Šta je novo?

Razgovori poskupljuju za 10% od 1. juna (zbog uvođenja poreza)

^Pročitaj još jednom šta sam pisao.. Uopšte nisam tražio od provajdera da na svoju štetu daje bilo šta, plaća poreze korisnika. Nego da ispitaju da li korisnici žele smanjenje besplatnih minuta uz istu cenu paketa ili da provajder poveća cenu a paketi ostanu sa istim brojem minuta i sms-ova.. Vrati se tri-četiri posta iznad i videćeš šta je pisac hteo reći.
nema sanse da bude smanjenje minuta i poruka u okviru paketa. drzava tereti provajdere sa dodatnih 10% i oni to moraju da plate, a njima ce platiti krajnji korisnici. a to ce se desiti samo ako se poveca racun za 10%. ako bi se smanjili minuti i ljudi se malo umerili u potrosnji onda bi dodatnih 10% platio provajder, a to nema sanse da se desi :smash:
mada, bilo bi do jaja kada bi neki provajder podelio taj porez sa korisnicima i povecao samo za 5%. to bi bila odlicna reklama i kapiram da bi privukli dosta korisnika koji nemaju ugovor na odredjeno vreme.

nema sanse da bude smanjenje minuta i poruka u okviru paketa. drzava tereti provajdere sa dodatnih 10% i oni to moraju da plate, a njima ce platiti krajnji korisnici. a to ce se desiti samo ako se poveca racun za 10%. ako bi se smanjili minuti i ljudi se malo umerili u potrosnji onda bi dodatnih 10% platio provajder, a to nema sanse da se desi :smash:
mada, bilo bi do jaja kada bi neki provajder podelio taj porez sa korisnicima i povecao samo za 5%. to bi bila odlicna reklama i kapiram da bi privukli dosta korisnika koji nemaju ugovor na odredjeno vreme.

Teško da će neko da seče granu na kojoj stoji.

:wave:

Poslednja izmena:
na duzi rok to bi im donelo vise korisnika ;)

na duzi rok to bi im donelo vise korisnika ;)

Mislim, da kada bi jedan operater uzeo na sebe da plaća 5%, da bi i drugi operateri relativno brzo to isto uradili. Verujem, da bi broj korisnika koji pređu, zbog toga, kod drugog operatera bio relativno mali, jer bi reakcija druga dva operatera bila brza. Zato verovatno nikom ne pada napamet ovo, jer neće da gube tih 5%.

Ovo je neko moje razmišljanje i naravno, ne bih se bunio da se ipak desi da operateri plaćaju bar 5%. Lično ne verujem u to.

:wave:

ne verujem ni ja.

Dobro pa videh ovo...ja taman kontao da povecam sa mix1000 na 2000! Sad cu se ipak stisnem malo!!!

Očekujem da će ovo biti prosto +10% na konačni iznos računa pošto ni zakonodavac nije tačno definisao šta se oporezuje, slučajno sam slušao baš kad su o tome raspravljali u Skupštini. Jedno od tumačenja iz Min.finansija kaže upravo ovo, osim ako nisu u međuvremenu promenili na samoj sednici: 'Kada je reč o oporezivanju impulsa na mobilnim telefonima, Djoković je najavio oporezivanje svake uplate za "pripejd" korisnike ili na svako naplaćivanje "postpejd" usluga.'

(poslednji pasus sa http://www.poslovnimagazin.biz/vesti/rebalans-budzeta-danas-na-sednici-vlade-srbije-1-4415)

nisam bash siguran... po onome kako ja tumacim izjavu koju sam cuo od telenora, oni se spremaju da oporezuju posebno pretplatu (u kojoj se nalazi neka kolicina minuta koji su u nekom paketu), p posebno extra saobracaj (van tih paketa), tako da mislim da nece biti posebnog poreza na porez, ili fiksno 10 posto na celokupan iznos...

E sad, ukoliko kompanije odluce da smanje broj minuta kako bi drzali cene navodno na istom nivou, to je vec deracina od strane tih kompanija a ne drzave! Ok, ne slazem se sa oviim haracem od 10%, kao sto se ne slazemi sa ovim astronomskim ciframa goriva, ali posto nista drugo ne radi u ovoj drzavi, oporezuje se ono sto narod najvise koristi: telefoen i gorivo.

