Šta je novo?

Ratchet & Clank: Rift Apart

Insomnium X

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2011
Poena
285
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-11700F + CM MasterBox MasterAir MA612
Matična ploča
ASUS PRIME B560-PLUS
RAM
Kingston Fury 32GB 3200MHz
GPU
Gigabyte RTX 3060 Gaming OC
Storage
Kingston KC2500 250GB + 500GB SSD
Zvuk
Logitech Z623
PSU
Chieftec Element Series 700W
Kućište
Cooler Master MB600L V2

Ratchet-Clank-Rift-Apart-PC-requirements.jpg

facepalm-really.gif

Amazing/Ultimate Ray Tracing....
Pritom od kada je 6800xt u rangu sa 3070?
I gde su zahtevi za rasterezaciju za nas "obican plebs", tj. mi koji ne zelimo segamega rejtrejsinge? Ocemo samo na "Trejsi Lords" podesavanja da drndamo...

Lebe mekani dokle smo dogurali i koliko nVidia mora da je jadna da se ovoliko gura/oglasava RTX kao standardno graficko podesavanje...
Kako onda taj raytracing radi na ubogim konzolama koji nemaju nV apu/gpu ispod haube? Sta veli Jensen, nije ni amazing?

6800xt=3070 kada se gleda ray tracing, nije tu nista cudno, amd ima jednostavno los rt kada se poredi sa nv.
takodje uzeti u obzir da je ovo nvidia sponzorisan naslov.

Pa i ne bas, prvenstveno je do AMD driver-a:

6800xt moze jos da gura vecinu naslova u native 1440p 90+ fps-a na high i ultra podesavanjima...
Tako i ovaj PS5 naslov, sem ako nije krs port... Ni u kom slucaju 3070 >= 6800xt... Kao sto rekoh i ranije u GPU temi raster je uvek pravo merilo, RTX/FSR je samo bonus.

I dalje se hvataju ljudi za j*b*n* RTX a vec vidjamo od nVdie slabije kartice u odredjenoj klasi (u rasterizaciji) nego ranije, odnosno imaju ocekivane performanse tek kada se upali RTX - sto ne bi smeo da bude slucaj "tradicionalno"... Vec smo videli kod 4000 serije par primera, a vala i kod AMD-a 7800xt, ali bitno da su podignute cene.

I to nas jos vise ocekuje u buducnosti. Ali je bitno da se nV fanboys odmah hvataju kako AMD nema RTRT...
I sto je upitno za koliko generacija kartica ce retroaktivno biti dostupan RTX u sklopu same nV odnosno AMD-a - najverovatnije u sklopu svake nove kod nV odnosno u sklopu 2 kod AMD-a (stp se FSR-a tice, odnosno generalno samih feature koji ce da zakidaju) sto je opet na stetu nas korisnika jer ce nam uvaljivati slabije kartice, odnosno vise nece biti bang for buck...

^sto se tice RT performansi 6800xt je dosta iza 2080ti/3070 u tom pogledu. Test koji to najlakse otkriva jeste 3D mark DXR RT test.
Cak je 7900xtx iza 3070 u PT igrama kao CP2077. Generalno AMD je dosta iza Nvidije sto se tice RT i to je faktografija.

Prilozi

• 1690452671829.png
    1690452671829.png
    128 KB · Pregleda: 54
Ekstremno zabavna igra, kao da igram 3D crtani film.
Dizajn nivoa i animacije su vrhunski urađeni, borba je jednostavna (pucanje, skakanje i udarac čekićem) ali veoma efektivna.
U ovom slučaju, manje je više. Odigrao sam sat vremena i odmah sam u startu video da će mi se dopasti.
Jedva čekam da malo više odmaknem sa pričom.

Moram probati danas.

Bas je brza i sarena, ali nekako uvlaci, nisam fan ovakvih igara, ali dacu joj sansu.
Screenshot 2023-07-27 065503.png

Screenshot 2023-07-27 065629.png

Ekstremno zabavna igra, kao da igram 3D crtani film.
Dizajn nivoa i animacije su vrhunski urađeni, borba je jednostavna (pucanje, skakanje i udarac čekićem) ali veoma efektivna.
U ovom slučaju, manje je više. Odigrao sam sat vremena i odmah sam u startu video da će mi se dopasti.
Jedva čekam da malo više odmaknem sa pričom.
Koju tezinu si odabrao, cuo sam neke kako govore da i NORMAL treba izbegavati?

