Šta je novo?

razlika u slici sa DVI kablom ?

Radnik

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2003
Poena
619
... imam PHILIPS 170B5 (LCD) i zanima me, pošto nisam dobio DVI kabl uz njega, da li je velika razlika u slici sa DVI, trenutno mi je analogni na ATI9200vivo.

dakle, treba mi vaše mišljenje ... :wave:

Poslednja izmena:
na LG-u nisam primetio razliku, baš nikakvu, na karti ATI 9000... U svakom slučaju, ako imaš DVI konektor na monitoru, preporučujem da se snađeš za kabl, lošije biti neće sigurno... :)

Zavisi koliko je dobra autokalibracija na monitoru. Iz mog iskustva na Samsungu radi solidno, ne uvek savršeno, a na Viewsonic dosta lošije, nekad čak i ne ispuni ceo ekran slikom nego ostane prazno s desne strane.

U idealnom slučaju ćeš dobiti praktično istu sliku preko D-Sub kao i preko DVI, a u svakom neidealnom je bolja preko DVI jer nema šta da kalibriše, tačno se zna koja tačka se gde prikazuje. Takodje kod čestih izmena rezolucije (pokretanje igara i slično) se DVI mnogo bolje snalazi i bolja je interpolacija. Dakle, preporučujem DVI kabl, ne košta puno...

Od nimalo bolje do dosta bolje, zavisi od monitora + nema podesavanja, uvek je slika max dobro razvucena bilo koja rezolucija bilo koja kartica.

Pozdrav!

Na LG 1730B postoji razlika,a ako mozes posudi DVI i probaj.

Sasa je napisao(la):
Od nimalo bolje do dosta bolje, zavisi od monitora + nema podesavanja, uvek je slika max dobro razvucena bilo koja rezolucija bilo koja kartica.

Pozdrav!

Ovo je najveca na prvi pogled uocljiva prednost, posto npr. kada se promeni rezolucija i udje u DOS mod slika se kod pojedinih monitora auto podesava svakog puta iznova. To smara. Kod DVI nema Auto moda niti bilo kakvih podesavanja izuzev onih za boje. Sve je lockovano.

Boje su nesto bolje na DVI kablu. Ja sam povezao oba kabla iz monitora, pa se uocava da je banding drugaciji kod DVI konekcije, nego na DSub-u.

Za potpuno iskoricesnje mogucnosti potreban je neki kvalitetni DVI kabla. Ovaj sto sam ja dobio uz LG je tanak i svaitljiv kao da je u pitanju najjeftiniji koaxioni kabl...

Aha ja imam Samsung SyncMaster 172N i uz njega mi je dosao ovaj analogni kaball (ili kako se vic on zove ) .Postoji mogucnost znaci da je kupim DVI kabal i sve ce da radi kao podmazano jeli???
I jos nesto uz karticu mi dolazi DVI konektor kojise kaci na ovaj moj analogni kabal...ocu li ja sa njim dobiti dto na poboljsavanju slike???
Poz...

172N nema DVI ulaz, znaci zaboravi sve sto si pomislio citajuci ovaj thread.
To tvoje moze samo tako da se spoji i nikako vise.
Postavljanjem adaptera DVI-na-VGA i ukljucivanjem VGA kabla na njega neces nista dobiti, isti signal.

Pa da to sam i mislio , ali reko da pitam...
Hvala u svakom slucaju...;)

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!
Na LG 1710B probao i jedan i drugi. Sa DVI na Matroxu G550 slika ostra kao zilet. :smoke:

Imam PHILIPS 170B5 i teram ga preko DVI kabla. Slika je jednostavno savrsena, primetno bolja u odnosu na analognu vezu. Mislim da se isplati kabal, doduse nemam pojma koliko su sad u Srbiji...

Marti Misterija je napisao(la):
Imam PHILIPS 170B5 i teram ga preko DVI kabla. Slika je jednostavno savrsena, primetno bolja u odnosu na analognu vezu. Mislim da se isplati kabal, doduse nemam pojma koliko su sad u Srbiji...