Dakle, ako smanje kolicinu minuta krive su kompanije. Ako se doda porez na porez, kriva je drzava, a mi svi smo kolektivno krivi jer smo za tu drzavu glasali... Valjda cemo da razmislimo sledeci put pre nego sto zaokruzimo "bas onog pravog"

Poslednja izmena:
nisam bash siguran... po onome kako ja tumacim izjavu koju sam cuo od telenora, oni se spremaju da oporezuju posebno pretplatu (u kojoj se nalazi neka kolicina minuta koji su u nekom paketu), p posebno extra saobracaj (van tih paketa), tako da mislim da nece biti posebnog poreza na porez, ili fiksno 10 posto na celokupan iznos...

Hmmm, po meni, potpuno je besmisleno uopšte uvoditi ovakav porez a ne definisati precizno šta se oporezuje. Korišćenje mobilnih telefona je jako širok pojam - menjati kompletnu billing strukturu zbog, očigledno nesposobne države, uz to je i zvanično u pitanju 'privremena' mera - deluje kao veliki trošak za operatere uz očekivano smanjenje prihoda od manje potrošnje. Pa još ako im se kasnije nakači neki državni organ sa 'tumačenjem' da je trebalo drugačije da obračunaju porez, pa su zakinuli državu, eto ti veselja. Ovako, raspališ 10% preko konačne cifre i zdravo. I tako narod plaća. :S:

Osim toga, kad platiš prepaid dopunu, kako znaš na šta ćeš je potrošiti a porez ćeš platiti odmah (biće uključen u cenu dopune)? Šta ako porez treba da ide na razgovore, a ti skucaš celu dopunu na sms ili internet? Oće da uvode i povraćaj poreza kao kod PDVa? :d

Ako bih bio krajnje sarkastičan, očekivao bih da uvedu ekvivalent TV detektora pa da mi ispostave na kućnu adresu (ili još bolje uz račun za struju) poseban račun što imam mobilni i slikam njime ili slušam radio, a prestanem da razgovaram iz protesta pa nemaju na šta da se nakače sa svojih 10%. :wall:

Poslednja izmena:
Telenor počinje da primenjuje Vladin porez na usluge mobilne telefonije

Telenor počinje da primenjuje Vladin porez na usluge mobilne telefonije

26. maj 2009. - Odlukom Vlade Srbije, korisnici usluga mobilne telefonije plaćaće dodatni porez od 10 odsto, počevši od 1. juna ove godine. Vladin „Porez na upotrebu mobilnog telefona“, obračunat na osnovu uputstva Ministartstva finansija, privremena je mera, a odnosi se na sve razgovore, slanje tekstualnih (SMS) i multimedijalnih (MMS) poruka, i prenos podataka (Internet saobraćaj), kao i posebne usluge, u zemlji i inostranstvu.

Porez se obračunava na cenu usluge mobilne telefonije bez PDV-a, a naplaćuju ga od korisnika, a za račun države, sva tri operatora na teritoriji Srbije.

Postpejd korisnicima porez se dodaje na ukupan mesečni saobraćaj i biće prikazan na računu kao posebna stavka. Svi postpejd korisnici dobiće prvi ovakav račun u julu, za potrošnju u junu.

Cena dopuna za pripejd korisnike neće se menjati zbog ovog poreza, a on će biti uračunat u cenu dopune.

Porez će se naplaćivati i na posebne usluge za sve korisnike, kao što su zamena SIM kartice ili broja, specijalni brojevi, i slanje na kućnu adresu specifikacije poziva.