^sto se tice RT performansi 6800xt je dosta iza 2080ti/3070 u tom pogledu. Test koji to najlakse otkriva jeste 3D mark DXR RT test.
Cak je 7900xtx iza 3070 u PT igrama kao CP2077. Generalno AMD je dosta iza Nvidije sto se tice RT i to je faktografija.
Faktografija je da je na toj seriji kartica u rezolucijama u kojima se igramo danas (mahom 1440p) taj RTX neupotrebljiv.
Ne znam kako je na 4090, verovatno je potpuno drugačije.

Faktografija je da je na toj seriji kartica u rezolucijama u kojima se igramo danas (mahom 1440p) taj RTX neupotrebljiv.
Ne znam kako je na 4090, verovatno je potpuno drugačije.
Sto neupotrebljiv?

Lepo izgleda na max podesavanjima+RT, sareno.

Na PS4 onaj prethodni deo je bio "reboot" tj "origin story" a ovo je nastavak?

Sve na max+RT.

Koliko se ja sećam na PS je prethodni deo bio izazovan i na normal. Moralo se baš dobro zapeti na nekim bossovima...
U pravu si, to sam shvatio tek kad sam se borio protiv par boseva, uopšte nisu naivni na HARD a mislim da bi mi bili nemogući na VERY HARD.
Pre svega mislim na ovu nesreću:
Francois-Rift-Apart.jpg

Jedva sam ga sredio, a tri puta me je uništio dok je imao 2-3% health-a.
Ipak, mislim da je HARD idealna težina za mene, nije baš vožnja kroz park ali nije ni preteško.

Sem par vizuelnih problema koji su izgleda sredjeni vec sa prvim hotfixom igra izgleda fantasticno, pogotovo u pokretu. Kvalitet osvetljenja u igri pokazuje da, za ovakve igre bez dinamicnog vremena i promene doba dana, prebaked osvetljenje moze bez problema da parira RT.

Najbolje je sto strimujem igru sa kompa na ROG Ally u 1080p tako da sa RTX 3070 mogu da imam max detalje sem tekstura (8GB vRAM struggle) i senki, DLAA (koji sije svaki drugi AA metod) kao i RT refleksije na max sa ~45-60fps performansama.

DirectStorage sa GPU dekompresijom radi sasvim ok a koliko sam video nema neke razlike izmedju PCIe 3, 4, i 5 SSD-ova, sto je odlicno.

Igrao sam prosli deo na PS4 i meni je na normal tad bilo ok jer u to vreme nisam igrao takve igre na kontrolleru. Ovde je hard za sada taman.

Igra je sjajna ali mislim da ovo treba probati i sa dual sense kontrolerom jer mnogi efekti u igri su dizajnirani oko njega, recimo kontrola i feedback oruzja a da ponovo ne navodim i fenomenalne efekte haptic basa pri priblizavanju klubu/diskoteci.

Svakako treba probati... na pola sata, i onda preci na superorni m+k combo :p

Bilo nekada davno superiorno dok su se igrale multiplayer pucacine i samo frag je bio bitan, ali onda probas i VR i AIM i sadasnje haptic stvari i skapiras da je sve to deo dozivljaja a ne samo biti prvi... ali svakako salu na stranu preporuka ko ima i moze da igra na DS.

Meni igra crashuje na jednom delu igre, posle prvog bosa. Updejtovao sam grafičke drajvere, mada verzija 23.7.1 za moju hd7870 nema, menjao settings i uvek driver timeout greška.

Da, posebno za 3D platformske igre je poznato da je m+k najbolja kombinacija... Moze i counter strike na volanu uz to.
Platformska igra koja je i shooter. Ko voli shootere na gamepadu, slobodno, nemam nista protiv. But not for me :whistle:

Nazad
Vrh Dno