mi smo sisali vesla. Daj molim te oladi sa tim hvalospevima "ja sam ovo ja sam ono", to pričaj unucima ako ih budeš imao mene poštedi.

Ma da ti si svetski putnik (baron Minhauzen) a mi smo sisali vesla. Daj molim te oladi sa tim hvalospevima "ja sam ovo ja sam ono", to pričaj unucima ako ih budeš imao mene poštedi.

tebi sam pricao jer ti zivis u nekim oblacima jer si cuo na dnevniku da ce skinuti vize pa si pomislio da ces sada otici u eu i kupiti sve dzabe i jako dobro proci...fotokopiju pasosa mogu da ti posaljem na mail da vidis gde sam sve bio...ja se nisam hvalio vec pokusavam da ti objasnim neke stvari koje tebi ocigledno nisu jasne

Poslednja izmena:
Ne zanima me tvoja fotokopija pasoša niti gde si ti bio, a u pravu si za to da mi neke stvari nisu jasne.

Nije mi jasno kako to da su maloprodajne cene kod nas iste kao da su ih te firme kupovale napolju u maloprodaji i ugradile se na tu cenu pa ih prodaju nama. Tj. kako to da me izađe isto da naručim jedan komad hardvera iz inostranstva kao da ga kupim ovde u radnji. Logično bi bilo da ovi ovde nabavljaju taj hardver po nekim povoljnijim cenama od maloprodajnih u Americi.

Nije mi jasno kako to da su maloprodajne cene kod nas iste kao da su ih te firme kupovale napolju u maloprodaji i ugradile se na tu cenu pa ih prodaju nama. Tj. kako to da me izađe isto da naručim jedan komad hardvera iz inostranstva kao da ga kupim ovde u radnji. Logično bi bilo da ovi ovde nabavljaju taj hardver po nekim povoljnijim cenama od maloprodajnih u Americi.

Ovo pitanje sam postavio i ja. Pa majku mu, valja ne nabavaju robu u maloprodaji ?
Jedino ovim mogu da opravdam cene kod nas.

Jedan primer (kod mene aktuelno)

matična ploča M4A785TD-V EVO

kod nas košta od 72 - do 80 evra

u e radnjama košta $85 new, $74 used

http://www.google.com/products/cata...ct=result&resnum=4&ved=0CA8Q8wIwAw#ps-sellers

u dinarima kod nas oko 7.000,00 (nas kurs je uvek veći) - kod njih 4.740,00

Kurs je prodajni po NBS na danasnji dan 63,5689

Kod njih nema kursne razlike , placanje je u dolarima :smoke:

Poslednja izmena:
Ne zanima me tvoja fotokopija pasoša niti gde si ti bio, a u pravu si za to da mi neke stvari nisu jasne.

uvek su cene u americi bile manje u odnosu na evropu tj sto je u dolarima to je u uvropi u evrima...to mnogu mnogi sa bencha da ti potvrde...amerika je ogromno trziste za razliku od nas pa je zato i jeftinije i zato je i u nemackoj jeftinije,naravno ima tu i alavosti i velike marze nasih dobavljaca ali na to ne mozemo da uticemo i tako je kako je...prica je i bila da je preko sve jeftinije ali da se ne isplati paliti kola i ici preko po par komponenti...

Da se malo i ja nadovezem. Kupitovati u inostranstvu se uglavnom isplati jer kad se odbije njihov porez i uz malo srece izbegne carina (podmiti carinika:)),ispadne jeftinije. Jedini je problem garancija tj kako vratiti neispravnu robu prodavcu.
Ja obicno tehnicku robu narucujem preko ortaka koji malo skuplje naplati nego sto je u radnji,ali zato nemam problema sa garancijom posto je on resava. Kupio sam od njega Sony lcd pre 2 godine i posle 6 meseci se pojavila linija posred ekrana. Tv je poslat nazad u Nemacku i posle 40-tak dana ja sam dobio nazad tv sa novim lcd panelom. Pritom sam ustedeo nekih 250 eura prilikom kupovine na razlici u ceni napolju i ovde. Takodje proslog oktobra sam u Austriji kupio nove gume za auto i 4 kom su me ispale 600 eura,a ovde bi slicne platio preko 1000.

Al se protegla ova rasprava... ajd da dodam još koji redak i ja :).

Ne znam kako je van evrope, ali evropske firme uglavnom imaju tri cenovnika: evropski (100%), istočno-evropske zemlje (80%) i američki (125%). Uzevši to u obzir nije mi jasno kako je kod nas stvarno skuplje nego napolju, ali dobro. Inače ovo se odnosi na većinu stvari, ne samo na računarsku opremu.

Primer od pre nedelju dana: drugar rešio da kupi sebi sat. Našao sajt, proverio cene transporta i carine... i na kraju pitao zvaničnog zastupnika dotične marke kod nas. Završna računica izgleda ovako:

1. Cena sa sajta, plus kurirska služba na vrata, plus carina, plus naknada kurirskoj službi za carinjenje (5000din) = 28000 din.

2. Cena kod zastupnika 26500din

E, sad, prst na čelo pa....

@kriket
Niko tebe ne tera da kupis po toj ceni koju oni traze, ako mozes negde nekako jeftinije oni te nece spreciti, a oni imaju svoju racunicu da prodaju po toj ceni i dokle god im se isplati oni ce drzati tu cenu. (ima ona poslovica: " U Solunu dinar somun, do Soluna sto somuna")

Takodje vidim da neki ljudi ovde pominju kao varijantu sverc i time cena ispada niza, jel treba da napomenem da je to kriminalna radnja za koju moze da se dobije robija, zasto onda lepo nebi ukrali taj procesor/kompjuter ili sta vec i prosli jos jeftinije. Znam ja da je sverc kao kriminalna radnja banalizovan i da vecina (niko) nece osetiti grizu savesti zbog toga, dok bi zbog kradje (mozda) osetilo ili druga stvar manji je strah pri svercu nego kradji. A samo da napomenm i da ukoliko vas uhvate u svercu pored krivicne prijave koju dobijate i roba se pleni.

Nemojte jednostavne stvari da pravite komplikovanim sve to oko velicine naseg trzista i siromastva nase potrosacke moci stoji, i svim upucenima je poznato da sami proizvodjaci daju razlicite cene za americko i evropsko trziste, i stoji da uvoznici drze velike marze da bi favorizovali svoje distributere koji namiruju obaveze na vreme u odnosu na one koji kasne sa uplatama, i ima tu milion razloga zasto je cena kod nas toliko kolika je, Ali jedan kljucni razlog je to da ocigledno na ovom trzistu moze da se proda po toj ceni i dokle god ljudi budu kupovali po njoj cene ce biti takve, kada roba bude stajala na lageru i cene ce krenuti dole.

Evo vam sledeca tema za diskusiju, zasto je kod nas pivo jeftinije nego u norveskoj ...
http://www.pintprice.com/top10expensive.php
a skuplje nego u Tadjikistanu
http://www.pintprice.com/top10affordable.php
?

Vrh Dno