Od poreza su izuzete sledeće kategorije usluga i opreme mobilne telefonije: SMS parking za postpejd korisnike, nagradne igre u organizaciji Državne lutrije Srbije za postpejd korisnike, mobilni telefoni, Internet modemi, dodatna oprema za mobilne telefone (baterije, punjači, memorijske kartice, torbice, lančići), saobraćaj za romere u Srbiji (korisnike inostranih mobilnih mreža koji gostuju u Srbiji i koriste se uslugama srpskih mobilnih operatora), usluge „5 za 20“ i „SOS kredit“ za pripejd korisnike, kamata, penali i sudske takse.

http://www.telenor.rs/?section=about&page=6613&pn=1

:cuss:

e, pa trebali su povecati i cenu "romerima"

ne mogu zbog eu...

a nama mogu kosku po kosku :mad:

ma realno... sta ce mi mobilni, a i kola? sve je to luksuz :d

ma realno... sta ce mi mobilni, a i kola? sve je to luksuz :d

Slazem se, i hrana je prilicno veliki luxuz u zdanje vreme ali bez zezanja a i NET.

Zadnje dve godine cene skocile 400% u mob. telefoniji.

Iskreno jesu jer je tarifiranje bilo 1s a uspostava 1.5din a sada 2.9 + pdv + porez a tarifiranje 60+60:mad:

Што се тиче смањења минута уз задржавање претплате на истом нивоу (рачунато са порезом), ево Вип повећао претплату, заокруживање и успоставу везе :)

Nadam se da nece da diraju besplatne SMS-ove (MTS), imam ih jos 900 i kusur :)

Jonsen: Trebalo bi ukinuti porez na mobilnu telefoniju

BEOGRAD, 31. jula 2009.
- Generalni direktor Telenora u Srbiji Ćel-Morten Jonsen (Kjell-Morten Johnsen) ocenio je danas da je neophodno da Vlada Srbije sledeće godine ukine dodatni porez na mobilnu telefoniju.

"Taj porez škodi najvećim investitorima u Srbiji i građanima", kazao je on u intervjuu agenciji Beta.

Vlada Srbije je u junu uvela porez na mobilnu telefoniju od 10 odsto u okviru mera za smanjenje budžetskog deficita pri rebalasnu budžeta.

Jonsen je kazao da je nakon redovne revizije tržišne vrednosti kompanije u Srbiji norveška Telenor grupa morala da umanji vrednost srpskog operatera mobilne telefonije za oko dve milijarde norveških kruna, odnosno oko 220 miliona evra.

Opširnije: http://www.naslovi.net/izvor/beta/1261233

(Beta)

haha "bi trebalo..."

pa eno oće još da udare neki porez za zarade

nema od toga ništa

pa mi koji smo na postpaidu - mi se ionako nista ne pitamo. samo imamo veci racun...

Ispastaju i oni na prepaidu...
Taj 10% porez je *****izam, od kada je koriscenje mobilnog telefona luksuz?

da, ali ce taj na prepaidu makar imati opciju - izem ti takvu opciju, ali ipak postoji - da smanji svoje zvanje kako bi ostao u tom budzetu.

meni na kraju meseca ostane preko 250 SMSova na Mix1000, ostane mi oko sat vremena razgovora, al' zato ako platim parking ili posaljem SMS u inostranstvo ili okrenem nekog u inostranstvo - to se sve redovno zatefteri na racun... sve sa dodatnih 10% poreza na porez.

da, ali ce taj na prepaidu makar imati opciju - izem ti takvu opciju, ali ipak postoji - da smanji svoje zvanje kako bi ostao u tom budzetu.

meni na kraju meseca ostane preko 250 SMSova na Mix1000, ostane mi oko sat vremena razgovora, al' zato ako platim parking ili posaljem SMS u inostranstvo ili okrenem nekog u inostranstvo - to se sve redovno zatefteri na racun... sve sa dodatnih 10% poreza na porez.

pa ti promeni paket...

mogu samo na veci, jer sam uzeo i telefon :D
al proletece tih godinu ipo ...
^_^

uhhh:d
nema opcija da promenis na manji uz neku doplatu (znam da telenor ima pa pitam...) ?

Nema kod telekoma.

Jel zna neko kada se ukida ovih 10%?
Jel to dok neko od "experata" ne proceni da je kriza prosla?

a kako kod nas kriza nikad ne prolazi... sve ti je jasno

Na parking i slične usluge ne ide 10% PUMT (porez na upotrebu mobilnog telefona). Ukoliko MTS to obračunava, pošaljite im reklamaciju, u pitanju je greška...

Nazad
Vrh Dno