Šta je novo?

razlika ?!

Wanderer

Čuven
Učlanjen(a)
23.07.2003
Poena
604
Da li postoji neka vidna (primetna) razlika izmedju monitora sa 8m/s i 4m/s i 2m/s odaziva...
U filmovima, igrama, radu na kompjuteru...

Ja sam poredio Samsung 730bf koji ima odziv 4ms i viewsonic VP171 koji ima odziv od 8ms i razlike gotovo da nema (u filmovima i igricama nisam primetio nikakvu razliku). Jedina razlika koju sam primetio je pri skrolovanju teksta na beloj podlozi gde je zadebljanje slova bilo manje kod samsunga ali to su bile minimalne razlike.

O tome se mnogo pisalo na forumu, pa upotrebi pretragu. Ukratko, razlika varira od neprimetne do izuzetno primetne, a osnovni faktori koji na to utiču (pored deklarisanog odziva) su konkretan model monitora i osetljivost osobe koja vrši posmatranje.

Ko golim okom primeti razliku u navedenim odzivima, taj ce istim oko da provali i da li je memorija na 533 ili 667 a procesor 2.8 ili 3.0, licno bih voleo da ga upoznam. Sad kad malo razmislim, onaj tip iz filma Trula Čula to sigurno moze. Naravno tu podrazumevam da se porede brand name 8ms vs brand name 4ms, a ne no name vs Samsung. Najbitnije pitanje je da li je panel A grade , B grade ili ne daj boze C grade. Mislim da negde imam tabelu sa standardom za ovu kategorizaciju, ali ne znam gde, potrudicu se da je nadjem pa cu je okaciti, jedna od karakteristika je bila i intenzitet boja, a najvaznija je bela koja je retko bas bela, kod losijih panela vise vuce na prljavo belu do sive. Posto pretpostavljam da planiras nabavku svog prvog tft-a, evo jedan tip: desni klik na desktop, arange icons by pa odstikliraj show desktop icons, skloni taskbar i postavi belu pozadinu i proveri ovo sto sam napisao, onda postavi crnu i vidi da li "prosijava" lampa sa ivica panela, postavi ostale boje, cisto zbog njihovog intrnziteta i to je osnovna i najvaznija provera za obicnog korisnika. Profiji imaju svoje sisteme za proveru, ali i drugacije namene koriscenja.

Poslednja izmena:
Moja Acer je na 4ms i zaista nisam primetio nikakve duhove. Verujem da nema toliko velike razlike izmedju 2ms, 4 ili 8ms.

@ Boban712

Pa meni bas smeta sto je na mom monitoru bela bas "bela", nekako mnogo isijava. Prijatnije mi je za gledanje kada se malo "zprlja".
A ako se ne varam, ispravite me ako gresim, za rad sa textom se bas predlaze da bela ne bude "bela".

Poslednja izmena:
2pedjape: to sam naveo kao deo standarda za gradaciju monitora, tako je bar pisalo u tom dokumentu koji sam citao

Problem je sto proizvodjaci razlicito deklarisu odzive, pa kod nekih 8ms bude bolje nego 4ms :wall: .

I to sam naveo kao moguci slucaj, znaci pricamo o realnom odzivu, ne deklarisanom od proizvodjaca.

Kako meriš realni odziv?

Ja ne merim, ne interesuje me, meni je slika odlicna/dobra ili losa. Proizvodjaci mere na dva nacina: slika "udje" na monitor i dostigne svoj maximum, oni nekorektni ovde zaustave merenje i to deklarisu kao odziv. Medjutim, da bi odziv bio kompletan, taj signal mora da nestane da bi dosao sledeci, e ta najniza tacka je pravi odziv, tako da nije nerealno da 8ms (mereno 1. nacinom) bude isto ili cak bolje od 4ms (mereno naravno nacinom br2)

Ah, odziv nije unificiran, kao kod CRT-a frekvenca osvezenja.
Odziv kod TFT-a je skup raznih promena, gray-to-gray, gray-to-white...itd. Ima ih povise. Naravno, kada se stavlja specifikacija, stavlja se NAJBOLJI odnos :D Reklama, ofkors. To sto je jedna stavka 4ms, druga 12/16...nema veze. Kod nekog moze biti 8 i 8, pa da da subketivno bolji opsti utisak. Neki, redji proizvodjaci, cak daju zbirna kasnjenja(!).

Poslednja izmena:
1s = 1000ms
1000ms / 25 = 40ms

toliko od mene, pa ko jos zeli da prati sta proizvodjaci pisu u specifikaciju neka izvoli... :)

Vrh Dno