Trebalo bi da su 10-20 eura.

razlika kod solidnih monitora je primetna samo ako se zagledas ... inace kod losijih skoro da je neprimetna ... a ovo sto je zormi napisao ne mogu da poverujem ... prvi put cujem da kod trenutnih lcd monitora slika nema savrsenu geometriju ... a nidza nije upravu za viewsonic-a zato sto je to fenomenalan monitor ... naravno ako je gledao neki prastari monitor ili neki najgori model onda je razumljivo zasto je to rekao ... poz ;)

Zormi je ipak neko u koga se ne sumnja... rekao je da autokalibracija ne radi dobro na viewsonic-u, sto i nije toliko nemoguce, pogotovo ako se trude da nateraju ljude dvi da koriste...

inace iz nekog razloga imam trip da 1730s ima bolju sliku nego 1730b kad je prikopcan analogno, ne znam zasto... izmedju analognog i dvi na 1730b postoji ogromna razlika, sad bas razmisljam da prikopcam oba kabla pa da uporedim u realnom testu, ali me mrzi da se zavlacim...

Ja sam probao 1720p i nisam primetio razliku, mada sam morao da prelazim iz jednog u drugi mod, a to nije bash referentno za uporedjivanje.Inache video sam dvi kabl kod bgelektronika za 900 din.

hvala svima :wave:

... nasao sam "univerzalni" (664,oo din, 2m), konkretno za PHILIPS nisam uspeo, ako uopste tako nesto postoji ... videcu

u svakom slucaju, hvala jos jednom svima :)

zendraqla je napisao(la):
a nidza nije upravu za viewsonic-a zato sto je to fenomenalan monitor ...

Jeftine serije VS TFT-ova nisu nista posebno. Naprotiv, losije su od Samsung/LG low-end modela. Daleko je VS od savrsenstva. Izradu tih najjeftinijih VS modela ne vredi ni komentarisati - tesko da moze da bude gora.

Poslednja izmena:
Uuuu.. del, ja ne znam na koji ti to monitor mislis koji je losiji od 1730s i 172v ?

pa gledas najgore modele ! a sta je sa boljim ? poz :wave:

Marti Misterija je napisao(la):
radio sam nekoliko dana sa dva monitora Philips 170C5 i 170B5 i onada sam C5 povezao na VGA a B5 na DVI i pravo da ti kazem nisam video razliku .... Onda sam testa radi povezao B5 na VGA i testirao to sa drugarom i on je u 4 od 10 slucajeva pogodio da li monitor na DVI-ju ili VGA-u :)
znaci nema nikakve razlike u slici.
Naravno ja bih monitor povezao na DVI izlaz jer postoji :)

Probao i analognu i digitalnu vezu jer dobih oba kabla. Razlika je vidljiva, narcito kod filmova.

Ja trosim DVI monitor jer mi znaci slobodan VGA ulaz.
Kad sklapam ili servisiram tudji komp, nakacim ga na VGA.
Moj je vezan na DVI, radim normalno, kad ovaj drugi trazi neku intervenciju ili nesto hocu da pogeldam, pritisnem "Source" na monitoru, on prebaci sliku na onu sa VGA ulaza, procackam sta hocu (na drugoj tastaturi koja je zakacena na taj drugi komp) i opet "Source" i eto me nazad.

Ovo mi je prihvatljivije od KVB switchera jer ne radim ovo previse cesto + moj mis i tastatura su na USB-u, ne odgovara mi da ih kacim na PS/2, a KVM switcheve sa USB-om nisam video za male pare.

Pozdrav!

Cekaj,ne kontam ovo ovde...
Da li ja svoj samsung 765mb(nije TFT) mogu prikaciti na DVI izlaz(preko konvertora koji sam dobio uz graficku) i da mi slika bude bolja?Ili moram kupiti kabal i direktno ga zabosti u monitor(ako je to moguce)?
Ili ovaj topic vazi samo za TFT...

Kako bre nisi dobio kabl uz monitor?

Sasa je napisao(la):
... znaci zaboravi sve sto si pomislio...
Ahahahah... sjajno, Sale, sve si bolji i bolji! :d:d:d

Otprilike, "zaboravi sve sto znas"... :beat:

Vrh Dno